Er gaan heel veel verschillende verhalen als het gaat om ve-tsin (ook wel MSG genoemd) op internet.

Er wordt beweerd dat het astma, hoofdpijn en zelfs hersenschade veroorzaakt..

Aan de andere kant beweren de meeste reguliere bronnen (zoals de NVWA) dat ve-tsin veilig is(1).

Dit artikel onderzoekt Ve-tsin en de gevolgen voor de gezondheid ervan en onderzoekt beide kanten van het argument.

18 Maanden Spotify Premium

Nu eenmalig slechts €14,99

Naar Aanbieding

Wat is Ve-tsin?

Ve-tsin of MSG is een afkorting voor mononatriumglutamaat.

Het is een algemeen voedseladditief gebruikt als smaakverbeteraar. Het heeft het e-nummer E621.

Ve-tsin is afgeleid van het aminozuur glutamine of glutaminezuur , dat één van de meest voorkomende aminozuren in de natuur is.

Glutaminezuur is een niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat uw lichaam het kan produceren. Het dient verschillende functies in uw lichaam en is te vinden in bijna alle voedingsmiddelen.

Deze foto toont de chemische structuur van MSG:

MSG, mononatriumglutamaatFoto bron.

MSG is een wit kristalachtig poeder dat lijkt op tafelzout of suiker .

Zoals de naam al aangeeft, is mononatriumglutamaat(Ve-tsin) het product van natrium (Na) en glutamaat, bekend als een natriumzout.

Het glutaminezuur in Ve-tsin verkregen door zetmeel te fermenteren, maar er is geen chemisch verschil tussen het glutaminezuur in Ve-tsin en dat in natuurlijke voedingsmiddelen.

Het glutaminezuur in Ve-tsin is echter gemakkelijker te absorberen omdat het niet gebonden is aan grote eiwit moleculen die door uw lichaam moeten worden afgebroken.

Ve-tsin verbetert de smakelijke of vlezige umami-smaak van voedingsmiddelen(2). Umami is de vijfde basissmaak die mensen proeven, samen met zout, zuur, bitter en zoet.

Het is populair in de Aziatische keuken en gebruikt in alle soorten verwerkte voedingsmiddelen in westerse landen.

De gemiddelde dagelijkse inname is ongeveer 0,55-0,58 gram in de Europa, en 1,2-1,7 gram in Japan en Korea(3).

Kortom: Mononatriumglutamaat (Ve-tsin) is het natriumzout van glutaminezuur, een aminozuur dat in je lichaam en de meeste voedingsmiddelen wordt aangetroffen. Het is een populair voedingsmiddel additief omdat het de smaak verbetert.

Waarom denken mensen dat het schadelijk is?

Glutamaatzuur werkt als een neurotransmitter in de hersenen.

Het is een “prikkelende” neurotransmitter, wat betekent dat het de zenuwcellen opwekt om het signaal door te geven.

Sommige mensen beweren dat Ve-tsin leidt tot overmatig glutamaat in de hersenen en overmatige stimulatie van zenuwcellen.

Om deze reden ve-tsin vaak aangeduid als een excitotoxine .

In het jaar 1969 bleek het injecteren van grote doses bij pasgeboren muizen schadelijke neurologische effecten te veroorzaken.

Dit ontstak angst voor ve-tsin (MSG), die tot op de dag van vandaag blijft voortbestaan.

Sindsdien hebben boeken zoals Russell Blaylock’s “Excitotoxins: The Taste That Kills” deze angst voor Ve-tsin levend gehouden.(4).

Het is waar dat verhoogde activiteit van glutamaat in de hersenen schade kan veroorzaken.

Het is ook waar dat hoge doses MSG de bloedspiegels van glutamaat kunnen verhogen. In één onderzoek verhoogde een megadosis Ve-tsin de bloedspiegels met 556%(5).

Voedingsglutamaat zou echter weinig tot geen effect op het menselijk brein moeten hebben omdat het de bloed-hersenbarrière niet in grote hoeveelheden kan passeren(6).

Over het algemeen is er geen overtuigend bewijs dat Ve-tsin als een excitotoxine werkt wanneer het in normale hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Kortom: Hoewel sommige mensen beweren dat het glutamaat uit Ve-tsin kan fungeren als een excitotoxine, wat leidt tot de vernietiging van zenuwcellen, ondersteunen geen studies bij mensen dit.

Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor Ve-tsin

Er zijn een aantal mensen die nadelige gevolgen kunnen ondervinden na het nuttigen van ve-tsin (MSG).

Dit wordt Chinees restaurant syndroom genoemd of MSG symptoom complex.

In één onderzoek namen mensen met zelfgerapporteerde Ve-tsin-gevoeligheid ofwel 5 gram Ve-tsin of een placebo-36,1% gemelde reacties met Ve-tsin in vergelijking met 24,6% met een placebo.

Zo’n 36,1% rapporteerde reacties met Ve-tsin, tegenover 24,6% met een placebo (7).

Symptomen omvatten hoofdpijn, gespannen spieren, gevoelloosheid / tintelingen, zwakte en blozen.

Wat deze studie aangeeft, is dat de gevoeligheid van ve-tsin echt is.

