Voedselvergiftiging gebeurt wanneer mensen voedsel consumeren dat is verontreinigd met schadelijke bacteriën, parasieten, virussen of toxines.

Ook bekend als door voedsel overgedragen ziekte, kan het een scala aan symptomen veroorzaken, meestal maagkrampen, diarree, braken, misselijkheid en verlies van eetlust.

Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met chronische ziekten lopen een groter risico om ziek te worden door voedselvergiftiging.

Bepaalde voedingsmiddelen hebben meer kans voedselvergiftiging te veroorzaken dan andere, vooral als ze niet correct zijn opgeslagen, klaargemaakt of gekookt.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

Hier zijn de top 9 voedingsmiddelen die de meeste kans hebben om voedselvergiftiging te veroorzaken.

1. Gevogelte

Rauw en onvoldoende verhit gevogelte zoals kip, eend en kalkoen heeft een hoog risico om voedselvergiftiging te veroorzaken.

Dit komt voornamelijk door twee soorten bacteriën, Campylobacter en Salmonella, die vaak worden aangetroffen in de ingewanden en veren van deze vogels.

Deze bacteriën besmetten vers vlees van pluimvee vaak tijdens het slachtproces en ze kunnen overleven totdat het koken hen doodt( 1 , 2 ).

Uit onderzoek uit het England, de VS en Ierland bleek zelfs dat 41-84% van de rauwe kip die in supermarkten wordt verkocht, besmet was met Campylobacter-bacteriën en dat 4-5% besmet was met Salmonella ( 3 , 4 , 5 ).

De snelheden van Campylobacter besmetting waren iets lager in rauw kalkoenvlees, variërend 14-56%, terwijl de infectiegraad van rauw eendenvlees was 36% ( 6 , 7 , 8 ).

Het goede nieuws is dat, hoewel deze schadelijke bacteriën kunnen leven op rauw gevogelte, ze volledig worden geëlimineerd wanneer het vlees grondig wordt gekookt.

Om uw risico te beperken, moet u ervoor zorgen dat het vlees van pluimvee volledig wordt gekookt, rauw vlees niet wast en ervoor zorgt dat rauw vlees niet in contact komt met gebruiksvoorwerpen, keukenoppervlakken, snijplanken en ander voedsel, omdat dit kan leiden tot kruisbesmetting( 9 ).

Kortom: Rauw en onvoldoende gaar gevogelte is een veelvoorkomende bron van voedselvergiftiging. Om het risico te beperken, bereid u kip, eend en kalkoenvlees grondig. Dit zal alle aanwezige schadelijke bacteriën elimineren.

2. Groenten en bladgroenten

Groenten en bladgroenten zijn een veelvoorkomende bron van voedselvergiftiging, vooral als ze rauw worden gegeten.

Fruit en groenten hebben een aantal uitbraken van voedselvergiftiging teweeggebracht, in het bijzonder sla, spinazie, kool, selderij en tomaten ( 10 ).

Groenten en bladgroenten kunnen vervuild raken met schadelijke bacteriën, zoals E. coli, Salmonella en Listeria. Dit kan gebeuren in verschillende stadia van de leveringsketen.

Vervuiling kan optreden door onrein water en vuile afvoer, die kan uitlogen in de bodem waarin groenten en fruit worden gekweekt( 11 ).

Het kan ook voorkomen bij vuile verwerkingsapparatuur en onhygiënische voedselbereidingsmethoden. Bladgroenten zijn bijzonder riskant omdat ze vaak rauw worden geconsumeerd( 12 ).

Tussen 1973 en 2012 was 85% van de voedselvergiftigingsuitbraken in de VS die werden veroorzaakt door bladgroenten zoals kool, boerenkool, sla en spinazie terug te voeren op voedsel dat was bereid in een restaurant of horecagelegenheid( 13 ).

Om het risico tot een minimum te beperken, wast u de slablaadjes altijd goed voordat u gaat eten. Koop geen zakjes salademix met bedorven, papperige bladeren en vermijd vooraf bereide salades die op kamertemperatuur zijn bewaard.

Kortom: Groenten en bladgroenten kunnen vaak schadelijke bacteriën bevatten zoals E. coli, Salmonella en Listeria. Om het risico te beperken, wast u altijd groenten en slablaadjes en koopt u alleen voorverpakte salades die zijn gekoeld bewaard.

3. Vis en schelpdieren

Vis en schelpdieren zijn een veelvoorkomende bron van voedselvergiftiging.

Vissen die niet op de juiste temperatuur zijn opgeslagen, hebben een hoog risico om besmet te worden met histamine, een toxine dat wordt geproduceerd door bacteriën in vissen.

