Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die belangrijk is voor veel lichaamsfuncties, waaronder een goed gezichtsvermogen, een sterk immuunsysteem, voortplanting en een goede gezondheid van de huid.

Er zijn twee soorten vitamine A in voedingsmiddelen: voorgevormde vitamine A en provitamine A (1).

Voorgevormde vitamine A is ook bekend als retinol en wordt vaak aangetroffen in vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Aan de andere kant zet het lichaam carotenoïden in plantaardig voedsel om in provitamine A, zoals rood, groen, geel en oranje fruit en groenten (2).

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Hoewel een tekort in ontwikkelde landen zeldzaam is, krijgen veel mensen in ontwikkelingslanden niet genoeg vitamine A.

Degenen met het hoogste risico op een tekort zijn zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, zuigelingen en kinderen. Cystic fibrosis en chronische diarree kunnen ook het risico op een tekort verhogen.

Hier zijn 8 tekenen en symptomen van vitamine A tekort.

1. Droge huid

Vitamine A is belangrijk voor het maken en repareren van huidcellen. Het helpt ook tegen ontstekingen door bepaalde huidproblemen (3).

Niet genoeg vitamine A krijgen kan de oorzaak zijn van de ontwikkeling van eczeem en andere huidproblemen (4).

Eczeem is een aandoening die een droge, jeukende en ontstoken huid veroorzaakt. Verschillende klinische studies hebben aangetoond dat het vitamine A-supplement alitretinoïne effectief is bij de behandeling van eczeem (356) .

In een onderzoek van 12 weken ondervonden mensen met chronisch eczeem die 10-40 mg alitretinoïne per dag gebruikten tot 53% minder symptomen (6).

Houd er rekening mee dat een droge huid vele oorzaken kan hebben, maar chronische vitamine A tekort kan de reden zijn.

Kortom: Vitamine A speelt een belangrijke rol bij huidherstel en helpt ontstekingen te bestrijden. Een tekort aan deze voedingsstof kan leiden tot inflammatoire huidaandoeningen.

2. Droge ogen

Oogproblemen zijn enkele van de meest bekende problemen met betrekking tot vitamine A tekort.

In extreme gevallen kan het niet krijgen van voldoende vitamine A leiden tot volledige blindheid of stervende hoornvliezen, die worden gekenmerkt door markeringen die Bitot-vlekken worden genoemd (78).

Droge ogen of het onvermogen om tranen te produceren, is één van de eerste tekenen van vitamine A tekort.

Jonge kinderen in India, Afrika en Zuidoost-Azië met diëten zonder vitamine A lopen het grootste risico om droge ogen te ontwikkelen (9).

Suppletie met vitamine A kan deze aandoening verbeteren.

Eén studie toonde aan dat hoge doses vitamine A de prevalentie van droge ogen met 63% verminderden bij baby’s en kinderen die supplementen namen gedurende 16 maanden (10).

Kortom: Een tekort aan vitamine A kan leiden tot droge ogen, blindheid of stervende hoornvliezen, ook wel bekend als de vlekken van Bitot. Een van de eerste tekenen van een tekortkoming is vaak een onvermogen om tranen te produceren.

3. Nachtblindheid

Ernstig vitamine A tekort kan leiden tot nachtblindheid (11).

Verschillende observationele studies hebben melding gemaakt van een hoger aantal mensen met nachtblindheid in ontwikkelingslanden(12131415).

Vanwege de omvang van dit probleem hebben gezondheidswerkers gewerkt aan het verbeteren van vitamine A-waarden bij mensen die het risico lopen op nachtblindheid.

In één onderzoek kregen vrouwen met nachtblindheid vitamine A in de vorm van voedsel of supplementen. Beide vormen van vitamine A verbeterden de toestand. Het vermogen van vrouwen om zich aan te passen aan de duisternis steeg met meer dan 50% gedurende zes weken behandeling (16).

Kortom: Het verkrijgen van voldoende hoeveelheden vitamine A is cruciaal voor de gezondheid van het oog. Enkele van de eerste tekenen van vitamine A tekort zijn droge ogen en nachtblindheid.

4. Onvruchtbaarheid

Vitamine A is noodzakelijk voor de voortplanting bij zowel mannen als vrouwen, evenals een goede ontwikkeling bij baby’s.

