img

Wat is Tamarinde? Een tropische vrucht met gezondheidsvoordelen

2714 Views

Wat is Tamarinde? Een tropische vrucht met gezondheidsvoordelen

Tamarinde is een tropische vrucht.

Het wordt gebruikt in vele gerechten over de hele wereld, en kan zelfs geneeskrachtige eigenschappen bevatten.

Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over tamarinde, met inbegrip van wat het is, hoe het de gezondheid ten goede komt en hoe het te gebruiken.

Wat is Tamarinde?

Tamarinde is een hardhouten boomsoort wetenschappelijk bekend als Tamarindus indica.

Het is inheems in Afrika, maar groeit ook in India, Pakistan en vele andere tropische gebieden.

De boom produceert boon-achtige peulen gevuld met zaden, omgeven door een vezelig vruchtvlees.

Het vruchtvlees van de jonge vrucht is groen en zuur. Als het rijp is wordt het sappige vruchtvlees meer pasta-achtig een heeft het een zoet-zure smaak.

Interessant is dat tamarinde soms aangeduid wordt als de “dadel of India.”

kortom: Tamarinde is een tropische boom die groeit in verschillende regio’s in de wereld. Het produceert peulen gevuld met pasta-achtige, zoet-zure smaak.

Hoe wordt het gebruikt?

Deze vrucht heeft vele toepassingen. Het wordt gebruikt voor het koken, gezondheid en huishoudelijke doeleinden.

Kook gebruik

Tamarinde vruchtvlees wordt veel gebruikt in Zuid- en Zuidoost-Azië, Mexico, het Midden-Oosten en het Caribisch gebied voor het koken. De zaden en bladeren zijn ook eetbaar.

Het wordt gebruikt in sauzen, marinades, chutneys, drankjes en desserts. Het is ook één van de ingrediënten van Worcestersaus.

Medicinale toepassingen

Tamarinde heeft een belangrijke rol gespeeld in de traditionele geneeskunde.

In drank vorm werd het vaak gebruikt voor de behandeling van diarree, constipatie , koorts en maagzweren. De schors en bladeren werden ook gebruikt om wondgenezing te bevorderen.

Moderne onderzoekers bestuderen nu deze plant voor zijn potentiële medicinale toepassingen.

De polyfenolen in tamarinde hebben anti-oxidant en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kunnen beschermen tegen ziekten zoals hartziekten, kanker en diabetes.

Het zaad extract kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen , terwijl het vruchtvlees extract kan je helpen gewicht te verliezen en voorkomen van vette lever ziekte(1).

Gebruik thuis

Tamarinde vruchtvlees kan ook worden gebruikt als metaal polish. Het bevat wijnsteenzuur, die helpt bij het verwijderen aanslag van koper en brons.

Kortom: Tamarinde wordt gebruikt als smaakstof in veel gerechten.Het heeft ook geneeskrachtige eigenschappen en kan worden gebruikt als een aanslag verwijderaar.

Het is rijk aan voedingsstoffen

Tamarinde is rijk aan veel voedingsstoffen. Een portie (120 g) van de vruchtvlees bevat(2):

 • Magnesium: 28% van de ADH.
 • Kalium: 22% van de ADH.
 • Ijzer: 19% van de ADH.
 • Calcium: 9% van de ADH.
 • Fosfor: 14% van de ADH.
 • Vitamine B1 (thiamine): 34% van de ADH.
 • Vitamine B2 (riboflavine): 11% van de ADH.
 • Vitamine B3 (niacine): 12% van de ADH.
 • Sporenhoeveelheden vitamine C, vitamine K, vitamine B6 (pyridoxine), foliumzuur, vitamine B5 (pantotheenzuur), koper en selenium.

Het bevat ook 6 gram vezels, 3 gram eiwit en 1 gram vet. Dit komt met een totaal van 287 calorieën , die bijna allemaal uit suiker bestaat.

In feite, een portie tamarinde bevat 69 gram koolhydraten in de vorm van suiker, wat overeenkomt met 17,5 theelepels suiker.

Ondanks het restsuikergehalte, tamarinde vruchtvlees wordt beschouwd als een vrucht, niet als toegevoegde suikers —  dat gekoppeld is aan metabool syndroom en diabetes type 2(3).

Echter kan de grote hoeveelheid calorieën een probleem zijn voor mensen die proberen om hun calorie-inname te beperken.

Tamarinde bevat ook polyfenolen, dit zijn natuurlijk voorkomende plantaardige stoffen die voordelen voor de gezondheid bieden. Velen van hen werken als antioxidanten in het lichaam(1).

Kortom: Tamarinde bevat vitaminen, mineralen, aminozuren en heilzame plantaardige stoffen. Het heeft ook veel suiker, dus  het bevat veel calorieën.

Verschillende vormen van tamarinde

Tamarinde is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals snoep en gezoete siroop.

