Als je maag van streek is, is het drinken van een heet kopje thee een eenvoudige manier om je klachten te verlichten.

Toch kan het soort thee een groot verschil maken.

In feite is aangetoond dat bepaalde variëteiten problemen zoals misselijkheid, diarree en braken behandelen.

Hier zijn 9 theeën om een ​​maagklachten te verlichten.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

1. Groene thee

Groene thee is uitgebreid onderzocht vanwege de vele potentiële gezondheidsvoordelen (1).

Het werd historisch gebruikt als een natuurlijke remedie voor diarree en infectie door Helicobacter pylori , een bacteriestam die maagpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken (2).

Het kan ook andere maagproblemen verlichten.

Een studie bij 42 mensen merkte bijvoorbeeld op dat groene thee de frequentie en ernst van diarree veroorzaakt door radiotherapie aanzienlijk verminderde (3).

In dierstudies is ook aangetoond dat groene thee en de componenten ervan maagzweren behandelen , die problemen kunnen veroorzaken zoals pijn, gas en indigestie (45).

Houd er rekening mee dat het het beste is om 1-2 koppen (240–475 ml) per dag aan te houden, omdat – ironisch genoeg – overmatige inname is gekoppeld aan bijwerkingen zoals misselijkheid en maagklachten vanwege het hoge cafeïnegehalte(67).

Kortom: Groene thee kan maagzweren helpen genezen en problemen zoals diarree behandelen wanneer het met mate wordt geconsumeerd.

2. Gemberthee

Gemberthee wordt gemaakt door gemberwortel in water te koken.

Deze wortel kan ongelooflijk gunstig zijn voor spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid en braken.

Volgens een beoordeling hielp gember ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen, evenals misselijkheid en braken te verminderen veroorzaakt door chemotherapie(8).

Een andere beoordeling merkte op dat gember gas, een opgeblazen gevoel, krampen en indigestie kan verminderen en tegelijkertijd de stoelgang van de darm kan ondersteunen (9).

Hoewel de meeste van deze onderzoeken naar hooggedoseerde gember supplementen keken, kan gemberthee veel van dezelfde voordelen bieden.

Om het te maken, rasp een stukje geschilde gember en laat het 10-20 minuten trekken in kokend water. Zeef en geniet alleen of met een beetje citroen, honing of cayennepeper .

Kortom: Gemberthee kan verschillende spijsverteringsproblemen helpen voorkomen, waaronder misselijkheid, braken, gas, een opgeblazen gevoel, krampen en spijsverteringsproblemen.

3. Pepermuntthee

Pepermuntthee is een veel voorkomende keuze wanneer buik problemen beginnen toe te nemen.

Dierstudies laten zien dat pepermunt de darmspieren kan ontspannen en pijn kan verlichten (10).

Verder suggereerde een overzicht van 14 studies bij 1.927 mensen dat pepermuntolie de duur, frequentie en ernst van de maagpijn bij kinderen vermindert(11).

Van deze olie is zelfs aangetoond dat het chemotherapie-gerelateerde misselijkheid en braken voorkomt (12).

Sommige studies geven aan dat het ruiken van pepermuntolie helpt om misselijkheid en braken te voorkomen(1314).

Hoewel deze studies zich richten op de olie in plaats van de thee zelf, kan pepermunt thee vergelijkbare voordelen bieden.

Je kunt deze thee kopen in supermarkten of zelf maken door gemalen pepermunt bladeren 7-12 minuten in heet water te laten trekken.

Kortom: Pepermuntthee kan helpen bij de behandeling van maagpijn, misselijkheid en braken.Pepermuntolie is ook erg rustgevend.

4. Zwarte thee

Zwarte thee heeft een aantal gezondheidsvoordelen die vergelijkbaar zijn met die van groene thee, vooral voor het verlichten van een verstoorde maag.

Het kan vooral effectief zijn bij de behandeling van diarree (15).

In een studie bij 120 kinderen hielp het innemen van een zwarte theetablet bij het verbeteren van het volume, de frequentie en de consistentie van de stoelgang(16).

Een 27 dagen durende studie merkte op dat het geven van zwarte thee extract aan biggen geïnfecteerd met E. coli de prevalentie van diarree met 20% verminderde(1718).

Hoewel het meeste onderzoek betrekking heeft op supplementen, kan de thee zelf nog steeds helpen bij het oplossen van maagproblemen. Toch is het het beste om uw inname te beperken tot 1-2 kopjes (240-475 ml) per dag, omdat overmatige hoeveelheden van de cafeïne kan leiden tot maagklachten(19).

Kortom: Zwarte thee kan net als groene thee diarree helpen verminderen wanneer het met mate wordt geconsumeerd.

5. Venkelthee

Venkel is een plant uit de wortelfamilie met een uitbarsting van zoethoutachtige smaak.

Thee van deze bloeiende plant wordt vaak gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder buikpijn, constipatie , gas en diarree (20).

In een studie bij 80 vrouwen, het nemen van een venkel supplement gedurende enkele dagen voor en tijdens de menstruatie verminderde de symptomen zoals misselijkheid(21).

Een reageerbuisstudie heeft ook aangetoond dat venkel extract de groei van verschillende bacteriestammen, zoals schadelijke E. coli blokkeerde(22).

Een ander onderzoek bij 159 mensen onthulde dat venkelthee de spijsvertering bevorderde, evenals darmherstel na een operatie (23).

Probeer thuis venkelthee te maken door 1 kop (240 ml) heet water over 1 theelepel (2 gram) gedroogde venkelzaadjes te gieten . U kunt anders de wortels of bladeren van de venkelplant 5–10 minuten in heet water laten trekken voordat u het gaat drinken.