Als u moeite heeft zwanger te worden, kan een van de redenen waarom een ​​tekort aan vitamine A is. Vitamine A tekort kan leiden tot onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.

Studies tonen aan dat vrouwelijke ratten met vitamine A tekort problemen hebben om zwanger te worden en mogelijk embryo’s met geboorteafwijkingen hebben (17).

Ander onderzoek suggereert dat onvruchtbare mannen een grotere behoefte aan antioxidanten kunnen hebben vanwege hogere niveaus van oxidatieve stress in hun lichaam. Vitamine A is een van de voedingsstoffen die als een antioxidant in het lichaam fungeert (18).

Vitamine A tekort is ook gerelateerd aan miskramen.

Een studie die de bloedspiegels van verschillende voedingsstoffen analyseerde bij vrouwen met terugkerende miskramen, vond dat ze een laag vitamine A-gehalte hadden (19).

Kortom: Zowel mannen als vrouwen die geen voldoende vitamine A krijgen, kunnen problemen krijgen met de vruchtbaarheid. Lage vitamine A bij ouders kan ook leiden tot miskramen of geboorteafwijkingen.

5. Groeiachterstand

Kinderen die niet genoeg vitamine A krijgen, kunnen een groeiachterstand ervaren. Dit komt omdat vitamine A noodzakelijk is voor de juiste ontwikkeling van het menselijk lichaam.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine A-supplementen, alleen of met andere voedingsstoffen, de groei kunnen verbeteren. De meeste van deze onderzoeken werden uitgevoerd bij kinderen in ontwikkelingslanden(20212223).

In feite ontdekte een onderzoek bij meer dan 1.000 kinderen in Indonesië dat mensen met een vitamine A tekort die in vier maanden een hoge dosis supplementen slikten, 0.39 cm meer groeiden dan kinderen die een placebo kregen(20).

Uit een beoordeling van onderzoeken is echter gebleken dat supplementen met vitamine A in combinatie met andere voedingsstoffen een grotere impact op de groei kunnen hebben dan alleen vitamine A (22).

Zo hadden kinderen met groeiachterstand in Zuid-Afrika die meerdere vitamines en mineralen kregen, scores voor de leeftijdscategorie die een half punt beter waren dan die alleen vitamine A ontvingen (23).

Kortom: Een tekort aan vitamine A kan bij kinderen tot groeiachterstand leiden. Suppletie met vitamine A in combinatie met andere voedingsstoffen kan de groei meer verbeteren dan alleen aanvulling met vitamine A.

6. Keel- en borstinfecties

Frequente infecties, vooral in de keel of de borst, kunnen een teken zijn van vitamine A-tekort.

Vitamine A-supplementen kunnen helpen bij luchtweginfecties, maar de onderzoeksresultaten zijn verdeeld.

Een onderzoek onder kinderen in Ecuador toonde aan dat kinderen met ondergewicht die 10.000 IU vitamine A per week gebruikten minder infecties van de luchtwegen hadden dan degenen die een placebo kregen (24).

Aan de andere kant bleek uit onderzoek bij kinderen dat vitamine A-supplementen het risico op het ontwikkelen van keel- en borstinfecties met 8% kunnen verhogen (25).

Men suggereerden dat supplementen alleen zouden moeten worden gegeven aan mensen met een echte tekortkoming (25).

Bovendien kunnen volgens één studie bij ouderen de hoge bloedspiegels van provitamine A carotenoïden beta-caroteen beschermen tegen luchtweginfecties (26).

Kortom: Vitamine A-supplementen kunnen kinderen met ondergewicht beschermen tegen infecties, maar het risico op infectie in andere groepen verhogen. Volwassenen met hoge bloedspiegels van vitamine A kunnen minder keel- en borstinfecties krijgen.

7. Slechte wondgenezing

Wonden die niet goed genazen na een verwonding of een operatie, kunnen in verband worden gebracht met een laag vitamine A-gehalte.

Dit komt omdat vitamine A de aanmaak van collageen bevordert, een belangrijk onderdeel van een gezonde huid. Onderzoek wijst uit dat zowel orale als lokale vitamine A de huid kan versterken.

