Vlees is een zeer omstreden voedingsmiddel.

Aan de ene kant is het een hoofdbestanddeel in vele diëten en is een goede bron van eiwitten en belangrijke voedingsstoffen.

Aan de andere kant geloven sommige mensen dat het eten ongezond, onethisch en onnodig is.

Dit artikel geeft een gedetailleerde kijk op de voordelen voor de gezondheid en de mogelijke risico’s van het eten van vlees.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat is het vlees?

Vlees is het vlees van dieren dat mensen bereiden en consumeren als voedingsmiddel.

In Nederland en vele andere landen verwijst de term vooral naar spierweefsel van zoogdieren en vogels. Het wordt meestal geconsumeerd als steak, karbonades, ribben, gebraden of in gemalen vorm, zoals een hamburger.

In het verleden werden in de meeste culturen slachtafval zoals lever, nieren, hersenen en darmen vaak gebruikt. De meeste westerse diëten sluiten deze nu echter uit.

Niettemin blijft slachtafval populair in sommige delen van de wereld, vooral onder traditionele samenlevingen. Veel lekkernijen zijn ook gebaseerd op organen.

Foie gras is gemaakt van eend of ganzenlever. Zwezerik is de thymus en pancreas.En menudo is een soep gemaakt van darmen.

Tegenwoordig is het meeste vlees over de hele wereld afkomstig van gedomesticeerde (tamme) dieren die op boerderijen zijn grootgebracht, voornamelijk grote industriële complexen waar vaak duizenden dieren tegelijk worden ondergebracht.

In sommige traditionele culturen blijft het jagen op dieren echter de enige manier om het te verkrijgen.

Kortom: Vlees verwijst naar de spieren of organen van een dier dat als voedsel wordt geconsumeerd. In de meeste delen van de wereld komt het van dieren die zijn grootgebracht op grote industriële boerderijen.

Verschillende soorten

Vleessoorten worden ingedeeld naar hun dierlijke bron en hoe ze worden bereid.

Rood vlees

Deze zijn afkomstig van zoogdieren en bevat meer ijzerrijk eiwit myoglobine in zijn weefsel dan wit vlees. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Rundvlees.
 • Varkensvlees.
 • Lams.
 • Kalfsvlees.
 • Geit.
 • Wild, zoals herten.

Wit vlees

Dit is over het algemeen lichter van kleur dan rood vlees en is afkomstig van vogels en klein wild. Voorbeelden zijn:

 • Kip.
 • Kalkoen.
 • Eend.
 • Gans.
 • Wilde vogels, zoals kwartels en fazanten.
 • Konijn.

Bewerkt vlees

Bewerkt vlees is gewijzigd door middel van zouten, roken, drogen of andere processen om het te conserveren of de smaak te verbeteren. Voorbeelden zijn:

 • Hotdogs.
 • Worst.
 • Spek.
 • Vleeswaren, zoals gegrilde ham, salami en rosbief.
 • Rund.

Kortom: Het vlees komt van verschillende dieren en is geclassificeerd als rood of wit, afhankelijk van de bron. Verwerkte producten zijn gemodificeerd met additieven om de smaak te verbeteren.

Voedingsstoffen in vlees

Mager vlees wordt als een uitstekende eiwitbron beschouwd. Het bevat ongeveer 25-30% eiwit per gewicht na het koken/bakken.

Een 100 gram portie gekookte kip bevat ongeveer 31 gram eiwit. Dezelfde hoeveelheid mager rundvlees bevat ongeveer 27 gram(12).

Dierlijk eiwit is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle 9 essentiële aminozuren bevat.

Een 100 gram portie mager rundvlees levert(2):

 • Calorieën: 205.
 • Eiwit: Ongeveer 27 gram.
 • Riboflavine: 11% van de ADH.
 • Niacine: 19% van de ADH.
 • Vitamine B6: 16% van de ADH.
 • Vitamine B12: 19% van de ADH.
 • Niacine: 63% van de ADH.
 • Fosfor: 24% van de ADH.
 • Zink: 50% van de ADH.
 • Selenium: 28% van de ADH.

De voedingsprofielen van ander spiervlees zijn vergelijkbaar, hoewel ze minder zink bevatten. Interessant is dat is varkensvlees vooral hoog is in de vitamine thiamine is, met 63% van de ADH per 100 gram(3).

