Baking soda ook wel zuiveringszout genoemd is een belangrijk ingrediënt zowel doorgewinterde als amateurbakkers.

Formeel bekend als natriumbicarbonaat, wordt het voornamelijk gebruikt als een rijsmiddel in gebakken waren, waaronder muffins, pannenkoeken, koekjes en vele andere soorten gebakken waren.

Baking soda is een erg alkalische of basische stof. Door het te combineren met een zuur ingrediënt zoals citroensap of room van wijnsteen, wordt koolstofdioxidegas gevormd, waardoor gebakken waren kunnen rijzen, waardoor ze een zachte en pluizige textuur krijgen ( 1 ).

Veel recepten vragen om dit ingrediënt, maar raak niet in paniek als je merkt dat je zonder bent. Verschillende ingrediënten en technieken kunnen worden gebruikt om het te vervangen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Hier zijn 4 slimme vervangers voor baking soda.

1. Bakpoeder

Net als baking soda is bakpoeder een ingrediënt dat vaak gebruikt bij het bakken om rijzen of rijpen van het eindproduct te bevorderen.

Bakpoeder vaak verward met baking soda vanwege overeenkomsten in namen, functies en fysieke verschijning. Het zijn echter duidelijk verschillende producten.

Bakpoeder is namelijk een combinatie van natriumbicarbonaat en 
kaliumwaterstoftartraat . Wanneer blootgesteld aan vloeistof en warmte, wordt koolstofdioxidegas gevormd, waardoor gebakken waren rijzen( 2 ).

Bakpoeder kan als vervangingsmiddel voor baking soda worden gebruikt. Toch is zijn rijzende kracht niet zo sterk als die van gewone baking soda. Als gevolg hiervan moet u een grotere hoeveelheid bakpoeder gebruiken om hetzelfde eindproduct te krijgen.

Hoewel de resultaten kunnen verschillen, moet u driemaal de hoeveelheid bakpoeder gebruiken die u zou gebruiken voor baking soda.

Als een recept bijvoorbeeld 1 theelepel bakpoeder nodig heeft, gebruik dan als vervanging 3 theelepels bakpoeder.

Merk op dat deze vervanging kan resulteren in een iets zoutere en meer zure smaak dan het oorspronkelijke recept was bedoeld.

Als uw recept al om zout vraagt, kan het een goed idee zijn om de hoeveelheid met ten minste de helft te verminderen om rekening te houden met de mogelijke smaak verandering.

Omdat bakpoeder al een zuur bevat (
kaliumwaterstoftartraat ), kunt u overwegen om sommige van de andere zuurdere ingrediënten in het recept te verminderen of te vervangen door iets neutraals.

Kortom: Bakpoeder is een ander rijsmiddel dat baking soda kan vervangen, maar het effect is niet zo sterk. Gebruik ongeveer drie keer zoveel bakpoeder als je met baking soda zou bakken.

2. Kaliumbicarbonaat en zout

Hoewel vaak gebruikt als voedingssupplement, is kaliumbicarbonaat ook een effectief alternatief voor baking soda.

Deze ruil is vooral handig voor diegenen die proberen hun inname van natrium te verminderen, omdat kaliumbicarbonaat geen natrium bevat ( 3 ).

Het kan worden gebruikt als een 1: 1-substituut voor baking soda. Maar door het lage zoutgehalte merkt u misschien een verandering in de smaak van uw gerecht.

Als u zich geen zorgen maakt over de inname van natrium, kunt u overwegen meer zout toe te voegen aan uw recept om rekening te houden met de verandering in smaak, maar deze stap is optioneel.

De exacte hoeveelheid zout die u moet toevoegen, is afhankelijk van het individuele recept en vereist waarschijnlijk enige experimenten om het precies goed te krijgen. Ongeveer 1 / 4-1 / 2 theelepel zout voor elke theelepel kaliumbicarbonaat is een goed om mee te beginnen.

Kortom: Kaliumbicarbonaat is een effectieve vervanger voor baking soda en kan worden vervangen in een verhouding van 1: 1. Omdat natrium geen natriumbicarbonaat bevat, wilt u misschien meer zout toevoegen aan uw recept om rekening te houden met smaakveranderingen.

3. Ammoniumcarbonaat

Ammoniumcarbonaat ook wel vlugzout genoemd is een ander praktisch alternatief voor baking soda.

Het heeft enige historische betekenis, aangezien het één van de belangrijkste chemische rijsmiddelen was die in de 13e eeuw werden gebruikt ( 4 ).

