Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

De 8 meest voorkomende Voedselallergieën

1698 Views

De 8 meest voorkomende voedselallergieën

Voedselallergieën komen vaak voor. In feite gaat het om ongeveer 5% van de volwassenen en 8 procent van de kinderen – en deze percentages stijgen(1).

Opmerkelijk is dat hoewel elk voedsel een allergie kan veroorzaken, de meeste voedselallergieën worden veroorzaakt door slechts acht voedingsmiddelen (2).

Dit artikel is een gedetailleerd overzicht van de 8 meest voorkomende voedselallergieën. Het bespreekt hun symptomen, die gevaar lopen en wat je eraan kunt doen.

 

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een aandoening waarbij bepaalde voedingsmiddelen leiden tot een abnormale immuunreactie(2).

Het wordt veroorzaakt door uw immuunsysteem die ten onrechte enige eiwitten in een voedingsmiddel als schadelijk ziet. Uw lichaam lanceert dan een reeks beschermende maatregelen, waaronder het loslaten van chemicaliën zoals histamine, waardoor ontstekingen ontstaan.

Voor mensen met een voedselallergie, zelfs blootstelling aan zeer kleine hoeveelheden van het probleemvoedsel kan allergische reacties veroorzaken.

Symptomen kunnen optreden binnen een paar minuten na blootstelling tot een paar uur later, en ze kunnen het volgende omvatten:

 • Zwelling van de tong, de mond of het gezicht
 • ademhalingsproblemen
 • Lage bloeddruk
 • braken
 • Diarree
 • netelroos (huidaandoening)
 • Jeukende uitslag

In ernstige gevallen kan een voedselallergie anafylaxie veroorzaken. Symptomen die zeer snel kan opkomen, zijn onder andere een jeukende huiduitslag, zwelling van de keel of tong, kortademigheid en lage bloeddruk. Sommige gevallen kan het fataal zijn(3).

Veel voedselintoleranties worden vaak verward met voedselallergieën.

Echter, voedselintoleranties betrekken nooit het immuunsysteem. Dit betekent dat terwijl ze ernstig uw kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden, ze zijn niet levensbedreigend.

Echte voedselallergieën kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: IgE-antilichaam of niet-IgE-antilichaam. Antilichamen zijn een soort van bloedeiwit gebruikt door het immuunsysteem die herkennen en bestrijden infecties(4).

In een IgE voedselallergie, is het IgE antilichaam vrijgegeven door je immuunsysteem. In een niet-IgE-gemedieerde voedselallergie, worden IgE-antilichamen niet vrijgegeven, en andere delen van het immuunsysteem wordt gebruikt om de dreiging te bestrijden.

Hier zijn de acht meest voorkomende voedselallergieën.

1. Koemelk

Plastic kruik melk

Een allergie voor koemelk wordt het vaakst gezien bij baby’s en jonge kinderen, vooral wanneer ze zijn blootgesteld aan koemelkeiwit voordat ze zes maanden oud zijn(5, 6).

Het is één van de meest voorkomende allergieën bij kinderen, zo’n 2-3% van de baby’s en peuters(7).

Echter, rond 90 procent van de kinderen zal het ontgroeien tegen de tijd dat ze drie zijn, waardoor het veel minder voorkomt bij volwassenen.

Een koemelkallergie kan in zowel IgE en niet-IgE-gemedieerde vormen, maar IgE koemelk allergieën zijn de meest voorkomende en potentieel de ernstigste.

Kinderen of volwassenen met een IgE-gemedieerde allergie krijgen vaak een ​​reactie binnen 5-30 minuten na inname van koemelk. Zij ervaren symptomen zoals zwelling, huiduitslag, netelroos, braken en in zeldzame gevallen anafylaxie.

Een niet-IgE-gemedieerde allergie zijn meestal darm gebaseerde symptomen zoals braken, constipatie of diarree, evenals ontsteking van de darmwand(6).

Een niet-IgE-gemedieerde allergie kunnen heel moeilijk te diagnosticeren zijn. Dit komt omdat soms de symptomen een intolerantie suggereren en er is geen bloedtest voor(8).