Lever en andere organen zijn ook rijk aan vitamine A, vitamine B12, ijzer en selenium. Zij zijn ook een uitstekende bron van choline , een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van hersenen, spieren en lever (4).

Kortom: Vlees is een uitstekende bron van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine B12, niacine en selenium.

Bakmethodes en effecten op kankerverwekkende stoffen

Koken/bakken en het voorbereiden van vlees op een bepaalde manier kan een negatieve invloed hebben op uw gezondheid.

Wanneer ze worden gegrild, gebarbecued of gerookt bij hoge temperaturen, wordt vet vrijgegeven en druipt ze op hete kookoppervlakken.

Dit produceert toxische stoffen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) genoemd, die ​​in het vlees kunnen sijpelen.

PAK’s zijn kankerverwekkend, wat betekent dat ze kanker kunnen veroorzaken. Het minimaliseren van rook en het snel wegvegen van druppels kunnen de PAK-vorming echter tot 89% verminderen (567).

Heterocyclische amines (HA’s) worden gevormd wanneer vlees wordt verwarmd tot hoge temperaturen en een donkere korst vormt. HA-niveaus blijken te stijgen tijdens langere kooktijden en met langdurige afkoeling na het koken (89).

Nitraten zijn additieven in vleeswaren die voorheen als kankerverwekkend werden beschouwd, maar die nu als ongevaarlijk of zelfs heilzaam worden beschouwd.

Onderzoekers zijn het echter niet eens over de vraag of vergelijkbare additieven die bekend staan ​​als nitriet (met een i) het kankerrisico vergroten (1011).

Kortom: Voedingsmiddelen bakken bij hoge temperaturen of gedurende lange perioden kan de productie van toxische bijproducten die kanker kunnen veroorzaken verhogen.

Vlees en kanker

Veel mensen beweren dat het eten van vlees het risico op kanker verhoogt. Dit hangt echter grotendeels af van het type dat u eet en hoe het is gekookt/gebakken.

Is rood vlees slecht?

Sommige observationele studies koppelen een hoge inname van rood vlees aan verschillende soorten kanker, waaronder spijsverteringskanaal, prostaatkanker, nier- en borstkanker(1213141516171819).

In bijna elke studie was de associatie echter tussen kanker en het doorbakken van vlees, PAK’s eerder dan rood vlees zelf. Deze studies geven aan dat door gebakken vlees een zeer sterk effect gehad.

Van alle vormen van kanker heeft dikkedarmkanker de sterkste associatie met inname van rood vlees, met tientallen studies die een verband melden.

Afgezien van enkele onderzoeken die geen onderscheid maakten tussen verwerkt en vers vlees of een kookmethode, lijkt verhoogd risico vooral te ontstaan ​​met een hogere inname van verwerkt en goed gedaan vlees(202122232425).

In een 2011-analyse van 25 onderzoeken concludeerden de onderzoekers dat er onvoldoende bewijs was om een ​​duidelijke koppeling tussen rood vlees en darmkanker te ondersteunen (22).

Andere factoren die van invloed kunnen zijn op het risico van kanker

Terwijl rood vlees gebakken bij hoge temperaturen het risico op kanker kan verhogen, lijkt wit vlees dat niet te doen. In feite bleek uit één studie dat de consumptie van pluimvee verband hield met een verminderd risico op darmkanker, zelfs als het gebakken werd tot op het punt van verkoling(202224).

Dier- en observationele studies suggereren dat, naast de giftige stoffen die ontstaan ​​tijdens hoog-vuur bakken, heemijzer dat in rood vlees wordt aangetroffen mogelijk een rol speelt bij de ontwikkeling van darmkanker(2627).

Sommige onderzoekers geloven bovendien dat verwerkt vlees mogelijk kan leiden tot ontstekingen in de dikke darm die het kankerrisico vergroten (28).

In één studie verminderde het toevoegen van calcium of vitamine E aan gezouten vlees de niveaus van toxische eindproducten in de ontlasting van mensen en ratten(29).

Het is belangrijk om te beseffen dat omdat deze studies observationeel zijn, ze alleen een relatie laten zien en niet kunnen bewijzen dat rood of verwerkt vlees kanker veroorzaakt.

Het lijkt echter zeker verstandig om uw consumptie van verwerkt vlees te beperken. Als u ervoor kiest om rood vlees te eten, gebruik dan zachte bakmethoden en vermijd het te verbranden.