U vindt ook het pure fruit in drie hoofdvormen:

 • Ruwe peulen: Deze peulen zijn de minst bewerkte vorm van tamarinde. Ze zijn nog steeds intact en kan eenvoudig worden geopend om het vruchtvlees te verwijderen.
 • Geperst blok: Om deze te maken, de schil en zaden worden verwijderd en het vruchtvlees wordt samengeperst tot een blok. Deze blokken zijn één stap verwijderd van ruwe tamarinde.
 • Concentraat: Tamarinde concentraat is het vruchtvlees gepureerd met water. Conserveermiddelen kunnen eveneens worden toegevoegd.

Kortom: Pure tamarinde komt voor in drie hoofdvormen: ruwe peulen, geperste blokken en concentraat. Het is ook beschikbaar als snoep en stroop.

De anti-oxidanten kan hartgezondheid stimuleren

Deze vrucht kan de gezondheid van het hart op verschillende manieren verhogen .

Het bevat polyfenolen zoals flavonoïden, plantaardige stoffen die helpen reguleren van het cholesterol.

Een studie bij hamsters met een hoog cholesterolgehalte vastgesteld dat tamarinde vruchtenextracten verlaagde het totale cholesterol, LDL ( het”slechte”) cholesterol en triglyceriden(4).

De anti-oxidanten in deze vrucht kan helpen verminderen van oxidatieve schade aan LDL-cholesterol, dat is een belangrijke factor van hart-en vaatziekten (1).

Kortom: Tamarinde vruchtvlees bevat plantaardige stoffen die kunnen beschermen tegen hart-en vaatziekten en oxidatieve schade.

Het is rijk aan magnesium

Tamarinde is ook relatief rijk aan magnesium .

Een 28 g portie, of iets minder dan 1/4 portie vruchtvlees levert 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op(2).

Magnesium heeft vele voordelen voor de gezondheid en speelt een rol bij meer dan 600 lichaamsfuncties. Het kan ook helpen de bloeddruk te verlagen en heeft ontstekingsremmende en anti-diabetische effecten.

Echter, 48% van de mensen in de Europa krijgt niet genoeg magnesium binnen(5).

Kortom: Tamarinde bevat een goede hoeveelheid magnesium, een belangrijk mineraal die een rol speelt in meer dan 600 functies in het lichaam.

Het heeft een anti-schimmel, antivirale en antibacteriële werking

Tamarindepeulen en Bladeren

Tamarinde extract bevat natuurlijke stoffen die anti-microbiële werking heeft(6).

In feite, studies tonen aan dat deze plant anti schimmel, antivirale en antibacteriële werking zou hebben.

Het wordt ook gebruikt in de traditionele geneeskunde voor de behandeling van ziekten zoals malaria(1).

Een stof genaamd lupeol wordt toegeschreven met antibacteriële werking in tamarinde’s (1).

Omdat de resistentie tegen antibiotica toeneemt deze dagen, onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in het gebruik van medicinale planten om tegen bacteriën te vechten (1).

kortom: Verschillende studies tonen aan dat tamarinde veel verschillende bacteriën kunnen bestrijden. Het kan helpen doden van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Tamarinde snoep bevat wellicht onveilige niveaus van lood

Blootstelling aan lood is gevaarlijk, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen. Het kan de nieren en het zenuwstelsel aantasten.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) haalde aan dat tamarinde snoep als oorzaak van loodvergiftiging in een aantal gevallen in 1999. Het wordt nog steeds beschouwd als een potentiële bron van blootstelling aan lood voor kinderen(7).

Hoewel het minder calorieën en minder suiker heeft dan veel andere soorten snoep, het is nog steeds snoep, waardoor dit het minst gezonde vorm van tamarinde is.

Kortom: tamarinde snoep kunnen onveilige hoeveelheden lood bevatten. Om die reden moeten kinderen en zwangere vrouwen ze vermijden.

Hoe tamarinde te eten 

U kunt genieten van deze vrucht op verschillende manieren.

Men moet gewoon de vrucht uit de ruwe peulen eten, zoals in deze video .

U kunt ook tamarinde gebruiken in de keuken. Je kan ofwel gebruiken vanuit de peulen of kopen als een blok.

De pasta wordt vaak vermengd met suiker om snoep van te maken. Tamarinde kan ook worden gebruikt om kruiden zoals chutney te maken.

Daarnaast kunt u de bevroren, ongezoete vruchtvlees of gezoete tamarinde siroop voor het koken gebruiken.

U kunt deze vrucht ook gebruiken om een wat zuur toe te voegen aan hartige gerechten, in plaats van citroen .

Kortom: Er zijn verschillende manieren om van tamarinde te genieten. Het kan gebruikt worden in zoete en hartige gerechten, of rechtstreeks gegeten worden uit de peul.

Tot Slot

Tamarinde is een populaire zoet en zure fruit dat wereldwijd wordt gebruikt. Hoewel het veel nuttige voedingsstoffen heeft, bevat het ook veel suiker.

De gezondste manier om dit fruit te eten is ofwel rauw of als ingrediënt in hartige gerechten.

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

1 Comments

 1. De tamarinde die je hier in de winkel koop is niet zo sterk.Als je tamarinde uit Curacao koop dan proef je echt de smaak ervan ik denk omdat de tamarinde op Curaçao veel meer zon krijgt

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text