Histamine wordt niet vernietigd door normale kooktemperaturen en resulteert in een soort van voedselvergiftiging die bekend staat als scombroid-vergiftiging. Het veroorzaakt een reeks symptomen, waaronder misselijkheid, piepende ademhaling en zwelling van het gezicht en de tong( 14 , 15).

Een ander soort voedselvergiftiging veroorzaakt door vervuilde vis is ciguatera visvergiftiging (CFP). Dit gebeurt als gevolg van een toxine genaamd ciguatoxine, dat meestal wordt aangetroffen in warme, tropische wateren.

Ten minste 10.000-50.000 mensen die in tropische gebieden wonen of er verblijven, krijgen volgens schattingen elk jaar een GVB. Net als histamine wordt het niet vernietigd door normale kooktemperaturen en daarom zijn de schadelijke gifstoffen aanwezig na het koken( 16 ).

Schelpdieren zoals kokkels, mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen hebben ook een risico op voedselvergiftiging. Algen die worden geconsumeerd door schelpdieren produceren veel gifstoffen, en deze kunnen zich in het vlees van schaaldieren ophopen en vormen een gevaar voor de mens wanneer ze de schaaldieren consumeren(17 ).

Gekochte schelpdieren zijn meestal veilig om te eten. Schelpdieren die uit niet-bewaakte gebieden worden gevangen, kunnen echter onveilig zijn door vervuiling door afvalwater, hemelwaterafvoer en septic tanks.

Om het risico te verkleinen, koopt u zeevruchten die u in de winkel koopt en zorgt u ervoor dat u het gekoeld bewaard voordat u gaat koken. Zorg ervoor dat vis gaar is en kook kokkels, mosselen en oesters tot de schelpen opengaan. Gooi de schelpen weg die niet open gaan.

Kortom: Vis en schelpdieren zijn een veelvoorkomende bron van voedselvergiftiging vanwege de aanwezigheid van histamine en toxines. Om je risico te beperken, blijf bij in winkel gekochte zeevruchten en houd deze gekoeld voor gebruik.

4. Rijst

Rijst is één van de oudste graankorrels en een hoofdvoedsel voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Het is echter een voedingsmiddel met een hoog risico als het gaat om voedselvergiftiging.

Ongekookte rijst kan besmet zijn met sporen van Bacillus cereus, een bacterie die toxines produceert die voedselvergiftiging veroorzaken.

Deze sporen kunnen in droge omstandigheden leven. Ze kunnen bijvoorbeeld overleven in een pakje ongekookte rijst in je voorraadkast. Ze kunnen ook het kookproces overleven( 18 ).

Als gekookte rijst op kamertemperatuur blijft staan, groeien deze sporen uit tot bacteriën die gedijen en zich vermenigvuldigen in de warme, vochtige omgeving. Hoe langer rijst op kamertemperatuur blijft staan, hoe waarschijnlijker het is dat het onveilig is om te eten( 19 ).

Om het risico te beperken, serveer rijst zodra het gekookt is en bewaar de overgebleven rijst zo snel mogelijk na het koken. Zorg bij het opwarmen van gekookte rijst voor dat het helemaal heet is( 19 ).

Kortom: Rijst is een hoog-risico voedingsmiddel vanwege Bacillus cereus. Sporen van deze bacterie kunnen in ongekookte rijst leven en kunnen groeien en vermenigvuldigen zodra rijst wordt gekookt. Om het risico te verminderen, eet u rijst zodra deze is gekookt en koelt u de resten onmiddellijk in de koelkast.

5. Vleeswaren

Vleeswaren zoals ham, bacon, salami en hotdogs kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.

Ze kunnen in verschillende stadia tijdens de verwerking en productie vervuild raken met schadelijke bacteriën, waaronder Listeria en Staphylococcus aureus.

Besmetting kan direct plaatsvinden door contact met besmet rauw vlees of door slechte hygiëne door vleeswaren-personeel, slechte reinigingsmethoden en kruisbesmetting door onreine apparatuur zoals snijbladen ( 20 , 21 ).

De gerapporteerde percentages van Listeria in gesneden rundvlees, kalkoen, kip, ham en paté variëren van 0-6%( 22 , 23 , 24 , 25 ).

Van alle sterfgevallen veroorzaakt door Listeria-besmette vleeswaren, werd 83% veroorzaakt door vleeswaren gesneden en verpakt bij vleeswaren winkels, terwijl 17% werd veroorzaakt door voorverpakte vleeswaren producten ( 26 ).

Het is belangrijk op te merken dat al het vlees een risico op voedselvergiftiging met zich meebrengt als het niet op de juiste manier wordt gekookt of bewaard.

Hotdogs, gehakt, worst en spek moeten goed worden gekookt en moeten onmiddellijk na het koken worden geconsumeerd. Gesneden lunchvlees moet in de koelkast worden bewaard totdat het klaar is om te worden gegeten.

