Venkel wordt zeer gewaardeerd om zijn drop-achtige smaak en de voordelen voor de gezondheid. Het wordt gebruikt als een natuurlijk geneesmiddel sinds de oudheid.

Oorspronkelijk gekweekt in landen rond de Middellandse Zee, wordt venkel nog steeds gebruikt in vele Griekse en Italiaanse gerechten.

Venkel ziet eruit als een witte knol met lange groene stengels. Het kan bijna overal worden gekweekt. Alle onderdelen van de venkelplant, met inbegrip van de knol, stengel, bladeren en zaden zijn eetbaar. Ze voegen smaak toe aan andere voedingsmiddelen.

Er zijn vele andere mogelijke manieren om de venkelplant te gebruiken. Deze gele bloemige, geurige plant kan mogelijk uw gezondheid verbeteren.

Voedingswaarde van venkel

Een rauwe venkelknol met een gewicht van 234 gram bevat: 

 • 73 calorieën
 • 0,47 gram vet
 • 2.9 gram eiwit
 • 17 gram koolhydraat
 • 7,3 gram voedingsvezel
 • geen cholesterol

Een 1oo gram venkel bevat ook:

 • 360 microgram (mg) kalium
 • 45 milligram natrium
 • 838 internationale eenheden (IU) van vitamine A
 • 43 milligram calcium
 • 10,4 milligram vitamine C
 • 0,64 milligram ijzer
 • 0,041 milligram vitamine B6
 • 15 mg magnesium

Venkel bevat ook fosfor, zink, koper, mangaan, selenium, niacine, pantotheenzuur, foliumzuur, choline, beta-caroteen, luteïne, zeaxanthine en, vitamine E en vitamine K.

Naast al deze voedingsstoffen, biedt het een hoog gehalte nitraten in de voeding en is het een natuurlijke bron van oestrogeen.

Mogelijke voordelen voor de gezondheid van de venkel

De voedingsstoffen in venkel zijn gekoppeld aan een scala van voordelen voor de gezondheid.

Botgezondheid

Het ijzer, fosfor, calcium , magnesium , mangaan, zink en vitamine K-gehalte aanwezig in venkel dragen bij aan het opbouwen en onderhouden van botstructuur en sterkte.

 • Fosfaat en calcium beide belangrijk voor botstructuur.
 • Ijzer en zink zijn cruciaal voor de productie en rijping van collageen
 • Botmatrix vorming vereist anorganisch mangaan.
 • Een lage inname van vitamine K wordt geassocieerd met een hoger risico op botbreuk .

Vitamine K is belangrijk voor de gezondheid, omdat het verandert van botmatrix proteïnen, verbetert calciumabsorptie en kan  de uitscheiding van calcium in de urine verminderen.

Bloeddruk

Het handhaven van een lage natriuminname (zout) is essentieel voor het verlagen van de bloeddruk, maar het verhogen van kalium inname kan net zo belangrijk zijn vanwege haar rol in vaatverwijding, de ontsluiting en contractie van de bloedvaten.

Volgens de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), minder dan 2 procent van de Amerikaanse volwassenen voldoen aan de dagelijkse 4.700 mg aanbeveling voor kalium.

Bovendien is er bewijs dat kalium, calcium en magnesium de bloeddruk van nature verlaagd. Al deze zijn aanwezig in venkel.

Nitraten aanwezig in venkel en andere voedingsmiddelen hebben vaatverwijdende en vaatbeschermende eigenschappen. Vanwege dit, helpt ze om de bloeddruk te verlagen en het het hart te beschermen.

Een Zweedse studie  vond dat de bloeddruk niveaus lager waren na het nemen van supplementen van nitraat. De nitraat hoeveelheden waren gelijk aan 150-250 gram nitraat-rijke groenten, dan na het nemen van een placebo.

Hartgezondheid

Venkel bevat vezels, kalium folaat, vitamine C, vitamine B-6 en fytonutriënten inhoud, in combinatie met het gebrek aan cholesterol, allen ondersteunen de gezondheid van het hart.

Venkel bevat aanzienlijke hoeveelheden vezels. Zoals vezels helpen bij het verlagen van de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed, vermindert ook het risico op hart-en vaatziekten.

Kalium lijkt de gezondheid van het hart te bevorderen. In een studie , waarbij mensen 4069 milligram kalium per dag consumeerden had 49 procent een lager risico op overlijden door ischemische hartziekte in vergelijking met degenen die rond de 1793 milligram per dag consumeerden.

Vitamine B6 en foliumzuur voorkomen de opbouw van een stof genaamd homocysteïne. Wanneer overmatige hoeveelheden homocysteïne zich ophopen in het lichaam, kan het de bloedvaten beschadigen en dit kan leiden tot hartproblemen.

Kanker

Selenium is een mineraal dat voorkomt in venkel, maar niet in de meeste vruchten en groenten. Zij draagt bij tot de functie van de leverenzymen en helpt bij het ontgiften van sommige kankerverwekkende stoffen in het lichaam. Selenium kan ook helpen voorkomen dat de ontsteking en groeicijfers van de tumor verkleint.

Inname van vezels uit fruit en groenten zoals venkel worden geassocieerd met een lager risico op darmkanker .

Vitamine C, vitamine A en beta-caroteen functioneren als krachtige antioxidanten die helpen beschermen de cellen tegen schade door vrije radicalen.

