Uien zijn misschien wel één van de meest onmisbare ingrediënten in de keuken.

Ze zijn er in vele maten, vormen en kleuren, elk met hun unieke toepassingen in de keuken.

Omdat het een culinair product is, hebben mensen de neiging om ze in grotere hoeveelheid te kopen. Helaas worden ze vaak zacht of beginnen ze te ontkiemen voordat je ze gaat gebruiken.

Om verspilling te voorkomen en geld te besparen, vragen mensen zich vaak af hoe u de uien het beste kunt bewaren.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over het bewaren van uien.

Het is het beste om reguliere uien in een koele, droge, donkere en goed geventileerde ruimte te bewaren

De meest gebruikte gele uien zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Het beste om uien te bewaren is op een koele, droge, donkere en goed geventileerde ruimte, zoals een bijkeuken, kelder, schuur of garage ( 1 ).

Dit komt omdat ze gemakkelijk vocht opnemen. Als de temperatuur of luchtvochtigheid te hoog is, kunnen ze gaan kiemen of rotten (2).

Eén onderzoek toonde aan dat het bewaren van uien tussen 4-10 ° C ideaal is. Bij deze temperaturen behouden ze hun kenmerken het best (3).

Het is ook belangrijk om voor goede ventilatie te zorgen om kiemen en rotten te voorkomen. Een open mand, netzak, nettas of jute zak doen het goed.

Laat uien niet achter in plastic zakken, omdat ze hierdoor snel kunnen bederven door slechte ventilatie.

Bovendien helpt duisternis ze langer mee te gaan. Het gebrek aan zonlicht vermindert veranderingen in temperatuur en vochtigheid, twee factoren die ervoor kunnen zorgen dat ze sneller slechter worden.

Kortom: Het beste is om gewone uien op te slaan in een koele, droge, donkere en goed geventileerde ruimte. Plaatsen die deze voorwaarden kunnen bieden, zijn onder andere een kelder, een voorraadkast, een schuur of een garage.

Vermijd het opslaan van hele uien in de koelkast

In de winkel gekochte uien hebben een papierachtige huid, aangezien ze worden gedroogd op de akker vlak na de oogst.

Het drogen helpt bij het verwijderen van overtollig vocht, waardoor ze langer meegaan.

Dat is de reden waarom uien het best worden bewaard op een koele maar droge, donkere en goed geventileerde plaats. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat ze niet te veel vocht opnemen of warmte of vochtigheid ervaren.

Het bewaren van uien in de koelkast stelt hen bloot aan koude, vochtige omstandigheden. Omdat ze heel gemakkelijk vocht opnemen kunnen ze papperig worden en sneller bederven.

Als u uien tijdelijk in uw koelkast wilt bewaren, wikkel ze dan in een vochtige handdoek.

Merk op dat deze regel van toepassing is op hele maar niet gepelde, gesneden of in blokjes gesneden uien. Nadat de schil is verwijderd kunt u deze het beste tot 14 dagen in de koelkast bewaren (4).

Kortom: Bewaar hele, ongeschilde uien niet in de koelkast, omdat ze gemakkelijk vocht opnemen. Als u dit doet kunnen ze papperig worden en sneller bederven.

De beste manier om sjalotten te bewaren

Sjalotten zijn nauw verwant aan uien, maar hebben een mildere en zoetere smaak.

Zoals gewone uien, moeten de sjalotten bewaard worden op een koele, droge, donkere en goed geventileerde plaats. Dit omvat zoals de bijkeuken, kelder, schuur of garage.

Bewaar sjalotten in een netzak, open mand of jute zak om ervoor te zorgen dat ze goed geventileerd blijven. Sjalotten die op deze manier worden bewaard zouden maximaal 30 dagen moeten meegaan.

Als alternatief kunnen sjalotten maximaal zes maanden worden bewaard in de diepvriezer .

Om sjalotten in te vriezen, pelt u eerst de schil en verwijdert u de wortels. Plaats de gepelde sjalotten vervolgens in een hersluitbare zak of een luchtdichte verpakking en bewaar ze in de vriezer.

Kortom: Sjalotten zijn nauw verwant aan uien en kunnen op dezelfde manier worden opgeslagen, namelijk op een koele, droge, donkere en goed geventileerde plaats zoals de voorraadkast, schuur, kelder of garage.

Hoe uien in verschillende verwerkingsfasen kunt bewaren

Om ervoor te zorgen dat uw uien zo lang mogelijk meegaan, is een goede opslag essentieel.

Dit zijn de beste manieren om ze te bewaren in verschillende verwerkingsstadia.

Geschilde

Zodra een ui is geschild, moet deze in de koelkast worden bewaard om bacteriële besmetting te voorkomen.

Plaats het in een luchtdichte verpakking en zorgen ervoor dat uw koelkast is ingesteld op 4 ° C of lager.

Volgens de USDA kunnen gepelde uien 10-14 dagen in de koelkast bewaard worden(4).

Gesneden of in blokjes

Gesneden of in blokjes gesneden uien kan worden opgeslagen in de koelkast voor maximaal 10 dagen ( 4 ).

Verpak ze eenvoudig in plasticfolie of bewaar ze in een hersluitbare zak.

Als alternatief kunt u voorgesneden uien in veel supermarkten kopen. Zorg ervoor dat ze gekoeld bewaard blijven en gebruik ze vóór de houdbaarheidsdatum.

Voor langdurig gebruik kunnen gesneden of in blokjes gesneden uien gedurende drie tot zes maanden in de vriezer worden bewaard. Ze kunnen het best worden gebruikt in gekookte gerechten zoals soepen en stoofschotels.

