Voedselallergieën komen zeer vaak voor. In feite treffen ze ongeveer 5% van de volwassenen en 8% van de kinderen – en deze percentages stijgen(1).

Opmerkelijk is dat hoewel elk voedsel een allergie kan veroorzaken, de meeste voedselallergieën worden veroorzaakt door slechts acht voedingsmiddelen (2).

Dit artikel is een gedetailleerd overzicht van de 8 meest voorkomende voedselallergieën. Het bespreekt hun symptomen, wie er risico loopt en wat u eraan kunt doen.

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een aandoening waarbij bepaalde voedingsmiddelen een abnormale immuunrespons veroorzaken(2).

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het wordt veroorzaakt doordat je immuunsysteem ten onrechte sommige van de eiwitten in een voedsel als schadelijk herkent. Je lichaam lanceert vervolgens een reeks beschermende maatregelen, waaronder het vrijkomen van chemicaliën zoals histamine ontsteking .

Voor mensen met een voedselallergie kan zelfs blootstelling aan zeer kleine hoeveelheden van het probleemvoedsel een allergische reactie veroorzaken.

Symptomen kunnen overal voorkomen vanaf enkele minuten na blootstelling aan een paar uur later, en ze kunnen enkele van de volgende bevatten:

 • Zwelling van de tong, de mond of het gezicht
 • ademhalingsproblemen
 • Lage bloeddruk
 • braken
 • Diarree
 • netelroos (huidaandoening)
 • Jeukende uitslag

In meer ernstige gevallen kan een voedselallergie anafylaxie veroorzaken. De symptomen, die zeer snel kunnen optreden, zijn jeukende huiduitslag, zwelling van de keel of tong, kortademigheid en lage bloeddruk. Sommige gevallen kunnen fataal zijn(3).

Veel voedselintoleranties worden vaak verward met voedselallergieën.

Voedselintoleranties hebben echter nooit betrekking op het immuunsysteem. Dit betekent dat hoewel ze een ernstige invloed kunnen hebben op uw kwaliteit van leven, ze niet levensbedreigend zijn.

Echte voedselallergieën kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: IgE-antilichaam of niet-IgE-antilichaam. Antistoffen zijn een soort bloedeiwitten dat door uw immuunsysteem wordt gebruikt om infecties te herkennen en te bestrijden(4).

Bij een IgE-voedselallergie komt het IgE-antilichaam vrij door uw immuunsysteem. Bij een niet-IgE voedselallergie worden IgE-antilichamen niet vrijgegeven en worden andere delen van het immuunsysteem gebruikt om de waargenomen dreiging te bestrijden.

Hier zijn de acht meest voorkomende voedselallergieën.

1. Koemelk

Een allergie voor koemelk wordt het vaakst gezien bij baby’s en jonge kinderen, vooral wanneer ze zijn blootgesteld aan koemelkeiwit voordat ze zes maanden oud zijn(5, 6).

Het is één van de meest voorkomende allergieën bij kinderen, zo’n 2-3% van de baby’s en peuters treft(7).

Ongeveer 90% van de kinderen zal de aandoening echter ontgroeien tegen de tijd dat ze drie zijn, waardoor het bij volwassenen veel minder voorkomt.

Koemelkallergie kan voorkomen in zowel IgE- als niet-IgE-vormen, maar IgE-koemelk allergieën zijn de meest voorkomende en mogelijk de meest ernstige.

Kinderen of volwassenen met een IgE-allergie hebben de neiging om binnen 5-30 minuten na inname van koemelk een reactie te krijgen. Ze ervaren symptomen zoals zwelling, huiduitslag, netelroos, braken en, in zeldzame gevallen, anafylaxie.

Een niet-IgE-allergie heeft meestal meer op de darm gebaseerde symptomen zoals braken, obstipatie of diarree, evenals een ontsteking van de darmwand(6).

Een niet-IgE melkallergie kan vrij moeilijk zijn om te diagnosticeren. Dit komt omdat de symptomen soms een intolerantie kunnen suggereren en er geen bloedtest voor is(8).