Kortom: Observationele studies hebben een verband aangetoond tussen goed gedaan of verwerkt vlees en een verhoogd risico op kanker, met name darmkanker.

Vlees en hartkwalen

Verschillende grote observationele onderzoeken naar vlees inname en hartziekten hebben een verhoogd risico gevonden bij verwerkte producten. Slechts één studie vond alleen een zwakke associatie voor rood vlees(30313233).

In 2010 voerden onderzoekers een massale review uit van 20 studies met meer dan 1,2 miljoen mensen. Ze vonden dat het consumeren van verwerkt – maar niet rood – vlees het risico op hartziekten met 42% deed toenemen (30).

Deze studies bewijzen echter niet dat een hoge inname van verwerkt vlees hartaandoeningen veroorzaakt. Ze suggereren alleen dat er een relatie kan zijn.

Bepaalde gecontroleerde onderzoeken hebben aangetoond dat frequente vleesconsumptie, inclusief vetrijke variëteiten, een neutraal of positief effect heeft op risicofactoren voor hartziekten (3435) .

Kortom: In sommige onderzoeken is bewerkt vlees in verband gebracht met hartziekten, terwijl gecontroleerde onderzoeken hebben aangetoond dat vlees een neutraal of gunstig effect kan hebben.

Vlees en diabetes type 2

Verschillende grote onderzoeken hebben ook een verband aangetoond tussen bewerkt of rood vlees en diabetes type 2 (30363738394041).

Eén recensie van drie onderzoeken wees uit dat het dagelijks consumeren van meer dan een half portie rood vlees het risico op diabetes binnen vier jaar met 30% verhoogde, gedeeltelijk in verband met gewichtstoename (37).

Het is echter mogelijk dat de mensen die eindigden met diabetes zich bezighielden met ongezond gedrag. Zoals het consumeren van te veel geraffineerde koolhydraten, te weinig groenten eten of gewoon te veel eten in het algemeen.

In onderzoeken naar koolhydraat beperkte diëten, die over het algemeen veel vlees bevatten, neigen de bloedsuikerspiegels en andere diabetes markers te verlagen (42).

Kortom: Sommige observationele studies laten een verband zien tussen rood en verwerkt vlees en een verhoogd risico op diabetes. Dit kan echter ook afhankelijk zijn van andere voedingsfactoren.

Vlees, gewichtsbeheersing en obesitas

In verschillende observationele studies is een hoge inname van rood en verwerkt vlees gekoppeld aan zwaarlijvigheid .

Dit omvat een beoordeling van 39 onderzoeken met gegevens van meer dan 1,1 miljoen mensen (43).

De resultaten van afzonderlijke onderzoeken liepen echter sterk uiteen (43).

In één onderzoek ontdekten onderzoekers dat hoewel er een verband was tussen frequente rood vleesconsumptie en obesitas, mensen die het meest aten ook ongeveer 700 calorieën per dag innamen dan degenen die minder aten(44).

Nogmaals, deze studies zijn observationeel en houden geen rekening met andere soorten en hoeveelheden voedsel die op regelmatige basis worden geconsumeerd.

En hoewel rood vlees vaak gekoppeld is aan obesitas en gewichtstoename terwijl wit vlees dat niet is, vond één gecontroleerde studie geen verschil in gewichtsveranderingen bij mensen met overgewicht die drie maanden lang rundvlees, varkensvlees of kip eten (45).

Een ander onderzoek bij mensen met prediabetes wees uit dat gewichtsverlies en verbetering van de lichaamssamenstelling vergelijkbaar waren, ongeacht of proefpersonen diëten gebruikten op basis van dierlijke of plantaardige eiwitten (46).

Het nuttigen van vers, onbewerkte voedingsmiddelen lijkt te helpen om gewicht te verliezen, ongeacht of vlees wordt geconsumeerd of niet.

In één onderzoek volgden 10 obese postmenopauzale vrouwen een onbeperkt paleo dieet met 30% calorieën als voornamelijk dierlijke eiwitten, waaronder vlees. Na vijf weken daalde het gewicht met 4,5 kg en daalde het buikvet gemiddeld met 8%(47).

Kortom: Sommige observatiestudies hebben rode en bewerkte vleesinname gekoppeld aan zwaarlijvigheid, maar de totale calorie-inname staat centraal. Gecontroleerde onderzoeken hebben aangetoond dat ondanks een hoge vleesinname gewichtsverlies kan optreden.