Als een diagnose van een koemelkallergie wordt gemaakt, de enige behandeling is om koemelk en levensmiddelen te vermijden die het bevatten. Het gaat hierbij om voedsel of dranken die bevatten:

 • Melk
 • Melkpoeder
 • Kaas
 • Boter
 • Margarine
 • Yoghurt
 • Room
 • Ijsje

Moeders die borstvoeding geven aan baby’s met een allergie moeten wellicht ook de koemelk en levensmiddelen vermijden uit hun eigen voeding(9).

Samenvatting: Een koemelkallergie is meestal van invloed op kinderen onder de leeftijd van drie. Een diagnose van koemelkallergie betekent dat alle melk en melkproducten moet worden vermeden.

2 Eieren

drie Eieren

Een ei- allergie is de tweede meest voorkomende oorzaak van voedselallergie bij kinderen(10, 11).

Echter, 68% van de kinderen die allergisch zijn voor eieren zullen hun allergie ontgroeien tegen de tijd dat ze 16 zijn(12).

Symptomen zijn onder meer:

 • Spijsvertering problemen, zoals buikpijn
 • Huidreacties, zoals netelroos of huiduitslag
 • Ademhalingsproblemen
 • Anafylaxie (dat is zeldzaam)

Interessant, het is mogelijk om allergisch te zijn voor de eiwitten, maar niet de eidooiers, en vice versa. Dit komt doordat de eiwitten uit eiwit en eigeel enigszins verschillen.

Maar de meeste van de eiwitten die een allergie veroorzaken worden gevonden in eiwitten, dus een eiwit-allergie komt vaker voor(11).

Net als andere allergieën, de behandeling van een ei allergie is een ei-dieet(13).

U hoeft echter niet alle ei-gerelateerde voedingsmiddelen te vermijden, zoals verhitten van eieren, de vorm van de allergie-veroorzakende eiwitten kunnen veranderen. Dit voorkomt dat je lichaam hen zien als schadelijk, wat betekent dat ze minder waarschijnlijk een reactie veroorzaken (14, 15, 16).

Eén studie wees uit dat ongeveer 70% van de kinderen met een ei allergie kon het eten van koekjes of gebak tolereren met een gekookt ei component(17).

Sommige studies hebben eveneens aangetoond dat het eten van gebakken producten met eieren voor kinderen met een ei allergie kunnen de tijd verkorten om hun allergie te ontgroeien(18).

Dit geldt echter niet voor iedereen, en de gevolgen van de inname van eieren wanneer u allergisch voor hen bent kunnen ernstig zijn. Vanwege dit, moet u samen met uw arts het controleren voordat u opnieuw een ei-bevattende voedingsmiddelen gaat eten.

Samenvatting: De meest voorkomende vorm van ei-allergie is een eiwit allergie. De behandeling is een ei-vrij dieet. Echter, sommige mensen zijn in staat om een aantal voedingsmiddelen met gekookte eieren in hun voeding op te nemen.

3. Boomnoten

Een boom notenallergie is een allergie voor een aantal van de noten en zaden die afkomstig zijn van bomen.

Het is een veel voorkomende voedselallergie die ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking voorkomt(19, 20, 21).

Voorbeelden van de boomnoten omvatten:

 • paranoten
 • amandelen
 • cashewnoten
 • Macadamia noten
 • pistaches
 • pijnboompitten
 • Walnoten

Mensen met een boomnotenallergie zullen ook allergisch zijn voor voedingsmiddelen die zijn gemaakt met deze noten, zoals notenpasta en oliën.

Zij worden geadviseerd alle soorten noten te vermijden, zelfs als ze maar allergisch zijn voor één of twee soorten(22).

Dit komt omdat allergisch voor een ​​bepaald boomnoot verhoogt het risico op een allergie voor andere soorten noten.

Bovendien is het makkelijker om alle noten te vermijden, in plaats van slechts één of twee soorten. En in tegenstelling tot sommige andere allergieën, een allergie voor noten is meestal een levenslange aandoening.

Allergieën kunnen ook zeer ernstig zijn, en boomnotenallergie is verantwoordelijk voor ongeveer 50% van anafylaxie sterfgevallen(23, 24).