Als er een diagnose van een koemelkallergie wordt gesteld, is de enige behandeling het vermijden van koemelk en voedingsmiddelen die het bevatten. Dit omvat alle voedingsmiddelen of dranken die bevatten:

 • Melk
 • Melkpoeder
 • Kaas
 • Boter
 • Margarine
 • Yoghurt
 • Room
 • Ijsje

Moeders die borstvoeding geven aan baby’s met een allergie, moeten mogelijk ook koemelk en voedingsmiddelen die het bevatten uit hun eigen dieet verwijderen.(9).

Wat betreft baby’s die geen borstvoeding geven, wordt een geschikt alternatief voor een op koemelk gebaseerde formule aanbevolen door een gezondheidsdeskundige.

Kortom: Een koemelkallergie treft vooral kinderen jonger dan drie jaar. Een diagnose van koemelkallergie betekent dat alle melk en melkproducten moeten worden vermeden.

2 Eieren

Een ei-allergie is de op één na meest voorkomende oorzaak van voedselallergie bij kinderen (10, 11).

Zo’n 68% van de kinderen die allergisch zijn voor eieren zal hun allergie echter ontgroeien tegen de tijd dat ze 16 zijn(12).

Symptomen zijn onder meer:

 • Spijsvertering problemen, zoals buikpijn
 • Huidreacties, zoals netelroos of huiduitslag
 • Ademhalingsproblemen
 • Anafylaxie (dat is zeldzaam)

Interessant is dat het mogelijk allergisch voor is eiwitten , maar niet de dooiers, en omgekeerd. Dit komt omdat de eiwitten in eiwitten en eierdooiers enigszins verschillen.

Toch worden de meeste eiwitten die een allergie veroorzaken gevonden in eiwitten, dus een eiwitallergie komt vaker voor(11).

Net als andere allergieën, is de behandeling van een ei-allergie een eiervrij dieet (13).

Het is echter mogelijk dat u niet alle eiergerelateerde voedingsmiddelen hoeft te vermijden, omdat verhitting van eieren de vorm van de allergie veroorzakende eiwitten kunnen veranderen.Dit kan voorkomen dat uw lichaam ze als schadelijk beschouwt, wat betekent dat ze minder snel geneigd zijn een reactie te veroorzaken ( (14, 15, 16).

In feite ontdekte één onderzoek dat ongeveer 70% van de kinderen met een ei-allergie het eten van koekjes of cakes met een gekookte eicomponent kon verdragen(17).

Sommige studies hebben eveneens aangetoond dat het eten van gebakken producten met eieren voor kinderen met een een ei-allergie de tijd die het duurt verkorten voordat ze de conditie ontgroeien(18).

Desondanks is dit niet voor iedereen het geval, en de gevolgen van het eten van eieren wanneer je allergisch bent voor hen, kunnen ernstig zijn. Daarom moet u uw arts raadplegen voordat u ei bevattende voedingsmiddelen gaat eten.

Kortom: De meest voorkomende vorm van ei-allergie is een eiwitallergie. De behandeling is een eiervrij dieet. Sommige mensen kunnen echter sommige voedingsmiddelen met gekookte eieren weer in hun dieet opnemen.

3. Boomnoten

Een allergie voor een boomnoot is een allergie voor sommige noten en zaden die van bomen komen.

Het is een veel voorkomende voedselallergie waarvan wordt gedacht dat deze ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking treft(19, 20, 21).

Voorbeelden van de boomnoten omvatten:

 • paranoten
 • amandelen
 • cashewnoten
 • Macadamia noten
 • pistaches
 • pijnboompitten
 • walnoten

Mensen met een allergie voor boomnoten zijn ook allergisch voor voedingsmiddelen die met deze noten zijn gemaakt, zoals notenpasta en olie.

Ze worden geadviseerd om alle soorten noten te vermijden, zelfs als ze alleen allergisch zijn voor één of twee soorten(22).

Dit komt omdat het allergisch zijn voor één type boomnoot het risico verhoogt op het ontwikkelen van een allergie voor andere soorten noten.

Bovendien is het eenvoudiger om alle noten te vermijden in plaats van slechts één of twee typen. En in tegenstelling tot sommige andere allergieën, is een allergie voor noten meestal een levenslange aandoening.