Venkel bevat foliumzuur, die een rol speelt bij DNA-synthese en reparatie. Dit kan helpen voorkomen dat  kankercellen zich gaan vormen als gevolg van mutaties in het DNA.

Immuniteit

Het seleengehalte in venkel lijkt de killer T-cellen te stimuleren. Dit suggereert dat het de immuunrespons op infectie kan verbeteren.

Ontsteking

Choline is een zeer belangrijke en veelzijdige voedingsstof in venkel, dat helpt bij slaap, spierbewegingen, leren en geheugen.

Choline helpt ook de structuur van cellulaire membranen, helpt bij de transmissie van zenuwimpulsen, helpt bij de absorptie van vet en vermindert chronische ontstekingen .

Metabolisme

Venkel is een bron van vitamine B-6, die een essentiële rol speelt in het energiemetabolisme door het afbreken van koolhydraten en eiwitten in glucose en aminozuren. Deze kleinere verbindingen zijn gemakkelijker te gebruiken voor energie in het lichaam.

Spijsvertering en stoelgang

Vanwege het vezelgehalte, venkel helpt bij het voorkomen van constipatie en bevordert stoelgang voor een gezonde spijsverteringskanaal.

Gewichtsbeheersing en verzadiging

Voedingsvezels is een belangrijke factor bij gewichtsbeheersing en verlies door te dienen als “vulmiddel” in het spijsverteringsstelsel. Deze verbindingen verhogen verzadiging en verminderen de eetlust, waardoor het zorgt dat je langer een vol gevoel ervaart en dus de totale calorie-inname verlaagd.

Het verhogen van de ijzeropname

Ijzertekort is één van de meest voorkomende tekorten in ontwikkelde landen en een belangrijke oorzaak van bloedarmoede. Voedingsmiddelen zoals venkel die rijk zijn aan vitamine C, maximaliseert het vermogen van het lichaam om ijzer te absorberen.

Oestrogeen

Oestrogeen komt van nature voor in venkel. Het is van cruciaal belang bij het reguleren van de vrouwelijke voortplantingscyclus, en het kan ook invloed hebben op de vruchtbaarheid.

Een muisstudie, uitgevoerd door de Universiteit van Texas Southwestern Medical Center bleek dat oestrogeen ook een belangrijke rol speelt bij het beheersen van factoren die bijdragen aan het lichaamsgewicht, zoals de eetlust en het energieverbruik.

Premenstrueel syndroom

Sommig onderzoek heeft gesuggereerd dat venkel extract de effecten van het premenstrueel syndroom (PMS) kan verminderen.

Huid

Rauwe venkel is een uitstekende bron van vitamine C. Vitamine C is essentieel om zijn collageen, de huid eigen systeem. Het werkt in ons lichaam als een antioxidant om te voorkomen dat schade veroorzaakt door de zon, vervuiling en rook.

Vitamine C bevordert ook het vermogen van collageen om rimpels glad te maken en de algehele huid textuur.

Hoe venkel te gebruiken in de maaltijd

Venkel heeft een knapperige textuur en een mild zoete smaak, waardoor het een aangename toevoeging is aan elk gerecht, ofwel rauw of gekookt gegeten. Alle onderdelen van de venkel plant kan worden gegeten, en de zaden worden gebruikt als specerij in vele recepten.

Bij de aanschaf van venkel, op zoek naar bollen die stevig, wit of lichtgroen zijn en gevlekte of gekneusde te vermijden.Stengels moeten groen en bladeren moeten recht en gebundeld zijn. Een plant met bloeiende toppen zijn overrijp.

Verse venkel zal in de koelkast voor ongeveer 4 dagen te bewaren zijn. Het beste is om venkel direct te eten na aankoop omdat het smaak verliest na verloop van tijd.

Gedroogde venkel zaden kunnen voor ongeveer 6 maanden in een luchtdichte verpakking, op een koele, droge ruimte bewaard worden.

Venkel bereiden, snijd de stengels van de bol bij de basis waar ze ontkiemen en snijd de lbol verticaal. De venkel bladeren, stengels en bol kan worden bereid op verschillende manieren:

 • Gebruik de stengels als soepbasis.
 • Fruit de bladeren en stengels met uien voor een snelle en gemakkelijke manier.
 • Meng gesneden venkel met een verscheidenheid van uw favoriete verse groenten voor een licht, knapperige salade.
 • Serveer geroosterde venkelbollen als een voorgerecht.

Potentiële gezondheidsrisico’s van venkel

Sommige kruiden, met inbegrip van koriander, venkel en karwij, kan leiden tot ernstige allergische reacties bij sommige individuen. Degenen die allergisch zijn voor deze kruiden moeten ze voorkomen dat ze het consumeren.

Beta-blokkers , een soort medicatie het meest voorgeschreven voor hart-en vaatziekten, kan leiden dat het kaliumgehalte verhoogd in het bloed. Kaliumrijke voedingsmiddelen, zoals venkel moet met mate worden geconsumeerd bij het nemen van bètablokkers.

Hoge niveaus van kalium in het lichaam kan een ernstig risico voor mensen met schade aan de nieren of de nieren die niet volledig functioneel veroorzaken. Beschadigde nieren kunnen niet teveel kalium filteren in het bloed, en dit kan fataal zijn.

Het is belangrijk te onthouden dat geen enkel voedingsmiddel ziekte kan voorkomen en het verbeteren van de algehele gezondheid. Een scala aan verse levensmiddelen is de sleutel tot een goede gezondheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.