Ad Clicks :Ad Views :
img

Voedingskleurstoffen: Onschadelijk of schadelijk?

1940 Views

Voedingskleurstoffen: Onschadelijk of schadelijk?

Kunstmatige kleurstoffen voor levensmiddelen zijn verantwoordelijk voor de felle kleuren van snoep, sportdranken en gebakken producten.

Ze worden zelfs gebruikt in bepaalde merken van tafelzuren, gerookte zalm en salade dressing, evenals medicijnen.

Kortom, ze zijn overal.

In feite steeg het gebruik van kunstmatige voedsel kleurstof met 500% in de afgelopen 50 jaar, en kinderen zijn de grootste consumenten(1, 2, 3).

Er wordt beweert dat kunstmatige kleurstoffen leiden tot ernstige bijwerkingen, zoals hyperactiviteit bij kinderen, maar ook kanker en allergieën.

Het onderwerp is zeer controversieel en er zijn veel tegenstrijdige meningen over de veiligheid van kleurstoffen voor levensmiddelen. Dit artikel scheidt feit van fictie.

Wat zijn kleurstoffen?

Voedsel kleurstoffen zijn chemische stoffen die zijn ontwikkeld ter verbetering van het uiterlijk van voedsel door het kunstmatig een kleur te geven.

Mensen voegen kleurstoffen toe aan voedsel al eeuwenlang, maar de eerste kunstmatige voedsel kleurstoffen ontstonden in 1856 van koolteer.

Tegenwoordig worden kleurstoffen gemaakt van aardolie.

In de loop der jaren zijn honderden kunstmatige kleurstoffen voor levensmiddelen ontwikkeld, maar een meerderheid van hen worden sindsdien giftig bevonden. Er zijn slechts een handvol van kunstmatige kleurstoffen die nog steeds worden gebruikt in voedsel.

Voedsel fabrikanten geven vaak de voorkeur aan kunstmatige kleurstoffen over natuurlijke kleurstoffen voor levensmiddelen, zoals beta-caroteen en bieten extract, omdat ze een meer levendige kleur produceren.

Echter, er is nogal wat controverse over de veiligheid van voedsel van de kunstmatige kleurstoffen. Alle van de kunstmatige kleurstoffen die momenteel worden gebruikt in levensmiddelen hebben een toxiciteitstests in dierstudies moeten ondergaan.

Regelgevende instanties, zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), hebben geconcludeerd dat de kleurstoffen geen significante gezondheidsrisico’s opleveren.

Niet iedereen is het eens met deze conclusie. Interessant is dat sommige kleurstoffen veilig geacht zijn in het ene land, maar verbannen zijn uit menselijke consumptie in andere landen, waardoor het zeer verwarrend is om op hun veiligheid te beoordelen.

Kortom: Voedsel kleurstoffen zijn uit aardolie verkregen stoffen die kleur geven aan voedsel. De veiligheid van kleurstoffen voor levensmiddelen is zeer omstreden.

Kleurstoffen die momenteel worden gebruikt in voedsel

De volgende kleurstoffen voor levensmiddelen zijn goedgekeurd voor gebruik door zowel de EFSA en de FDA (4, 5):

 • Rood No. 3 (Erytrosine): Een kers-rode kleur vaak gebruikt in snoep, ijslolly’s en om taarten te decoreren.
 • Rood nr 40 (Allurarood): Een donkerrode kleurstof die wordt gebruikt in sportdranken, snoep, specerijen en granen .
 • Geel No. 5 (tartrazine): Citroen–gele kleurstof die wordt gevonden in snoep, frisdrank, chips, popcorn en granen.
 • Geel No. 6 (Sunset geel): Een oranje-gele kleurstof die wordt gebruikt in snoep, sauzen, gebakken producten en vruchtenconserven.
 • Blauw No. 1 (Brilliant Blue): Een groen-blauwe kleurstof gebruikt in ijs, ingeblikte erwten, verpakt soepen, ijslolly’s en glazuren.
 • Blauw No. 2 (Indigo Carmine): Een koninklijke blauwe kleurstof gevonden in snoep, ijs, ontbijtgranen en snacks.

