Vegetarische diëten zijn naar verluidt al sinds 700 v.Christus.

Er zijn verschillende typen en individuen kunnen ze om verschillende redenen beoefenen, waaronder gezondheid, ethiek, milieubewustzijn en religie.

Veganistische diëten zijn iets recenter.

Dit artikel bekijkt de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee diëten.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Er wordt ook besproken hoe deze van invloed zijn op uw gezondheid en het milieu.

Wat is een vegetarisch dieet?

Volgens de Vegetarian Society , een vegetariër is iemand die geen vlees, gevogelte, wild, vis, schaaldieren of bijproducten van geslachten dieren eet.

Vegetarische diëten bevatten verschillende niveaus van fruit, groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden. De opname van zuivelproducten en eieren zijn afhankelijk van het soort dieet die je volgt.

De meest voorkomende soorten vegetariërs zijn:

  • Lacto-ovo vegetariër: Vegetariër die al het dierlijk vlees vermijden, maar wel zuivelproducten en eiproducten consumeren.
  • Lacto-vegetariërs: vegetariërs die vlees en eieren van dieren vermijden, maar wel zuivelproducten consumeren.
  • Ovo vegetariër: Vegetariërs die alle dierlijke producten vermijden, behalve eieren.
  • Veganisten: Vegetariërs die alle dierlijke en dierlijke producten vermijden.

Degenen die geen vlees of gevogelte eten, maar wel vis consumeren, worden beschouwd pescatarians , terwijl deeltijd-vegetariërs vaak worden aangeduid als flexitariërs .

Hoewel soms als vegetariërs beschouwd, eten pescatarianen en flexitariërs dierlijk vlees.Daarom vallen ze technisch gezien niet onder de definitie van vegetarisme.

Kortom: Vegetarische diëten zijn exclusief vlees, gevogelte, wild, vis en schaaldieren.Bepaalde soorten vegetariërs sluiten ook eieren, zuivelproducten of andere dierlijke bijproducten uit.

Wat is een veganistisch dieet?

Een veganistisch dieet kan worden gezien als de meest strikte vorm van veganisme.

Veganisme wordt momenteel gedefinieerd door de Vegan Society als een manier van leven die alle vormen van uitbuiting en wreedheid van dieren zoveel mogelijk probeert uit te sluiten

Dit geldt ook voor de exploitatie van voedsel voor andere doeleinden.

Daarom een veganistisch dieet sluit niet alleen dierlijk vlees uit, maar ook op zuivelproducten, eieren en van dieren afkomstige ingrediënten. Deze omvatten gelatine,honing , karmijn, pepsine, schellak, albumine, wei, caseïne en sommige vormen van vitamine D3.

Vegetariërs en veganisten vermijden vaak om vergelijkbare redenen dierlijke producten te eten. Het grootste verschil is de mate waarin zij dierlijke producten als acceptabel beschouwen.

Zowel veganisten als vegetariërs kunnen vlees om gezondheids- of milieuredenen bijvoorbeeld uitsluiten van hun dieet.

Veganisten kiezen er echter ook voor om alle dierlijke bijproducten te vermijden, omdat zij van mening zijn dat dit de grootste impact heeft op hun gezondheid en het milieu.

In termen van ethiek, zijn vegetariërs tegen het doden van dieren voor voedsel, maar vinden het acceptabel om dierlijke bijproducten zoals melk en eieren te consumeren, zolang de dieren in adequate omstandigheden worden gehouden.

Aan de andere kant geloven veganisten dat dieren het recht hebben om vrij te zijn van menselijk gebruik, of het nu om eten, kleding, wetenschap of entertainment gaat.

Daarom proberen ze alle dierlijke bijproducten uit te sluiten, ongeacht de omstandigheden waaronder dieren worden gefokt of gehuisvest.

De wens om alle vormen van dierlijke exploitatie te vermijden, is waarom veganisten kiezen voor afzien van zuivel en eieren – producten waar veel vegetariërs geen probleem mee hebben.

Kortom: Vegetariërs en veganisten verschillen in hun opvattingen over het gebruik van dieren door mensen. Dit is de reden waarom sommige vegetariërs dierlijke producten gebruiken, terwijl veganisten dat niet doen.

Voedingsoverwegingen voor vegetarische en veganistische diëten

Onderzoek toont aan dat vegetarische en veganistische diëten de neiging hebben om laag te zijn verzadigd vet en cholesterol.

Ze bevatten ook vaak grote hoeveelheden vitaminen, mineralen, vezels en gezonde plantaardige stoffen(1).

Bovendien bevatten beide diëten een grote hoeveelheid voedingsrijke voeding . Dit kunnen groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en sojaproducten zijn(1).

Aan de andere kant kunnen slecht geplande vegetarische en veganistische diëten leiden tot een lage inname van bepaalde voedingsstoffen, met name ijzer, calcium, zink en vitamine D(1, 2).