Hierdoor zijn mensen met notenallergie (en andere potentieel levensbedreigende allergieën) geadviseerd een epi-pen bij zich te hebben ten allen tijde.

Een epi-pen is een potentieel levensreddend apparaat waarmee mensen met allergieën zichzelf injecteren met een shot adrenaline als ze ernstige allergische reactie krijgen.

Adrenaline is een natuurlijk voorkomende hormoon dat de lichaamseigen “vecht of vlucht” reactie stimuleert wanneer u gestrest bent.

Indien gegeven als een injectie aan mensen met een ernstige allergische reactie, kan het de gevolgen van de allergie keren en het leven redden van de persoon(25).

Samenvatting: Een boomnotenallergie is één van de meest voorkomende voedselallergieën. Het wordt vaak geassocieerd met ernstige allergische reacties, en de behandeling is meestal een levenslange vermijding van alle noten en boomnoot producten.

4. Pinda’s

Smakelijke Peanuts met Bladeren

Net als een boomnotenallergie, pinda- allergie komt zeer vaak voor en kan ernstige en potentieel fatale allergische reacties veroorzaken.

Echter, de twee situaties worden echter beschouwd als afzonderlijke, zoals een pinda een peulvrucht is. Mensen met pindaallergieën zijn echter vaak ook allergisch voor noten.

Hoewel de reden waarom mensen een pinda allergie ontwikkelen is niet bekend, er wordt gedacht dat mensen met een familiare voorgeschiedenis van pindaallergieën lopen het grootste risico.

Vanwege dit, vroeger werd gedacht dat de invoering van pinda’s door een moeder die borstvoeding geeft in de voeding of tijdens het spenen (zuigfles) kan een pinda-allergie ontstaan.

Maar studies hebben sindsdien aangetoond dat het vroeg beginnen met pinda’s mogelijk beschermend werkt(26).

Pinda-allergie is van invloed op ongeveer 4-8% van de kinderen en 1-2% van de volwassenen(27, 28).

Echter, ongeveer 15-22% van de kinderen die een pinda-allergie ontwikkelen verdwijnt het als ze in hun tienerjaren zitten.

Net als andere allergieën, is een pinda-allergie gediagnosticeerd met behulp van een combinatie van anamnese, huidprik testen, bloedonderzoek en voedsel testen.

Op dit moment is de enige effectieve behandeling het volledig vermijden van pinda’s en pinda-bevattende producten(22).

Er worden echter nieuwe behandelingen ontwikkeld voor kinderen met een pinda-allergie. Hierbij geven men nauwkeurige en kleine hoeveelheid pinda’s onder strikt medisch toezicht in een poging om ze ongevoelig te maken voor de allergie(29, 30).

Samenvatting: Een pinda-allergie is een ernstige aandoening die een ernstige allergische reactie kan veroorzaken. De behandeling is om hen levenslang te vermijden van pinda’s en pinda-bevattende producten.

5. Schaal-en schelpdieren

gekookte garnalen

Een allergie voor schaaldieren wordt veroorzaakt door uw lichaam eiwitten uit de kreeftachtigen en weekdier families van vis, die bekend staan als schelpdieren aanvallen.

Voorbeelden van schelpdieren zijn:

 • Garnalen
 • Rivierkreeft
 • Kreeft
 • Inktvis
 • coquilles

De meest voorkomende oorzaak van een zeevruchten allergie is een eiwit genaamd tropomyosine . Andere eiwitten die een rol spelen bij een immuunrespons zijn arginine kinase en myosine lichte keten(31, 32).

De symptomen van een allergie komen meestal snel en zijn vergelijkbaar met andere IgE voedselallergie.

Echter, een echte vis allergie is soms moeilijk te onderscheiden van een negatieve reactie op een verontreiniging van zeevruchten, zoals bacteriën, virussen of parasieten.

Dit komt omdat de symptomen vergelijkbaar kan zijn, zowel spijsverteringsproblemen zoals braken, diarree en buikpijn veroorzaken.

