Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

31 Slimme toepassingen voor kokosolie

1593 Views

31 Slimme toepassingen voor kokosolie

Kokosolie is ongelooflijk populair, en voor een goede reden.

Het biedt vele voordelen voor de gezondheid , heeft een delicate smaak en is op grote schaal beschikbaar.

Het is ook een zeer veelzijdige olie met een aantal toepassingen waar u zich niet bewust van bent.

Hier zijn 31 slimme toepassingen voor kokosolie.

1. Bescherming tegen de zon

Kokosolie kan je huid beschermen tegen ultraviolette (UV) stralen van de zon, die kunnen leiden tot rimpels, bruine vlekken en uw risico op huidkanker verhogen.

In feite bleek in één studie dat het blokkeert ongeveer 20% van de UV-stralen van de zon(1).

Houd er echter rekening mee dat het niet dezelfde mate van bescherming bied als conventionele zonnebrandcrème, welke ongeveer wel  90% van de UV-stralen blokkeert.

Anderzijds bevat het geen van de potentieel schadelijke chemicaliën die in commerciële zonnebrandmiddelen zitten(2).

2. Verhoogd uw stofwisseling

Kokosolie bevat middellange keten triglyceriden ( MCT ). Dat zijn vetzuren die snel worden geabsorbeerd en kan de hoeveelheid calorieën die je verbrandt verhogen(3).

Gecontroleerde studies hebben aangetoond dat MCT’s aanzienlijk uw stofwisseling stimuleren, althans tijdelijk(45).

Een studie wees uit dat gemiddeld, 15-30 gram MCT verhoogd calorieverbruik met ongeveer 120 calorieën gedurende een periode van 24 uur (6).

3. Bakt veilig bij hoge temperaturen

Kom van kokosolie

Kokosolie heeft een zeer hoog verzadigd vetgehalte. In feite, is ongeveer 87% van haar vet verzadigd(7).

Deze functie maakt het één van de beste vetten voor om op hoge temperatuur te bakken evenals frituren.

Verzadigde vetten behouden hun structuur bij verhitting tot hoge temperaturen, in tegenstelling tot de meervoudig onverzadigde vetzuren in plantaardige oliën .

Oliën zoals maïs en saffloer worden omgezet in toxische verbindingen bij verwarming. Deze kunnen schadelijke effecten hebben op de gezondheid(8).

Er is geen reden om de verzadigde vetten in kokosolie te vrezen. Nieuwe studies tonen aan dat ze geen link hebben naar het risico op hart-en vaatziekten.

4. Verbetert uw mondgezondheid

Kokosolie is een krachtig wapen tegen bacteriën, waaronder zijn Streptococcus mutans . Dit is de bacteriën in de mond die tandplak, tandbederf en tandvleesaandoeningen veroorzaken.

In een studie verlaagd deze bacteriën zo effectief als het spoelen met een antiseptisch mondwater(9).

In een andere studie, dagelijkse spoelen met kokosolie verminderd aanzienlijk ontsteking en plaque bij tieners met gingivitis (ontstoken tandvlees)(10).

5. Ontlast huidirritatie en eczeem

Onderzoek toont aan dat kokosolie verbetert dermatitis en andere huidaandoeningen minstens zo goed als minerale olie en andere conventionele moisturizers(111213).

In een studie bij kinderen met eczeem, 47% van degenen die behandeld werden met kokosolie hadden grote verbeteringen(13).

6. Verbetert hersenenfunctie

Een potje van kokosolie en een theelepel

De MCT’s in kokosolie wordt afgebroken door de lever en omgezet in ketonen, die kan fungeren als een alternatieve energiebron voor de hersenen(14).

Verschillende studies vonden dat MCT indrukwekkende voordelen voor hersenaandoeningen bevat, zoals epilepsie en de ziekte van Alzheimer(151617).

Sommige onderzoekers adviseren het gebruik van kokosolie als bron om MCTs te verhogen voor de productie van ketonen.(14).

7. Maak gezonde mayonaise

Commercieel gemakte mayonaise bevat vaak sojaolie, toegevoegde suiker en andere ongezonde ingrediënten.

Echter, het is gemakkelijk om uw eigen mayo te maken met een veel gezondere ingrediënten, waaronder kokosolie of olijfolie .

8. Hydrateert de huid

Kokosolie is een prachtige vochtinbrengende crème voor uw benen, armen en ellebogen.

Je kunt het ook gebruiken op je gezicht, hoewel dit niet wordt aanbevolen voor mensen met een zeer vette huid.

Het kan ook helpen herstellen van gebarsten hielen. Gewoon een dunne laag op je hielen aanbrengen voor het slapen gaan, doe wel je sokken aan in bed tot je hielen glad zijn.

