Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

Kan vasten griep of verkoudheid bestrijden?

1798 Views

Kan vasten griep of verkoudheid bestrijden?

Sommigen beweren dat het vermijden van voedsel tijdens een infectie helpt je lichaam te genezen.

Anderen zeggen dat eten je lichaam de brandstof geeft die het nodig heeft om snel te herstellen.

Dit artikel onderzoekt of het vasten voordelen heeft ten opzichte van griep of verkoudheid.

Wat is vasten?

Vasten is gedefinieerd als onthouding van voedingsmiddelen, dranken of beide voor een bepaalde periode van tijd.

Er bestaan verschillende soorten vasten, de meest voorkomende daarvan zijn:

 • Volledig vasten: Impliceert niet eten of drinken, meestal voor een korte periode.
 • Water vasten: inname van water mag , maar niets anders.
 • Sap vasten: Ook bekend als sap reiniging of sap ontgiften , en meestal gaat het exclusieve inname van fruit en groentesappen.
 • Intermitterend vasten: Is een vorm van vasten waarbij je op regelmatige basis (elke dag of enkele keren per week) slechts tijdens een aantal uur per dag mag eten en de rest van de dag gaat vasten.

Kortom: Er zijn verschillende manieren om te vasten en elk heeft zijn eigen manier van het beperken van de inname van voedingsmiddelen en dranken.

Hoe werkt vasten en de invloed op uw immuunsysteem?

lege Plaat

Vasten dwingt je lichaam om te vertrouwen op de energie voorraad die de normale functie handhaaft.

De eerste keuze voorraad van uw lichaam  is glucose, die meestal wordt gevonden als glycogeen in je lever en spieren.

Zodra glycogeen is uitgeput, dat meestal optreedt na 24-48 uur, je lichaam begint de spier eiwitten en vetten voor energie te gebruiken(1).

Gebruik van grote hoeveelheden vet als brandstof produceert bijproducten genaamd ketonen, die het lichaam en de hersenen kan gebruiken als een energiebron(1).

Interessant is dat een bepaalde keton — bèta-hydroxybutyraat (BHB) — werd waargenomen om te profiteren van het immuunsysteem.

In feite, onderzoekers van de Yale School of Medicine merkte op dat het blootstellen van menselijke immuuncellen BHB in hoeveelheden die je zou verwachten te vinden in het lichaam na 2 dagen van vasten resulteerde in een verminderde ontstekingsreactie(2).

Het is belangrijk om te vermelden dat de exacte manier waarop het vasten van invloed is op het immuunsysteem nog niet volledig is begrepen. Meer studies zijn nodig(3).

Kortom: Korte periodes van vasten kan een gezond immuunsysteem ondersteunen door het bevorderen van immuuncellen her te gebruiken en het beperken van de ontstekingsreactie.

Waarom vasten kan je helpen herstellen van verkoudheid of griep

Verkoudheid en griep-achtige symptomen kunnen worden veroorzaakt door één van beide virussen of bacteriën.

Voor de duidelijkheid, verkoudheid en griep infecties veroorzaakt door virussen, in het bijzonder het rhinovirus en influenza virus .

Echter, besmetting met deze virus verlaagt uw verdediging tegen bacteriën, waardoor de kans op het gelijktijdig ontwikkelen van een bacteriële infectie, bij wie de symptomen vaak vergelijkbaar zijn met de eerste.

Interessant is dat er onderzoek ter ondersteuning van het idee dat het gebrek aan eetlust voelt u zich vaak tijdens de eerste paar dagen na een ziekte en heeft uw lichaam een natuurlijke aanpassing om de infectie te bestrijden(4).

Hieronder zijn drie hypothesen die proberen uit te leggen waarom dit waar zou kunnen zijn.

 1. Vanuit een evolutionair perspectief, gebrek aan honger elimineert de noodzaak om voedsel te vinden. Dit bespaart energie, vermindert het warmteverlies en in wezen kan het lichaam zich uitsluitend richten op het afweren van de infectie.
 2. Onthouden van eten beperkt de aanvoer van voedingsstoffen, zoals ijzer en zink, dat de infecterende nodig heeft om te groeien en te verspreiden(5).
 3. Het gebrek aan eetlust gaat vaak gepaard met een infectie en is een manier om je lichaam te stimuleren om geïnfecteerde cellen te verwijderen door middel van een proces dat bekend staat als apoptose cel(6).

Opmerkelijk is de uitkomst van een kleinschalige studie suggereren dat het type infectie kan afhangen of het eten goed is of niet(8).

Deze studie suggereerde dat vasten best de bacteriële infecties kan genezen, terwijl eten wellicht een betere manier is om virale infecties te bestrijden(8).

Een eerdere experiment bij muizen met bacteriële infecties steunde deze. Muizen die dwangvoeding toegediend kregen hadden minder kans om te overleven in vergelijking met muizen waar alleen was toegestaan te eten volgens eetlust(9).

Alle studies tot nu toe lijken het erover eens dat de gunstige effecten van het vasten zijn beperkt tot de acute fase van de infectie – meestal duurt dat slechts een paar dagen.

Echter, er zijn momenteel geen menselijke studies die onderzochten dat vasten of eten geen invloed heeft op de gewone verkoudheid of griep in de echte wereld.

Kortom: Veel hypothesen bestaan ​​om uit te leggen hoe vasten kan helpen om genezing te bevorderen, maar meer onderzoek is nodig om de effecten bij de mens te bevestigen.

