Al eeuwenlang is kamelenmelk een belangrijke voedingsbron geweest voor nomadische culturen in woeste omgevingen zoals woestijnen.

Het is nu commercieel geproduceerd en verkocht in vele landen, maar ook online beschikbaar in poedervorm en ingevroren versies.

Koeien en verschillende op planten en dieren gebaseerde melk tot je beschikking, vraag je je misschien af ​​waarom sommige mensen kamelenmelk kiezen.

Hier zijn 6 voordelen van kamelenmelk – en 3 nadelen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

1. Rijk aan voedingsstoffen

Kamelenmelk is rijk aan veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid.

Als het gaat om het gehalte aan calorieën, eiwitten en koolhydraten is kamelenmelk vergelijkbaar met volle koemelk. Het is echter lager in verzadigd vet en biedt meer vitamine C, B-vitamines, calcium, ijzer en kalium ( 1 , 2 ).

Het is ook een goede bron van gezonde vetten, zoals vetzuren met lange ketens, linolzuur en onverzadigde vetzuren, die de gezondheid van de hersenen en het hart kunnen ondersteunen ( 3 ,4).

Een 120 ml kamelenmelk bevat de volgende voedingsstoffen ( 2 ):

  • Calorieën: 50
  • Eiwit: 3 gram
  • Vet: 3 gram
  • Koolhydraten: 5 gram
  • Thiamine: 29% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Riboflavine: 8% van de ADH
  • Calcium: 16% van de ADH
  • Kalium: 6% van de ADH
  • Fosfor: 6% van de ADH
  • Vitamine C: 5% van de ADH

Kortom: Kamelenmelk heeft een vergelijkbare voedingssamenstelling als koemelk maar biedt minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet en hogere hoeveelheden van verschillende vitamines en mineralen.

2. Kan een betere optie zijn voor mensen met lactose-intolerantie of melkallergie

Lactose-intolerantie is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan lactase, het enzym dat nodig is om de suiker te verteren in zuivelproducten die bekend staan ​​als lactose. Het kan na consumptie van zuivelproducten een opgeblazen gevoel, diarree en buikpijn veroorzaken (5).

Kamelenmelk bevat minder lactose dan koemelk, waardoor het voor veel mensen met lactose-intolerantie draaglijker wordt.

Bij één onderzoek bij 25 mensen met deze aandoening bleek dat slechts 2 deelnemers een milde reactie hadden op ongeveer 1 kop (250 ml) kamelenmelk, terwijl de rest niet werd beïnvloed (6,7).

Kamelenmelk heeft ook een ander eiwitprofiel dan koemelk en lijkt beter te worden verdragen door mensen met een allergie voor koemelk (89).

Een studie bij 35 kinderen van 4 maanden tot 10,5 jaar oud met koemelkallergie merkte op dat slechts 20% gevoelig was voor kamelenmelk door middel van een huidpriktest (10,11).

Bovendien werd kamelenmelk al honderden jaren gebruikt voor de behandeling van diarree veroorzaakt door rotavirus. Onderzoek suggereert dat de melk antilichamen bevat die helpen bij de behandeling van deze diarreeziekte, die vooral bij kinderen voorkomt (12).

Kortom: Kamelenmelk kan een betere keuze zijn voor mensen met lactose-intolerantie of koemelkallergie. Bovendien kan het anti-diarree eigenschappen hebben.

3. Kan bloedsuikerspiegel en insuline verlagen

Van koemelk is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt en de insulinegevoeligheid verbetert bij mensen met diabetes type 1- en type-2(13141516).

De melk bevat insuline-achtige eiwitten, die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de antidiabetische activiteit. Insuline is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Studies wijzen uit dat kamelenmelk het equivalent van 52 eenheden insuline per ongeveer 4 kopjes (1 liter) oplevert. Het bevat ook veel zink, wat kan helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren (13,1718,19).

In een 2 maanden durende studie bij 20 volwassenen met diabetes type 2 verbeterde de insulinegevoeligheid bij degenen die 2 kopjes (500 ml) kamelenmelk dronken, maar niet bij de koemelk groep (20).

Een andere studie toonde aan dat volwassenen met diabetes type 1 die dagelijks 2 kopjes (500 ml) kamelenmelk dronken, naast een dieet, lichaamsbeweging en insulinebehandeling, een lagere bloedsuikerspiegel en insulineniveaus hadden dan degenen die geen kamelenmelk kregen. Drie mensen hadden geen insuline meer nodig (21).

