ve-tsin

Ve-tsin (mononatriumglutamaat): goed of slecht?

Ve-tsin (mononatriumglutamaat): goed of slecht?

Er gaan heel veel verschillende verhalen als het gaat om ve-tsin (ook wel MSG genoemd) op internet.

Er wordt beweerd dat het astma en hoofdpijn veroorzaakt, en zelfs kan leiden tot hersenbeschadiging.

Aan de andere kant beweren de meeste reguliere bronnen (zoals de NVWA) beweren dat ve-tsin veilig is(1).

Dit artikel gaat uitgebreid in op Ve-tsin en de gevolgen voor de gezondheid ervan, waarbij beide zijden van het argument worden onderzocht.

Wat is Ve-tsin?

Ve-tsin of MSG is een afkorting voor mononatriumglutamaat.

Het is een algemeen voedseladditief dat wordt gebruikt om de smaak te verbeteren. Het heeft het e-nummer E621.

Ve-tsin is afgeleid van het aminozuur glutamine of glutaminezuur , dat één van de meest voorkomende aminozuren in de natuur is.

Glutamaat is één van de niet-essentiële aminozuren, wat betekent dat het menselijk lichaam in staat is om het te produceren. Het dient verschillende functies in het menselijk lichaam, en is te vinden in vrijwel alle voedingsmiddelen.

Deze foto toont de chemische structuur van MSG:

MSG, mononatriumglutamaatFoto bron.

Zichtbaar, Ve-tsin is een wit kristallijn poeder dat lijkt op keukenzout of suiker .

Zoals de naam al aangeeft, is mononatriumglutamaat(Ve-tsin) is het product van natrium (Na) en glutamaat, bekend als een natriumzout.

De glutamaat in Ve-tsin wordt gemaakt via fermentatie van zetmelen, maar er is geen chemisch verschil tussen glutamaat in Ve-tsin en glutamaat in natuurlijke voedingsmiddelen.

Het is echter gemakkelijker voor glutamaat in Ve-tsin om toegang tot het lichaam te krijgen, omdat het niet binnenin groot gebonden is eiwitmoleculen die moeten worden afgebroken.

Ve-tsin verbetert de smakelijke of vlezige umami-smaak van voedingsmiddelen(2). Umami is de vijfde basissmaak die mensen proeven, samen met zout, zuur, bitter en zoet.

Het is populair in de Aziatische keuken en wordt gebruikt in alle soorten verwerkt voedsel in westerse landen.

De gemiddelde dagelijkse inname is ongeveer 0,55-0,58 gram in de Europa, en 1,2-1,7 gram in Japan en Korea(3).

Kortom: Mononatriumglutamaat (Ve-tsin) is het natriumzout van glutamaat, een aminozuur dat in het menselijk lichaam wordt aangetroffen en allerlei soorten voedsel.Het is een populair voedingssupplement omdat het de smaak van voedingsmiddelen verhoogt.

Waarom denken mensen dat het schadelijk is?

Glutamaat werkt als een neurotransmitter in de hersenen.

Het is een “prikkelende” neurotransmitter, wat betekent dat het de zenuwcellen opwekt om het signaal door te geven.

Sommigen beweren dat ve-tsin leidt tot overmatig glutamaat in de hersenen en overmatige stimulatie van zenuwcellen.

Om deze reden wordt ve-tsin aangeduid als een excitotoxine .

In het jaar 1969 bleek het injecteren van grote doses ve-tsin bij pasgeboren muizen schadelijke neurologische effecten te veroorzaken.

Dit ontstak angst voor ve-tsin (MSG), die tot op de dag van vandaag blijft bestaan.

In 1996 werd een boek genoemd Excitotoxins: The Taste That Kills werd gepubliceerd door de neurochirurg Dr. Russell Blaylock.(4).

In zijn boek betoogde hij dat zenuwcellen, inclusief die in de hersenen, kunnen worden vernietigd door de opwindende effecten van glutamaat in ve-tsin (MSG).

Het is waar dat verhoogde activiteit van glutamaat in de hersenen schade kan veroorzaken.

Het is ook waar dat grote doses ve-tsin bloedspiegels van glutamaat kan verhogen.  In één onderzoek verhoogde een megadosis Ve-tsin (MSG) de bloedspiegels met 556% (5).

Echter, in de voeding heeft glutamaat weinig tot geen effect op de hersenen, omdat het de bloed-hersenbarrière bij grote hoeveelheden niet kan overschrijden(6).

Over het algemeen lijkt er geen overtuigend bewijs te zijn dat Ve-tsin (MSG) als excitotoxine werkt wanneer het in normale hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Kortom: Sommige mensen beweren dat glutamaat als MSG kan werken als een excitotoxine, wat leidt tot vernietiging van zenuwcellen. Er zijn echter geen studies door mensen om dit te ondersteunen.

Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor Ve-tsin

Er zijn een aantal mensen die nadelige gevolgen kunnen ondervinden na het nuttigen van ve-tsin (MSG).

Dit wordt Chinees restaurant syndroom genoemd, of MSG symptoom complex.

In één onderzoek namen mensen met zelfgerapporteerde Ve-tsin (MSG) gevoeligheid consumeerde ofwel 5 gram ve-tsin (MSG), of een placebo (een dummy pil).

Zo’n 36,1% rapporteerde reacties met Ve-tsin, tegenover 24,6% met een placebo (7).

Symptomen omvatten hoofdpijn, gespannen spieren, gevoelloosheid / tintelingen, zwakte en blozen.

