Baking soda, baksoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout: allemaal hetzelfde. en bakpoeder zijn beide rijsmiddelen, stoffen die worden gebruikt om baksels te laten rijzen.

Zowel ervaren als amateurbakkers verwarren hen vaak vanwege hun vergelijkbare namen en uiterlijk.

In dit artikel worden de verschillen uitgelegd tussen baking soda en bakpoeder en hoe het verwisselen van bakpoeder uw baksels kan beïnvloeden.

Wat is baking soda?

Baking soda is een rijsmiddel dat wordt gebruikt in gebakken producten zoals cakes, muffins en koekjes.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Formeel bekend als natriumbicarbonaat , het is een wit kristallijn poeder dat van nature alkalisch of basisch is( 1 ).

Baking soda wordt geactiveerd wanneer het wordt gecombineerd met zowel een zuur ingrediënt als een vloeistof. Bij activering wordt koolstofdioxide geproduceerd, waardoor bakproducten rijzen ( 1 ).

Daarom bevatten recepten met bakpoeder ook een zuur ingrediënt, zoals citroensap of karnemelk (23).

Kortom: Baking soda, chemisch bekend als 
natriumbicarbonaat , is een baksubstantie die wordt geactiveerd door een vloeistof en een zuur om te helpen bij het rijzen.

Wat is bakpoeder?

Anders dan baking soda is bakpoeder een compleet rijsmiddel, wat betekent dat het zowel de base ( natriumbicarbonaat ) als het zuur bevat dat nodig is om het product te laten rijzen.

Maiszetmeel wordt ook typisch aangetroffen in bakpoeder. Het is toegevoegd als buffer om te voorkomen dat het zuur en de base tijdens opslag worden geactiveerd.

Evenals hoe baking soda reageert met water en een zuur ingrediënt, reageert het zuur in bakpoeder met natriumbicarbonaat en geeft kooldioxide af zodra het wordt gecombineerd met een vloeistof (4).

Er zijn enkel- en dubbelwerkende bakpoeders beschikbaar, hoewel enkelwerkende variëteiten meestal alleen door levensmiddelen producenten worden gebruikt en meestal niet voor huishoudelijk gebruik beschikbaar zijn ( 5 ).

Wanneer een recept bakpoeder nodig heeft, verwijst het hoogstwaarschijnlijk naar het dubbelwerkende type.

Dit betekent dat het poeder twee afzonderlijke reacties creëert: aanvankelijk, wanneer gecombineerd met vloeistof bij kamertemperatuur, en ten tweede, zodra het mengsel is verwarmd.

Voor veel recepten is een verlengde reactie gunstig, dus het rijzen gebeurt niet allemaal tegelijk.

Kortom: Bakpoeder is een volledig rijsmiddel, wat betekent dat het zowel 
natriumbicarbonaatals een zuur ingrediënt bevat. 
Het is beschikbaar als een enkel- of dubbelwerkend middel, hoewel dubbelwerkende poeders op grotere schaal worden gebruikt.

Welke wanneer gebruiken

Baking soda wordt gebruikt in recepten die ook een zuur ingrediënt bevatten, zoals wijnsteen, karnemelk of citrusvruchtensap.

Omgekeerd wordt bakpoeder meestal gebruikt wanneer het recept geen zuur ingrediënt bevat, omdat het poeder al het zuur bevat dat nodig is om koolstofdioxide te produceren.

Gebakken mengsels kunnen sterk variëren in hun zuurgraad. Om een ​​gewenst gebakken recept te produceren, moet je de juiste balans vinden tussen zuur en base.

Sommige recepten kunnen zowel baking soda als bakpoeder nodig hebben.

Meestal is dit omdat het recept een zuur bevat dat moet worden gecompenseerd door baking soda maar mogelijk niet voldoende is om het product volledig te laten rijzen.

Kortom: Baking soda wordt gebruikt wanneer het recept zure ingrediënten bevat, terwijl bakpoeder kan worden gebruikt zonder extra zure ingrediënten.

Vervangen in recepten

Hoewel het mogelijk is baking soda en bakpoeder in recepten te verwisselen, het is niet zo eenvoudig als alleen maar het ene vervangen voor het andere.

Bakpoeder voor baking soda vervangen

Hoewel het vervangen van bakpoeder voor baking soda niet alom wordt aanbevolen.

Het gebruiken van bakpoeder voor baking soda vereist geen extra ingrediënten.

Baking soda is echter veel sterker dan bakpoeder. Je hebt dus waarschijnlijk ongeveer 3 keer zoveel bakpoeder nodig als je zou baking soda hetzelfde rijzende vermogen te creëren.

Deze substitutie kan er ook voor zorgen dat uw eindproduct een chemische of bittere smaak heeft.

Als alternatief kunt u een van de vele andere vervangers voor baking soda proberen.

Baking soda vervangen voor bakpoeder

Als je recept bakpoeder nodig heeft en alles wat je bij de hand hebt is baking soda, kun je het misschien vervangen, maar je moet extra ingrediënten toevoegen.

Omdat baking soda het zuur mist dat bakpoeder normaal aan het recept zou toevoegen, moet u ervoor zorgen dat u een zuur ingrediënt, zoals wijnsteen toevoegt om de baking soda te activeren.

Bovendien bakpoeder heeft veel sterker rijsvermogen dan bakpoeder.

Als vuistregel is ongeveer 1 theelepel bakpoeder gelijk aan 1/4 theelepel baking soda.

Kortom: Hoewel het verwisselen van bakpoeder en baking soda in recepten niet zo eenvoudig is als een 1: 1-substitutie, kan het werken met bepaalde aanpassingen aan uw recept.

Tot slot

Veel gebakken recepten bevatten baking soda of bakpoeder als een rijsmiddel. Sommige bevatten zelfs beide.

Hoewel beide producten op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde.

Baking soda is natriumbicarbonaat , waarvoor een zuur en een vloeistof nodig zijn om geactiveerd te worden en gebakken baksels te laten rijzen.

Omgekeerd bevat bakpoeder natriumbicarbonaat , evenals een zuur. Het heeft alleen een vloeistof nodig om geactiveerd te worden.

Vervanging van de ene voor de andere is mogelijk met zorgvuldige aanpassingen.