Allergieën kunnen ook zeer ernstig zijn en boomnoot-allergieën zijn verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de anafylaxie-gerelateerde sterfgevallen (23, 24).

Daarom worden mensen met notenallergieën (en andere mogelijk levensbedreigende allergieën) geadviseerd om altijd een epi-pen bij zich te hebben.

Een epi-pen is een potentieel levensreddend hulpmiddel waarmee mensen met allergieën zichzelf met een injectie adrenaline kunnen injecteren als ze een ernstige allergische reactie beginnen te krijgen.

Adrenaline is een van nature voorkomend hormoon dat de “vecht- of vlucht” -respons van het lichaam stimuleert als je gestrest bent.

Wanneer het wordt toegediend als een injectie voor mensen met een ernstige allergische reactie, kan het de effecten van de allergie omkeren en het leven van de persoon redden(25).

Kortom: Een allergie voor boomnoten is een van de meest voorkomende voedselallergieën. Het wordt vaak geassocieerd met ernstige allergische reacties en de behandeling is meestal een levenslange vermijding van alle noten en boomnootproducten.

4. Pinda’s

Zoals een allergie voor noten, pinda- allergieën komen zeer vaak voor en kunnen ernstige en mogelijk fatale allergische reacties veroorzaken.

De twee situaties worden echter als verschillend beschouwd, omdat een pinda een peulvrucht is. Desondanks zijn mensen met pinda-allergie vaak ook allergisch voor noten.

Hoewel de reden waarom mensen een pinda-allergie ontwikkelen niet bekend is, wordt aangenomen dat mensen met een familiegeschiedenis met pinda-allergieën het grootste risico lopen.

Daarom werd eerder gedacht dat het introduceren van pinda’s via de voeding van een moeder die borstvoeding geeft of tijdens het spenen (zuigfles) kan een pinda-allergie ontstaan.

Studies hebben echter sindsdien aangetoond dat het vroegtijdig introduceren van pinda’s beschermend kan zijn(26).

Pinda-allergieën treffen ongeveer 4-8% van de kinderen en 1-2% van de volwassenen(27, 28).

Ongeveer 15-22% van de kinderen die een pinda-allergie ontwikkelen zal het echter verdwijnen als ze in hun tienerjaren zitten.

Net als andere allergieën wordt een pinda-allergie gediagnosticeerd met behulp van een combinatie van patiëntgeschiedenis, huidpriktesten, bloedonderzoek en voedseltesten.

Op dit moment is de enige effectieve behandeling het volledig vermijden van pinda’s en pinda-bevattende producten(22).

Er worden echter nieuwe behandelingen ontwikkeld voor kinderen met pinda-allergie. Deze omvatten het geven van precieze en kleine hoeveelheden pinda’s onder strikt medisch toezicht in een poging deze ongevoelig te maken voor de allergie(29, 30).

Kortom: Een pinda-allergie is een ernstige aandoening die een ernstige allergische reactie kan veroorzaken. Behandeling is het levenslang vermijden van pinda’s en pinda-bevattende producten.

5. Schaal-en schelpdieren

Een allergie voor schaaldieren wordt veroorzaakt doordat uw lichaam eiwitten van de schaaldieren en weekdierfamilies van vissen aanvalt, die bekend staan ​​als schelpdieren.

Voorbeelden van schelpdieren zijn:

 • Garnalen
 • Rivierkreeft
 • Kreeft
 • Inktvis
 • coquilles

De meest voorkomende trigger van een zeevruchtenallergie is een eiwit dat tropomyosine wordt genoemd. Andere eiwitten die een rol kunnen spelen bij het teweegbrengen van een immuunrespons zijn arginine kinase en lichte keten van myosine(31, 32).

Symptomen van een allergie voor schaaldieren komen meestal snel op en zijn vergelijkbaar met andere voedselallergieën van IgE.

Een echte zeevruchtenallergie kan echter soms moeilijk te onderscheiden zijn van een bijwerking van een verontreiniging van zeevruchten, zoals bacteriën, virussen of parasieten.

Dit komt omdat de symptomen vergelijkbaar kunnen zijn, omdat beide spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken, zoals braken, diarree en maagpijn.