Gekookt

Gekookte uien kunnen drie tot vijf dagen in de koelkast worden bewaard.

Plaats ze eenvoudig binnen een paar uur na het koken in een luchtdichte verpakking of hersluitbare zak. Als ze lange tijd buiten de koelkast worden bewaard, kunnen ze bacteriën bevatten.

Beter nog, gekookte uien kunnen maximaal drie maanden in de vriezer worden bewaard.

Inmaken

Inmaken is een goedkope manier om de houdbaarheid van uw uien te verlengen.

Het houdt in dat ze worden opgeslagen in een oplossing die de groei van bacteriën die typisch groente bederven belemmert. Op deze manier kunnen ze maximaal zes maanden worden bewaard(6).

Als u uien wilt inmaken, plaatst u de gepelde uien in een glazen of keramische pot gevuld met azijn en een combinatie van zout, suiker en kruiden die passen bij uw smaak voorkeuren.

Als ze eenmaal zijn geopend, kunnen ze het best in de koelkast worden bewaard, waardoor ze langer meegaan.

Kortom: Hele uien worden het best bewaard in een koele, donkere, droge en goed geventileerde ruimte, terwijl gepelde, gesneden, gekookte en ingemaakte uien in de koelkast kunnen worden bewaard. Uien kunnen worden ingevroren om hun houdbaarheid te verlengen, maar ze kunnen het best worden gebruikt in gekookte gerechten.

Bewaar lente uitjes en bosui in de koelkast

Mensen vragen zich vaak af of er een verschil is tussen de lente ui en bosui.

Lente uitjes zijn gewoon jong uien. Ze worden geoogst voordat de bol zich volledig heeft ontwikkelt.

Bosui is een soortgelijke plant maar ze hebben geen bolvormige bol zoals lente uitjes. Ze zijn groter en hebben een knapperige textuur met een mildere, zoetere smaak.

Omdat lente uitjes en bosui veel overeenkomsten vertonen, worden ze ook op dezelfde manier bewaard.

Als u van plan bent om uw lente uitjes of bosui binnen één dag of twee te gebruiken kunt u ze op uw aanrecht laten staan in een pot met wat water. Zorg ervoor dat het niet te warm of vochtig is in uw keuken anders kunnen ze verwelken.

Als u ze enkele dagen later wilt gebruiken, is het echter het beste om ze in een licht vochtige papieren handdoek te wikkelen en de stelen met een elastiekje vast te zetten. Plaats ze vervolgens maximaal anderhalve week in de groente la van uw koelkast.

U kunt ook lente uitjes en bosui snijden en invriezen om ze enkele maanden te bewaren. Bewaar ze in een hersluitbare zak of een luchtdichte verpakking.

Lente uitjes en bosui hebben een kortere levensduur dan reguliere uien vanwege hun hogere watergehalte. Dit maakt ze meer vatbaar voor rotten en kiemen.

Kortom: Lente uitjes en bosui hebben dezelfde kenmerken. Daarom kunnen ze ongeveer anderhalve week op dezelfde manier worden bewaard. Zet de stelen vast met een elastiekje, wikkel de groente in een vochtige papieren doek en plaats deze in de knapperige la van uw koelkast.

Hoe de beste uien te kiezen

Het selecteren van de juiste uien is net zo belangrijk als het op de juiste manier bewaren.

Voor de gewone gele en rode uien, kies die met een droge en papierachtige schil. Bovendien moet de buitenlaag volledig vrij zijn van vlekken en vocht.

Ze moeten ook stevig en zwaar zijn voor hun formaat om ervoor te zorgen dat ze sappig en niet te rijp zijn. Zorg ervoor dat je niet degene kiest die beginnen te kiemen, omdat ze snel zullen rotten.

Je moet ook uien vermijden die een sterke geur hebben. Deze kunnen gekneusd of te rijp zijn.

Voor lente uitjes, kies degenen met helder witte, ongeschonden bollen en stevige stengels. Vermijd die verwelken of een slijmerige filmlaag hebben.

Zoek naar bosui met veel wit en groen. Hun stelen moeten fris, stevig en vrij van verkleuring zijn.

Kortom: Kies uien met een droge, papierachtige schil en geen kneuzingen en tekenen van vocht. Ze moeten ook zwaar zijn vanwege hun grootte. Lente uitjes moeten helder witte bollen en stevige stengels hebben. bosui moet knapperig, stevig en niet verkleurd zijn.

Tot slot

Uien zijn één van de meest veelzijdige ingrediënten in de keuken.

Ze zijn er in vele maten, vormen en kleuren, elk met unieke toepassingen bij het koken. Om uien zo lang mogelijk te bewaren is een goede opslag essentieel.

Hele uien en sjalotten worden het best bewaard in een koele, droge, donkere en goed geventileerde ruimte. Ideale plaatsen zijn onder meer de pantry, schuur, kelder of garage.

Gepelde, gesneden uien kunnen 10-14 dagen in de koelkast worden bewaard. Om ze nog langer te bewaren, vriest u ze in een hersluitbare zak of een luchtdichte verpakking.

Gekookte uien kunnen drie tot vijf dagen worden bewaard in uw koelkast of maximaal drie maanden in uw vriezer.

Ingemaakte variëteiten kunnen tot zes maanden worden bewaard en kunnen na opening het best in de koelkast worden bewaard.

Lente uitjes en bosuitjes kunnen op de aanrecht worden bewaard in een pot met een kleine hoeveelheid water gedurende maximaal twee dagen. Voor langere bewaartijd tot anderhalve week, wikkel ze in een licht vochtige papieren doek en bewaar ze in de knapperige la van uw koelkast.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.