Roos beïnvloedt tot 50% van de mensen1 ).

Een jeukende hoofdhuid en schilfers zijn de kenmerkende symptomen van deze aandoening, maar het kan ook andere symptomen veroorzaken, zoals vettige plekken op de hoofdhuid.

Onderliggende oorzaken van roos zijn droge huid, seborroïsch eczeem, overgevoeligheid voor haarproducten en de groei van een specifiek type schimmel dat op de hoofdhuid leeft( 2 , 3 ).

Hoewel er tal van producten die ontwikkeld zijn voor de behandeling van roos, kunnen natuurlijke huismiddeltjes zeer effectief zijn.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Hier zijn 9 eenvoudige huismiddeltjes om op natuurlijke wijze van roos af te komen.

1. Probeer tea tree olie

In het verleden werd tea tree olie gebruikt voor de behandeling van aandoeningen variërend van acne tot psoriasis.

Het is ook bewezen dat het krachtige antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, die symptomen van roos kunnen helpen verlichten(4 ).

Volgens één recensie is tea tree olie effectief in het bestrijden van de specifieke schimmelstam die zowel seborrheic dermatitis als roos kan veroorzaken( 5 ).

In een andere studie van 4 weken werden de effecten van tea tree olie op roos onderzocht door dagelijks 126 mensen te behandelen met een shampoo die ofwel 5% tea tree olie of een placebo bevatten.

Aan het einde van de studie verminderde tea tree olie de ernst van de symptomen met 41% en verbeterde de vettigheid en jeuk ( 6 ).

Merk op dat tea tree olie irritatie kan veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Het is het beste om het te verdunnen door een paar druppels aan een dragerolie zoals kokosolie toe te voegen voordat je het direct op de huid aanbrengt.

Kortom:Tea tree olie heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen die de ernst en de symptomen van roos kunnen helpen verminderen.

2. Gebruik kokosolie

Bekend om zijn meerdere voordelen voor (gezondheid , wordt kokosolie vaak ook gebruikt als een natuurlijk middel tegen roos.

Kokosolie kan helpen de hydratatie van de huid te verbeteren en droogheid te voorkomen, wat roos kan verergeren.

Een kleine studie van 34 mensen toonde aan dat kokosolie net zo effectief was als minerale olie bij het verbeteren van huidhydratatie(  7 ).

Uit ander onderzoek is gebleken dat kokosolie kan helpen bij de behandeling van eczeem, een huidaandoening die kan bijdragen tot roos.

Een studie vergeleek de effecten van kokosolie en minerale olie op atopische dermatitis, een vorm van eczeem gekenmerkt door jeuk en ontstekingen.

Het aanbrengen van kokosolie op de huid gedurende acht weken verminderde de symptomen met 68%, vergeleken met slechts 38% in de minerale oliegroep ( 8 ).

Kokosolie en zijn verbindingen hebben ook antimicrobiële eigenschappen getoond in sommige reageerbuisstudies, hoewel de effecten op de specifieke stam van schimmel die roos veroorzaakt, nog niet zijn onderzocht ( 9 , 10 ).

Kortom: De potentiële antimicrobiële eigenschappen van kokosolie kan hydratatie van de huid verbeteren en de symptomen van eczeem en roos verminderen.

3. Gebruik Aloe Vera

Aloë vera is een type vet dat vaak wordt toegevoegd aan huidzalven, cosmetica en lotions.

Wanneer op de huid wordt aangebracht, wordt aangenomen dat aloë vera huidaandoeningen zoals brandwonden, psoriasis en koortsblaasjes helpt behandelen( 11 ).

Het kan ook nuttig zijn bij de behandeling van roos.

Volgens een review zouden de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van aloë vera kunnen helpen beschermen tegen roos( 12 ).

Evenzo bleek uit een reageerbuisstudie dat aloë vera effectief was tegen verschillende soorten schimmels en dat het schimmelinfecties die haaruitval van de hoofdhuid veroorzaakten kon bestrijden.( 13 ).

Uit reageerbuisstudies is ook gebleken dat Aloë Vera ontstekingen kan verminderen, die de symptomen kunnen verlichten( 14 ).

Ondanks deze veelbelovende resultaten, zijn aanvullende studies nodig zijn om te kijken hoe aloë vera rechtstreeks roos kunnen beïnvloeden.