Wat deze studie aangeeft, is dat de gevoeligheid van ve-tsin echt is. De drempeldosis die symptomen veroorzaakt, kan ongeveer 3 gram zijn in één maaltijd(1).

Houd er echter rekening mee dat 3 gram is een zeer grote dosis, ongeveer 6 keer de gemiddelde dagelijkse inname in Europa(3).

Het is onduidelijk waarom dit gebeurt, maar sommige onderzoekers speculeren dat dergelijke grote doses Ve-tsin mogelijk sporen van hoeveelheden glutamaat in staat stellen om de bloed-hersenbarrière te doorkruisen en interactie te hebben met neuronen, leidend tot neurale zwelling en letsel.

Van Ve-tsin is ook beweerd dat het astma-aanvallen veroorzaakt bij daarvoor gevoelige personen.(8).

Eén studie toonde aan dat 13 van de 32 personen een astma-aanval met hoge doses van ve-tsin ondergingen(9).

In andere vergelijkbare onderzoeken werd echter geen verband gevonden tussen de inname van Ve-tsin en astma(10, 11, 12, 13)

Kortom: Er zijn aanwijzingen dat Ve-tsin bij sommige personen nadelige symptomen kan veroorzaken. De doses die in de onderzoeken werden gebruikt, waren veel hoger dan de gemiddelde dagelijkse inname.

Ve-tsin verbetert de smaak en kan de totale calorie-inname beïnvloeden

Bepaalde voedingsmiddelen zijn meer verzadigend dan anderen.

Het eten van voedingsmiddelen die verzadigend zijn, moet leiden tot een verminderde calorie-inname , die kunnen helpen bij het afvallen.

Er zijn aanwijzingen dat het toevoegen van Ve-tsin aan levensmiddelen dergelijk effect kan hebben.

Om dit nader te onderzoeken, hadden onderzoekers mensen Ve-tsin gekruide soepen vóór een maaltijd geven, en vervolgens gemeten hoeveel calorieën ze verbruikten tijdens de maaltijd.

Deze studies hebben aangetoond dat Ve-tsin verzadiging kan verhogen, waardoor mensen minder calorieën kunnen eten bij volgende maaltijden(14, 15).

Men gelooft dat de smaak van umami, verstrekt door Ve-tsin, helpt de eetlust te reguleren door receptoren te stimuleren die gevonden worden op de tong en de wand van het spijsverteringskanaal(16).

Dit veroorzaakt het vrijkomen van eetlust regulerende hormonen zoals cholecystokinine en GLP-1 (17, 18).

Neem deze resultaten echter met een korreltje zout, omdat uit andere onderzoeken is gebleken dat Ve-tsin verhoogd en niet verlaagd de calorie-inname(19).

Kortom: Verschillende studies hebben de effecten van ve-tsin op de calorie-inname onderzocht. Sommige studies lieten een afname zien, en anderen een toename.

Leidt Ve-tsin tot obesitas of stofwisselingsstoornissen?

Inname van Ve-tsin is vanaf het begin gekoppeld aan gewichtstoename.

Dit komt omdat het injecteren van hoge doses Ve-tsin in de hersenen van ratten en muizen ervoor zorgt dat ze zwaarlijvig werden(20, 21)

Dit heeft echter weinig of geen relevantie voor inname via de voeding van Ve-tsin bij de mens.

Dat gezegd hebbende, zijn er verschillende observationele studies die Ve-tsin consumptie koppelen aan gewichtstoename en obesitas.

In China is de toegenomen Ve-tsin consumptie meermaals gekoppeld aan gewichtstoename, met een gemiddelde inname tussen 0,33-2,2 gram per dag(3, 22).

Bij Vietnamese volwassenen was een gemiddelde inname van 2,2 gram per dag echter niet geassocieerd met overgewicht(23).

Er was ook een studie waarin een verhoogde Ve-tsin inname werd gekoppeld gewichtstoename en metabool syndroom in Thailand, maar deze studie had een aantal tekortkomingen en zou waarschijnlijk niet al te serieus genomen moeten worden (24, 25).

Een recent gecontroleerd onderzoek bij mensen toonde aan dat Ve-tsin de bloeddruk verhoogde en de frequentie van hoofdpijn en misselijkheid toenam(26).

In deze studie werden echter onrealistisch hoge doses gebruikt.

Kortom: Sommige observationele studies koppelen de Ve-tsin inname aan gewichtstoename, maar de resultaten zijn zwak en inconsistent. Een gecontroleerde studie met extreem hoge doses vond MSG om de bloeddruk te verhogen.

Ve-tsin lijkt meestal ongevaarlijk

Afhankelijk van wie je het vraagt, is Ve-tsin is 100% veilig of een gevaarlijk neurotoxine. Zoals vaak het geval is met voeding, bevindt de waarheid zich ergens tussen de twee uitersten in.

Als we naar het bewijsmateriaal kijken, lijkt het vrij duidelijk dat Ve-tsin veilig is in gematigde hoeveelheden.

Echter, megadoses, zoals in 6-30 maal de gemiddelde dagelijkse inname  (geconsumeerd in een enkelvoudige dosis) kan schade veroorzaken.

Als u persoonlijk het gevoel heeft dat u negatief reageert op Ve-tsin, dan moet je het vermijden.

Maar als u Ve-tsin zonder symptomen kunt verdragen, lijkt er geen dwingende reden te zijn om dit te voorkomen.

Dat gezegd zijnde, Ve-tsin is over het algemeen te vinden in bewerkte voedingsmiddelen van lage kwaliteit, dingen waar je sowieso niet veel van zou moeten eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.