Kokosolie is ongelooflijk populair, en voor een goede reden.

Het biedt vele voordelen voor de gezondheid , heeft een delicate smaak en is overal verkrijgbaar.

Het is ook een uiterst veelzijdige olie met een aantal toepassingen waarvan u zich misschien niet bewust bent.

Hier zijn 31 slimme toepassingen voor kokosolie.

Disney+ en Netflix abonnement

Onbeperkt Films kijken

Nu voor slechts €29,99 

NAAR DEAL >>>

1. Bescherming tegen de zon

Kokosolie kan je huid beschermen tegen de ultraviolette (UV) straling van de zon, die kan zorgen voor rimpels, bruine vlekken en het risico op huidkanker verhoogt.

In feite ontdekte een onderzoek dat het ongeveer 20% van de UV-stralen van de zon blokkeert(1).

Houd er echter rekening mee dat het niet dezelfde hoeveelheid bescherming biedt als conventioneel zonnebrandcrème, dat ongeveer 90% van de UV-stralen blokkeert.

Volgens een andere studie heeft kokosolie een zonbeschermingsfactor (SPF) van 7, die nog steeds lager is dan de aanbevolen minimumwaarde in sommige landen(2).

2. Verhoog uw stofwisseling

Kokosolie bevat middelgrote keten triglyceriden ( MCT’s ). Dit zijn vetzuren die snel worden opgenomen en de hoeveelheid calorieën die u verbrandt, kan verhogen(3).

Gecontroleerde onderzoeken hebben aangetoond dat MCT’s aanzienlijk uw stofwisseling stimuleren, althans tijdelijk(45).

Eén studie toonde aan dat gemiddeld 15-30 gram MCT’s het calorieverbruik met ongeveer 120 calorieën over een periode van 24 uur verhoogde(6).

3. Bakt veilig bij hoge temperaturen

Kokosolie heeft een zeer hoog verzadigd vetgehalte . In feite is ongeveer 87% van zijn vet verzadigd (7).

Deze functie maakt het één van de beste vetten voor om op hoge temperatuur te bakken evenals frituren.

Verzadigde vetten behouden hun structuur bij verhitting tot hoge temperaturen, in tegenstelling tot de meervoudig onverzadigde vetzuren die worden aangetroffen plantaardige oliën .

Oliën zoals maïs en saffloer worden omgezet in toxische verbindingen bij verhitting. Deze kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid(8).

Er is geen reden om de verzadigde vetten in kokosolie te vrezen. Nieuwe studies tonen aandat ze geen verband houden met het risico op hart- en vaatziekten.

4. Verbetert uw mondgezondheid

Kokosolie kan een krachtig wapen zijn tegen bacteriën, waaronder Streptococcus mutans . Dit zijn de bacteriën in de mond die tandplak, tandbederf en tandvleesaandoeningen veroorzaken.

In een studie verlaagd deze bacteriën zo effectief als het spoelen met een antiseptisch mondwater(9).

In een andere studie verminderde dagelijks spoelen met kokosoliede ontsteking en tandplak bij tieners met gingivitis (ontstoken tandvlees) aanzienlijk (10).

5.Verlicht huidirritatie en eczeem

Onderzoek toont aan dat kokosolie ten minste net zo goed dermatitis en andere huidaandoeningen verbetert als minerale olie en andere conventionele moisturizers(111213).

In een onderzoek onder kinderen met eczeem had 47% van de mensen behandeld met kokosolie belangrijke verbeteringen(13).

6. Verbetert hersenenfunctie

De MCT’s in kokosolie worden afgebroken door de lever en omgezet in ketonen, die kunnen dienen als een alternatieve energiebron voor de hersenen (14).

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat MCT’s indrukwekkende voordelen hebben voor hersenstoornissen, waaronder epilepsie en Alzheimer(151617).

Sommige onderzoekers raden aan kokosolie als bron van MCT’s te gebruiken om de productie van ketonen te verhogen(14).

7. Maak gezonde mayonaise

Commercieel gemaakte mayonaise bevat vaak sojaolie, toegevoegde suiker en andere ongezonde ingrediënten.

Het is echter gemakkelijk om je eigen mayo te maken met veel gezondere ingrediënten, waaronder kokosolie of olijfolie .

8. Hydrateert je huid

Kokosolie maakt een heerlijke vochtinbrengende crème voor je benen, armen en ellebogen.

U kunt het ook op uw gezicht gebruiken, hoewel dit niet wordt aanbevolen voor mensen met een zeer vette huid.

Het kan ook helpen bij het herstellen van gebarsten hielen. Breng gewoon een dunne laag aan op uw hielen voor het slapen gaan, doe het op sokken en ga elke nacht verder tot uw hielen glad zijn.

9. Bestrijd infecties

Virgine kokosolie heeft sterke antibacteriële eigenschappen die infecties kunnen helpen behandelen.

