Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaad dat een mix van geroosterd sesamzaad en olijfolie, gepureerd Het wordt vaak gebruikt in Noord-Afrika, het Grieks, Iraanse, Turkse en Midden-Oosterse gerechten, onder andere bij falafel en shoarma gegeten wordt.

Het is een belangrijk ingrediënt in hummus en Baba ghanoush (a dip vergelijkbaar met hummus, gemaakt met aubergine in plaats van kikkererwten).

Hieronder de voedingswaarde van tahini en een diepgaande blik op de mogelijke voordelen voor de gezondheid, hoe u meer tahini in uw voeding kan toevoegen en eventuele gezondheidsrisico’s van het consumeren van tahini.

Voedingswaarde van tahini

Volgens de USDA National Nutrient Database , bevat 2 eetlepels tahini met gebrande sesamolie 178 calorieën , 16 gram vet, 6 gram koolhydraten (3 gram vezels en 0 gram suiker) en 5 gram eiwit.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Diezelfde 2 eetlepels portie levert 30% van de dagelijkse behoeften aan thiamine, 24% van magnesium , 22% fosfor, 14% ijzer en 12% van calcium .

Wees niet bang de hoeveelheid vet in tahini – slechts 2 van de 16 gram zijn verzadigd, de rest zijn mono- en poly-onverzadigde vetten, bekend dat ze gunstig zijn voor het hart en de algehele gezondheid.

Een portie van 30 gram sesamzaad bevat drie keer meer ijzer dan 30 gram van rundvlees lever, dat in het algemeen bekend is als een ijzerrijk levensmiddel. Sesamzaadjes bevatten ook meer fytosterolen dan alle andere noten en zaden, die belangrijk zijn voor hun cholesterol-verlagende en antikanker effecten.

Sesamzaad bevat veel voedingsstoffen, maar het is moeilijk voor het lichaam hen te absorberen vanwege hun harde buitenlaag (schil). Consumeren van sesamzaadjes in een pastavorm is het gemakkelijker voor het lichaam om de voedingsstoffen die ze bieden te absorberen.

Mogelijke voordelen van de consumptie van tahini

Gezondheid voor het hart

Sesamzaad bevatten unieke lignanen sesamine en sesamol, waarvan is aangetoond dat het de cholesterol kan verlagen. Nutrition Research publiceerde een studie waarin proefpersonen 43 gram tahini per dag werd gegeven. Na 4 weken daalde gemiddelde het totale cholesterol en LDL ( ‘slechte’ cholesterol) bij de proefpersonen met 6,4% en 9,5% respectievelijk. Aan de proefpersonen werd vervolgens gevraagd om naar hun normale dieet terugtekeren zonder tahini. Vier weken later hun cholesterolgehalte was weer op hun oorspronkelijke niveau.

Zoals al eerder besproken, tahini is rijk aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Studies hebben aangetoond dat de consumptie van dit soort vetten schadelijke cholesterolgehalte kunnen verlagen, evenals het verlagen van het risico op hart-en vaatziekten en beroerte .

Het calcium en magnesium gehalte in tahini verlagen de bloeddruk op een natuurlijke manier.

Kanker

Lignanen, chemische stoffen gevonden in bepaalde planten, hebben een soortgelijke structuur als oestrogeen. De sesamine en sesamol lignanen in tahini kunnen zich binden aan oestrogeen receptoren, die tegen hormoon-gerelateerde kanker kunnen beschermen.

Artritis

In een studie gepubliceerd in het International Journal of reumatische aandoeningen , werden patiënten met knie-artrose ofwel glucosamine plus Tylenol twee keer per dag gegeven (een standaard behandeling voor artrose) of 40 gram per dag sesamzaad in poedervorm sesamzaad (vergelijkbaar met 2 eetlepels tahini) gegeven.

De groep die sesam consumeerden scoorden beter op knie-artrose testen, meldde minder pijn, en ervaren geen nadelige bijwerkingen zoals die geassocieerd zijn met Tylenol.

Gezondheid voor botten

Het hoge gehalte aan magnesium is gunstig voor het behoud van gezonde botten. Adequate magnesium inname wordt geassocieerd met een grotere botdichtheid en zijn effectief bij het verminderen van het risico op osteoporose bij postmenopauzale vrouwen.

Hoe u eenvoudig tahini in uw voeding kan opnemen

Tahini is een belangrijke component van de klassieke hummus. Anytime als u traditionele hummus eet, eet u ook tahini!

Paar tips:

  • Bovenop de salades een  klodder tahini
  • Maak je eigen slasaus met behulp van tahini. Probeer deze tahini detox dressing
  • Dip groenten in een eetlepel van tahini.

Of probeer deze gezonde en lekkere recepten ontwikkeld door geregistreerde diëtisten:

Wortelsoep met tahini en geroosterde kikkererwten 
Kikkererwtensalade met tahini
Geroosterde broccoli met citroen tahinisaus 
Kaneel tahini eiwit smoothie .

Mogelijke gezondheidsrisico’s van de consumptie van tahini

De totale voeding of algehele eetpatroon is het belangrijkst in de preventie van ziekten en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​voeding te eten met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen dan om zich te concentreren op de individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

Omdat tahini een hoog vetgehalte heeft, moet het met mate worden geconsumeerd voor zijn voordelen voor de gezondheid. De sleutel tot het verkrijgen van de meeste gezondheidsvoordelen van noten en zadenpasta’s  is om ze met mate te eten … Gewoon vasthouden aan een paar eetlepels.” 

Mensen met een notenallergie hebben drie keer zoveel kans op een sesamzaad allergie.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.