In feite heeft een beoordeling van 22 onderzoeksartikelen vastgesteld dat 2 kopjes (500 ml) per dag de aanbevolen dosis kamelenmelk is om de bloedsuikerspiegel te verbeteren bij diabetici (13).

Kortom: Kamelenmelk kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de insulinegevoeligheid verbeteren, vooral bij mensen met diabetes type 1- en type-2.

4. Kan ziekteverwekkende organismen bestrijden en de immuniteit versterken

Kamelenmelk bevat verbindingen die verschillende ziekteverwekkende organismen lijken te bestrijden. De twee belangrijkste actieve bestanddelen in kamelenmelk zijn lactoferrine en immunoglobulines, eiwitten die aan kamelenmelk immuunreacties kunnen geven (22).

Lactoferrine heeft antibacteriële, schimmelwerende, antivirale, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen . Het remt de groei van E. coli, K. pneumoniae, Clostridium, H.pylori, S. aureus en C. albicans , organismen die ernstige infecties kunnen veroorzaken (22).

Bovendien ontdekte een onderzoek bij ratten dat kamelenmelk beschermde tegen leukopenie (laag aantal witte bloedcellen) en andere bijwerkingen van cyclofosfamide, een toxisch middel tegen kanker. Deze resultaten ondersteunen de immuunbevorderende eigenschappen van de melk (23).

Aanvullend onderzoek suggereert dat kameelwhey-eiwit verantwoordelijk is voor het vermogen van de melk om schadelijke organismen te bestrijden. Het kan antioxiderende eigenschappen hebben die uw lichaam helpen om schade door vrije radicalen te bestrijden (24).

Kortom: Kamelenmelk bevat lactoferrine, immunoglobulinen en kamelenwhey eiwitten, wat verantwoordelijk kan zijn voor het vermogen om organismen te bestrijden en de immuniteit te verhogen.

5. Kan helpen bij hersenaandoeningen en autisme spectrum stoornis

Kamelenmelk is onderzocht op de effecten ervan op gedragsstoornissen bij kinderen en mensen suggereren dat het mensen met autisme kan helpen. Het meeste bewijs is anekdotisch, hoewel een paar kleine studies wijzen op mogelijke voordelen voor het verbeteren van autistisch gedrag (2526).

Autisme Spectrum Stoornissen zijn een overkoepelende term voor verschillende neurologische aandoeningen die sociale interacties kunnen schaden en repetitief gedrag kunnen veroorzaken (27).

Een studie toonde aan dat kamelenmelk autistisch gedrag bij kinderen op het spectrum kan verbeteren. In dit onderzoek werd echter koemelk als een placebo gebruikt en werd opgemerkt dat veel van de deelnemers lactose-intolerantie of melkallergie hadden (728).

Een andere studie bij 65 kinderen met autisme in de leeftijd van 2-12 jaar oud wees erop dat 2 weken drinken van kamelenmelk leidde tot significante verbeteringen in autistische gedragssymptomen, die niet werden gezien in de placebogroep (26).

Hoewel onderzoek veelbelovend is, wordt het niet aanbevolen om standaard behandelingen voor autisme door kamelenmelk te vervangen. Bovendien waarschuwt de Food and Drug Administration (FDA) de ouders dat deze claims niet gerechtvaardigd zijn en onvoldoende bewijsmateriaal bevatten (293031).

Ten slotte kan kamelenmelk baat hebben bij neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer, maar slechts enkele dierstudies hebben dit potentieel onderzocht (323334).

Kortom: Kamelenmelk kan bepaalde gedrags- en neurologische aandoeningen, zoals autisme, en neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer helpen, maar het bewijs is beperkt.

6. Gemakkelijk toe te voegen aan uw voeding

Kamelenmelk kan bijna altijd andere soorten melk vervangen.

Het kan gewoon worden geconsumeerd of worden gebruikt in koffie , thee, smoothies, gebak, sauzen, soepen, kaas, pannenkoek- en wafelbeslag.

Er kunnen subtiele smaakverschillen zijn, afhankelijk van waar de melk vandaan komt. Van Amerikaanse kamelenmelk wordt gezegd dat ze een zoete, enigszins zoute en romige smaak hebben, terwijl kamelenmelk uit het Midden-Oosten een meer nootachtige en rokerige smaak heeft.

Kamelenmelk producten zoals zachte kaas, yoghurt en boter zijn niet overal verkrijgbaar vanwege uitdagingen in de verwerking die worden toegeschreven aan de samenstelling van kamelenmelk (35).

