De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van vitamine K2.

Deze vitamine is zeldzaam in de westerse voeding en heeft weinig tot geen aandacht gekregen.

Maar … deze krachtige voedingsstof speelt een essentiële rol in vele aspecten van gezondheid.

Vitamine K2 is zelfs misschien de “ontbrekende schakel” tussen voeding en verschillende dodelijke ziekten.

Wat is vitamine K?

Vitamine K werd ontdekt in 1929 als een essentiële voedingsstof voor de bloedstolling.

De eerste ontdekking werd gemeld in een Duits wetenschappelijk tijdschrift, waar het Koagulationsvitamin heette. Dat is waar de “K” vandaan komt (1).

Het werd ook ontdekt door de legendarische tandarts Weston Price, die de wereld rondreisde in het begin van de 20e eeuw en de relatie tussen voeding en ziekte in verschillende populaties bestudeerde.

Hij ontdekte dat de niet-industriële diëten hoog waren in sommige niet-geïdentificeerde voedingsstoffen, die bescherming leken te bieden tegen tandbederf en chronische ziekten.

Hij verwees naar deze mysterieuze voedingsstof als Activator X, maar dit wordt nu verondersteld Vitamine K2 te zijn.

Er zijn twee hoofdvormen van vitamine K … K1 (phylloquinone) wordt aangetroffen in plantaardige voedingsmiddelen zoals bladgroenten, terwijl vitamine K2 (menaquinon) voorkomt in dierlijk voedsel en gefermenteerd voedingsmiddelen(2) .

Vitamine K2 kan verder worden onderverdeeld in verschillende subtypes, maar de belangrijkste zijn MK-4 en MK-7.

Kortom: Vitamine K werd aanvankelijk ontdekt als een voedingsstof die betrokken is bij de bloedstolling. Er zijn twee vormen, K1 (planten) en K2 (dierlijk voedsel).

Hoe werken vitaminen K1 en K2 ?

Calcium is een ongelooflijk belangrijk mineraal.

Het is meer dan een bouwmateriaal voor botten en tanden, het speelt een cruciale rol in allerlei biologische processen (3).

De belangrijkste functie van vitamine K is het modificeren van eiwitten om ze het vermogen te geven om calcium te binden.

Op deze manier “activeert” het de calcium bindende eigenschappen van eiwitten.

Maar … de rollen van vitamine K1 en K2 zijn heel verschillend en velen vinden dat ze als aparte voedingsstoffen moeten worden geclassificeerd.

Vitamine K1 wordt meestal door de lever gebruikt om calcium bindende eiwitten die betrokken zijn bij bloedstolling te activeren, terwijl K2 wordt gebruikt om eiwitten te activeren die reguleren waar calcium in het lichaam terechtkomt (4).

Kortom: De belangrijkste functie van vitamine K is om de calcium bindende eigenschappen van eiwitten te activeren. K1 is voornamelijk betrokken bij de bloedstolling, terwijl K2 helpt reguleren waar calcium in het lichaam terechtkomt.

Vitamine K2 kan helpen hartaandoeningen te voorkomen

Calcium opbouw in de bloedvaten rond het hart is een enorme risicofactor voor hartaandoeningen (567).

Om deze reden kan alles wat deze accumulatie van calcium kan verminderen, hartaandoeningen helpen voorkomen.

Dit is waar vitamine K2 wordt verondersteld om te helpen, door te helpen voorkomen dat calcium in de slagaders wordt afgezet(8).

In het Rotterdamse onderzoek hadden degenen die de hoogste inname van vitamine K2 hadden 52% minder kans op verkalking van de bloedvaten en hadden 57% minder risico om dood te gaan van hartaandoeningen dan een 7-10 jaar (9).

Een andere studie van 16.057 vrouwen vond dat deelnemers met de hoogste inname van vitamine K2 een veel lager risico op hartaandoeningen hadden. Voor elke 10 microgram K2 die ze per dag consumeerden, nam het risico op hartaandoeningen af ​​met 9% (10).

Voor alle duidelijkheid, vitamine K1 had geen invloed in beide studies.

Houd er echter rekening mee dat de bovenstaande onderzoeken zogenaamde observationele studies zijn, die geen oorzaak en gevolg kunnen bewijzen.

Helaas hebben de enkele gecontroleerde onderzoeken die zijn uitgevoerd gebruik gemaakt van het K1-formulier, dat niet effectief lijkt te zijn (11).

We hebben dringend behoefte aan een aantal langdurige gecontroleerde onderzoeken naar K2 en hartziekten. Er is een zeer plausibel biologisch mechanisme voor de effectiviteit ervan, en sterke correlaties gevonden in observationele studies.

Het belang hiervan kan niet worden overschat … Hart- en vaatziekten zijn ‘s werelds meest voorkomende doodsoorzaak. Het heeft alleen al in 2012 14 miljoen mensen gedood (12).

Kortom: Een hogere inname van vitamine K2 is sterk geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen. Vitamine K1 lijkt minder nuttig te zijn.

Het kan helpen de botgezondheid te verbeteren en het risico op osteoporose te verlagen

Osteoporose (“poreuze” botten) is een veel voorkomend probleem in westerse landen.

Het komt met name veel voor bij oudere vrouwen en verhoogt het risico op fracturen sterk.

Zoals hierboven vermeld, speelt vitamine K2 een centrale rol in het calcium metabolisme, het belangrijkste mineraal dat in botten wordt aangetroffen.

Vitamine K2 activeert de calcium bindende activiteit van twee eiwitten genaamd Matrix GLA-eiwit en osteocalcine , die helpen bij botvorming en het onderhouden van botten(1314).