Kortom: Aloë vera heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Dientengevolge kan het helpen de ontsteking te verminderen en de roosklachten te verzachten.

4. Kan stress verminderen

Er wordt verondersteld dat stress invloed heeft op vele aspecten van gezondheid en welzijn. Het kan alles beïnvloeden, van chronische aandoeningen tot geestelijke gezondheid( 15 ).

Hoewel stress zelf geen roos veroorzaakt, kan het symptomen zoals uitdroging en jeuk verergeren (16 ).

Het langdurig vasthouden van hoge niveaus van stress kan de activiteit van het immuunsysteem onderdrukken(17 ).

Een verzwakt immuunsysteem kan het vermogen van uw lichaam om sommige schimmelinfecties en huidaandoeningen die bijdragen aan roos verminderen.

In feite toonde één studie van 82 mensen met seborroïsch eczeem, één van de meest voorkomende oorzaken van roos, aan dat de meerderheid van de dermatitis-episodes werden voorafgegaan door een stressvolle gebeurtenis( 18 ).

Om stress onder controle te houden , probeer een aantal stress verminderden technieken, zoals meditatie, yoga, diepe ademhaling of aromatherapie.

Kortom: Stress kan het immuunsysteem verzwakken en het vermogen van het lichaam om infecties die roos veroorzaken te verminderen. Stress gaat ook vaak vooraf aan episoden van seborroïsch eczeem, een van de meest voorkomende oorzaken van roos.

5. Voeg appelazijn toe

Appelazijn is in verband gebracht met een groot aantal voordelen voor de gezondheid . Deze omvatten het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het verhogen van het gewichtsverlies( 19 , 20 ).

Appelazijn wordt ook vaak gebruikt als een natuurlijk huismiddel om zich te ontdoen van roos.

Aangenomen wordt dat de zuurgraad van de azijn het afstoten van dode huidcellen op de hoofdhuid stimuleert.

Men zegt ook dat appelazijn de pH van de huid in evenwicht brengt om de groei van schimmel te verminderen en zo roos te bestrijden.

Er zijn echter geen studies om deze beweringen te ondersteunen en veel van de voordelen van appelazijn voor roos zijn gebaseerd op anekdotisch bewijs.

Dat gezegd hebbende, laten reageerbuisstudies zien dat appelazijn en zijn verbindingen de groei van bepaalde soorten schimmel kunnen voorkomen( 21 , 22 ).

Indien je appelazijn eens wilt proberen, voeg dan een paar eetlepels toe aan je shampoo of combineer het met andere essentiële oliën en spuit het rechtstreeks op het haar.

Kortom:Van appelazijn wordt gezegd dat het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en het in evenwicht brengen van de pH van de hoofdhuid. Bovendien laten reageerbuisstudies zien dat het de groei van bepaalde soorten schimmel kan voorkomen.

6. Probeer aspirine

Salicylzuur is een van de primaire verbindingen in aspirine die verantwoordelijk is voor zijn ontstekingsremmende eigenschappen( 23 ).

Salicylzuur wordt niet alleen aangetroffen in aspirine, maar ook in veel anti-roos shampoos.

Salicylzuur werkt door te helpen de schilferige huid en loszittende vlokken te verwijderen, zodat ze kunnen worden verwijderd( 1 ).

In één onderzoek gebruikten 19 mensen met roos twee shampoos die ofwel piroctone-olamine gecombineerd met salicylzuur of zinkpyrithione bevatten.

Beide shampoos waren in staat om roos te verminderen na vier weken, maar de shampoo met salicylzuur was effectiever in het verminderen van de ernst van schilfering( 24 ).

Een andere studie toonde aan dat een shampoo met salicylzuur even effectief was als een voorgeschreven medicijn bij de behandeling van seborrhoische dermatitis en roos( 25 ).

Voor een gemakkelijke remedie tegen roos, probeer twee tabletten aspirine te pletten en het poeder aan je shampoo toe te voegen voordat je je haar wast.

Kortom: Aspirine bevat salicylzuur, een ingrediënt dat voorkomt in veel anti-roos shampoos.Het is aangetoond dat salicylzuur effectief is bij de behandeling van seborrhoische dermatitis en roos.