De meest populaire voedsel kleurstoffen zijn Rood 40, Geel 5 en Geel 6. Deze drie worden 90 % van al het voedsel kleurstoffen gebruikt in de VS(3).

Een paar andere kleurstoffen worden goedgekeurd in een aantal landen, maar verboden in anderen. Groen nummer 3, ook bekend als Fast Green, is goedgekeurd door de FDA, maar in Europa verboden.

Chinoline geel, karmozijn en Ponceau zijn voorbeelden van voedselkleuringen toegestaan ​​in de EU, maar verboden in de Verenigde Staten.

Kortom: Er zijn zes kunstmatige kleurstoffen voor levensmiddelen die door zowel de FDA en de EFSA zijn goedgekeurd. Rood 40, Geel 5 en Geel 6 zijn de meest voorkomend.

Voedsel kleurstoffen kunnen leiden tot hyperactiviteit bij gevoelige kinderen

gummy Rings

In 1973, een pediatrische allergoloog beweerde dat hyperactiviteit en leerproblemen bij kinderen werden veroorzaakt door kunstmatige voedsel kleurstoffen en conserveringsmiddelen in voedsel.

Op het moment, was er zeer weinig wetenschap bewijs voor zijn claim, maar veel ouders staan achter zijn filosofie.

De dokter introduceerde een eliminatiedieet als een behandeling voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Het dieet elimineert alle kunstmatige voedsel kleurstoffen, samen met een paar andere kunstmatige ingrediënten.

Een van de eerste studie, gepubliceerd in 1978, bleek geen veranderingen in het gedrag van kinderen als zij een dosis kunstmatige kleurstoffen kregen(6).

Sindsdien hebben verschillende studies een klein maar significant verband tussen kunstmatige kleurstoffen en hyperactiviteit bij kinderen gevonden(1).

In een klinische studie bleek dat het verwijderen van kunstmatige kleurstoffen uit de voeding, samen met een conserveringsmiddel genaamd natriumbenzoaat , verminderd hyperactieve symptomen(7).

Een kleine studie bleek dat 73% van de kinderen met ADHD vertoonden een afname van de symptomen bij kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen als ze werden geëlimineerd(8).

Een andere studie bleek dat voedsel kleurstoffen, samen met natriumbenzoaat, verhoogde hyperactiviteit bij zowel de 3-jarigen en een groep van 8- en 9-jarigen(9).

Echter, omdat in deze studie de deelnemers ontvangen een mengsel van ingrediënten, is het moeilijk om te bepalen wat de oorzaak van de hyperactiviteit is.

Tartrazine, ook bekend als geel 5, is geassocieerd met gedragsveranderingen zoals prikkelbaarheid, rusteloosheid, depressie en problemen met slapen (10).

Wat meer, een 2004-analyse van 15 studies concludeerden dat kunstmatige kleurstoffen doet hyperactiviteit bij kinderen toenemen(11).

Toch blijkt dat niet alle kinderen reageren op dezelfde manier op kleurstoffen. Onderzoekers van de Universiteit van Southampton vond een genetische component die bepaalt hoe voedsel kleurstoffen gevolgen hebben voor een kind(12).

De effecten van kleurstoffen zijn bij kinderen met en zonder ADHD waargenomen, sommige kinderen lijken veel gevoeliger te zijn voor andere kleurstoffen(1).

Ondanks dit, zowel de FDA en de EFSA hebben verklaard dat er op dit moment onvoldoende bewijs is om te concluderen dat kunstmatige kleurstoffen voor levensmiddelen onveilig zijn.

Deze instanties werken op de vooronderstelling dat een stof veilig is totdat het tegendeel is bewezen. Er is echter wel voldoende bewijs tot enige ongerustheid.

Kortom: Studies suggereren dat er een klein maar significant verband is tussen kunstmatige kleurstoffen en hyperactiviteit bij kinderen. Sommige kinderen lijken gevoeliger voor kleurstoffen te zijn dan anderen.

Voedsel kleurstoffen veroorzaken kanker?

Roze en witte Cupcake

De veiligheid van kunstmatige kleurstoffen voor levensmiddelen is zeer omstreden.

De studies die de veiligheid van voedsel kleurstoffen hebben geëvalueerd zijn langdurige dierproeven.