Kortom: Kamelenmelk is vrij veelzijdig en kan in de meeste gevallen andere soorten melk vervangen. Het is echter moeilijk om kaas, yoghurt en boter te maken. Als gevolg hiervan zijn deze producten niet overal verkrijgbaar.

Mogelijke nadelen

Hoewel het verschillende voordelen biedt, heeft kamelenmelk ook bepaalde nadelen.

1. Duurder

Kamelenmelk is om verschillende redenen aanzienlijk duurder dan koemelk.

Net als alle zoogdieren produceren kamelen over het algemeen pas melk na hun bevalling en zijn hun zwangerschappen 13 maanden lang. Dit kan uitdagingen op de productietijd opleveren. Op plaatsen waar kamelenmelk aan belang wint, is de vraag groter dan het aanbod (36).

Kamelen produceren ook veel minder melk dan koeien – ongeveer 6 liter per dag, vergeleken met 24 liter voor een typische gedomesticeerde melkkoe ( 37 ).

In de Verenigde Staten, waar kamelenmelken nieuw is, zijn er slechts een paar duizend kamelen. De FDA beperkt ook de import van kamelenmelk naar de Verenigde Staten aanzienlijk, waardoor de prijs van consumenten producten stijgt.

2. Mag niet worden gepasteuriseerd

Traditioneel wordt kamelenmelk rauw geconsumeerd zonder warmtebehandelingen of pasteurisatie. Veel gezondheidswerkers bevelen het gebruik van rauwe melk in het algemeen niet aan vanwege het hoge risico op voedselvergiftiging ( 3 ,38).

Bovendien het organismen in rauwe melk kunnen infecties, nierfalen en zelfs de dood veroorzaken. Dit risico geldt vooral voor populaties met een hoog risico, zoals zwangere vrouwen, kinderen, oudere volwassenen en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem (383940).

Met name is gebleken dat kamelenmelk organismen bevat die het ademhalingssyndroom in het Midden-Oosten, tuberculose en brucellose (mediterrane koorts) veroorzaken; dit zijn zeer besmettelijke infecties van ongepasteuriseerde zuivelproducten naar mensen (41,42,43).

3. Kan ethische bezwaren opleveren

Kamelenmelk is in de loop van de geschiedenis in veel Oosterse culturen geconsumeerd, maar is pas sinds kort een gecommercialiseerde voedingstrend in westerse samenlevingen.

Dit betekent dat kamelen worden geïmporteerd in gebieden waar ze niet traditioneel leven, zoals de Verenigde Staten, waar kamelen boerderijen worden opgezet om op grotere schaal melk te produceren ( 44 ).

Veel mensen beweren dat mensen geen melk van andere zoogdieren hoeven te drinken en dat ze daarmee dieren uitbuiten, inclusief koeien, geiten en kamelen.

Veel kameelboeren melden dat de dieren niet goed zijn aangepast voor het melken van machines en dat selectief fokken nodig is om hun melkproductie te stimuleren en het melken gemakkelijker te maken ( 45 ).

Daarom vermijden sommige mensen kamelenmelk en andere soorten dierlijke melk als gevolg van ethische bezwaren.

Kortom: Kamelenmelk is duurder dan andere soorten melk, omdat de vraag in de meeste westerse landen groter is dan het aanbod. De melk heeft een hoog risico op schadelijke organismen, omdat deze meestal rauw worden verkocht. Bovendien hebben sommige consumenten ethische bezwaren.

Tot slot

Kamelenmelk is een onderdeel geweest van traditionele voedingen voor bepaalde nomadische populaties door de geschiedenis heen. Het heeft de laatste tijd aandacht gekregen als gezondheidsvoedsel in meer ontwikkelde landen.

Onderzoek toont aan dat kamelenmelk beter wordt verdragen door mensen met lactose-intolerantie en allergieën voor koemelk. Het kan ook de bloedsuikerspiegel verlagen, de immuniteit versterken en bepaalde gedrags- en neurologische aandoeningen zoals autisme ondersteunen.

Toch is deze melk aanzienlijk duurder dan andere soorten en is ze vaak ongepasteuriseerd, wat een gezondheidsrisico vormt, vooral bij populaties met een hoog risico.

Als je kamelenmelk wilt proberen maar het niet lokaal kunt vinden, kun je het online kopen in poedervorm of in bevroren vorm.