Een allergie voor schaaldieren heeft niet de neiging om zich op te lossen na verloop van tijd, dus de meeste mensen met deze aandoening moet alle schelpdieren vermijden uit hun voeding dat een allergische reactie geeft(33).

Opmerkelijk is dat zelfs de dampen van het koken van schaal-en schelpdieren kunnen leiden tot allergisch reactie. Dit betekent dat mensen ook wordt geadviseerd dat als er zeevruchten gekookt wordt niet in de buurt te begeven(34).

Samenvatting: De meest voorkomende oorzaak van een schelpdier allergie is een eiwit genaamd tropomyosine. De enige behandeling voor een allergie is het verwijderen van alle schelpdieren uit je voeding.

6. Tarwe

Vijf witte boterhammen

Een tarwe allergie is een allergische reactie op een van de eiwitten in tarwe.

Het komt vaker voor bij kinderen. Hoewel kinderen met een tarwe allergie ontgroeien het vaak in de tijd dat ze 10 jaar of ouder zijn(35).

Net als andere allergieën, een tarwe-allergie kan resulteren in spijsvertering problemen, netelroos, braken, huiduitslag, zwelling en in ernstige gevallen anafylaxie.

Het wordt vaak verward met coeliakie en niet-coeliakie gluten gevoeligheid die vergelijkbaar is met spijsverteringssymptomen.

Echter, een ware tarweallergie veroorzaakt een immuunrespons op een van de honderden eiwitten in tarwe. Deze reactie kan ernstig en soms zelfs fataal zijn(36).

Anderzijds, coeliakie en niet-coeliakie gluten gevoeligheid is niet levensbedreigend. Ze worden veroorzaakt door een abnormale immuunreactie op een specifiek eiwit – gluten – die ook toevallig in tarwe zit(37).

Mensen met coeliakie of niet-coeliakie gluten gevoeligheid voor tarwe en andere granen die het eiwit gluten bevat te vermijden.

Mensen met een tarwe allergie hoeft alleen tarwe te vermijden en kan gluten verdragen van granen die geen tarwe bevatten.

Een tarwe allergie wordt vaak gediagnosticeerd door de huidprik test.

De enige behandeling voor tarwe en tarwe-bevattende producten te voorkomen. Dit betekent vermijden van voedingsmiddelen, alsmede beauty en cosmetica die tarwe bevatten.

Samenvatting: Een tarweallergie kan worden veroorzaakt door een gevoeligheid voor een van de honderden eiwitten in tarwe. De enige behandeling is een tarwe-vrij dieet, maar veel mensen ontgroeien ze voordat ze de leerplichtige leeftijd bereiken.

7. Soja

Sojabonen in een houten kom

Soja allergieën heeft invloed op ongeveer 0,4% van de kinderen en worden het meest gezien bij zuigelingen en kinderen onder de drie jaar(38).

Ze worden veroorzaakt door een eiwit in sojabonen of sojabonen bevattende producten. Echter, ongeveer 70% van de kinderen die allergisch zijn voor soja ontgroeien de allergie.

De symptomen kunnen variëren van een jeukende, tintelend mond en een loopneus,uitslag en astma of ademhalingsmoeilijkheden. In zeldzame gevallen kan het een soja-allergie ook anafylaxie veroorzaken(39).

Interessant is dat een klein aantal baby’s die allergisch zijn voor koemelk zijn ook allergisch voor soja(40).

Gemeenschappelijke triggers van het eten van soja allergie omvatten sojabonen en sojaproducten zoals sojamelk of sojasaus. Aangezien soja in veel voedingsmiddelen wordt aangetroffen, is het belangrijk om voedseletiketten te lezen.

Net als andere allergieën, de enige behandeling voor soja allergie is het vermijden van soja.

Samenvatting: Een soja allergie wordt geactiveerd door de eiwitten in sojabonen en sojaproducten. Als u een soja allergie heeft, de enige behandeling is het verwijderen van soja uit je voeding.

8. Vis

Vis allergieën komen vaak voor, dat treft ongeveer 2% van de volwassenen(41).