Een allergie voor schaaldieren neigt niet naar verloop van tijd, dus de meeste mensen met de aandoening moeten alle schaaldieren van hun dieet uitsluiten om een ​​allergische reactie te voorkomen(33).

Opmerkelijk is dat zelfs de dampen van het koken van schaal-en schelpdieren kunnen leiden tot allergisch reactie. Dit betekent dat mensen ook wordt geadviseerd dat als er zeevruchten worden gekookt niet in de buurt te begeven(34).

Kortom: De meest voorkomende oorzaak van een allergie voor schelpdieren is een eiwit dat tropomyosine wordt genoemd. De enige behandeling voor een allergie voor schaaldieren is het verwijderen van alle schaaldieren uit uw dieet.

6. Tarwe

Een tarwe allergie  is een allergische reactie op een van de eiwitten in tarwe.

Het heeft de neiging om kinderen het meest te beïnvloeden. Hoewel kinderen met een tarweallergie het vaak ontgroeien tegen de tijd dat ze 10 jaar oud zijn (35).

Net als andere allergieën kan een tarweallergie leiden tot spijsverteringsproblemen, netelroos, braken, huiduitslag, zwelling en, in ernstige gevallen, anafylaxie.

Het wordt vaak verward met coeliakie en niet-coeliakie gluten gevoeligheid die vergelijkbare spijsverteringsklachten kan hebben.

Een echte tarweallergie veroorzaakt echter een immuunrespons op een van de honderden eiwitten die in tarwe worden aangetroffen. Deze reactie kan ernstig en soms zelfs fataal zijn(36).

Aan de andere kant zijn coeliakie en niet-coeliakie gluten gevoeligheid niet levensbedreigend.Ze worden veroorzaakt door een abnormale immuunreactie op een specifiek eiwit – gluten – dat ook voorkomt in tarwe(37).

Mensen met coeliakie of niet-coeliakie gluten gevoeligheid moeten tarwe en andere granen vermijden die het eiwit gluten bevatten.

Mensen met een tarweallergie hoeven alleen tarwe te vermijden en kunnen gluten verdragen van granen die geen tarwe bevatten.

Een tarwe-allergie wordt vaak gediagnosticeerd door huidpriktesten.

De enige behandeling is om tarwe en tarwe-bevattende producten te vermijden. Dit betekent het vermijden van voedsel, evenals schoonheid en cosmetische producten die tarwe bevatten.

Kortom: Een tarweallergie kan worden veroorzaakt door een gevoeligheid voor een van de honderden eiwitten in tarwe. De enige behandeling is een tarwevrij dieet, maar veel mensen ontgroeien het voordat ze de leerplichtige leeftijd bereiken.

7. Soja

Soja allergieën treffen ongeveer 0,4% van de kinderen en komen het vaakst voor bij zuigelingen en kinderen jonger dan drie(38).

Ze worden getriggerd door een eiwit in sojabonen of sojabonen bevattende producten.Ongeveer 70% van de kinderen die allergisch zijn voor soja ontgroeien echter de allergie.

De symptomen kunnen variëren van een jeukende, tintelende mond en loopneus tot huiduitslag en astma of ademhalingsmoeilijkheden. In zeldzame gevallen kan een allergie voor soja ook anafylaxie veroorzaken(39).

Interessant is dat een klein aantal baby’s die allergisch zijn voor koemelk ook allergisch zijn voor soja(40).

Veel voorkomende voedseltriggers van soja-allergie zijn sojabonen en sojaproducten zoals sojamelk of sojasaus. Omdat soja in veel voedingsmiddelen voorkomt, is het belangrijk om voedsel te lezen labels .

Net als andere allergieën, is de enige behandeling voor soja-allergie het vermijden van soja.

Kortom: Een soja-allergie wordt veroorzaakt door de eiwitten in sojabonen en sojaboon producten. Als u een soja-allergie heeft, is de enige behandeling het verwijderen van soja uit uw dieet.

8. Vis

Vis allergieën komen vaak voor, het treft ongeveer 2% van de volwassenen(41).