De voordelen van het eten van vlees

Het eten van vlees heeft een aantal voordelen voor de gezondheid:

 • Verminderde eetlust en toegenomen stofwisseling: veel onderzoeken hebben aangetoond dat eiwitrijke diëten met vlees de stofwisselingssnelheid verhogen, honger verminderen en de volheid bevorderen (48495051).
 • Behoud van spiermassa: De inname van dierlijke eiwitten is consequent gekoppeld aan verhoogde spiermassa. In een onderzoek bij oudere vrouwen verhoogde het eten van rundvlees de spiermassa en verminderde ook de markers van ontsteking (5253545556).
 • Sterkere botten: dierlijke eiwitten kunnen de botdichtheid en kracht verbeteren. In één studie hadden oudere vrouwen met de hoogste inname van dierlijke eiwitten een 69% lager risico op heupfracturen (5758).
 • Betere absorptie van ijzer: Vlees bevat heemijzer , die uw lichaam beter absorbeert dan non-heemijzer uit planten (596061).

Kortom : Vlees heeft voordelen voor de eetlust, de stofwisseling, absorptie van ijzer en de gezondheid van uw spieren en botten.

Ethische en ecologische perspectieven

Sommige mensen kiezen ervoor om geen vlees te eten omdat ze niet geloven in het doden van dieren als voedsel als er andere manieren zijn om aan voedingsbehoeften te voldoen.

Dit is een goed punt van mening dat moet worden gerespecteerd.

Anderen maken bezwaar tegen dieren die worden grootgebracht in grote, industriële complexen die soms fabrieksboerderijen worden genoemd en die ook heel begrijpelijk zijn.

Deze boerderijen zijn overvol en staan ​​dieren vaak niet toe om voldoende beweging, zonlicht of bewegingsruimte te krijgen. Om infectie te voorkomen, wordt vee vaak antibiotica gegeven, wat kan leiden tot antibioticaresistentie (6263).

Veel dieren krijgen steroïde hormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron om de groei te versnellen. Dit roept extra gezondheids- en ethische problemen op (64).

De milieu-effecten van veehouderijen hebben ook kritiek gekregen, met name de afval geproduceerd tijdens het slachten, evenals de hoge kosten van graan gebaseerde vleesproductie(63656667).

Gelukkig zijn er alternatieven. U kunt naar kleine boerderijen gaan die de dieren op humane wijze fokken, geen antibiotica of hormonen gebruiken en voeren hun dieren met natuurlijke voeding.

Kortom: Sommigen maken bezwaar tegen het doden van dieren vanwege voedsel, onmenselijke omstandigheden op industriële boerderijen of de milieueffecten van het fokken van vee.

Voordelen maximaliseren en negatieve effecten minimaliseren

Zo kunt u ervoor zorgen dat u vlees consumeert op een manier die het gezondst is voor u en de planeet:

 • Kies verse producten: Vers vlees zal altijd gezonder zijn voor je dan bewerkt vlees.
 • Probeer orgaanvlees eens keer: Voeg deze aan uw voeding toe om te profiteren van hun hoge gehalte aan voedingsstoffen.
 • Minimaliseer aangebakken vlees: Als je grill, barbecue of een andere hoge-temperatuur-methodes gebruikt, vermijd aangebakken of verkoolt vlees.
 • Consumeren onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen: Deze zijn rijk aan vezels, bevatten waardevolle antioxidanten en helpen dat uw voeding goed is uitgebalanceerd.
 • Kies biologisch vlees van kleine bedrijven: Dit is milieuvriendelijker en beter vanuit een ethisch perspectief.
 • Select-gras rundvlees: Vee dat een natuurlijke voeding consumeert , produceert vlees dat hoger is in gezonde omega-3 vetzuren en antioxidanten(686970).

Kortom: Maximaliseer de voordelen en minimaliseer risico’s door vers vlees te kiezen, bakken op hoge temperaturen te vermijden.

Moet u vlees eten?

Onbewerkt en goed gebakken vlees heeft veel voedingsstoffen en kan enkele gezondheidsvoordelen hebben. Als u het graag eet, is er geen overtuigende gezondheids- of voedingsreden om te stoppen.

Als u echter geen goed gevoel over het eten van dieren hebt, kunt u ook gezond blijven door een goed uitgebalanceerd vegetarisch dieet te volgen.

Uiteindelijk of je vlees wilt consumeren is een persoonlijke keuze dat anderen moeten respecteren.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.