Ad Clicks :Ad Views :
img

Vitamine K2: Alles wat u moet weten

1879 Views

Vitamine K2: Alles wat u moet weten

De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van vitamine K2.

Deze vitamine is zeldzaam in de westerse voeding en heeft weinig tot geen aandacht gekregen.

Maar … deze krachtige voedingsstof speelt een essentiële rol in vele aspecten van de gezondheid.

In feite is vitamine K2 de “missing link” tussen voeding en verschillende dodelijke ziekten.

Wat is vitamine K?

Vitamine K werd ontdekt in 1929 als een essentiële voedingsstof voor de bloedstolling.

De eerste ontdekking werd gemeld in een Duits wetenschappelijk tijdschrift, waar het werd genoemd Koagulationsvitamin . Daar de “K” afkomstig van is(1).

Het werd ook ontdekt door de legendarische tandarts Weston Price, die de wereld afreisde in de vroege 20e eeuw en bestudeerde de relatie tussen voeding en ziekte in verschillende bevolkingsgroepen.

Hij vond dat de niet-industriële diëten hoog in sommige geïdentificeerde voedingsstoffen waren, deze bleek te beschermen tegen tandbederf en chronische ziekte.

Hij verwees naar dit mysterie voedingsstof als Activator X , maar dit wordt nu aangenomen dat het vitamine K2 te zijn geweest.

Er zijn twee belangrijke vormen van vitamine K … K1 (phylloquinone) is te vinden in plantaardige voedingsmiddelen, zoals bladgroenten, terwijl vitamine K2 (menachinon) is te vinden in dierlijke voedingsmiddelen en gefermenteerde levensmiddelen(2).

Vitamine K2 kan verder worden onderverdeeld in verschillende subtypen, maar de belangrijkste zijn MK-4 en MK-7.

Kortom: Vitamine K werd aanvankelijk ontdekt als een voedingsstof die betrokken zou zijn bij de bloedstolling. Er zijn twee vormen, K1 (planten) en K2 (dierlijk voedsel).

Hoe werken vitaminen K1 en K2 ?

Kaas en druiven

Calcium is een ongelooflijk belangrijk mineraal.

Het is meer dan een bouwmateriaal voor botten en tanden, speelt een cruciale rol in een verscheidenheid van biologische processen(3).

De belangrijkste functie van vitamine K is het wijzigen van eiwitten om hen de mogelijkheid calcium te binden.

Op deze wijze “activeert” het de calcium bindende eigenschappen van eiwitten.

Maar … de rol van vitamine K1 en K2 zijn heel verschillend en velen hebben zeggen dat ze als afzonderlijke voedingsstoffen moeten worden ingedeeld.

Vitamine K1 wordt meestal gebruikt door de lever te activeren calcium-bindende proteïnen die betrokken zijn bij de bloedstolling, terwijl K2 wordt gebruikt voor het activeren van eiwitten die regelen waar calcium in het lichaam terechtkomt(4).

Kortom: De belangrijkste functie van vitamine K is het activeren van de calcium-bindende eigenschappen van eiwitten. K1 is vooral betrokken bij de bloedstolling, terwijl K2 helpt het reguleren waar calcium in het lichaam terechtkomt.

Vitamine K2 kan helpen voorkomen van hart-en vaatziekten

Hart en stethoscoop

Calcium opbouw in de slagaders rond het hart is een grote risicofactor voor hart-en vaatziekten(567).

Daarom, alles wat deze accumulatie van calcium kan verminderen kan helpen voorkomen van hartziekten.

Dit is waar vitamine K2 wordt verondersteld te helpen, door het voorkomen dat calcium wordt afgezet in de slagaders(8).

In een studie, degenen die had de hoogste inname van vitamine K2 waren van 52% minder kans op het ontwikkelen van verkalking van de slagaders, en hadden een 57% lager risico op overlijden aan hart-en vaatziekten, over een periode van 7-10 jaar (9).

Een andere studie bij 16.057 vrouwen bleek dat de deelnemers met de hoogste inname van vitamine K2 een veel lager risico op hart-en vaatziekten hadden. Voor elke 10 microgram K2 zij per dag verbruikten, het risico op hart-en vaatziekten met 9% afnam(10).

Voor de goede orde, vitamine K1 had geen invloed in één van deze studies.

Maar … in gedachten houden dat de studies hierboven zijn zogenaamde observationele studies, die geen oorzaak en gevolg kan bewijzen.

Helaas, de weinig gecontroleerde onderzoeken die zijn gedaan gebruikte K1 vorm, deze lijkt niet zo effectief te zijn (11).

Er is behoefte aan een aantal lange-termijn gecontroleerde studies op K2 en hart-en vaatziekten. Er is een zeer plausibel biologisch mechanisme voor de doeltreffendheid ervan, en sterke correlaties gevonden in observationele studies.

Het belang hiervan kan niet worden overschat … hart- en vaatziekten is ‘s werelds meest voorkomende doodsoorzaak. Het doodde 14 miljoen mensen in het jaar 2012 alleen al(12).

Kortom: Een hogere inname van vitamine K2 wordt sterk geassocieerd met een verlaagd risico op hart-en vaatziekten. Vitamine K1 lijkt minder nuttig te zijn.

Vitamine K2 kan helpen verbeteren bot gezondheid en het risico op osteoporose

Glimlachende bejaarde

Osteoporose ( “poreus” botten) is een veelvoorkomend probleem in de westerse landen.

Het komt vooral voor bij oudere vrouwen die een sterk verhoogt risico op fracturen hebben.

Zoals hierboven vermeld, Vitamine K2 speelt een centrale rol bij calciummetabolisme, de belangrijkste mineralen in bot.

