Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

Ve-tsin (mononatriumglutamaat): goed of slecht?

1461 Views

Ve-tsin (mononatriumglutamaat): goed of slecht?

Er is gaan heel veel verschillende verhalen als het gaat om ve-tsin (ook wel MSG genoemd) op internet.

Er wordt beweerd dat het astma en hoofdpijn veroorzaakt, en zelfs kan leiden tot hersenbeschadiging.

Anderzijds de meeste reguliere bronnen (zoals de NVWA) beweren dat ve-tsin veilig is(1).

Dit artikel geeft een gedetailleerde kijk op ve-tsin en de gevolgen voor de gezondheid, het onderzoekt beide kanten van het argument.

Wat is Ve-tsin?

Ve-tsin of MSG is een afkorting voor mononatriumglutamaat.

Het is een gemeenschappelijk additief dat wordt gebruikt om de smaak te verbeteren. Het heeft het E-nummer E621.

Ve-tsin is afgeleid van het aminozuur glutamine of glutaminezuur , dat één van de meest voorkomende aminozuren in de natuur is.

Glutamaat is één van de niet-essentiële aminozuren, wat betekent dat het menselijk lichaam in staat is om het te produceren. Het dient diverse functies in het menselijk lichaam, en komt voor in vrijwel alle voedingsmiddelen.

Deze foto toont de chemische structuur van MSG:

MSG, mononatriumglutamaatFoto bron.

Zichtbaar, Ve-tsin is een wit kristallijn poeder die vergelijkbaar is met keukenzout of suiker .

Zoals de naam impliceert, mononatriumglutamaat (MSG) is het product van natrium (Na) en glutamaat, bekend als een natriumzout.

De glutamaat in MSG is afkomstig via fermentatie van zetmeel, maar er is geen chemische verschil tussen glutamaat in MSG en glutamaat in natuurlijke voedingsmiddelen.

Echter, glutamaat in Ve-tsin is makkelijker toegankelijker voor het lichaam, omdat het niet afhankelijk is van grote eiwitmoleculen die eerst moeten worden afgebroken.

Ve-tsin verbetert de hartige of vlezige umami smaak van voedingsmiddelen(2). Umami is de vijfde fundamentele smaak van mensen, samen met zout, zuur, bitter en zoet.

Het is populair in Aziatische keuken en wordt gebruikt in allerlei bewerkte voedingsmiddelen in westerse landen.

De gemiddelde dagelijkse inname is ongeveer 0,55-0,58 gram in de Europa, en 1,2-1,7 gram in Japan en Korea(3).

Conclusie: Mononatriumglutamaat (MSG) is het natriumzout van glutamaat, een aminozuur in het menselijke lichaam en in allerlei voedingsmiddelen. Het is een populair additief, omdat het de smaak van voedingsmiddelen kan verbeteren.

Waarom denken mensen dat het schadelijk is?

Witte doos met Asian Food

Glutamaat werkt als een neurotransmitter in de hersenen.

Het is een “prikkelende” neurotransmitter, wat betekent dat het de zenuwcellen opwekt om het signaal door te geven.

Sommigen beweren dat ve-tsin leidt tot overmatige glutamaat in de hersenen, en overmatige stimulatie van zenuwcellen.

Om deze reden wordt ve-tsin aangeduid als een excitotoxine .

In het jaar 1969, injecteren van grote doses ve-tsin bij pasgeboren muizen bleek schadelijke neurologische effecten te veroorzaken.

Deze angst voor ve-tsin (MSG), is vandaag de dag nog steeds aanwezig.

In 1996, een boek genaamd Excitotoxinen: The Taste Dat Kills werd gepubliceerd door de neurochirurg Dr. Russell Blaylock(4).

In zijn boek, betoogde hij dat de zenuwcellen, waaronder die in de hersenen, kan worden vernietigd door de prikkelende effecten van glutamaat van ve-tsin (MSG).

Het is wel zo dat verhoogde activiteit van glutamaat in de hersenen schade kan veroorzaken.

Het is ook waar dat grote doses ve-tsin bloedspiegels van glutamaat kan verhogen. In een studie, een megadosis van ve-tsin (MSG) verhoogde bloedspiegels met 556%(5).

Echter, in de voeding heeft glutamaat weinig tot geen effect op de hersenen, omdat het de bloed-hersenbarrière bij grote hoeveelheden niet kan overschrijden(6).

Over het algemeen, er lijkt niet een overtuigend bewijs dat ve-tsin (MSG) fungeert als een exitotoxine wanneer het wordt gebruikt in de normale hoeveelheden.

Kortom: Sommige mensen beweren dat glutamaat als MSG kan fungeren een exitotoxine, wat leidt tot de vernietiging van zenuwcellen. Er zijn echter geen menselijke studies om dit te bevestigen.

Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor ve-tsin

Er zijn een aantal mensen die nadelige gevolgen kunnen ondervinden na consumptie van ve-tsin (MSG).

Deze wordt Chinees restaurant syndroom genoemd, of MSG symptoom complex.

In een studie, mensen met een zelf-gerapporteerde ve-tsin (MSG) gevoeligheid consumeerde ofwel 5 gram ve-tsin (MSG), of een placebo (een dummy pil).

Zo’n 36,1% rapporteerde reacties met ve-tsin, tegenover 24,6% met een placebo (7).

Symptomen waren hoofdpijn, gespannen spieren, gevoelloosheid / tintelingen, zwakte en blozen.