Interessant studies met Blauw 1, 40 rood, geel en geel 5 6 bleken geen bewijs van kankerverwekkende effecten te bevatten(13, 14, 15, 16, 17, 18, 19).

Niettemin kunnen andere kleurstoffen echter zorgwekkender zijn.

Bedenkingen over Blauw 2 en Rood 3

Een dierstudie met Blauw 2 bleek een statistisch significante toename van hersentumoren in de hoge-dosisgroep vergeleken met de controlegroepen, maar de onderzoekers concludeerde dat er onvoldoende bewijs is om te bepalen of Blauw 2 de tumoren veroorzaakt(20).

Andere studies met Blauw 2 bleken geen nadelige effecten te veroorzaken(21, 22).

Erythrosine, ook bekend als Rood 3, is de meest controversiële kleurstof. Mannelijke ratten erythrosine hadden een verhoogd risico op schildkliertumoren(23, 24).

Op basis van dit onderzoek heeft de FDA een gedeeltelijk verbod op erythrosine in 1990, maar later was het verbod weer ingetrokken. Nadat het onderzoek, concludeerden zij dat de schildkliertumoren niet rechtstreeks veroorzaakt was door erythrosine(24, 25, 26, 27).

In de VS, Rood 3 is grotendeels vervangen door Rood 40, maar het wordt nog steeds gebruikt in Maraschino kersen, snoepjes en ijslolly.

Sommige kleurstoffen kunnen kankerverwekkende verontreinigingen bevatten

Terwijl de meeste kleurstoffen voor levensmiddelen geen nadelige effecten in toxiciteitsstudies laten zien, er is enige bezorgdheid over eventuele verontreinigingen in de kleurstoffen(28).

Rood 40,Geel 5 en 6 kunnen verontreinigingen bevatten die bekend staan als kankerverwekkende stoffen. Benzidine, 4-aminobifenyl en 4-aminoazobenzeen zijn potentiële carcinogenen die gevonden zijn in kleurstoffen voor levensmiddelen(3, 29, 30, 31, 32).

Deze verontreinigingen zijn toegestaan in de kleurstoffen omdat ze aanwezig zijn in lage niveaus, die geacht worden veilig te zijn(3).

Meer onderzoek is nodig

Kunstmatige voedselconsumptie kleurstof is in opkomst. Het nuttigen van teveel voedsel kleurstof bevattende verontreinigingen kunnen een gezondheidsrisico vormen.

Echter, met uitzondering van Rood 3, er is nog geen overtuigend bewijs dat kunstmatige kleurstoffen kanker veroorzaken.

Niettemin, hou er rekening mee dat de meeste van de studies decennia geleden werden uitgevoerd.

Sindsdien is de opname van kleurstoffen sterk toegenomen en vaak meerdere kleurstoffen gecombineerd in een keukenmachine, samen met andere conserveermiddelen.

Kortom: Met uitzondering van Rood 3, is er momenteel geen sluitend bewijs dat kunstmatige kleurstoffen kanker veroorzaken. Meer onderzoek moet worden gedaan op basis van de toenemende consumptie van voedsel kleurstoffen.

Voedsel kleurstoffen veroorzaken allergieën?

Sommige kunstmatige kleurstoffen kunnen allergische reacties veroorzaken(28, 33, 34, 35).

In verschillende studies, Geel 5 – ook bekend als tartrazine – heeft aangetoond dat het netelroos en astmasymptomen kan veroorzaken(36, 37, 38, 39).

Interessant is dat mensen die een allergie hebben voor aspirine lijken meer kans om ook allergisch voor Geel 5 te zijn (37, 38).

In een studie uitgevoerd bij mensen met chronische netelroos of zwelling, 52% had een allergische reactie op kunstmatige kleurstoffen voor levensmiddelen(40).

De meeste allergische reacties zijn niet levensbedreigend. Echter, als je symptomen van een allergie hebt, zou het gunstig zijn om kunstmatige kleurstoffen uit je voeding te verwijderen.

40 rood, geel 5 en geel 6 behoren tot de meest gebruikte kleurstoffen, en zijn dan ook de drie die meest waarschijnlijk een allergische reactie veroorzaken(3).