In tegenstelling tot andere allergieën, het is niet ongewoon voor een vis allergie dat het op latere leeftijd ontwikkeld, zo’n 40% van de mensen ontwikkeld de allergie als ze volwassen zijn(42).

Net als een allergie, kan een vis allergie een ernstige en potentieel fatale allergische reactie veroorzaken. De belangrijkste symptomen zijn braken en diarree, maar in zeldzame gevallen kan anafylaxie ook voorkomen.

Dit betekent dat degenen die allergisch zijn voor vis meestal een epi-pen mee krijgen indien zij toevallig vis eten.

Omdat de symptomen vergelijkbaar kan zijn, wordt een visallergie soms verward met een reactie op verontreiniging in vis, zoals bacteriën, virussen of toxinen(43, 44, 45).

Wat meer, omdat schelpdieren en vissen met vinnen niet dezelfde eiwitten dragen, mensen die allergisch zijn voor schaaldieren zijn niet allergisch voor vis.

Veel mensen met een visallergie zijn allergisch voor een of meer soorten vis.

Samenvatting: vis allergieën komen vaak voor, maar ze kunnen worden verward met een negatieve reactie op besmette vis.

Ander voedsel

Kiwi Fruit

De 8 voedselallergieën hierboven beschreven zijn de meest voorkomende.

Er zijn echter veel meer.

Minder voorkomende voedselallergieën kunnen leiden tot een scala aan symptomen, variërend van lichte jeuk van de lippen en mond (bekend als orale allergie syndroom) tot levensbedreigende anafylaxie.

Bepaalde minder gebruikelijke voedselallergieën zijn onder meer:

 • Lijnzaad
 • sesamzaad
 • Perzik
 • Banaan
 • Avocado
 • Kiwi fruit
 • Passievrucht
 • Selderij
 • Knoflook
 • Mosterdzaden
 • anijszaad
 • Kamille

Samenvatting: Elk voedsel kan een allergie veroorzaken. Andere voedingsmiddelen waar mensen allergisch voor zijn is fruit, groenten en zaden, zoals lijnzaad en sesamzaad.

Denk je dat je een voedselallergie hebt?

Soms kan het moeilijk zijn om voedselallergieën en voedselintoleranties uit elkaar te houden.

Als u vermoedt dat u een voedselallergie hebt, is het belangrijk om uw arts te raadplegen.

Als u wilt weten of u een allergie of een intolerantie bent, zal uw arts waarschijnlijk een aantal diagnostische testen uitvoeren(46, 47).

Deze omvatten:

 • Voedingsoverzicht: een gedetailleerd overzicht van het gegeten voedsel, met inbegrip van timing en symptomen.
 • Huidprik test: Een kleine hoeveelheid voedsel “geprikt” in de huid met behulp van een kleine naald. De huid wordt vervolgens gecontroleerd op een reactie.
 • Mondelinge voedsel uitdagingen: Het probleem voedsel wordt gegeten in een gecontroleerde omgeving onder medisch toezicht in geleidelijk toenemende hoeveelheden.
 • Bloedonderzoek: In sommige gevallen zal bloed worden getrokken en IgE-antilichamen gemeten.

Als u allergisch voor een levensmiddel bent, zal uw arts u adviseren over hoe om het te beheren. Uw arts kan u ook verwijzen naar een diëtist om te helpen bij het beheren van uw voeding.

Samenvatting: Als u vermoedt dat u een voedselallergie heeft, bespreek dit met uw arts. Zij zullen de diagnose stellen door middel van een aantal tests.

Tot Slot

De meeste voedselallergieën worden veroorzaakt door acht voedingsmiddelen: koemelk, eieren, noten, pinda’s, schaaldieren, vis, soja en tarwe.

In tegenstelling tot voedselintoleranties worden voedselallergieën veroorzaakt door uw immuunsysteem die ten onrechte enkele van de eiwitten identificeren in de voeding als schadelijk.

Dit kan leiden tot potentieel levensbedreigende reacties, en de enige behandeling is het verwijderen van het voedsel uit je voeding.

Als u vermoedt dat u een voedselallergie heeft, bespreek dit met uw arts.

 

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − 16 =

It is main inner container footer text