Venkel ziet eruit als een witte bol maar is in werkelijkheid een samengegroeide laag van verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden.

Het jonge top groen, de zogenaamde veertjes zijn zeer goed te gebruiken als garnering of als lichte kruidige smaak in salades en vooral in vissoepen.

Voedingswaarde van venkel

Een venkelbol met een gewicht van 234 gram bevat:

 • 73 calorieën
 • 0.47 gram vet
 • 2,9 gram eiwit
 • 17 gram koolhydraten
 • 7,3 gram voedingsvezels
 • Geen cholesterol

Een 100 gram venkel biedt ook:

18 Maanden Spotify Premium

Nu eenmalig slechts €14,99

Naar Aanbieding

 • 360 microgram (mg) kalium
 • 45 milligram natrium
 • 838 internationale eenheden (IE) vitamine A
 • 43 milligram calcium
 • 10,4 milligram vitamine C
 • 0.64 milligram ijzer
 • 0,041 milligram vitamine B-6
 • 15 milligram magnesium

Venkel bevat ook fosfor, zink, koper, mangaan, selenium, niacine, pantotheenzuur, folaat, choline, bèta-caroteen, luteïne en zeaxanthine, vitamine E en vitamine K.

Naast al deze voedingsstoffen, biedt het hoge niveaus van voedingsnitraten en is het een natuurlijke bron van oestrogeen.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van venkel

De voedingsstoffen in venkel zijn gekoppeld aan een reeks gezondheidsvoordelen.

Botgezondheid

Het ijzer-, fosfor-, calcium- , magnesium- , mangaan-, zink- en vitamine-K-gehalte dat aanwezig is in venkel draagt ​​allemaal bij aan het opbouwen en onderhouden van botstructuur en sterkte.

 • Fosfaat en calcium zijn beide belangrijk in de botstructuur
 • IJzer en zink zijn cruciaal voor de productie en rijping van collageen
 • Botmatrixvorming vereist het minerale mangaan
 • Lage inname van vitamine K is in verband gebracht met een hoger risico op botbreuk .

Vitamine K is belangrijk voor de gezondheid, omdat het botmatrixeiwitten modificeert, de calciumabsorptie verbetert en de uitscheiding van calcium in de urine kan verminderen .

Bloeddruk

Het handhaven van een lage natriuminname is essentieel voor het verlagen van de bloeddruk, maar het verhogen van de kaliuminname kan net zo belangrijk zijn vanwege de rol ervan in vaatverwijding, de verwijding en samentrekking van bloedvaten.

Volgens een onderzoek voldoet minder dan 2 procent van de Nederlandse volwassenen aan de dagelijkse 4.700 mg-aanbeveling voor kalium.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat kalium, calcium en magnesium de bloeddruk op natuurlijke wijze verlagen. Al deze zijn aanwezig in venkel.

Voedingsnitraten in venkel en andere voedingsmiddelen hebben vaatverwijdende en vasoprotectieve eigenschappen. Hierdoor helpt het om de bloeddruk te verlagen en het hart te beschermen.

Een Zweeds onderzoek toonde aan dat de bloeddrukniveaus lager waren na inname van nitraatsupplementen met nitraatbedragen gelijk aan 150-250 gram nitraatrijke groenten, dan na inname van een placebo.

Gezondheid van het hart

Venkel vezels, kalium, foliumzuur , vitamine C, vitamine B-6 en fytonutriënten, gekoppeld aan het gebrek aan cholesterol , ondersteunen allemaal de gezondheid van het hart.

Venkel bevat aanzienlijke hoeveelheden vezels. Omdat vezels de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed verlagen, vermindert het het risico op hartaandoeningen.

Kalium lijkt de gezondheid van het hart te bevorderen. In één onderzoek hadden degenen die 4.069 milligram kalium per dag consumeerden een 49 procent lager risico op overlijden door ischemische hartziekte vergeleken met degenen die ongeveer 1,793 milligram per dag consumeerden.

Vitamine B-6 en foliumzuur voorkomen de opbouw van een stof genaamd homocysteïne. Wanneer zich overmatige hoeveelheden homocysteïne in het lichaam ophopen, kan dit de bloedvaten beschadigen en tot hartproblemen leiden.

Kanker

Selenium is een mineraal dat voorkomt in venkel, maar niet in de meeste groenten en fruit. Het draagt ​​bij aan de werking van leverenzymen en helpt sommige kankerverwekkende verbindingen in het lichaam te ontgiften. Selenium kan ook ontstekingen voorkomen en tumorgroei verlagen.

Vezelinname van fruit en groenten zoals venkel worden geassocieerd met een lager risico op darmkanker .

Vitamine C, vitamine A en beta-caroteen functioneren als krachtige antioxidanten die cellen helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Venkel bevat folaat, dat een rol speelt bij de synthese en reparatie van DNA. Dit kan helpen voorkomen dat kankercellen zich vormen door mutaties in het DNA.

Immuniteit

Het selenium dat in venkel wordt aangetroffen, lijkt de productie van dodelijke T-cellen te stimuleren . Dit suggereert dat het de immuunrespons op een infectie kan verbeteren.