De drempeldosis die symptomen veroorzaakt lijkt ongeveer 3 gram per maaltijd te zijn. Houd er echter rekening mee dat 3 gram een ​​zeer hoge dosis is – ongeveer zes keer de gemiddelde dagelijkse inname in Europa(1.3).

Het is onduidelijk waarom dit gebeurt, maar sommige onderzoekers speculeren dat dergelijke grote doses Ve-tsin het mogelijk maken dat sporen van glutaminezuur de bloed-hersenbarrière passeren en een interactie aangaan met neuronen, leidend tot zwelling van de hersenen en letsel.

Sommigen beweren dat Ve-tsin ook astma aanvallen veroorzaakt bij gevoelige individuen(8).

Eén studie toonde aan dat 13 van de 32 personen een astma aanval ervoerde met hoge doses van ve-tsin(9).

In andere soortgelijke onderzoeken werd echter geen relatie gevonden tussen de inname van Ve-tsin en astma(10, 11, 12, 13)

Kortom: Hoewel Ve-tsin bij sommige mensen nadelige symptomen kon veroorzaken, waren de doses die in onderzoeken werden gebruikt veel hoger dan de gemiddelde dagelijkse inname.

Ve-tsin verbetert de smaak en kan de totale calorie-inname beïnvloeden

Bepaalde voedingsmiddelen zijn meer verzadigend dan anderen.

Het eten van voedingsmiddelen die verzadigend zijn, moet leiden tot een verminderde calorie-inname , wat kan helpen bij het afvallen.

Er zijn aanwijzingen dat Ve-tsin u mogelijk een verzadigd gevoel geeft.

Om dit nader te onderzoeken, hadden onderzoekers mensen Ve-tsin gekruide soepen vóór een maaltijd gegeven, en vervolgens gemeten hoeveel calorieën ze verbruikten tijdens de maaltijd.

Studies wijzen erop dat mensen die soepen eten die zijn gearomatiseerd met Ve-tsin, minder calorieën eten bij volgende maaltijden(14, 15).

De umami-smaak van Ve-tsin kan receptoren op je tong en in je spijsverteringskanaal stimuleren, waardoor de afgifte van eetlustregulerende hormonen wordt geactiveerd(16).

Dat gezegd hebbende, wijzen andere studies erop dat Ve-tsin de calorie-inname verhoogt (in plaats van vermindert)(17, 18).

Daarom is het het beste om niet afhankelijk te zijn van Ve-tsin om u te helpen een vol gevoel te krijgen .

Kortom: Hoewel sommige studies suggereren dat Ve-tsin uw calorie-inname kan verminderen, beweren anderen dat het de inname verhoogt.

Effect op obesitas en stofwisselingsstoornissen

Sommige mensen associëren MSG met gewichtstoename .

In dierstudies zorgde het injecteren van hoge doses Ve-tsin in de hersenen van ratten en muizen ervoor dat ze zwaarlijvig werden (20, 21)

Dit heeft echter weinig of geen relevantie voor de inname van Ve-tsin door de voeding bij mensen.

Dat gezegd hebbende, verschillende menselijke studies koppelen Ve-tsin consumptie aan gewichtstoename en obesitas.

In China is de verhoogde Ve-tsin-inname gekoppeld aan gewichtstoename – met een gemiddelde inname variërend van 0,33-2,2 gram per dag(3, 22).

Bij Vietnamese volwassenen was een gemiddelde inname van 2,2 gram per dag echter niet geassocieerd met overgewicht(23).

Een ander onderzoek bracht een verhoogde Ve-tsin-inname in verband met gewichtstoename en metabool syndroom in Thailand, maar het werd bekritiseerd vanwege methodologische tekortkomingen(24, 25).

In een gecontroleerd onderzoek bij mensen, verhoogde MSG de bloeddruk en verhoogde de frequentie van hoofdpijn en misselijkheid . In deze studie werden echter onrealistisch hoge doses gebruikt(26).

Er zijn meer menselijke studies nodig voordat volledige claims kunnen worden gemaakt over de koppeling van Ve-tsin aan obesitas of metabole stoornissen.

Kortom: Hoewel sommige studies de inname van Ve-tsin koppelen aan gewichtstoename, zijn de resultaten zwak en inconsistent. Meer studies zijn noodzakelijk.

Tot slot

Afhankelijk van wie je het vraagt, is Ve-tsin volkomen veilig of een gevaarlijk neurotoxine.

De waarheid ligt ergens tussenin.

Er zijn aanwijzingen dat Ve-tsin in gematigde hoeveelheden veilig is. Megadoses kunnen echter schade veroorzaken.

Als u negatief reageert op Ve-tsin, moet u het niet eten. Dat gezegd hebbende, als u geen bijwerkingen ondervindt, is er geen dwingende reden om dit te vermijden.

Houd er rekening mee dat Ve-tsin in het algemeen wordt aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen van slechte kwaliteit – die je hoe dan ook moet vermijden of beperken.

Als u al een uitgebalanceerde voeding met veel gezond voedsel eet , hoeft u zich geen zorgen te maken over een hoge Ve-tsin-inname.

Dat gezegd zijnde, Ve-tsin is over het algemeen te vinden in bewerkte voedingsmiddelen van lage kwaliteit, dingen waar je sowieso niet veel van zou moeten eten.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.