Eén onderzoek toonde aan dat het de groei van de darmbacteriën hielp stoppen Clostridium difficile , beter bekend als “C. diff”, dat ernstige diarree veroorzaakt(18).

Het lijkt ook verschillende andere bacteriën en gisten te bestrijden – een effect dat over het algemeen wordt toegeschreven aan laurinezuur, het belangrijkste vetzuur in kokosolie(19).

10. Verhogen van uw HDL-cholesterol

Het is aangetoond dat kokosolie het cholesterolgehalte bij sommige mensen verhoogt.

Het sterkste en meest consistente effect is echter een verhoging van het HDL-cholesterol, dat bekend staat als het “goede” cholesterol(202122).

Een studie bij vrouwen met abdominale obesitas bleek dat HDL was verhoogd in een groep die kokosolie consumeerden(22).

Daarentegen hadden vrouwen die sojaolie consumeerden een afname in HDL-cholesterol(22).

11. Het verlichten van insectenbeten en -steken

Kokosolie’s ontstekingsremmende eigenschappen kunnen helpen bij het verlichten van de pijn of jeuk veroorzaakt door insectenbeten of -steken. Het kan ook de zwelling verminderen en het risico op infectie verminderen.

Om dit te proberen, wrijft u zachtjes een klein beetje op de beet en bedek het met een verband.

12. Maken van suikervrije pure chocolade

Zelfgemaakte pure chocolade is een heerlijke manier om de gezondheidsvoordelen van kokosolie te krijgen.

Vergeet niet om het in de koelkast of vriezer op te slaan, omdat kokosolie smelt bij 24 ° C

13. Verminderen van buikvet

Kokosolie kan helpen buikvet te verminderen , ook bekend als visceraal vet, dat gekoppeld is aan verhoogde gezondheidsrisico’s zoals hartaandoeningen en diabetes type 2(212223).

In één onderzoek verloren zwaarlijvige mannen verloren 2,54 cm van hun taille door 2 eetlepels (30 ml) kokosolie aan hun dieet toe te voegen(21).

Een andere studie werd gekeken naar vrouwen op een calorie-dieet. Degenen die 2 eetlepels kokosolie per dag namen hadden een afname in hun taille, terwijl de sojaolie groep echter een lichte toename hadden (22).

14. Beschermt je haar tegen beschadiging

Kokosolie kan helpen om je haar gezond te houden.

Eén studie vergeleek de effecten van kokosolie, minerale olie en zonnebloemolie op het haar.

Alleen kokosolie verminderde het verlies aan eiwitten aanzienlijk van het haar wanneer het voor of na het shamponeren werd aangebracht. Dit resultaat trad op met zowel beschadigd als gezond haar.

De onderzoekers concludeerden dat de unieke structuur van laurinezuur, het belangrijkste vetzuur in kokosolie, de haarschacht kan doordringen op een manier die de meeste andere vetten niet kunnen (24).

15. Masseer uw pasgeboren

Het masseren van pasgeborenen met olie heeft aangetoond dat het normale gewichtstoename en groei bevordert.

Eén studie suggereert dat kokosolie de beste soort olie is die voor dit doel kan worden gebruikt.

Premature baby’s die gedurende 30 dagen met kokosolie werden gemasseerd, kregen aanzienlijk meer gewicht dan degenen die werden gemasseerd met minerale olie voor dezelfde periode(25).

16.Verlaagd honger en voedselinname

Middellange keten triglyceriden in kokosolie kunnen helpen honger te verminderen, wat leidt tot een spontane afname van calorie-inname (32627).

In een kleine studie namen mannen die een MCT-verrijkt dieet volgden minder calorieën binnen en verloren meer gewicht dan mannen die diëten met een laag of middelhoog MCT-gehalte aten(27).

17. Verbetering van de wondgenezing

Een studie vond dat ratten waarvan de wonden werden behandeld met kokosolie een vermindering van ontstekingsmarkers en verhoogde productie van collageen, een belangrijk onderdeel van de huid. Als gevolg daarvan genazen hun wonden veel sneller(28).

Om de genezing van kleine snijwonden of schaafwonden te versnellen, breng een beetje kokosolie rechtstreeks aan op de wond en bedek deze met een verband.

18. Verbetert botgezondheid

Een onderzoek bij dieren suggereerde dat de antioxidanten in virgin kokosolie kunnen de gezondheid van de botten beschermen door vrije radicalen te neutraliseren, die de botcellen kunnen beschadigen(2930).

Een 6 weken durende studie met ratten toonde aan dat de groep die 8% van hun calorieën uit kokosolie kreeg significant meer botvolume en verbeterde botstructuur hadden(30).

19. Maak een niet-toxisch muggenspray

Sommige etherische oliën kunnen een natuurlijke manier zijn om insecten weg te houden en beten en steken te vermijden.

In plaats van deze oliën rechtstreeks op uw huid aan te brengen, moeten ze echter worden gecombineerd met een basisolie.

