Zuinige koks schepten altijd op dat ze een varken alles konden gebruiken behalve zijn geknor. Een varken levert niet alleen karbonaadjes en ander vers vlees, maar ook verwerkte producten zoals ham en bacon, en huid voor gelatine.

Wereldwijd is varkensvlees nog steeds de meest gegeten vleessoort en de consumptie ervan blijft groeien. Volgens de meest recente gegevens is 41 procent van al het vlees wereldwijd gegeten wordt varkensvlees, versus 29 procent rundvlees.

De afgelopen 20 jaar is consumptie van varkensvlees wereldwijd met 73 procent toegenomen. Verrassend genoeg is varkensvlees een van de magerste vleessoorten, maar de producten die ervan worden gemaakt, kunnen erg vet zijn.

Mager varkensvlees bevat ongeveer evenveel vet en calorieën als gevogelte zonder vel. Honderd gram geroosterd mager varkensvlees bevat 185 calorieën en 7 procent vet, vergeleken met 150 calorieën en 5 procent vet in 100 gram kip.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Varkensvlees bevat veel goede eiwitten en de B-vitamines thiamine, riboflavine, niacine, B6 en B12; het bevat 50 procent van de ADH thiamine, 16 procent van de ADH thiamine, 16 procent van de ADH niacine en 30 procent van de ADH B12. Mager varkensvlees bevat mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer en zink.

Ongeveer de helft van het ijzer in varkensvlees is heemijzer, de ijzersoort die ons lichaam het gemakkelijkst opneemt en verteert. De varkenshaas, lendenlappen en hamlappen zijn het magerst in varkensvlees dat verhit wordt tot interne temperatuur van 70 graden blijft het malst.

Hebt u het zichtbare vet verwijderd, dan bevat varkensvlees ook minder verzadigde vetten dan ander vlees. De problemen ontstaan bij varkensvleesproducten waarin ook het vet wordt gebruikt, zoals bacon, sommige soorten ham en vleeswaren, salami en rookworst. Varkensworst bevat ook veel vet en alle verwerkte varkensvleesproducten bevatten veel natrium.

Twee plakjes gegrilde magere bacon bevatten bijvoorbeeld 10-14 gram vet, waarvan 40 procent verzadigd, en 144 kcal. Bacon bevat ook nitraten, die tot de vorming van kankerverwekkende nitrosaminen kunnen leiden.

Een ander mogelijk gevaar voor de gezondheid is dat ongaar varkensvlees lintwormpjes, trichinose of andere parasieten kan overbrengen. Controleer altijd of varkensvlees goed gaar is en of er helder sap uitkomt, voordat u het serveert.

SAMENVATTING GOEDE EIGENSCHAPPEN

  • Vers mager varkensvlees is een goede bron van uitstekende eiwitten, B-vitamines en zink

MOGELIJKE GEVAREN

  • Ham, bacon en andere gerookte varkensvleesproducten bevatten veel zout en kunnen vet zijn.
  • Kans op trichinose bij het eten van ongaar vlees.

WIST U DAT ?

Af en toe varkensvlees eten leidt niet tot een hoger cholesterolgehalte

Hoewel varkensvlees veel verzadigde vetzuren bevat, komt circa 30 procent daarvan van stearinezuur, een verzadigd vetzuur dat niet zo schadelijk voor het hart is als de meeste verzadigde vetzuren. Er wordt zelfs gedacht dat stearinezuur in beperkte mate cholesterolverlagend werkt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.