Tamarinde is een tropische vrucht. En in veel gerechten over de hele wereld gebruikt en kan zelfs geneeskrachtige eigenschappen bevatten.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over tamarinde, inclusief wat het is, hoe het de gezondheid ten goede komt en hoe het te gebruiken.

Wat is Tamarinde?

Tamarinde is een hardhouten boomsoort wetenschappelijk bekend als Tamarindus indica.

Het komt oorspronkelijk uit Afrika, maar groeit ook in India, Pakistan en vele andere tropische regio’s.

De boom produceert boonachtige peulen gevuld met zaden omgeven door vezelig vruchtvlees.

Het vruchtvlees van de jonge vrucht is groen en zuur. Als het rijp is wordt het sappige vruchtvlees meer pasta-achtig een heeft het een zoet-zure smaak.

Interessant is dat tamarinde soms aangeduid wordt als de “dadel of India.”

Kortom: Tamarinde is een tropische boom die groeit in verschillende regio’s over de hele wereld. Het produceert peulen gevuld met pasta-achtige, zoet-zure smaak.

Hoe wordt het gebruikt?

Deze vrucht heeft vele toepassingen. Gebruikt voor het koken, gezondheid en huishoudelijke doeleinden.

Gebruik bij het koken

Tamarinde vruchtvlees veel gebruikt in Zuid- en Zuidoost-Azië, Mexico, het Midden-Oosten en het Caribisch gebied voor het koken. De zaden en bladeren zijn ook eetbaar.

Veel gebruikt in sauzen, marinades, chutneys, drankjes en desserts. Het is ook één van de ingrediënten van worcestersaus.

Medicinale toepassingen

Tamarinde heeft een belangrijke rol gespeeld in de traditionele geneeskunde.

In drankvorm werd het vaak gebruikt om diarree, constipatie, koorts en maagzweren te behandelen. De schors en bladeren werden ook gebruikt om wondgenezing te bevorderen.

Moderne onderzoekers bestuderen deze plant nu voor potentieel medicinaal gebruik.

De polyfenolen in tamarinde hebben antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.Deze kunnen beschermen tegen ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes.

Het zaadextract kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, terwijl het pulpextract u kan helpen om het lichaamsgewicht te verliezen en de leververvetting om te keren (1).

Thuisgebruik

Tamarindepulp kan ook worden gebruikt als een metaalpolish. Het bevat wijnsteenzuur, dat aantasting van koper en brons helpt verwijderen.

Kortom: Tamarinde wordt in veel gerechten als smaakstof gebruikt. Het heeft ook geneeskrachtige eigenschappen en kan worden gebruikt als aanslagverwijderaar.

Het is rijk aan voedingsstoffen

Tamarinde is rijk aan veel voedingsstoffen. Een portie (120 g) van het vruchtvlees (pulp) bevat(2):

 • Magnesium: 28% van de ADH.
 • Kalium: 22% van de ADH.
 • Fosfor: 14% van de ADH.
 • Vitamine B1 (thiamine): 34% van de ADH.
 • Calcium: 9% van de ADH.
 • Vitamine B2 (riboflavine): 11% van de ADH.
 • Ijzer: 19% van de ADH.
 • Vitamine B3 (niacine): 12% van de ADH.

Sporen hoeveelheden vitamine C, vitamine K, vitamine B6 (pyridoxine), foliumzuur, vitamine B5 (pantotheenzuur), koper en selenium.

Het bevat ook 6 gram vezels, 3 gram eiwit en 1 gram vet. Dit komt met een totaal van 287 calorieën , bijna allemaal afkomstig van suiker.

In feite bevat een 120 gram tamarinde 69 gram koolhydraten in de vorm van suiker, wat overeenkomt met 17,5 theelepels suiker.

Ondanks het suikergehalte wordt tamarindepulp beschouwd als een vrucht, geen toegevoegde suiker – het soort dat is gekoppeld aan het metabool syndroom en diabetes type 2(3).

Tamarinde is echter vrij hoog in calorieën in vergelijking met veel ander fruit, wat een probleem kan zijn voor mensen die proberen de calorie-inname onder controle te houden .

Het bevat ook polyfenolen, die van nature voorkomende plantaardige stoffen zijn die gezondheidsvoordelen hebben. Velen van hen fungeren als antioxidanten in het lichaam (1).

Kortom: Tamarinde bevat vitamines, mineralen, aminozuren en heilzame plantaardige stoffen. Het bevat ook veel suiker, dus ook veel calorieën.

Verschillende vormen van tamarinde

Tamarinde is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals snoep en gezoete siroop.

Je kunt het pure fruit ook in drie hoofdvormen vinden:

 • Rauwe peulen: Deze peulen zijn de minst bewerkte vorm van tamarinde. Ze zijn nog steeds intact en zijn eenvoudig te open om het vruchtvlees te verwijderen.
 • Geperste blok: Om deze te maken, de schil en zaden worden verwijderd en het vruchtvlees samengeperst tot een blok. Deze blokken zijn één stap verwijderd van ruwe tamarinde.
 • Concentraat: Tamarinde concentraat is het vruchtvlees gepureerd met water.