In één studie bood het combineren van Thaise essentiële oliën met kokosolie meer dan 98% bescherming tegen de beten van bepaalde muggen(31).

20. Bestrijding candida

Candida albicans is de schimmel die verantwoordelijk is voor schimmelinfecties, die vaak voorkomen in warme, vochtige delen van het lichaam zoals de mond of vagina.

Reageerbuisstudies suggereren dat kokosolie kan helpen bij de bestrijding candida-infecties  (3233).

Onderzoekers vonden kokosolie even effectief als fluconazol, het antischimmelmedicijn dat doorgaans wordt voorgeschreven voor candida-infecties(33).

21. Verwijderen van vlekken

Kokosolie kan worden gebruikt om vlekken te verwijderen, waaronder vlekken op tapijten en meubels(343536).

Combineer één deel kokosolie met één deel baking powder en meng dat tot een pasta. Breng aan op de vlek, wacht 5 minuten en veeg het weg(3738).

22. Verminderen van ontstekingen

Verschillende dierstudies tonen aan dat het eten van kokosolie sterke ontstekingsremmende effecten heeft(343536).

Menselijke studies suggereren dat het eten van kokosolie markers van oxidatieve stress en ontsteking kan verminderen, vooral in vergelijking met sterk onverzadigde oliën(3738).

23. Natuurlijke deodorant

Het zweet zelf ruikt niet. De bacteriën die op uw huid leven kunnen echter ongewenste geuren produceren.

De sterke antibacteriële eigenschappen van kokosolie maken het tot een geweldige natuurlijke deodorant die geen chemicaliën bevat.

Hier is een eenvoudig recept voor een effectieve natuurlijke deodorant gemaakt met kokosolie en andere natuurlijke ingrediënten.

24. Snelle energiebron

Kokosolie bevat vetten middellange keten triglyceriden, die anders worden verteerd dan de langeketen triglyceriden die in de meeste voedingsmiddelen worden aangetroffen.

Deze vetten gaan rechtstreeks van de darm naar de lever, waar ze kunnen worden gebruikt als een snelle energiebron die niet de bloedsuikerspiegel zal verhogen(3).

25. Het helen van nagelriemen

Kokosolie kan worden gebruikt om je nagelriemen te verbeteren

Breng gewoon een kleine hoeveelheid kokosolie aan op je nagelriemen en masseer een paar momenten. Doe dit meerdere keren per week voor de beste resultaten.

26. Verlicht de symptomen van artritis

Artritis wordt gekenmerkt door pijn en onbeweeglijkheid van de gewrichten als gevolg van ontsteking.

Dieronderzoek heeft aangetoond dat antioxidanten die polyfenolen worden genoemd die in kokosolie worden aangetroffen, sommige symptomen van artritis kunnen verlichten.

Een studie bij ratten met artritis wees uit dat behandeling met polyfenolen uit kokosolie de zwelling en verschillende ontstekingsmarkers verminderde(39).

27. Maak je houten meubelen glanzend

Kokosolie kan helpen om uw meubels er glanzend en verzorgd uit te laten zien.

Naast het naar voren brengen van de schoonheid in natuurlijk hout, lijkt het ook als stofafstotend te werken. Het heeft ook een aangenaam, delicaat aroma, in tegenstelling tot veel commerciële meubel polijsten die sterke geuren bevatten.

28. Verwijdert make-up van de ogen

Kokosolie is een zachte en effectieve oogmake-up remover. Breng aan met een wattenschijfje en veeg zachtjes tot alle sporen van make-up verdwenen zijn.

29. Verbetert de gezondheid van de lever

Dieronderzoek heeft aangetoond dat de verzadigde vetten in kokosolie de lever kunnen helpen beschermen tegen schade als gevolg van blootstelling aan alcohol of toxine(4041).

In één onderzoek hadden muizen die werden behandeld met kokosolie na blootstelling aan een toxische stof een afname van ontsteking levermarkers en een verhoogde activiteit van heilzame leverenzymen(41).

30. Zacht voor schrale lippen

Kokosolie is een ideale natuurlijke lippenbalsem.

Hij glijdt soepel, laat je lippen urenlang vochtig en biedt zelfs bescherming tegen de zon.

Hier is een eenvoudig recept voor het maken van uw eigen lippenbalsem met kokosolie.

31. Zelfgemaakte saladedressing

Commerciële saladedressings  bevatten vaak veel suiker en conserveringsmiddelen.

Hier is een geweldig recept voor kokosolie saladedressing die heerlijk smaakt en is gemaakt met gezonde ingrediënten.

Tot slot

Kokosolie heeft verschillende voordelen voor de gezondheid, maar het heeft ook vele andere slimme en praktische toepassingen die u misschien niet eerder hebt overwogen.

Zorg ervoor dat je altijd voldoende kokosolie bij de hand hebt. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.