9. Bestrijding van infecties

Virgine kokosolie heeft sterke antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van infecties.

Een studie wees uit dat het hielp stoppen de groei van de darmbacteriën Clostridium difficile , algemeen bekend als “C. diff “, die ernstige diarree veroorzaakt(18).

Ook blijkt het een aantal andere bacteriën en gisten te bestrijden – de werking algemeen toegeschreven aan laurinezuur, het belangrijkste vetzuur in kokosolie(19).

10. Verhogen van uw HDL-cholesterol

Kokosolie heeft aangetoond dat het cholesterolgehalte bij sommige mensen verhoogd.

Het sterkste en meest consistente effect is echter een toename van HDL cholesterol, die bekend staat als het “goede” cholesterol(202122).

Een studie bij vrouwen met abdominale obesitas bleek dat HDL was verhoogd in een groep die kokosolie consumeerden(22).

Daarentegen vrouwen die sojaolie consumeerden, nam het HDL-cholesterol af(22).

11. Het verlichten van insectenbeten en -steken

Kokosolie’s ontstekingsremmende eigenschappen kan helpen verlichten van de pijn of jeuk veroorzaakt door insectenbeten of steken. Het kan ook de zwelling verminderen en risico op infectie.

Om dit te proberen, wrijf een kleine hoeveelheid op de beet en dek het af met een bandage.

12. Suikervrije pure chocolade maken

Kokos en Dark Chocolate Slab

Zelfgemaakte pure chocolade is een heerlijke manier om de voordelen voor de gezondheid van kokosolie te benutten.

Vergeet niet om het te bewaren in de koelkast of vriezer, omdat kokosolie smelt bij 24 ° C.

13. Verminderen van buikvet

Kokosolie kan helpen buikvet te verminderen , ook bekend als visceraal vet, die gekoppeld is aan verhoogde gezondheidsrisico’s zoals hartkwaal en diabetes type 2(212223).

In een studie, zwaarlijvige mannen verloren 2,54 cm van hun taille door 2 eetlepels (30 ml) kokosolie aan hun dieet toe te voegen(21).

Een andere studie werd gekeken naar vrouwen op een calorie-dieet. Degenen die 2 eetlepels kokosolie per dag namen hadden een afname in hun taille, terwijl de sojaolie groep echter een lichte toename hadden (22).

14. Beschermt je haar tegen beschadiging

Kokosolie kan helpen om je haar gezond te houden.

Een studie vergeleek de effecten van kokosnootolie, minerale olie en zonnebloemolie op het het haar.

Alleen kokosolie verminderd aanzienlijk eiwitverlies uit haar wanneer toegepast vóór of na het wassen. Dit resultaat was met beschadigde evenals gezond haar.

De onderzoekers concludeerden dat de unieke structuur van laurinezuur, de belangrijkste vetzuren in kokosolie, kan de haarschacht binnen dringen op een manier die de meeste andere vetten niet doen(24).

15. Masseer uw pasgeboren

Een half Kokosnoot en een lepel met Kokosolie

Pasgeborenen masseren met olie is gebleken normale gewichtstoename en groei te bevorderen.

Een studie suggereert dat kokosolie is het beste type olie voor dit doel.

Premature baby’s die werden gemasseerd met kokosolie gedurende 30 dagen significant veel meer gewicht wonnen dan die gemasseerd werden met minerale olie voor dezelfde periode (25).

16. Honger en voedselinname nemen af

Middellange keten triglyceriden in kokosolie kan helpen honger te verminderen, waardoor een spontane afname van calorieopname(32627).

In een kleine studie, mannen die een MCT-verrijkt dieet volgden namen minder calorieën en verloren meer gewicht dan mensen die diëten aten met een lage of gemiddelde MCT-gehalte (27).

17. Verbetering van de wondgenezing

In één studie bleek dat ratten waarvan de wonden werden behandeld met kokosolie hadden een afname van ontstekingsmarkers en verhoogde productie van collageen, een belangrijke component van de huid. Dientengevolge, hun wonden genazen sneller(28).

Om genezing van kleine sneetjes of schaafwonden te versnellen, breng dan een beetje kokosolie direct op de wond aan en bedek het met een verband.

18. Boost botgezondheid

Een onderzoek bij dieren suggereerde dat de antioxidanten in virgin kokosolie de gezondheid van de botten kunnen beschermen door het neutraliseren van vrije radicalen, die botcellen kunnen beschadigen(2930).

Een 6-weken durende studie bij ratten toonde aan dat de groep die 8% van de calorieën uit kokosolie kregen hadden significant meer botvolume en verbeterde botstructuur(30).

19. Insectenwerend middel

Jar van kokosolie met een Witte Deksel

Sommige etherische oliën kunnen een natuurlijke manier zijn om muggen weg te houden en het vermijden van beten en steken.