Kortom: Pure tamarinde komt in drie hoofdvormen: rauwe peulen, geperste blokken en concentraat. Het is ook verkrijgbaar als snoep en siroop.

De antioxidanten kunnen het hart gezonder maken

Dit fruit kan de gezondheid van het hart op verschillende manieren stimuleren.

Het bevat polyfenolen zoals flavonoïden, waarvan sommige kunnen helpen bij het reguleren van het cholesterolgehalte.

Een studie bij hamsters met een hoog cholesterolwaarden toonde aan dat het extract van tamarinde vruchten het totale cholesterol, LDL (“slecht”) cholesterol en triglyceriden verlaagde (4).

De antioxidanten in deze vrucht kunnen helpen oxidatieve schade aan LDL-cholesterol te verminderen, wat een belangrijke oorzaak is van hartaandoeningen (1).

Kortom: Tamarindepulp bevat plantaardige stoffen die mogelijk beschermen tegen hartziekten en oxidatieve schade.

Het is rijk aan magnesium

Tamarinde is ook relatief rijk aan magnesium .

Een 28 gram vruchtvlees levert 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op(2).

Magnesium heeft vele voordelen voor de gezondheid en speelt een rol bij meer dan 600 lichaamsfuncties. Het kan ook helpen de bloeddruk te verlagen en heeft ontstekingsremmende en anti-diabetische effecten.

Echter, 48% van de mensen in de Europa krijgen niet genoeg magnesium binnen(5).

Kortom: Tamarinde bevat een goede hoeveelheid magnesium, een belangrijk mineraal dat een rol speelt bij meer dan 600 functies in het lichaam.

Het kan antischimmel-, antivirale en antibacteriële effecten hebben

Tamarinde-extract bevat natuurlijke verbindingen die antimicrobiële effecten hebben (6).

Studies tonen zelfs aan dat deze plant een antischimmel-, antivirale en antibacteriële werking kan hebben.

Het is ook in de traditionele geneeskunde gebruikt om ziekten zoals malaria te behandelen(1).

Een samenstelling die lupeol wordt genoemd, wordt gecrediteerd voor de antibacteriële effecten van tamarinde(1).

Omdat resistentie tegen antibiotica tegenwoordig toeneemt, zijn onderzoekers vooral geïnteresseerd in het gebruik van medicinale planten om bacteriën te bestrijden(1).

Kortom: Verschillende studies tonen aan dat tamarinde veel verschillende microben kan bestrijden. Het kan helpen bij het doden van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Tamarinde snoep kan onveilige loodgehalte bevatten

Blootstelling aan lood is gevaarlijk, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen. Het kan de nieren en het zenuwstelsel beschadigen.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) noemden in 1999 in verschillende gevallen tamarinde-snoep als oorzaak van loodvergiftiging. Het wordt nog steeds beschouwd als een potentiële bron van loodblootstelling voor kinderen(7).

Hoewel het minder calorieën en minder suiker bevat dan veel andere soorten snoep, is het toch snoep, waardoor het de minst gezonde vorm van tamarinde is.

Kortom: Tamarinde snoep kan onveilige hoeveelheden lood bevatten. Om die reden moeten kinderen en zwangere vrouwen dit vermijden.

Hoe tamarinde te eten 

Je kunt op verschillende manieren van deze vrucht genieten.

Een daarvan is om gewoon het fruit van de rauwe peulen te eten, zoals te zien is in deze video .

Je kunt ook tamarindepasta gebruiken tijdens het koken. Je kan ofwel gebruiken vanuit de peulen of kopen als een blok.

De pasta wordt vaak gemengd met suiker om snoep te maken. Tamarinde kan ook worden gebruikt om specerijen zoals chutney te maken.

Bovendien kunt u de bevroren, ongezoete pulp of gezoete tamarindestroop gebruiken om te koken.

Je kunt dit fruit ook gebruiken om een ​​zure smaak toe te voegen aan hartige gerechten, in plaats van citroen .

Kortom: Er zijn verschillende manieren om van tamarinde te genieten. Het kan worden gebruikt in zoete en hartige gerechten of rechtstreeks gegeten worden uit de peul.

Tot slot

Tamarinde is een populaire zoetzure vrucht die wereldwijd wordt gebruikt. Hoewel het veel heilzame voedingsstoffen heeft, is het ook heel rijk aan suiker.

De gezondste manier om deze vrucht te eten is rauw of als ingrediënt in hartige gerechten.

Auteur

Miljoenen mensen in Nederland zoeken dagelijks op het internet naar manieren om de gezondheid te verbeteren. Op deze website zal je informatie en tips vinden waarmee jij aan de slag kunt gaan om een optimale gezondheid te ontwikkelen. Met een gezonde groet, Zarja . .Deze artikelen op de website zijn vertaald van www.healthline.com

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.