Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

Waarom miso ongelooflijk gezond is

1167 Views

Waarom miso ongelooflijk gezond is

Miso is een gefermenteerde specerij vooral populair in delen van Azië, hoewel het ook zijn weg heeft gevonden naar de Westerse wereld.

Hoewel miso nog onbekend is voor velen, personen die bekend zijn met het hebben het zeer waarschijnlijk geconsumeerd in de vorm van de Japanse miso soep.

Het is ongelooflijk voedzaam en is gekoppeld aan een verscheidenheid van voordelen voor de gezondheid, met inbegrip van een betere spijsvertering en een sterker immuunsysteem.

Wat is Miso?

Deze traditionele Japanse kruiderij bestaat uit een dikke pasta gemaakt van sojabonen die zijn gefermenteerd met zout en een koji starter.

De starter bevat meestal de Aspergillus oryzae schimmel.

Miso pasta kan worden gebruikt om sauzen, spreads of om bouillon te maken , of het inleggen van groenten en vlees.

Mensen over het algemeen beschrijven de smaak als een combinatie van zout en umami (hartig), en de kleur kan variëren van wit, geel, rood of bruin, afhankelijk van de variëteit.

Hoewel miso van oudsher wordt gemaakt van sojabonen, bepaalde variëteiten maken gebruik van andere soorten bonen en erwten.

Andere bestanddelen kunnen ook worden gebruikt om het te maken, met inbegrip van rijst, gerst, rogge, boekweit en hennepzaden, die allemaal heeft invloed op de kleur en smaak van het eindproduct.

Samenvatting: Miso is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen vaak vermengd met andere ingrediënten. Het is een veelzijdige specerij beschikbaar in vele variëteiten.

Het is rijk aan verschillende voedingsstoffen

Miso bevat een goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en heilzame plantaardige stoffen. Een 28 gram portie geeft u over het algemeen( 1 ):

 • Calorieën: 56
 • Koolhydraten: 7 gram
 • Vet: 2 gram
 • Eiwit: 3 gram
 • Natrium: 43% van de ADH
 • Mangaan: 12% van de ADH
 • Vitamine K: 10% van de ADH
 • Koper: 6% van de ADH
 • Zink: 5% van de ADH

Het bevat ook kleinere hoeveelheden B-vitamines, calcium, ijzer, magnesium, selenium en fosfor, en is een bron van choline ( 1 , 2 ).

Interessant is dat de variëteiten gemaakt van sojabonen worden beschouwd als bronnen van complete eiwitten, omdat ze alle essentiële aminozuren die nodig zijn voor de gezondheid van de mens bevatten ( 1 ).

Bovendien het fermentatieproces gebruikt om miso te produceren, maakt het gemakkelijker voor het lichaam om voedingsstoffen die het bevat te absorberen (3 , 4 ).

Het gistingsproces bevordert ook de groei van probiotica, nuttige bacteriën die een breed scala van voordelen voor de gezondheid bieden. A. oryzae is de belangrijkste probiotische stam in miso ( 5 , 6 , 7 ).

Dat gezegd hebbende, miso is ook erg zout. Dus, als je kijkt naar uw zoutinname , kunt u uw huisarts vragen voor het toevoegen van grote hoeveelheden aan uw dieet.

Samenvatting: Miso is een bron van eiwitten en rijk aan diverse voedingsstoffen en heilzame plantenstoffen. Het bevat echter ook veel zout.

Miso verbetert je spijsvertering

Miso in een kleine bruine kom

Je darmen is de thuisbasis van triljoenen bacteriën.

Sommige zijn nuttig, terwijl anderen zijn schadelijk. Het hebben van het juiste type van bacteriën in je darmen helpt u bij het behoud van een gezonde darmflora.

Het hebben van een gezonde darmflora is zeer belangrijk omdat het helpt je lichaam te beschermen tegen giftige stoffen en schadelijke bacteriën. Het verbetert ook de spijsvertering en vermindert gas, constipatie en antibiotica-gerelateerde diarree of een opgeblazen gevoel ( 6 , 8 , 9 ).

A. oryzae is de belangrijkste probiotische stam in miso. Onderzoek toont aan dat de probiotica in deze specerij kan helpen de symptomen in verband met problemen met de spijsvertering inclusief inflammatoire darmziekten (IBD) te verminderen( 10 ).

Daarnaast helpt het fermentatieproces ook de spijsvertering te verbeteren door vermindering van de hoeveelheid antinutriënten.

Antinutriënten verbindingen worden van nature in voedingsmiddelen aangetroffen, met inbegrip van de sojabonen en granen gebruikt om miso te produceren. Als u antinutriënten consumeert, kunnen ze zich binden aan voedingsstoffen in je darmen, deze verminderen het vermogen van je lichaam om hen te absorberen.