Beide diëten bevatten ook vaak beperkte hoeveelheden vitamine B12 en lange keten omega-3-vetzuren, hoewel de niveaus van deze voedingsstoffen over het algemeen lager zijn in veganisten dan vegetariërs(1).

Kortom: Vegetariërs en veganisten verbruiken over het algemeen vergelijkbare niveaus van de meeste voedingsstoffen. Slecht geplande diëten kunnen echter leiden tot een lage inname van verschillende voedingsstoffen.

Welke is gezonder?

Volgens een rapport van de Academie voor Voeding en Diëtetiek en verschillende wetenschappelijke beoordelingen, kunnen zowel vegetarische als veganistische diëten geschikt worden geacht voor alle levensfasen, zolang het dieet maar goed gepland is(1, 2, 3, 4).

Een onvoldoende inname van voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren , calcium en vitamines D en B12 kunnen een negatief effect hebben op verschillende aspecten van de gezondheid, waaronder mentale en fysieke gezondheid (5, 6, 7, 8).

Zowel vegetariërs als veganisten hebben mogelijk een lagere inname van deze voedingsstoffen. Studies tonen echter aan dat vegetariërs de neiging hebben iets meer calcium en vitamine B12 te verbruiken dan veganisten(9, 10).

Niettemin moeten zowel vegetariërs als veganisten speciale aandacht besteden aan voedingsstrategieën die bedoeld zijn om de opname van voedingsstoffen uit plantaardig voedsel te vergroten(2).

Het kan ook nodig zijn om verrijkte voedingsmiddelen en supplementen te gebruiken, vooral voor voedingsstoffen zoals ijzer, calcium, omega-3 en vitamine D en B12(1, 11).

Vegetariërs en veganisten moeten sterk overwegen om hun dagelijkse voedingsinname te analyseren, hun voedingsstoffen in het bloed te laten meten en supplementen dienovereenkomstig te nemen.

De weinige studies die vegetarische en veganistische diëten met elkaar vergelijken, geven aan dat veganisten een iets lager risico kunnen hebben om diabetes type 2, hartaandoeningen en verschillende soorten kanker te ontwikkelen dan vegetariërs(12, 13, 14, 15).

Bovendien hebben veganisten de neiging om een ​​lagere body mass index (BMI) te hebben dan vegetariërs en lijken ze minder gewicht te krijgen naarmate ze ouder worden(12, 16).

Dat gezegd hebbende, de meeste studies tot nu toe zijn observationeel van aard geweest. Dit betekent dat het onmogelijk is om precies te zeggen welk aspect van het veganistische dieet deze effecten produceert of dat dieet de enige bepalende factor is.

Kortom: Een veganistisch dieet is misschien beter dan een vegetarisch dieet om het gewicht te beheersen en het risico op bepaalde ziekten te verminderen. Als het echter niet goed is gepland, zal een veganistisch dieet ook eerder tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken.

Veganisme is meer dan wat je eet

Hoewel vegetariërs en veganisten ervoor kiezen om dierlijke producten voor soortgelijke doeleinden te vermijden, gaat deze keuze vaak verder dan een dieet voor veganisten.

In feite wordt veganisme vaak beschouwd als een levensstijl die sterk verankerd is in dierenrechten.

Om deze reden vermijden veel veganisten ook kledingstukken te kopen die zijde, wol, leer of suède bevatten.

Bovendien boycotten veel veganisten bedrijven die dieren testen en kopen alleen cosmetica die vrij zijn van dierlijke bijproducten.

Ethische veganisten hebben ook de neiging om zich te onttrekken aan circussen, dierentuinen, rodeo’s, paardenrennen en andere activiteiten waarbij dieren worden gebruikt voor amusement.

Ten slotte nemen veel milieuactivisten een veganistisch dieet aan vanwege de verminderde impact op de natuurlijke hulpbronnen van de aarde en de voordelen ervan voor de klimaatverandering(17, 18, 19).

Kortom: Voor velen is veganisme meer dan alleen een dieet. Dit verklaart waarom veel veganisten weigeren geld te besteden aan kleding, schoonheidsproducten of entertainment waarbij dieren worden geëxploiteerd.

Tot slot

Vegetariërs en veganisten kunnen om vergelijkbare redenen dierlijke producten vermijden, maar dit in verschillende mate.

Er zijn verschillende soorten vegetariërs en veganisten staan ​​aan het striktste einde van het vegetarische spectrum.

Beide soorten dieet kunnen als veilig worden beschouwd voor alle levensfasen, maar veganistische diëten kunnen zelfs extra gezondheidsvoordelen bieden.

Het is echter belangrijk voor zowel vegetariërs als veganisten om hun dieet goed te plannen om gezondheidsproblemen op de lange termijn te voorkomen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.