Interessant genoeg is er ook vrij veel bewijs uit gecontroleerde onderzoeken dat K2 grote voordelen heeft voor de gezondheid van de botten.

Een drie jaar durend onderzoek bij 244 postmenopauzale vrouwen wees uit dat degenen die vitamine K2-supplementen slikten, veel langzamer afnamen in leeftijdgerelateerde botmineraaldichtheid (15).

Langdurige studies bij Japanse vrouwen hebben vergelijkbare voordelen laten zien, hoewel ze wel zeer hoge doses gebruikten. Van de 13 onderzoeken kon slechts één significante verbetering laten zien.

Zeven van deze experimenten meldde ook dat vitamine K2 verminderd wervelfracturen met 60%, heupfracturen met 77% en alle niet-wervelfracturen met 81%(16).

In overeenstemming met deze bevindingen bevelen de Japanners officieel vitamine K-suppletie aan voor de preventie en behandeling van osteoporose (17).

Sommige onderzoekers zijn echter niet overtuigd. Twee grote review studies concludeerden dat er onvoldoende bewijs is om vitamine K-suppletie aan te bevelen voor dit doel (1819).

Kortom: Vitamine K2 speelt een essentiële rol bij het botmetabolisme en uit onderzoeken blijkt dat het kan helpen osteoporose en fracturen te voorkomen.

Het kan de tandheelkundige gezondheid verbeteren

Onderzoekers hebben gespeculeerd dat vitamine K2 de gezondheid van de tanden kan beïnvloeden.

In geen enkele menselijke studie is dit echter direct getest.

Op basis van dierstudies en de rol die vitamine K2 speelt in het botmetabolisme, is het redelijk om aan te nemen dat het ook de tandgezondheid beïnvloedt.

Een van de belangrijkste regulerende eiwitten in de mondgezondheid is osteocalcine, hetzelfde eiwit dat essentieel is voor het botmetabolisme en wordt geactiveerd door vitamine K2 (20).

Osteocalcine veroorzaakt een mechanisme dat de groei van nieuw dentine stimuleert, het verkalkte weefsel onder het glazuur op uw tanden (2122).

Aangenomen wordt dat vitamine A en D hier een belangrijke rol spelen door synergetisch te werken met vitamine K2 (23).

Kortom: Er wordt aangenomen dat vitamine K2 een cruciale rol kan spelen in de mondgezondheid, maar er zijn momenteel geen studies bij mensen om dit te ondersteunen.

Het kan helpen bij het bestrijden van kanker

Kanker is een veel voorkomende doodsoorzaak in de westerse landen.

Hoewel de moderne geneeskunde veel manieren heeft gevonden om het te behandelen, zijn er nog steeds nieuwe gevallen van kanker aan het toenemen.

Daarom is het van het grootste belang om effectieve preventie strategieën te vinden.

Interessant is dat verschillende onderzoeken zijn gedaan naar vitamine K2 en bepaalde soorten kanker.

Twee klinische onderzoeken suggereerden dat vitamine K2 herhaling van leverkanker vermindert en de overlevingstijden verlengt (2425).

Een observationele studie bij 11.000 mannen vond ook dat een hoge vitamine K2-inname gekoppeld was aan een 63% lager risico op gevorderde prostaatkanker. Vitamine K1 had geen effect (26).

Hopelijk zullen we betere studies in de nabije toekomst kunnen verwachten.

Kortom: Er is gevonden dat vitamine K2 de overleving verbetert bij patiënten met leverkanker. Mannen die de meeste K2 consumeren hebben een lager risico op geavanceerde prostaatkanker.

Hoe je alle vitamine K2 krijgt die je nodig hebt

Mensen kunnen vitamine K1 gedeeltelijk in K2 in het lichaam omzetten. Dit is handig omdat de hoeveelheid vitamine K1 in een typisch dieet tien keer zo hoog is als die van vitamine K2.

Het huidige bewijs geeft echter aan dat het conversieproces inefficiënt is, omdat we veel meer baat hebben bij rechtstreeks eten van vitamine K2.

Vitamine K2 wordt ook geproduceerd door darmbacteriën in de dikke darm en er zijn aanwijzingen dat breedspectrum antibiotica kunnen bijdragen aan K2-tekort (27, 28).

Helaas is de gemiddelde inname van deze belangrijke voedingsstof ongelooflijk laag in de moderne voeding.

Vitamine K2 wordt voornamelijk aangetroffen in bepaalde dierlijke voedingsmiddelen en gefermenteerde voedingsmiddelen, waar de meeste mensen niet veel van eten.

Rijke dierlijke bronnen zijn onder andere vetrijke zuivelproducten producten van gras gevoede koeien, lever en andere organen, evenals eierdooiers(29).

Vitamine K is vetoplosbaar wat betekent dat dierlijke producten er niet veel van bevatten.

Dierlijke voedingsmiddelen bevatten het MK-4-subtype, terwijl gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, natto en miso meer van de langere subtypen bevatten, MK-5 tot MK-14(30).

Als deze voedingsmiddelen niet toegankelijk voor u zijn, dan zijn supplementen een geldig alternatief.

De voordelen van K2 supplementen kunnen nog worden versterkt, in combinatie met vitamine D supplement, omdat deze twee vitamines synergetische effecten bevatten(31).

Als u geïnteresseerd bent, dan is er een goede selectie van vitamine K2 supplementen bij Vitaminestore verkrijgbaar.

Ik eet veel gras gevoed zuivel en eieren, maar neem ook een K2 supplement elke ochtend.

Hoewel dit nog veel verder moet worden bestudeerd, is het huidige onderzoek naar vitamine K2 en gezondheid zeer veelbelovend.

Het kan levensreddende gevolgen hebben voor veel mensen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.