Nootmuskaat is een geliefd specerij die over de hele wereld wordt gebruikt.

Het is gemaakt van de zaden van de altijd groene boom Myristica fragrans, die inheems is de Molukken (Indonesië) – ook bekend als de Spice Islands(1).

De populariteit van nootmuskaat komt voort uit de vele toepassingen in de keuken. De nootachtige en zoete smaak leent zich goed voor zowel hartige als zoete gerechten, waaronder stoofschotels, soepen, eierpunch, rauwkost en taarten.

Als je weinig of niet van de smaak van deze specerij houdt, vraag je je misschien af welke andere specerijen je in plaats daarvan kunt gebruiken.

Dit artikel biedt 8 geweldige vervangers voor nootmuskaat.

1. Foelie

Foelie is de beste optie als u op zoek bent naar een vervanger voor nootmuskaat, aangezien beide specerijen afkomstig zijn van de Myristica fragrans boom.

Hoewel nootmuskaat afkomstig is van de zaden van de plant, is foelie de buitenste laag van het zaad dat bekend staat als een aril (1).

U kunt nootmuskaat voor foelie vervangen in een verhouding van 1: 1.

Kortom: Foelie is de buitenste laag van het nootmuskaatzaad en heeft een smaak die vergelijkbaar is met die van nootmuskaat. Je kunt gemakkelijk met gelijke hoeveelheden met foelie verwisselen.

2. Garam masala

Garam masala is een populaire kruidenmix die gebruikt wordt in de Indiase en andere Zuid-Aziatische keukens.

Hoewel de ingrediënten variëren op basis van de geografische regio, bevat de mix meestal nootmuskaat, foelie, kruidnagel, kaneel, kardemom en zwarte peper . Het kan ook komijn, kurkuma, saffraan, fenegriek, steranijs of andere regionale kruiden bevatten ( 2 ).

Omdat de meeste kruiden in garam masala qua smaak vergelijkbaar zijn met nootmuskaat, is dit mengsel een uitstekend alternatief.

Dit specerij kan ook worden verruild met een verhouding van 1: 1.

Kortom: Garam masala is een populair Indiaas specerij dat nootmuskaat en andere soortgelijke specerijen bevat. Vervang in uw recept nootmuskaat door gelijke delen garam masala.

3. Piment

Piment komt van de bessen van de groenblijvende boom Pimenta dioica . Het is ook bekend als piment of de Jamaicaanse peper ( 3 ).

De smaak wordt vaak beschreven als een combinatie van nootmuskaat, peper, jeneverbessen en kaneel. Authentieke piment wordt echter alleen van de bessen gemaakt en niet van een mix van andere specerijen.

Piment wordt vaak gebruikt in pantry’s in de keuken, waardoor het een handig alternatief is voor nootmuskaat.

Je kunt nootmuskaat vervangen door een gelijke hoeveelheid piment in je recepten.

Kortom: Piment is gemaakt van gemalen bessen van de 
Pimenta dioica- boomDe smaak is vergelijkbaar met die van nootmuskaat en kan worden vervangen in een verhouding van 1: 1.

4. Kaneel

Kaneel is één van de bekendste specerijen en komt in de meeste keukens voor.

Het komt van de binnenste schors van bomen van het geslacht Cinnamomum. De meeste kaneel wordt verkocht in poedervorm, wat ideaal is bij gebruik ter vervanging van nootmuskaat( 4 ).

Bovendien is het betaalbaar en te vinden in bijna alle supermarkten.

Kaneel heeft een sterke smaak, en je hebt vaak maar kleine hoeveelheden nodig. Probeer vanwege de pikantheid de helft van de hoeveelheid nootmuskaat in je recept te gebruiken.

Kortom: Kaneel is een populair specerij dat de meeste mensen bij de hand hebben. Hoewel het in de meeste recepten gemakkelijk nootmuskaat kan vervangen, begin je door slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid nootmuskaat te gebruiken vanwege de sterke smaak.

5. Pompoentaart kruiden

Pompoentaart kruiden is niet alleen bestemd voor taarten.