Een onderzoek bij ratten wees uit dat orale vitamine A de collageen productie verbeterde. De vitamine had dit effect, hoewel de ratten steroïden gebruikten, die de wondgenezing kunnen remmen(27).

Uit aanvullend onderzoek bij ratten bleek dat de huidbehandeling met lokale vitamine A om wonden geassocieerd met diabetes te voorkomen (28).

Onderzoek bij mensen laat soortgelijke resultaten zien. Oudere mannen die wonden behandelden met lokale vitamine A hadden 50% minder wonden dan mannen die de crème niet gebruikten (29).

Kortom: Orale en actuele vormen van vitamine A kunnen wondgenezing bevorderen, vooral bij mensen die vatbaar zijn voor wonden.

8. Acne

Aangezien vitamine A de ontwikkeling van de huid bevordert en ontstekingen tegengaat, kan het helpen acne te voorkomen of te behandelen.

Meerdere studies hebben een verband gelegd tussen lage vitamine A-waarden en de aanwezigheid van acne (3031).

In één onderzoek bij 200 volwassenen was het vitamine A gehalte bij acne meer dan 80 mcg lager dan bij degenen zonder de aandoening (30).

Topische en orale vitamine A kunnen acne behandelen. Onderzoek toont aan dat crèmes met vitamine A het aantal acne-laesies met 50% kunnen verminderen (32).

De meest bekende vorm van vitamine A voor de behandeling van acne is isotretinoïne of Accutane. Dit medicijn kan zeer effectief zijn bij de behandeling van acne, maar kan een aantal bijwerkingen hebben waaronder stemmingswisselingen en geboorteafwijkingen (33).

Kortom: Acne is in verband gebracht met lage vitamine A-waarden. Zowel orale als lokale vormen van vitamine A zijn vaak effectief bij de behandeling van acne, maar kunnen ongewenste bijwerkingen hebben.

Gevaren van teveel vitamine A

Vitamine A is waardevol voor de algehele gezondheid. Teveel ervan kan echter gevaarlijk zijn.

Vitamine A-toxiciteit, is meestal het gevolg van het nemen van hoog gedoseerde supplementen gedurende lange perioden. Mensen krijgen zelden teveel vitamine A uit de voeding(34).

Overtollige vitamine A wordt opgeslagen in de lever en kan leiden tot toxiciteit en problematische symptomen, zoals visus veranderingen (gezichtsvermogen), zwelling van de botten, droge en ruwe huid, aften en verwarring.

Zwangere vrouwen moeten vooral oppassen dat ze niet te veel vitamine A gebruiken om mogelijke geboorteafwijkingen te voorkomen.

Informeer altijd bij uw zorgverlener voordat u vitamine A-supplementen begint.

Mensen met bepaalde gezondheidstoestanden hebben mogelijk een hogere hoeveelheid vitamine A nodig. De meeste gezonde volwassenen hebben echter 700-900 mcg per dag nodig. Vrouwen die borstvoeding geven hebben meer nodig, terwijl kinderen minder nodig hebben (1).

Kortom: Vitamine A toxiciteit is meestal het gevolg van het nemen van teveel van de vitamine in supplementvorm. Het kan ernstige problemen veroorzaken, waaronder visus veranderingen, aften, verwarring en aangeboren afwijkingen.

Tot slot

Vitamine A tekort komt veel voor in ontwikkelingslanden maar is zeldzaam in Nederland en andere ontwikkelde landen.

Te weinig vitamine A kan leiden tot een ontstoken huid, nachtblindheid, onvruchtbaarheid, vertraagde groei en luchtweginfecties.

Mensen met wonden en acne kunnen lagere bloedspiegels van vitamine A hebben en profiteren van behandeling met hogere doses van deze vitamine.

Vitamine A wordt aangetroffen in vlees, zuivel en eieren, maar ook in rood, oranje, geel en groen plantaardig voedsel. Om ervoor te zorgen dat u voldoende vitamine A binnenkrijgt, eet u een aantal van deze voedingsmiddelen.

Als u vermoedt dat u een vitamine A-tekort heeft, neem dan contact op met uw arts of zorgverlener. Met de juiste voedingsmiddelen en supplementen kan het oplossen van een tekort eenvoudig zijn.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.