Vitamine K2 activeert de calcium bindende activiteit van twee eiwitten genaamd Matrix GLA-eiwit en osteocalcine , die helpen bij botvorming en het onderhouden van botten(1314).

Interessant, is er ook nogal wat bewijs uit gecontroleerde studies dat K2 heeft grote voordelen voor de gezondheid van de botten.

Een 3-jarige studie bij 244 postmenopauzale vrouwen bleek dat degenen die vitamine K2-supplementen namen hadden een veel tragere afname van leeftijdsgebonden botmineraaldichtheid(15).

Langdurige studies bij Japanse vrouwen hadden vergelijkbare voordelen aangetoond, hoewel ze gebruik maakte van zeer hoge doses. Van de 13 studies slechts één liet geen significante verbetering zien.

Zeven van deze experimenten meldde ook dat vitamine K2 verminderd wervelfracturen met 60%, heupfracturen met 77% en alle niet-wervelfracturen met 81%(16).

In overeenstemming met deze bevindingen adviseren de Japanners officieel suppletie van vitamine K voor de preventie en behandeling van osteoporose(17).

Echter, sommige onderzoekers zijn niet overtuigd. Twee grote herziende studies concludeerden dat er niet genoeg bewijs is om vitamine K-supplementen aan te bevelen voor dit doel(1819).

Kortom: Vitamine K2 speelt een essentiële rol in het metabolisme van de botten en studies suggereren dat het kan helpen voorkomen van osteoporose en breuken.

Kan de tandheelkundige gezondheid verbeteren

Jong meisje haar tanden

Onderzoekers hebben gespeculeerd dat vitamine K2 tandheelkundige gezondheid kan beïnvloeden.

Echter er zijn geen menselijke studies die dit direct hebben getest.

Op basis van dierstudies en de rol van vitamine K2 in botmetabolisme, is het redelijk om te veronderstellen dat het invloed heeft op het gebit (20).

Een van de belangrijkste regulerende eiwitten in tandheelkundige gezondheid is osteocalcine, hetzelfde eiwit dat is essentieel voor het metabolisme van bot en wordt geactiveerd door vitamine K2(2122).

Osteocalcine veroorzaakt een mechanisme dat de groei van nieuwe dentine, dat het gecalcificeerde weefsel onder het glazuur op de tanden stimuleert(23).

Vitamine A en D worden ook verondersteld een belangrijke rol te spelen, synergetisch werken met vitamine K2 .

Kortom: Er wordt aangenomen dat vitamine K2 een cruciale rol speelt in tandheelkundige gezondheid, maar er zijn nog geen menselijke studies die dit ondersteunen.

Vitamine K2 kan helpen tegen kanker

verdachte Doctor

Kanker is een veel voorkomende doodsoorzaak in de westerse landen.

Hoewel de moderne geneeskunde vele manieren heeft gevonden om het te behandelen, nieuwe gevallen van kanker zijn nog steeds in de lift.

Daarom is het vinden van doeltreffende preventiestrategieën één van het allergrootste belang.

Interessant is dat verschillende studies zijn gedaan naar vitamine K2 en bepaalde vormen van kanker.

Twee klinische studies suggereren dat vitamine K2 reduceert herhaling van leverkanker en verhoogt de overlevingskans(2425).

Een observationele studie bij 11.000 mannen bleek ook dat een hoge vitamine K2-inname was gekoppeld aan een 63% lager risico op gevorderde prostaatkanker.Vitamine K1 had geen effect (26).

Hopelijk zullen we betere studies in de nabije toekomst kunnen verwachten.

Kortom: Mannen die de meeste K2 consumeren hebben een lager risico op gevorderde prostaatkanker.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine K2

Mensen kunnen gedeeltelijk vitamine K1 naar K2 omzetten in het lichaam. Dit is handig omdat de hoeveelheid vitamine K1 in een typisch dieet tienmaal die van vitamine K2.

Echter, de huidige gegevens blijkt dat het conversie proces is inefficiënt, omdat we veel meer profiteren van het eten van vitamine K2 direct.

Vitamine K2 wordt ook geproduceerd door de darmbacteriën in de dikke darm, en er is enig bewijs dat breedspectrum antibiotica aan K2 deficiëntie kan bijdragen(2728).

Helaas is de gemiddelde inname van deze belangrijke voedingsstof ongelooflijk laag in de moderne voeding.

Vitamine K2 komt voornamelijk voor in bepaalde dierlijke voedingsmiddelen en gefermenteerde levensmiddelen, die de meeste mensen niet veel van eten.

Rijke dierlijke bronnen zijn onder andere vetrijke zuivelproducten producten uit gras gevoede koeien, lever en andere organen, evenals eierdooiers(29).

Vitamine K is vetoplosbaar waardoor magere dierlijke producten er niet veel van bevatten.

Dierlijke voedingsmiddelen bevatten de MK-4 subtype, terwijl gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, natto en miso meer van de langere subtypen bevatten, MK-5 tot MK-14(30).

Als deze voedingsmiddelen niet toegankelijk voor u zijn, dan zijn supplementen een geldig alternatief.

De voordelen van K2 supplementen kunnen nog worden versterkt, in combinatie met vitamine D supplement, omdat deze twee vitamines synergetische effecten bevatten(31).

Als u geïnteresseerd bent, dan is er een goede selectie van vitamine K2 supplementen bij Vitaminestore.

Ik eet veel gras gevoed zuivel en eieren, maar neem ook een K2 supplement elke ochtend.

Hoewel dit nog verder moet worden onderzocht, de huidige onderzoeken naar vitamine K2 en de gezondheid zijn zeer veelbelovend.

Het kan levensreddende gevolgen hebben voor veel mensen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × drie =

It is main inner container footer text