Veganistische diëten staan ​​bekend om mensen te helpen gewicht te verliezen.

Ze bieden echter ook een reeks extra gezondheidsvoordelen.

Om te beginnen kan een veganistisch dieet u helpen om een ​​gezond hart te behouden.

Bovendien kan dit dieet enige bescherming bieden tegen diabetes type 2 en bepaalde kankers.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Hier zijn 6 wetenschappelijke voordelen van veganistische diëten.

1. Een veganistisch dieet is rijker aan bepaalde voedingsstoffen

Als u overschakelt naar een veganistisch dieet van een typisch westers dieet, zult u vlees en dierlijke producten moeten elimineren.

Dit zal onvermijdelijk leiden tot een grotere afhankelijkheid van andere voedingsmiddelen zoals volkoren granen, fruit, groenten, bonen, erwten, noten en zaden.

Omdat deze voedingsmiddelen een groter deel van een veganistisch dieet uitmaken dan een typisch Westers dieet, kunnen ze bijdragen aan een hogere dagelijkse inname van bepaalde heilzame voedingsstoffen.

Verschillende studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat veganistische diëten doorgaans meer vezels, antioxidanten en heilzame plantaardige stoffen bevatten. Ze lijken ook rijker te zijn aan kalium, magnesium, foliumzuur en vitamine A, C en E(1, 2, 3, 4).

Niet alle veganistische diëten zijn echter hetzelfde.

Zo kunnen slecht geplande veganistische diëten onvoldoende hoeveelheden essentiële vetzuren, vitamine B12, ijzer, calcium, jodium of zink bevatten(5).

Dat is waarom het belangrijk is om weg te blijven van voedselarme, fast-food veganistische opties. In plaats daarvan, baseer je je dieet op voedingsrijke complete planten en verrijkte voedingsmiddelen. U kunt ook supplementen overwegen zoals vitamine B12.

Kortom: Veganistische voedingen voor volkoren zijn over het algemeen hoger in bepaalde voedingsstoffen. Zorg er echter wel voor dat je alle voedingsstoffen krijgt die je lichaam nodig heeft.

2. Het kan u helpen overtollig gewicht te verliezen

Steeds meer mensen wenden zich tot plantaardige voeding in de hoop overtollig gewicht te verliezen.

Dit is misschien om een ​​goede reden.

Veel observationele studies laten zien dat veganisten slanker zijn en lagere BMI’s hebben dan niet-veganisten(6, 7).

Daarnaast rapporteren verschillende gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken – de gouden standaard in wetenschappelijk onderzoek – dat veganistische diëten effectiever zijn voor gewichtsverlies dan de diëten waarmee ze worden vergeleken(8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16).

In één onderzoek hielp een veganistisch dieet de deelnemers gedurende een studieperiode van 18 weken (meer dan 4,2 kg) meer dan een controledieet te verliezen(9).

Interessant is dat deelnemers aan het veganistische dieet meer gewicht verloren dan degenen die calorie beperkte diëten volgden, zelfs wanneer de veganistische groepen mochten eten totdat ze zich verzadigd voelden(10, 11).

Bovendien concludeerde een recente kleine studie waarin de gewichtsverlieseffecten van vijf verschillende diëten werden vergeleken met vegetarische en veganistische diëten werden net zo goed geaccepteerd als semi-vegetarische en standaard westerse diëten(17).

Zelfs wanneer ze hun dieet niet perfect volgden, verloren de vegetarische en veganistische groepen nog steeds iets meer gewicht dan die op een standaard Westers dieet.

Kortom: Veganistische diëten hebben een natuurlijke neiging om uw calorie-inname te verminderen. Dit maakt ze effectief in het bevorderen van gewichtsverlies zonder de noodzaak om actief te focussen op het snijden van calorieën

3. Het lijkt de bloedsuikerspiegel te verlagen en de nierfunctie te verbeteren

Veganisten hebben wellicht ook voordelen voor diabetes type 2 en de achteruitgang van de nierfunctie.

Inderdaad, veganisten hebben meestal lagere bloedsuikerspiegel, hebben hogere insulinegevoeligheid en tot 50-78% lager risico om type 2 diabetes te ontwikkelen(7, 18, 19, 20, 21).

Studies melden zelfs dat veganistische diëten de bloedsuikerspiegel bij diabetici verlagen meer dan bij mensen met diabetisch op een normaal dieet(10, 12, 13, 22).

In één onderzoek kon 43% van de deelnemers die een veganistisch dieet volgden, hun dosering van bloed-suiker-verlagende medicatie verminderen, vergeleken met slechts 26% in de groep die een diabetische-aanbevolen dieet volgde (22).

Andere onderzoeken rapporteren dat diabetici die vlees vervangen door plantaardige eiwitten kunnen het risico op een slechte nierfunctie verminderen(23, 24, 25, 26, 27, 28).

Bovendien rapporteren verschillende studies dat een veganistisch dieet mogelijk in staat is om systemische distale polyneuropathie symptomen volledig te verlichten – een aandoening bij diabetici die scherpe, brandende pijn veroorzaakt(29, 30).

Kortom: Veganistische diëten kunnen het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verminderen. Ze zijn ook bijzonder effectief in het verlagen van de bloedsuikerspiegel en kunnen helpen voorkomen dat zich verdere medische problemen ontwikkelen.