Ondanks zijn naam smaakt het niet naar pompoen. Deze kruidenmix wordt meestal gemaakt met behulp van nootmuskaat, kaneel, piment en gember. Het kan ook kruidnagel bevatten.

Omdat het nootmuskaat en andere soortgelijke kruiden bevat, kunt u in de meeste recepten gemakkelijk nootmuskaat vervangen door pompoentaart kruiden in gelijke hoeveelheden.

Kortom: Pompoentaart kruiden is een kruidenmix gemaakt met nootmuskaat, kaneel, piment en gember. Het heeft een soortgelijke smaak als die van nootmuskaat en kan worden verwisseld in een 1:1 verhouding.

6. Appeltaart kruiden

Appeltaart kruid wordt vaak gebruikt in desserts op basis van appel.

Het bevat voornamelijk kaneel en kleine hoeveelheden nootmuskaat, piment, kardemom en gember. Als zodanig krijgt het een sterke kaneelsmaak.

Je kunt appeltaart kruiden gebruiken in de meeste recepten die nootmuskaat vragen. Zorg er echter voor dat je de helft van de appelkruiden gebruikt om een ​​overweldigende kaneelsmaak te voorkomen.

Kortom: Appeltaart kruid is een kruidenmix op basis van kaneel die ook kleine hoeveelheden nootmuskaat, piment, kardemom en gember bevat. Meet de helft van de voorgestelde hoeveelheid nootmuskaat wanneer u appeltaart kruiden gebruikt om te veel kaneel te voorkomen.

7. Gember

Gember is een bloeiende plant uit de Zingiberaceae familie. De wortel – gemberwortel – wordt vaak aangeduid als gember en wordt vaker gebruikt in de keuken(5).

Het heeft een pittiger en minder zoete smaak dan nootmuskaat en wordt vaak gebruikt in hartige gerechten. Veel mensen gebruiken gedroogde en gemalen gember in plaats van verse of hele gember.

Als u nootmuskaat in hartige gerechten wilt vervangen, is gember een geweldig alternatief dat goed dient in vlees- en groente gerechten. Het is echter mogelijk niet geschikt voor zoetere gerechten zoals desserts.

Gebruik een gelijke hoeveelheid gember in recepten die nootmuskaat vereisen.

Kortom: Gember is een kruid dat gemakkelijk nootmuskaat in hartige gerechten kan vervangen. 
Het kan echter niet altijd goed werken in desserts vanwege de sterke, kruidige smaak. Het kan worden vervangen in een 1:1 verhouding.

8. Kruidnagel

Kruidnagel , afkomstig van de Syzygium aromaticumboom, is een veel gebruikte specerij die afkomstig is uit Indonesië(6).

De smaak wordt meestal beschreven als zoet met een peperachtige smaak vergelijkbaar met die van nootmuskaat. In feite vragen veel recepten om zowel nootmuskaat als gemalen kruidnagel.

Hoewel je hele kruidnagels kunt kopen, is het makkelijker om gemalen kruidnagels te kopen, omdat deze in de meeste recepten beter mengen.

Als uw recept alleen nootmuskaat vereist, gebruik dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid bij vervanging door gemalen kruidnagel. Als het recept echter zowel nootmuskaat als gemalen kruidnagel vereist, kunt u een andere specerij gebruiken om te voorkomen dat de kruidnagel uw gerecht overheerst.

Kortom: Gemalen kruidnagel heeft een zoete en peperachtige smaak vergelijkbaar met die van nootmuskaat. Gebruik de helft van de aanbevolen hoeveelheid bij het vervangen van nootmuskaat door gemalen kruidnagel.

Tot slot

Nootmuskaat is een geliefd specerij die gebruikt wordt in zowel zoete als hartige gerechten.

Als je echter niets bij de hand hebt of je wilt de dingen oppeppen, zijn er veel goede vervangers.

De meeste specerijen kunnen worden gebruikt in een verhouding van 1: 1, maar het is het beste om in het begin minder te gebruiken en later meer toe te voegen om te voorkomen dat het vervangende specerij uw gerecht overheerst.