7. Verhoog uw inname van omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol in het lichaam.

Ze vormen niet alleen de celmembranen rondom je cellen, maar ze zijn ook cruciaal in de functie van je hart, immuunsysteem en longen( 26 ).

Omega-3-vetzuren zijn ook van vitaal belang voor de gezondheid van de huid. Ze helpen bij het beheren van olieproductie en hydratatie, bevorderen wondgenezing en voorkomen vroegtijdige veroudering( 27 ).

Een tekort aan omega-3 vetzuren kunnen een scala aan symptomen veroorzaken, waaronder droog haar, droge huid en zelfs roos(28 ).

Omega-3 vetzuren kunnen ook ontstekingen verminderen, waardoor irritatie en roosklachten kunnen verminderen(29 ).

Vette vis zoals zalm, forel en makreel zijn uitstekende bronnen van omega-3 vetzuren. Je kunt ook een visoliesupplement nemen of uw inname van andere omega-3-rijke voedingsmiddelen zoals lijnzaad, chiazaden en walnoten verhogen.

Kortom: Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid en kunnen ontstekingen helpen verminderen. Een tekort kan een droge huid, droog haar en roos veroorzaken.

8. Eet meer probiotica

Probiotica zijn een soort nuttige bacteriën die goed zijn voor uw gezondheid.

Er zijn veel potentiële probiotische voordelen , waaronder bescherming tegen allergieën, een lagere cholesterolwaarden en verhoogd gewichtsverlies ( 30 , 31 ).

Probiotica kunnen ook helpen de immuunfunctie te versterken, wat het lichaam zou kunnen helpen om te vechten tegen de schimmelinfecties die roos veroorzaken( 32 ).

In feite toonde één onderzoek aan dat het innemen van probiotica gedurende 56 dagen de ernst van roos significant verminderde bij 60 personen( 33 ).

Probiotica hebben ook aangetoond dat ze de symptomen van huidaandoeningen zoals eczeem en dermatitis helpen verminderen, vooral bij zuigelingen en kinderen( 34 , 35 , 36 ).

Probiotica zijn verkrijgbaar als supplement voor een snelle en gemakkelijke dosis.

Ze zijn ook te vinden in veel soorten gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kombucha, kimchi, tempeh, zuurkool en natto.

Kortom: Probiotica kunnen de immuunfunctie helpen verbeteren en hebben aangetoond dat ze de ernst van de roos verminderen.

9. Gebruik baking soda

Baking soda ook wel zuiverszout genoemd is een snelle, gemakkelijke en direct beschikbare huismiddel om roos te behandelen.

Men denkt dat het werkt als een zachte exfoliant om dode huidcellen te verwijderen en verkleuring en jeuk te verminderen.

Baking soda heeft ook schimmelwerende eigenschappen die gunstig zouden kunnen zijn bij de behandeling van roos.

In een reageerbuisstudie werden de antischimmeleffecten van zuiveringszout op enkele van de meest voorkomende schimmelstammen die huidinfecties veroorzaken gemeten.

Indrukwekkend was dat baking soda in staat om de schimmelgroei in 79% van de monsters volledig te remmen na zeven dagen( 37 ).

In een andere studie werd gekeken naar de effecten van baking soda op 31 mensen met psoriasis. Behandeling met baking soda baden bleek na slechts drie weken zowel jeuk als irritatie significant te verminderen( 38 ).

Behandelrichtlijnen voor andere aandoeningen zoals atopische dermatitis wijzen er ook op dat baking soda baden kunnen verlichting bieden tegen jeuk( 39 ).

Voor het beste resultaat, probeer baking soda rechtstreeks op nat haar aan te brengen en het in je hoofdhuid te masseren. Laat het een minuut of twee zitten en ga dan door met het wassen van je haar zoals gewoonlijk.

Kortom: Baking soda heeft schimmelwerende eigenschappen en kan jeuk en huidirritatie helpen verlichten.

Tot slot

Hoewel hoofdroos een frustrerend probleem kan zijn, zijn er tal van natuurlijke remedies beschikbaar die de symptomen kunnen verminderen en verlichting kunnen bieden.

De volgende keer dat u begint met het spotten van schilfers, probeer eens paar van deze natuurlijke huismiddeltjes uit.

Gebruik deze middelen op hun eigen of combineer ze met andre producten zoals anti-roos shampoo om de effectiviteit van de behandeling te maximaliseren.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.