Ontsteking

Choline is een zeer belangrijke en veelzijdige voedingsstof in venkel die helpt bij slaap, spierbewegingen, leren en geheugen.

Choline helpt ook om de structuur van celmembranen te behouden, helpt bij de overdracht van zenuwimpulsen, helpt bij de opname van vet en vermindert chronische ontstekingen .

Metabolisme

Venkel is een bron van vitamine B-6, die een vitale rol speelt in het energiemetabolisme door koolhydraten en eiwitten af ​​te breken tot glucose en aminozuren. Deze kleinere verbindingen worden gemakkelijker gebruikt voor energie in het lichaam.

Spijsvertering en stoelgang

Vanwege het vezelgehalte helpt venkel om obstipatie te voorkomen en bevordert het de stoelgang voor een gezond spijsverteringskanaal.

Gewichtsbeheersing en verzadiging

Voedingsvezels zijn een belangrijke factor bij gewichtsbeheersing en verlies door te werken als een “vulstof” in het spijsverteringsstelsel. Deze verbindingen verhogen de verzadiging en verminderen de eetlust, waardoor een persoon langer vol voelt en de algehele calorie-inname vermindert.

Ijzerabsorptie

IJzergebrek is een van de meest voorkomende tekorten aan voedingsstoffen in ontwikkelde landen en een belangrijke oorzaak van bloedarmoede. Het koppelen van voedingsmiddelen zoals venkel met veel vitamine C en voedingsmiddelen die rijk aan ijzer zijn, maximaliseert het vermogen van het lichaam om ijzer te absorberen.

Oestrogeen

Oestrogeen komt van nature voor in venkel. Het is cruciaal bij het reguleren van de vrouwelijke voortplantingscyclus en het kan ook de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Een muizenstudie uitgevoerd door het University of Texas Southwestern Medical Center ontdekte dat oestrogeen ook een belangrijke rol speelt bij het beheersen van factoren die bijdragen aan het lichaamsgewicht, zoals eetlust en energieverbruik.

Premenstrueel syndroom

Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat venkelextract de effecten van premenstrueel syndroom (PMS) kan verminderen.

Huid

Rauwe venkel is een uitstekende bron van vitamine C. Vitamine C is essentieel voor collageen , het ondersteuningssysteem van de huid. Het werkt in ons lichaam als een antioxidant om schade veroorzaakt door de zon, vervuiling en rook te helpen voorkomen.

Vitamine C bevordert ook het vermogen van collageen om rimpels glad te strijken en de algehele huidtextuur te verbeteren.

Hoe venkel in een maaltijd te gebruiken

Venkel heeft een knapperige textuur en een lichtzoete smaak, waardoor het een aangename aanvulling is op elk gerecht, of het nu rauw of gekookt wordt gegeten. Alle delen van de venkelplant kunnen worden gegeten en de zaden worden in veel recepten als specerij gebruikt.

Let bij het kopen van venkel op bollen die stevig en wit of lichtgroen zijn en vermijd gevlekte of gekneusde bollen.Stengels moeten groen zijn en de bladeren moeten recht zijn en aan elkaar worden gebundeld. Een plant met bloeiende toppen is overrijp.

Verse venkel zal ongeveer 4 dagen knapperiger in de koelkast blijven. Het is het beste om venkel direct na aankoop te eten, omdat het na verloop van tijd smaak verliest.

Gedroogde venkelkorrels kunnen ongeveer 6 maanden in een luchtdicht blik worden bewaard, op een koele, droge plek, zoals een voorraadkast.

Voor het bereiden van venkel snijd je de stelen van de bol af aan de basis waar ze ontkiemen en snijd je de bol verticaal.door De bladeren van venkel, stengels en bollen kunnen op verschillende manieren worden bereid:

 • Gebruik de stengels als soepbasis of bouillon
 • Bak de bladeren en stengels met uien voor een snelle en gemakkelijke hap.
 • Mix gesneden venkel met een verscheidenheid aan je favoriete verse groenten voor een licht frisse salade
 • Serveer geroosterde venkelknollen als voorgerecht

Potentiële gezondheidsrisico’s van venkel

Sommige kruiden, waaronder koriander, venkel en komijn, kunnen bij sommige personen ernstige allergische reacties veroorzaken . Degenen die allergisch zijn voor deze kruiden moeten ze vermijden.

Bètablokkers , een type medicatie dat het vaakst wordt voorgeschreven voor hartaandoeningen, kunnen ervoor zorgen dat het kaliumgehalte in het bloed stijgt. Voedsel met een hoog kaliumgehalte, zoals venkel, moet met mate worden geconsumeerd als u bètablokkers gebruikt.

Hoge kaliumspiegels in het lichaam kunnen een ernstig risico vormen voor mensen met nierbeschadiging of nieren die niet volledig functioneel zijn. Beschadigde nieren zijn mogelijk niet in staat om overtollig kalium uit het bloed te filteren, en dit kan fataal zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat een enkel voedingsmiddel ziekte niet kan voorkomen en de algehele gezondheid kan verbeteren, maar een algemeen gezonde voeding wel. Een verscheidenheid aan verse voedingsmiddelen is de sleutel tot een goede gezondheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.