Kortom: Vleeswaren zoals ham, salami en hotdogs kunnen besmet zijn met bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Het is belangrijk om vleeswaren in de koelkast te bewaren en het vlees voor het eten grondig te koken.

6. Gepasteuriseerde zuivelproducten

Pasteurisatie is het proces van het verwarmen van een vloeistof of voedsel om schadelijke micro-organismen te doden.

Voedselfabrikanten pasten zuivelproducten zoals melk en kaas aan om ze veilig te consumeren. Pasteurisatie doodt schadelijke bacteriën en parasieten zoals Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria en Salmonella.

In feite is de verkoop van niet-gepasteuriseerde melk en melkproducten illegaal in 20 Amerikaanse staten( 27 ).

Tussen 1993 en 2006 waren er meer dan 1500 gevallen van voedselvergiftiging, 202 ziekenhuisopnames en twee sterfgevallen in de VS als gevolg van het drinken van melk of het eten van kaas gemaakt met ongepasteuriseerde melk ( 28 ).

Bovendien heeft ongepasteuriseerde melk minstens 150 keer meer kans om voedselvergiftiging te veroorzaken en heeft dit 13 keer meer kans op ziekenhuisopname dan gepasteuriseerde zuivelproducten( 29 ).

Om het risico van voedselvergiftiging door ongepasteuriseerde zuivel te minimaliseren, moet u alleen gepasteuriseerde producten kopen. Bewaar alle zuivelproducten bij of onder 5 ° C en gooi zuivel dat voorbij zijn houdbaarheidsdatum is ( 30 , 31 ).

Kortom: Pasteurisatie omvat het verwarmen van voedsel en vloeistoffen om schadelijke micro-organismen zoals bacteriën te doden. Ongepasteuriseerde zuivelproducten zijn in verband gebracht met een hoog risico op voedselvergiftiging.

7. Eieren

Hoewel eieren ongelooflijk voedzaam en veelzijdig zijn, kunnen ze ook een bron van voedselvergiftiging zijn als ze rauw of onvoldoende gaar zijn.

Dit komt omdat eieren Salmonella-bacteriën kunnen bevatten, die zowel de eierschaal als de binnenkant van het ei kunnen besmetten( 32 ).

In de jaren 1970 en 1980 waren besmette eieren een belangrijke bron van salmonellavergiftiging in de VS. Het goede nieuws is dat sinds 1990 verbeteringen zijn doorgevoerd in de verwerking van eieren en de productie, wat heeft geleid tot minder uitbraken van Salmonella ( 33 ).

Desondanks veroorzaken elk jaar Salmonella-besmette eieren ongeveer 79.000 gevallen van voedselvergiftiging en 30 sterfgevallen, volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) ( 34 ).

Gebruik geen eieren met een gebarsten of vuile schaal om uw risico te beperken. Kies waar mogelijk gepasteuriseerde eieren in recepten die rauwe of licht gekookte eieren nodig hebben.

Kortom: Rauwe en onvoldoende verhitte eieren kunnen Salmonella-bacteriën bevatten. Kies gepasteuriseerde eieren wanneer mogelijk en vermijd eieren met gebarsten of vuile schalen.

8. Fruit

Een aantal fruit producten waaronder bessen, meloenen en vooraf bereide fruitsalades, zijn in verband gebracht met uitbraken van voedselvergiftiging.

Vruchten geteeld op de grond zoals cantaloupe, watermeloen en suikermeloen hebben een hoog risico op voedselvergiftiging door Listeria-bacteriën, die op de korst kunnen groeien en zich kunnen verspreiden naar het vruchtvlees.( 35 ).

Tussen 1973 en 2011 waren er 34 uitbraken van voedselvergiftiging in verband met meloenen in de Verenigde Staten. Dit resulteerde in 3602 gemelde gevallen van ziekte, 322 ziekenhuisopnames en 46 sterfgevallen.

Cantaloupes waren goed voor 56% van de uitbraken, watermeloenen waren goed voor 38% en honingdauw meloenen waren goed voor 6% ( 36 ).

Meloen is een bijzonder risicovolle vrucht vanwege de ruwe, harde schil, die bescherming biedt voor Listeria en andere bacteriën. Dit maakt het moeilijk om bacteriën volledig te verwijderen, zelfs bij reiniging( 37 ).

Verse en bevroren bessen, waaronder frambozen, bramen, aardbeien en bosbessen zijn ook een veel voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging door schadelijke virussen en bacteriën, met name het hepatitis A-virus.

De belangrijkste oorzaken van besmetting van bessen zijn: gekweekt worden in vervuild water, slechte hygiënepraktijken van bessenplukkers en kruisbesmetting met besmette bessen tijdens verwerking ( 38 ).