Het werd uiteindelijk vervangen door bakpoeder en baking soda, hoewel het tegenwoordig nog steeds af en toe wordt gebruikt.


Ammoniumcarbonaat staat erom bekend bakkerswaren duidelijk knapperig te maken, wat met name gewenst is bij sommige zoete lekkernijen, zoals dunne, knapperige koekjes of crackers.

Ammoniumcarbonaat kan eenvoudig worden verruild voor baking soda in een verhouding van 1: 1, maar het is mogelijk niet geschikt voor alle recepten.

In combinatie met warmte en zuur produceert ammoniumcarbonaat kooldioxide en ammoniak. De ammoniak kan een sterke, onaangename geur veroorzaken ( 5 ).

In gebakken waren met een lichte, dunne textuur, zal de ammoniak gemakkelijk verdampen zonder het resultaat negatief te beïnvloeden.

Bij gebakken waren met een dikke kruim, zoals cake of muffins, kan de ammoniak mogelijk niet ontsnappen, waardoor een onaangename geur achterblijft.

Kortom: Ammoniumcarbonaat kan worden gebruikt in een verhouding van 1: 1 voor het vervangen van baking soda. Toch moet het alleen worden gebruikt voor gebakken waren die dun en krokant zijn, zoals koekjes en crackers.

4. Zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel is een andere optie om baking soda te vervangen, hoewel noodzakelijke aanpassingen van het recept met deze methode iets ingewikkelder zijn en mogelijk niet het meest geschikt zijn voor de beginnende bakker.

Het bevat een combinatie van bloem voor alle doeleinden, bakpoeder en zout. Elke 120 gram zelfrijzend bakmeel bevat ongeveer 1 1/2 theelepels bakpoeder en 1/4 theelepel zout.

Als je recept baking soda nodig heeft, bevat het waarschijnlijk ook een zuur ingrediënt waarmee de bakpoeder kan reageren.

Omdat zelfrijzend bakmeel al een zuur (bakpoeder) bevat, wil je het zuur in je originele recept vervangen door iets neutraler om de smaken in balans te houden.

Als uw recept bijvoorbeeld karnemelk als zuur gebruikt, kunt u overwegen om het te vervangen door gewone melk.

Dit deel van het proces kan een beetje lastig zijn, afhankelijk van het recept dat je volgt, maar vallen en opstaan ​​is een geweldige manier om je vaardigheden als thuisbakker aan te scherpen.

Kortom: Zelfrijzend bakmeel bevat bakpoeder en zout, zodat het in sommige recepten kan worden gebruikt om baking soda te vervangen. Houd er rekening mee dat je bepaalde ingrediënten moet aanpassen.

Andere tips om het rijzen te verbeteren

Als het gaat om bakken, is het juiste rijsmiddel essentieel om het gewenste resultaat te bereiken.

Als u geen baking soda gebruikt, is het belangrijk dat u deze vervangt door een vergelijkbaar functioneel ingrediënt, zoals bakpoeder.

Er zijn echter enkele andere aanpassingen die u kunt gebruiken om de rijzende capaciteit van uw recept verder te vergroten.

Opgeklopt eiwit of slagroom kan fungeren als mechanische rijsmiddelen, waardoor bepaalde soorten gebakken waren extra rijzen die deze ingrediënten bevatten.

Als je recept eieren nodig heeft, scheid de dooiers van het wit en klop de blanken met een garde of een elektrische mixer tot ze luchtig zijn. Na het toevoegen van de dooiers aan het beslag voegt u de opgeklopte eiwitten in om een ​​luchtige, lichte textuuraanpassing te geven.

Als uw recept om slagroom vraagt, gebruik dan een garde of een elektrische mixer om lucht in de room te slaan voordat u het aan het beslag toevoegt. Als u dit doet, kunt u uw gebakken waren extra luchtig houden. Zorg ervoor dat u uw beslag niet overmixt, anders kan dit het rijzen van het eindproduct beperken.

Kortom: Het kloppen van eiwitten en slagroom voordat u ze aan uw bakbeslag toevoegt, kan het rijs vermogen van het recept vergroten.

Tot slot

Baking soda is een essentieel ingrediënt in vele soorten snelle broodrecepten, omdat het helpt bij het zuurdesem en het toevoegen van volume aan het eindproduct.

Als je merkt dat je geen baking soda in je voorraadkast hebt, zijn er verschillende vervangingsopties beschikbaar.

Het is mogelijk dat je een aantal aanpassingen moet doen aan je oorspronkelijke recept om plaats te maken voor de vervangingen, maar het proces van vallen en opstaan ​​kan je vaardigheden als thuisbakker verbeteren.