Kortom: Venkelthee heeft antibacteriële eigenschappen en is aangetoond dat het aandoeningen zoals misselijkheid vermindert. Het kan ook de menstruatiesymptomen verlichten en de spijsvertering van de darm bevorderen.

6. Zoethout thee

Zoethout is beroemd om zijn uitgesproken zoete, licht bittere smaak.

Veel vormen van traditionele geneeskunde hebben deze peulvrucht gebruikt om maagklachten te verminderen (24).

Meerdere onderzoeken geven aan dat zoethout maagzweren helpt genezen, wat symptomen kan veroorzaken zoals maagpijn, misselijkheid en indigestie – een aandoening die maagklachten en brandend maagzuur veroorzaakt (2526).

Met name bleek uit een onderzoek van een maand bij 54 mensen dat het tweemaal daags innemen van 75 mg zoethoutextract de spijsvertering aanzienlijk verminderde (27).

Toch is specifiek aanvullend onderzoek nodig naar zoethout thee.

Deze thee kan worden gekocht bij veel supermarkten, evenals online . Het wordt vaak gecombineerd met andere ingrediënten in kruidenthee mengsels.

Houd er rekening mee dat zoethoutwortel aan verschillende bijwerkingen verbonden is en in grote hoeveelheden gevaarlijk kan zijn. Houd daarom vast aan 1 kopje (240 ml) zoethout thee per dag en raadpleeg uw zorgverlener als u een medische aandoening heeft(28).

Kortom: Zoethout thee kan maagzweren helpen genezen en indigestie verminderen, hoewel meer onderzoek nodig is. Zorg ervoor dat u niet meer dan 240 ml per dag consumeert.

7. Kamillethee

Kamillethee is licht, smaakvol en wordt vaak beschouwd als één van de meest rustgevende soorten thee.

Het wordt vaak gebruikt om uw spijsverteringsspieren te ontspannen en problemen zoals gas, indigestie, bewegingsziekte, misselijkheid, braken en diarree te behandelen (29).

In een studie bij 65 vrouwen, die 500 mg kamille-extract tweemaal daags nemen, verminderde de frequentie van het braken veroorzaakt door chemotherapie, vergeleken met een controlegroep(30).

Een onderzoek bij ratten heeft ook aangetoond dat kamille extract diarree heeft voorkomen (31).

Hoewel deze studies grote hoeveelheden kamille extract hebben getest, kan de thee die van deze margrietachtige bloemen wordt gemaakt ook maagproblemen verlichten.

Om het te maken, laat je een theezakje of 1 eetlepel (2 gram) gedroogde kamillebladeren 5 minuten trekken in 1 kopje (237 ml) heet water.

Kortom: Kamillethee kan helpen braken en diarree te voorkomen, evenals verschillende andere spijsverteringsproblemen.

8. Heilige basilicum thee

Ook bekend als tulsi, heilige basilicum is een krachtig kruid dat lang vereerd is om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Hoewel niet zo gebruikelijk als andere theeën, is het een geweldige optie om een maagklachten te kalmeren .

Meerdere dierstudies hebben vastgesteld dat heilige basilicum beschermt tegen maagzweren, die een breed scala aan symptomen kunnen veroorzaken, waaronder maagpijn, brandend maagzuur en misselijkheid (32).

In één dierstudie verminderde heilige basilicum zelfs de incidentie van maagzweren en genas hij bestaande zweren volledig binnen 20 dagen na de behandeling (33).

Toch zijn meer studies nodig.

Heilige basilicum theezakjes zijn te vinden in veel gezondheidswinkels, evenals online . Je kunt ook gedroogd heilig basilicumpoeder gebruiken om zelf een verse kop te zetten.

Kortom: Dierstudies tonen aan dat heilige basilicum kan helpen beschermen tegen maagzweren, waardoor symptomen zoals maagpijn, brandend maagzuur en misselijkheid worden verminderd.

9. Groene muntthee

Net als pepermunt, kan groene munt helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen.

Het heeft een stof genaamd carvone, die helpt bij het verminderen van spiercontracties in uw spijsverteringskanaal (34).

In een 8 weken durende studie kregen 32 mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) een product met groene munt, koriander en citroenmelisse naast diarree of constipatie medicatie.

Degenen die het spearmint product gebruikten, meldden aanzienlijk minder buikpijn, ongemak en een opgeblazen gevoel dan degenen in de controlegroep (35).

Het supplement bevatte echter meerdere ingrediënten, niet alleen groene munt.

Ook merkte een reageerbuisstudie op dat munt de groei van verschillende bacteriestammen blokkeerde die kunnen bijdragen aan door voedsel overgedragen ziekten en buikproblemen (36).

Toch is meer menselijk onderzoek nodig.

Muntthee is gemakkelijk thuis te maken. Breng eenvoudig 1 kop (240 ml) water aan de kook, haal het van het vuur en voeg een handvol groene muntblaadjes toe. Laat 5 minuten trekken, zeef en serveer het.

Kortom: Muntthee kan maagpijn en een opgeblazen gevoel helpen verminderen. Het kan ook bepaalde bacteriestammen doden die verantwoordelijk zijn voor voedselvergiftiging

Tot slot

Onderzoek toont aan dat thee veel gezondheidsbevorderende eigenschappen biedt.

In feite kunnen veel soorten thee helpen bij het verminderen van een maagklachten.

Of je nu misselijkheid, indigestie, een opgeblazen gevoel of krampen ervaart , het brouwen van één van deze heerlijke dranken is een eenvoudige manier om je weer op je best te voelen.