Het wassen van fruit voordat je eet kan het de risico’s verminderen, net als koken. Als je meloen eet, moet je de korst wassen. Eet fruit zodra het is gesneden of plaats het in de koelkast. Vermijd voorverpakte fruitsalades die niet zijn gekoeld of bewaard in de koelkast.

Kortom: Vruchten hebben een hoog risico op voedselvergiftiging, met name meloen en bessen. Was altijd fruit voor het eten en eet vers gesneden fruit meteen of bewaar het in de koelkast.

9. Kiemgroenten

Kiemgroenten van welke soort dan ook, waaronder alfalfa, zonnebloem, en taugé worden geacht een hoog risico te hebben om voedselvergiftiging te veroorzaken.

Dit komt vooral door de aanwezigheid van bacteriën zoals Salmonella , E. coli en Listeria.

Zaden hebben warmte, vochtige en voedselrijke omstandigheden nodig om de spruiten te laten groeien. Deze omstandigheden zijn ideaal voor de snelle groei van bacteriën.

Van 1998 tot 2010 waren 33 uitbraken van zaad en taugé gedocumenteerd in de VS, en zouden naar verluidt 1.330 mensen hebben getroffen( 39 ).

In 2014 veroorzaakte taugé die besmet was met Salmonella-bacteriën voedselvergiftiging bij 115 mensen, van wie een kwart werd opgenomen in het ziekenhuis( 40 ).

De FDA adviseert zwangere vrouwen geen rauwe kiemen te eten. Dit komt omdat zwangere vrouwen bijzonder kwetsbaar zijn voor de effecten van schadelijke bacteriën ( 41 ).

Gelukkig helpt het koken van kiemgroenten om schadelijke micro-organismen te doden en vermindert het het risico van voedselvergiftiging.

Kortom: Kiemgroenten groeien in vochtige, warme omstandigheden en zijn een ideale omgeving voor de groei van bacteriën. Het koken van kiemgroenten kan het risico op voedselvergiftiging helpen verminderen.

Hoe uw risico op voedselvergiftiging kunt beperken

Hier zijn een aantal eenvoudige tips om u te helpen uw risico op voedselvergiftiging te minimaliseren:

  • Goede hygiëne: Was uw handen met zeep en warm water voordat u voedsel klaarmaakt. Was uw handen altijd direct nadat u rauw vlees en gevogelte hebt aangeraakt.
  • Vermijd het wassen van rauw vlees en gevogelte: Dit doodt de bacteriën niet – het verspreidt het alleen naar andere voedingsmiddelen, kookgerei en keukenoppervlakken.
  • Vermijd kruisbesmetting: Gebruik aparte snijplanken en messen, vooral voor rauw vlees en gevogelte.
  • Uiterste houdbaarheidsdatum niet negeren: Om gezondheids- en veiligheidsredenen mogen voedingsmiddelen na hun houdbaarheidsdatum niet worden gegeten. Controleer de houdbaarheidsdatum van uw eten regelmatig en gooi het weg zodra ze zijn gepasseerd, zelfs als het eten er goed uitziet en ruikt.
  • Kook vlees grondig: Zorg ervoor dat gehakt, worsten en gevogelte gaar zijn naar het centrum. Sappen moet duidelijk zijn na het koken uit te voeren.
  • Was de verse producten: Was bladgroenten, groenten en fruit voor het eten van hen, zelfs als ze zijn voorverpakt.
  • Bewaar voedsel bij een veilige temperatuur: 5-60 ° C is de ideale temperatuur voor de groei van bacteriën. Laat restjes niet achter op kamertemperatuur. Plaats ze in plaats daarvan in de koelkast.

Kotom: Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om uw risico op voedselvergiftiging te verminderen. Oefen goede hygiëne, controleer de houdbaarheidsdatum, was groenten en fruit voordat u ze opeet en houd het voedsel uit de temperatuurgevaarzone van 5-60 ° C .

Tot slot

Voedselvergiftiging is een ziekte die wordt veroorzaakt door het eten van voedsel dat is verontreinigd met bacteriën, virussen of toxines.

Het kan leiden tot een scala aan symptomen zoals maagkrampen, diarree, braken en zelfs de dood.

Pluimvee, zeevruchten, vleeswaren, eieren, ongepasteuriseerde zuivel, rijst, fruit en groenten hebben een hoog risico op voedselvergiftiging, vooral als ze niet op de juiste manier worden bewaard, geprepareerd of gekookt.

Om uw risico te minimaliseren, volgt u de eenvoudige tips hierboven om ervoor te zorgen dat u extra oplet wanneer u deze voedingsmiddelen koopt, verwerkt en klaarmaakt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.