In tegenstelling tot andere allergieën is het niet ongebruikelijk dat een visallergie later in het leven opduikt, waarbij 40% van de mensen de allergie ontwikkelt als ze volwassen zijn(42).

Net als een allergie voor schaaldieren kan een visallergie een ernstige en mogelijk dodelijke allergische reactie veroorzaken. De belangrijkste symptomen zijn braken en diarree, maar in zeldzame gevallen kan anafylaxie ook voorkomen.

Dit betekent dat mensen die allergisch zijn voor vissen meestal een epi-pen krijgen om te dragen in het geval ze per ongeluk vis eten.

Omdat de symptomen vergelijkbaar kunnen zijn, wordt een visallergie soms verward met een reactie op verontreiniging in vissen, zoals bacteriën, virussen of toxinen(43, 44, 45).

Bovendien omdat schelpdieren en vissen met vinnen niet dezelfde eiwitten dragen, mensen die allergisch zijn voor schaaldieren zijn niet allergisch voor vissen.

Veel mensen met een visallergie zijn allergisch voor één of meer soorten vis.

Kortom: Visallergieën  komen vaak voor, maar ze kunnen worden verward met een bijwerking van verontreinigde vissen.

Andere voedingsmiddelen

De 8 voedselallergieën hierboven beschreven zijn de meest voorkomende.

Er zijn er echter nog veel meer.

Minder vaak voorkomende voedselallergieën kunnen tal van symptomen veroorzaken, gaande van lichte jeuk van de lippen en mond (bekend als het orale allergiesyndroom) tot levensbedreigende anafylaxie.

Bepaalde minder gebruikelijke voedselallergieën zijn onder meer:

 • Lijnzaad
 • sesamzaad
 • Perzik
 • Banaan
 • Avocado
 • Kiwi fruit
 • Passievrucht
 • Selderij
 • Knoflook
 • Mosterdzaden
 • anijszaad
 • Kamille

Kortom: Elk voedingsmiddel kan een allergie veroorzaken. Andere voedingsmiddelen waar mensen allergisch voor zijn is fruit, groenten en zaden zoals lijnzaad en sesamzaad.

Denk je dat je een voedselallergie hebt?

Soms kan het moeilijk zijn om voedselallergieën en voedselonverdraagzaamheid uit elkaar te houden.

Als u vermoedt dat u een voedselallergie heeft, is het belangrijk om uw arts te raadplegen.

Om erachter te komen of u een allergie of een intolerantie heeft, zal uw arts waarschijnlijk een aantal diagnostische tests uitvoeren(46, 47).

Deze omvatten:

 • Voedingsoverzicht: een gedetailleerd overzicht van het gegeten voedsel, met inbegrip van timing en symptomen.
 • Huidprik test: Een kleine hoeveelheid voedsel “geprikt” in de huid met behulp van een kleine naald. De huid wordt vervolgens gecontroleerd op een reactie.
 • Mondelinge voedsel uitdagingen: Het probleem voedsel wordt gegeten in een gecontroleerde omgeving onder medisch toezicht in geleidelijk toenemende hoeveelheden.
 • Bloedonderzoek: In sommige gevallen zal bloed worden getrokken en IgE-antilichamen gemeten.

Als u allergisch voor een levensmiddel bent, zal uw arts u adviseren over hoe om het te behandelen. Uw arts kan u ook verwijzen naar een diëtist om te helpen bij het beheren van uw voeding.

Kortom: Als u vermoedt dat u een voedselallergie heeft, bespreek dit met uw arts. Zij zullen de diagnose stellen door middel van een aantal tests.

Tot slot

De meeste voedselallergieën worden veroorzaakt door acht voedingsmiddelen: koemelk, eieren, noten, pinda’s, schaaldieren, vis, soja en tarwe.

In tegenstelling tot voedselintoleranties worden voedselallergieën veroorzaakt doordat uw immuunsysteem ten onrechte sommige van de eiwitten in voedsel als schadelijk identificeert.

Dit kan mogelijk levensbedreigende reacties veroorzaken, en de enige behandeling is het verwijderen van het voedsel uit uw dieet.

Als u vermoedt dat u een voedselallergie heeft, bespreek dit met uw arts.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.