Kortom: Sommige kunstmatige kleurstoffen, in het bijzonder Blauw 1, Rood 40, Geel 5 en Geel 6 , zouden allergische reacties veroorzaken bij gevoelige personen.

Moet u voedsel kleurstoffen vermijden?

Mint Flavored Ice Cream Cone

De meest betreffende bewering over kunstmatige kleurstoffen is dat ze kanker veroorzaken.

Het bewijs ter ondersteuning van deze bewering is echter zwak. Op basis van het onderzoek dat momenteel beschikbaar is, is het onwaarschijnlijk dat het nuttigen van voedsel kleurstoffen tot kanker zal leiden.

Bepaalde kleurstoffen veroorzaken allergische reacties bij sommige mensen, maar als je geen symptomen van een allergie hebt, is er geen reden om ze te elimineren uit je voeding.

Verschillende studies hebben aangetoond dat kleurstoffen verhogen hyperactiviteit bij kinderen met en zonder ADHD, hoewel sommige kinderen lijken gevoeliger te zijn dan andere(1).

Als uw kind hyperactief of agressief gedrag heeft, kan het beter zijn om kunstmatige kleurstoffen uit hun voeding te verwijderen.

De reden dat kleurstoffen worden gebruikt in voedsel is om voedsel aantrekkelijker te maken. Er is absoluut geen voedingsvoordeel van kleurstoffen in levensmiddelen.

Toch is er niet genoeg bewijs om het te ondersteunen dat iedereen kunstmatige kleurstoffen zou moeten vermijden in levensmiddelen.

Dat gezegd hebbende, het helpt altijd om gezond te eten. De grootste bronnen van kleurstoffen in levensmiddelen zijn ongezond verwerkt voedsel dat andere negatieve effecten op de gezondheid geeft.

Het verwijderen van bewerkte voedingsmiddelen uit je voeding en zich te concentreren op gezonde volwaardige voeding zal uw algehele gezondheid verbeteren en drastisch uw inname van kunstmatige kleurstoffen in levensmiddelen verlagen.

Kortom: Voedsel kleurstoffen zijn waarschijnlijk niet gevaarlijk voor de meeste mensen, maar het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen die kleurstoffen bevatten, kan uw algehele gezondheid verbeteren.

Gezonde onbewerkte voedingsmiddelen zijn natuurlijk vrij van kleurstoffen

De beste manier om kunstmatige kleurstoffen uit je voeding te vermijden is om zich te concentreren op het eten van onbewerkte voedingsmiddelen.

In tegenstelling tot de verwerkte voedingsmiddelen, de meeste onbewerkte voedingsmiddelen zijn zeer voedzaam.

Hier zijn een paar levensmiddelen die van nature kleurstof-vrij zijn:

 • Zuivel en eieren: melk, yoghurt, kaas, eieren , kwark.
 • Vlees en gevogelte: Verse kip, rundvlees, varkensvlees en vis.
 • Noten en zaden: amandelen, macadamia noten, cashewnoten, pecannoten, walnoten, zonnebloempitten.
 • Verse groenten en fruit: Alle verse groenten en fruit.
 • Granen: Haver, bruine rijst, quinoa, gerst.
 • Peulvruchten: zwarte bonen, bruine bonen, kikkererwten, witte bonen, linzen.

Als u alle kleurstoffen in uw voeding wilt vermijden, lees altijd het etiket voordat u het eet. Sommige schijnbaar gezonde voedingsmiddelen bevatten kunstmatige kleurstoffen in levensmiddelen.

Kortom: De meeste onbewerkte voedingsmiddelen zijn zeer voedzaam en natuurlijk vrij van kunstmatige kleurstoffen.

Tot Slot

Er is geen overtuigend bewijs dat voedsel kleurstoffen gevaarlijk zijn voor de meeste mensen.

Toch kunnen ze allergische reacties bij sommige mensen en hyperactiviteit bij gevoelige kinderen veroorzaken.

Echter, de meeste kleurstoffen komen voor in ongezonde bewerkte voedingsmiddelen die toch moeten worden vermeden.

In plaats daarvan concentreren op het eten van voedzame onbewerkte voedingsmiddelen die van nature kleurstof-vrij zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 − 1 =

This div height required for enabling the sticky sidebar