Echter, in plaats van toepassing van deze oliën direct op de huid, moet het worden gecombineerd met een olie.

In een studie, Thaise essentiële oliën te combineren met kokosolie verstrekt meer dan 98% bescherming tegen de beten van bepaalde muggen (31).

20. Bestrijding candida

Candida albicans is de schimmel belast met schimmelinfecties, die vaak voorkomen in warme, vochtige gebieden van het lichaam zoals in de mond of vagina voorkomen.

Laboratorium studies suggereren dat kokosolie kan helpen bij de bestrijding candida-infecties  (3233).

Onderzoekers vonden dat kokosolie net zo effectief is als fluconazol, deze antischimmel medicatie doorgaans voorgeschreven voor candida infecties(33).

21. Verwijdert vlekken

Kokosolie kan worden gebruikt om vlekken te verwijderen, inclusief morsen op tapijten en meubels(343536).

Combineer één deel kokosolie met één deel baking powder en meng dat tot een pasta.Breng het aan op de vlek, wacht 5 minuten en vervolgens weg vegen(3738).

22. Verminderen van ontstekingen

In verschillende dierstudies bleek dat het eten van kokosolie biedt sterke ontstekingsremmende effecten.

Menselijke studies suggereren dat het eten van kokosolie kunnen markers van oxidatieve stress en ontstekingen verminderen, zeker in vergelijking met sterk onverzadigde olie.

23. Natuurlijke deodorant

Zweet zelf heeft geen geur. Echter, het zijn de bacteriën die op je huid ongewenste geuren produceren.

Sterke antibacteriële eigenschappen van kokosolie maken het een natuurlijke deodorant, dat geen chemicaliën bevat.

24. Snelle energiebron

Kokosolie vetten worden middellange keten triglyceriden genoemd, die anders worden verteerd dan lange keten triglyceriden in de meeste voedingsmiddelen.

Deze vetten gaat direct uit de darm naar de lever, waar ze kunnen worden gebruikt als een snelle energiebron deze zal niet de bloedsuikerspiegel verhogen(3).

25. Heelt nagelriemen

Kokosolie kan worden gebruikt ter verbetering van uw nagelriemen.

Pas eenvoudig een kleine hoeveelheid kokosolie om je nagelriemen en masseer het voor een paar minuten. Doe dit meerdere keren per week voor het beste resultaat.

26. Ontlast de symptomen van artritis

Kokosnootolie

Artritis wordt gekenmerkt door pijn en onbeweeglijkheid van de gewrichten als gevolg van de ontsteking.

Dieronderzoek suggereert dat antioxidanten genaamd polyfenolen aanwezig in kokosolie in staat zijn om een aantal symptomen van artritis te verlichten.

Een studie bij ratten met artritis bij ratten bleek dat behandeling met polyfenolen uit kokosolie verminderd de zwelling en verschillende ontstekingsfactoren(39).

27. Houten meubelen glanzend

Kokosolie kan helpen om uw meubels glanzend en goed verzorgd eruit te laten zien.

Naast het brengen van de schoonheid in het natuurlijke hout. Het heeft ook een aangename, delicate aroma, in tegenstelling tot veel commerciële meubilair poetsmiddelen die sterke geurstoffen bevatten.

28. Verwijdert make-up van de ogen

Kokosolie is een milde en effectieve oog make-up remover. Aanbrengen met een wattenschijfje en wrijf zachtjes tot alle sporen van make-up zijn verdwenen.

29. Verbeteren van de lever gezondheid

Dieronderzoek heeft aangetoond dat de verzadigde vetten in kokosolie kan helpen de lever te beschermen tegen schade als gevolg van alcohol of blootstelling aan toxine(4041).

In een studie muizen behandeld met kokosolie na blootstelling aan een giftige stof hadden ze een afname van de ontstekingsmarkers van de lever en verhoogde activiteit van gunstige leverenzymen(41).

30. Zacht voor schrale lippen

Kokosolie is een ideale natuurlijke lippenbalsem.

Het glijdt soepel, het houd je lippen voor uren vochtig en  biedt zelfs enige bescherming tegen de zon.

Hier is een eenvoudig recept voor het maken van uw eigen lippenbalsem met kokosolie.

31. Zelfgemaakte saladedressing

Commerciële saladedressings  bevatten vaak veel suiker en conserveringsmiddelen.

Kort samengevat

Kokosolie heeft verschillende voordelen voor de gezondheid, maar heeft ook vele andere slimme en praktische toepassingen die u niet voor ogen had.

Zorg ervoor dat u het altijd bij de hand heeft . Je weet nooit wanneer u het misschien nodig heeft.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 + 20 =

It is main inner container footer text