4. Een veganistisch dieet kan beschermen tegen bepaalde kankers

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan ongeveer een derde van alle vormen van kanker worden voorkomen door factoren die onder uw controle vallen, waaronder voeding.

Bijvoorbeeld, regelmatig eten van peulvruchten kan het risico op darmkanker met ongeveer 9-18% verminderen(31).

Onderzoek suggereert ook dat het eten van ten minste zeven porties vers fruit en verse groenten per dag uw kans op kanker kan verlagen met maximaal 15%(32).

Veganisten eten over het algemeen aanzienlijk meer peulvruchten, groenten en fruit dan niet-veganisten. Dit zou kunnen verklaren waarom uit een recente beoordeling van 96 onderzoeken naar voren kwam dat veganisten kunnen profiteren van een 15% lager risico om kanker te ontwikkelen of eraan te sterven(7).

Bovendien bevatten veganistische diëten over het algemeen meer sojaproducten, die wat bescherming tegen borstkanker kunnen bieden(33, 34, 35).

Het vermijden van bepaalde dierlijke producten kan ook helpen het risico op prostaat-, borst- en dikke darmkankers te verminderen.

Dat kan zijn omdat veganistisch dieet vermijden gerookt of verwerkt vlees en vleeswaren gekookt bij hoge temperaturen, waarvan gedacht wordt dat het bepaalde soorten kanker bevordert(36, 37, 38, 39).

Veganisten vermijden ook zuivelproducten, waarvan sommige onderzoeken aantonen dat ze het risico op het gebruik van zuivelproducten enigszins kunnen verhogen prostaatkanker(40).

Aan de andere kant zijn er ook aanwijzingen dat zuivelproducten het risico op andere vormen van kanker, zoals darmkanker kunnen helpen verminderen. Daarom is het onwaarschijnlijk dat het vermijden van zuivel het algehele risico van kanker bij veganisten verlaagt (41).

Het is belangrijk op te merken dat deze studies observationeel van aard zijn. Ze maken het onmogelijk precies aan te geven waarom veganisten minder risico lopen op kanker.

Totdat onderzoekers meer weten, lijkt het verstandig om je te concentreren op het verhogen van de hoeveelheid vers fruit, groenten en peulvruchten die je elke dag eet, terwijl je je consumptie van verwerkt, gerookt en te gaar vlees beperkt.

Kortom: Bepaalde aspecten van het veganistische dieet kunnen bescherming bieden tegen prostaat-, borst- en dikke darmkankers.

5. Het is gekoppeld aan een lager risico op hartziekten

Het eten van vers fruit, groenten, peulvruchten en vezels is gekoppeld aan een lager risico op hartziekten(32, 42, 43, 44, 45).

Al deze worden over het algemeen in grote hoeveelheden gegeten in goed geplande veganistische diëten.

Observationele studies waarin veganisten vergeleken worden met vegetariërs en de algemene bevolking meldt dat veganisten baat kunnen hebben bij een 75% lager risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk(20).

Veganisten kunnen ook tot 42% minder risico hebben om te overlijden aan een hartaandoening (20).

Bovendien rapporteren verschillende gerandomiseerde gecontroleerde studies dat veganistische diëten veel effectiever zijn in het verminderen van de bloedsuikerspiegel , LDL-cholesterol en totale cholesterolwaarden dan de diëten waarmee ze worden vergeleken(7, 9, 10, 12, 46).

Dit kan met name gunstig zijn voor de gezondheid van het hart, aangezien het verlagen van hoge bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegels het risico op hartaandoeningen met wel 46% kan verminderen (47).

In vergelijking met de algemene bevolking, hebben veganisten ook de neiging om meer volkoren granen en noten te eten die beide goed zijn voor het hart (48, 49).

Kortom: Veganistische diëten kunnen de gezondheid van het hart ten goede komen door de risicofactoren die bijdragen aan hartaandoeningen aanzienlijk te verminderen.

6.Een veganistisch dieet kan pijn van artritis verminderen

Een aantal studies hebben gemeld dat een veganistisch dieet positieve effecten bij mensen met verschillende vormen van artritis heeft.

Eén studie wees 40 arthritische deelnemers willekeurig toe om ofwel door te gaan met het eten van hun omnivore dieet of om 6 weken lang over te schakelen op een plantaardig plantaardig veganistisch dieet.

Diegenen met een veganistisch dieet rapporteerden hogere energieniveaus en beter algemeen functioneren dan degenen die hun dieet niet veranderden(50).

Twee andere studies onderzochten de effecten van een probiotisch rijk veganistisch rauw dieet op symptomen van reumatoïde artritis.

Beide rapporteerden dat deelnemers aan de veganistische groep een grotere verbetering van de symptomen ervoeren, zoals pijn, gewrichtszwelling en ochtendstijfheid dan degenen die hun omnivore dieet voortzetten(51, 52).

Kortom: Veganistische diëten op basis van probiotisch rijk voedsel kunnen de symptomen van artrose en reumatoïde artritis aanzienlijk verminderen.

Tot slot

Veganistische diëten kunnen een scala aan gezondheidsvoordelen bieden.

Voor het grootste deel zijn de precieze redenen waarom deze voordelen optreden niet volledig bekend.

Dat gezegd hebbende, totdat verder onderzoek naar voren komt, kan het alleen maar ten goede komen aan het verhogen van de hoeveelheid voedselrijke, hele plantvoedsel in uw dieet.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.