Wat uit deze studie bleek, dat ve-tsin gevoeligheid serieus genomen moet worden. De drempeldosis die symptomen veroorzaakt kan ongeveer 3 gram in een enkele maaltijd zijn (1).

Houd er echter rekening mee dat 3 gram is een zeer grote dosis, ongeveer 6 keer de gemiddelde dagelijkse inname in Europa(3).

Het is onduidelijk waarom dit gebeurt, maar sommige onderzoekers speculeerden dat dergelijke grote doses ve-tsin mogelijk sporen van glutamaat aan de bloedhersenen barrière en interactie met neuronen, die leiden tot neuronale zwelling en schade.

Van ve-tsin wordt ook beweerd dat het astma-aanvallen bij gevoelige personen veroorzaakt(8).

Een studie wees uit dat 13 van de 32 mensen ervaren een astma-aanval met grote doses van ve-tsin(9).

Echter, vergelijkbare studies hebben geen verband gevonden tussen ve-tsin inname en astma(10, 11, 12, 13)

Kortom: Er zijn aanwijzingen dat ve-tsin negatieve symptomen bij sommige mensen kan veroorzaken. De doseringen in de studies zijn veel hoger dan de gemiddelde dagelijkse inname.

Ve-tsin verbetert de smaak en zou van invloed zijn op de totale calorie-inname

Linzensoep

Bepaalde voedingsmiddelen zijn meer verzadigend dan anderen.

Het eten van voedsel dat verzadigend is zou moeten leiden tot een verminderde calorie-inname , die kunnen helpen bij het afvallen.

Er zijn aanwijzingen dat het toevoegen van ve-tsin aan levensmiddelen dergelijk effect kan hebben.

Om dit nader te onderzoeken, hadden onderzoekers mensen ve-tsin gekruide soepen vóór een maaltijd geven, en vervolgens gemeten hoeveel calorieën ze verbruikten tijdens de maaltijd.

Deze studies hadden aangetoond dat ve-tsin verzadiging kan verbeteren, het helpt mensen minder calorieën te eten bij latere maaltijden(14, 15).

Aangenomen wordt dat de smaak van umami, door ve-tsin, helpt het reguleren van de eetlust door het stimuleren van receptoren op de tong en de wand van het spijsverteringskanaal(16).

Dit activeert het vrijkomen van hormonen die de eetlust-reguleert als Cholecystokinine en GLP-1(17, 18).

Echter, neem deze resultaten met een korreltje zout omdat andere studies hebben aangetoond dat ve-tsin verhoogd en niet verlaagd de calorie-inname(19).

Kortom: Verschillende studies hebben de effecten van ve-tsin op de calorie-inname onderzocht. Sommige studies toonden een daling, en anderen een stijging.

Kan ve-tsin leiden tot obesitas of metabole aandoeningen?

Zwaarlijvige man op een schaal, Kleinere

Inname van ve-tsin is vanaf het begin gekoppeld aan gewichtstoename.

Dit komt omdat injecteren van hoge doses ve-tsin in de hersenen van ratten en muizen zwaarlijvigheid veroorzaakt(20, 21)

Dit heeft echter weinig of geen belang voor de inname van ve-tsin bij mensen.

Dat gezegd zijnde, er zijn verschillende observationele studies die ve-tsin verbruik verwijzen naar gewichtstoename en obesitas.

In China, toegenomen ve-tsin verbruik is gekoppeld aan gewichtstoename bij verschillende gelegenheden, met een gemiddelde inname variërend tussen 0,33-2,2 gram per dag(3, 22).

De Vietnamese volwassenen, een gemiddelde inname van 2,2 gram per dag was niet geassocieerd met overgewicht(23).

Er was ook een studie koppelt aan een verhoogd ve-tsin inname met gewichtstoename en metabool syndroom in Thailand, maar deze studie had een aantal tekortkomingen en waarschijnlijk hoeft deze niet serieus worden genomen(24, 25).

Een recente gecontroleerde studie bij mensen toonde aan dat ve-tsin verhoogde bloeddruk en een verhoogde frequentie van hoofdpijn en misselijkheid(26).

Echter, deze studie gebruikte onrealistisch hoge doses.

Kortom: Sommige observationele studies linken ve-tsin inname tot gewichtstoename, maar de resultaten zijn zwak en inconsistent. Een gecontroleerde studie met behulp van extreem hoge doses ve-tsin verhoogde de bloeddruk.

Ve-tsin lijkt meestal onschuldig te zijn

Afhankelijk van wie je het vraagt, ve-tsin is 100% veilig of een gevaarlijke neurotoxine. Zoals vaak het geval is in de voeding, de waarheid ligt ergens tussen de twee uitersten.

Op zoek naar het bewijs, lijkt het vrij duidelijk dat ve-tsin veilig is in matige hoeveelheden.

Echter, megadoses, zoals in 6-30 maal de gemiddelde dagelijkse inname (geconsumeerd in een enkelvoudige dosis) kan schaden.

Als u persoonlijk het gevoel heeft dat u negatief reageert op ve-tsin, dan moet je het vermijden.

Maar als je ve-tsin kan verdragen zonder symptomen, dan lijkt er geen dwingende reden te zijn om het te vermijden.

Dat gezegd zijnde, ve-tsin wordt in het algemeen gevonden in verwerkte , lage kwaliteit voedsel, dingen die je niet veel zou willen eten.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 − 4 =

It is main inner container footer text