Vasten en andere ziekten

Hart en Bloeddruk meten

Naast de potentiële voordelen tegen infecties, kan vasten ook helpen met de volgende aandoeningen:

 • Diabetes Type 2: intermitterende vasten kan positieve effecten hebben op de insulineresistentie en bloedsuikerspiegel voor sommige individuen(10, 11).
 • Oxidatieve stress: intermitterend vasten kan helpen voorkomen van ziekte door het beperken van oxidatieve stress en ontsteking(12, 13, 14).
 • Gezondheid van het hart: intermitterende vasten kan hartkwaal risico factoren zoals het lichaamsgewicht, het totale cholesterol, bloeddruk en triglyceriden verlagen(15, 16).
 • Hersenengezondheid: dierlijke en menselijke studies suggereren dat vasten kan beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer, Parkinson en Huntington’s(17, 18, 19).
 • Kanker: Korte perioden van vasten zou kanker patiënten beschermen tegen chemotherapie beschadiging en verhoogt de effectiviteit van de behandeling(20, 21, 22).

Opmerkelijk is intermitterend vasten ook heeft aangetoond dat het gewichtsverlies veroorzaakt(10, 12, 15).

Aldus bepaalde bovengenoemde gezondheidsvoordelen kunnen worden veroorzaakt vanwege het gewicht verlies door vasten, in tegenstelling tot het vasten zelf(23).

Kortom: Of het nu direct of indirect, vasten kan een positieve invloed hebben op een aantal medische aandoeningen.

Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan heilzaam zijn

Geen van de genoemde studies tot op heden bevelen aan om te eten als je honger hebt, noch pleiten zij voor langdurig vasten na de eerste paar dagen van een infectie.

Daarom is het nuttig welke voedingsmiddelen het beste is voor elk type infectie.

Beste voedingsmiddelen ter bestrijding van verkoudheid symptomen

Warme vloeistoffen, zoals soepen, bieden zowel energie als hydratatie. Zij hebben ook aangetoond dat congestie(ophoping van vloeistof) te verminderen(24).

Sommige rapporteren dat zuivel verdikt slijm, hoewel het aanwezig bewijs anekdotisch blijft.

Aan de andere kant ,maakt genoeg drinken het slijm vloeibaarder, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is. Dus zorg ervoor om gehydrateerd te blijven.

Tot slot, voedingsmiddelen rijk aan vitamine C , zoals sinaasappels , mango,papaya , bessen en meloen, kan ook bijdragen tot het verminderen van de ernst van de symptomen(25).

Kortom: De beste voedingsmiddelen en vloeistoffen om te consumeren tijdens een verkoudheid zijn onder meer soepen, warme dranken en voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C.

Beste voedingsmiddelen ter bestrijding van de symptomen van griep

Wanneer er wordt geprobeerd om de maag symptomen van de griep te verminderen, kunt u het beste houden aan het eten van neutraal, gemakkelijk verteerbaar voedsel.

Voorbeelden hiervan zijn heldere soep bouillon of maaltijden die uitsluitend bestaan ​​uit fruit en zetmeel, zoals rijst of aardappelen .

Om maagklachten te verlichten, probeer weg te blijven van irriterende stoffen, zoals cafeïne, zure of pikant voedsel. Ook overweeg het vermijden van zeer vet voedsel, die langer tijd nodig heeft om te verteren.

Als je misselijk voelt, probeer wat gember toe te voegen aan uw dieet(26, 27).

Tot slot, zorg ervoor om gehydrateerd te blijven. Een snufje zout toevoegen aan uw vloeistoffen zal ook helpen het aanvullen van elektrolyten die verloren gaan via zweet, braken of diarree.

Kortom: Neutraal en gemakkelijk verteerbaar voedsel zijn het best wanneer je griep hebt. Het drinken van veel vocht is belangrijk, en het toevoegen van gember kan helpen verminderen van misselijkheid.

Beste voedingsmiddelen om te voorkomen dat u verkoudheid of griep krijgt

Verrassend is dat uw spijsverteringssysteem maakt maar liefst 70% van uw immuunsysteem(28).

Dit is grotendeels te wijten aan de grote hoeveelheden nuttige bacteriën die daar verblijven, die kan worden vergroot door probiotica .

Probiotica helpt voorkomen dat schadelijke bacteriën niet in jouw darmen komen en in uw bloedbaan, maar effectief u beschermt tegen infecties.

Je kunt ze vinden in probiotische voedingsmiddelen , zoals yoghurt met levende culturen, kefir , zuurkool, kimchi, miso, tempeh en kombucha .

Om ervoor te zorgen dat deze gunstige bacteriën zich blijven vermenigvuldigen, zorg dan ook voor een dieet rijk aan prebiotica , zoals bananen , knoflook , en uien .

Knoflook, naast het feit dat het prebiotische stoffen bevat die infectie voorkomt en verdedigd tegen verkoudheid en griep(29, 30, 31).

Tot slot zorg ervoor dat u genoeg voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. , en onbewerkte voedsel eet.

Kortom: Het consumeren van prebiotica, probiotica, knoflook en het eten van een algehele gezonde voeding kan helpen voorkomen van verkoudheid of griep.

Moet je vasten wanneer je ziek bent?

Op basis van het huidige bewijsmateriaal, lijkt het eten wanneer je honger een goed idee te zijn.

Er is echter geen reden om jezelf dwingen om te eten als je geen honger gevoel hebt.

Ongeacht of u eet of niet, in gedachten houden dat het consumeren van voldoende vocht en het krijgen van genoeg rust blijft essentieel.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + 15 =

It is main inner container footer text