Fermentatie vermindert antinutrienten niveuas in miso en andere gefermenteerde producten, die helpt bij het verbeteren van de spijsvertering ( 3 ).

Samenvatting: Miso fermentatie verbetert het vermogen van het lichaam om het te verteren en het absorberen van voedsel. Het specerij bevat ook probiotica die darmgezondheid en spijsvertering kan bevorderen.

Kan het risico van bepaalde kankers verminderen

Miso kan bescherming bieden tegen bepaalde vormen van kanker.

Ten eerste maagkanker. Observationele studies hebben herhaaldelijk een verband aangetoond tussen de zoutrijke diëten en maagkanker ( 11 , 12 ).

Ondanks het hoge zoutgehalte, miso lijkt niet het risico van maagkanker op de manier waarop andere zoutrijke voedingsmiddelen dat doen toenemen.

Bijvoorbeeld, een studie vergeleek miso met een zout bevattende voedingsmiddelen, zoals gezouten vis, vleeswaren en ingelegde voedingsmiddelen.

De vis, vlees en gepekelde voedingsmiddelen werden gekoppeld aan een 24-27% hoger risico op maagkanker, terwijl miso niet gekoppeld was aan een verhoogd risico ( 12 ).

Experts geloven dat dit kan zijn vanwege gunstige stoffen gevonden in soja, die potentieel de kankerverwekkende effecten van zout tegen gaan (12 , 13 , 14 ).

Dierenstudies geven ook aan dat het eten van miso het risico op long-, maag-en borstkanker kan verminderen. Dit lijkt vooral het geval voor soorten die zijn gefermenteerd gedurende 180 dagen of langer ( 15 , 16 , 17 , 18 ).

Miso fermentatie kan wel een paar weken tot zo’n drie jaar duren. Over het algemeen langere gisting tijden produceren donkerdere, sterker smakende miso.

Bij de mens, studies melden dat regelmatige miso consumptie het risico op lever en borstkanker kan verminderen met 50-54%. De bescherming tegen borstkanker lijkt vooral gunstig bij postmenopauzale vrouwen ( 19 , 20 , 21 ).

Dit specerij is ook rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen de cellen van uw lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen, een soort van celschade in verband met kanker ( 22 ).

Toch zijn er meer studies nodig voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Samenvatting: Regelmatige consumptie miso kan het risico op bepaalde vormen van kanker verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig.

Het kan uw immuunsysteem verstrekken

Drie verschillende soorten Miso Paste

Miso bevat voedingsstoffen die uw immuunsysteem optimaal kunnen helpen.

Zo kan de probiotica in miso helpen versterken van je darmflora, op zijn beurt kan het de immuniteit stimuleren en de groei van schadelijke bacteriën verminderen( 6 , 7 ).

Bovendien, een probiotische-rijk dieet kan helpen uw risico op ziek te verminderen en helpen om sneller te herstellen na infecties, zoals de gewone verkoudheid (23 , 24 ).

Bovendien, regelmatige consumptie van probiotische-rijke voedingsmiddelen zoals miso kan de behoefte aan infectie-bestrijdende antibiotica verminderen tot 33% ( 25 ).

Dat gezegd hebbende, verschillende probiotische stammen kunnen verschillende effecten op uw gezondheid hebben. Meer studies zijn nodig met behulp van miso-specifieke stammen voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Samenvatting: Miso rijke probiotische inhoud kan uw immuunsysteem stimuleren en helpen bij het afweren van infecties. Dat gezegd hebbende, meer studies nodig zijn voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Andere mogelijke voordelen

Deze Japanse kruiderij kunnen een scala aan andere voordelen voor de gezondheid bieden:

 • Kan gezondheid van het hart bevorderen: Miso soep kan het risico op overlijden aan hart-en vaatziekten verkleienen. Echter, de beschermende effecten lijken klein te zijn en kan specifiek voor Japanse vrouwen zijn ( 26 ).
 • Kan het cholesterolgehalte verlagen: Dierenstudies tonen aan dat miso kan helpen niveaus van het “slechte” LDL-cholesterol in het bloed te verlagen ( 27 , 28 ).
 • Kan de bloeddruk verlagen: Miso lijkt de bloeddruk te verlagen bij dieren. Echter, de resultaten bij mensen blijven verdeeld ( 15 , 29 ).
 • Kan beschermen tegen diabetes type 2: Sommige studies tonen aan dat gefermenteerde sojaproducten zoals miso kan helpen vertragen de progressie van type 2 diabetes. Echter, niet alle studies zijn het erover eens ( 30 , 31 ).
 • Kan gezondheid van de hersenen bevorderen: Probiotic-rijke voedingsmiddelen zoals miso kan gezondheid van de hersenen ten goede komen door te helpen bij het verbeteren van het geheugen en het verminderen van de symptomen van angst, stress, depressie, autisme en obsessief-compulsieve stoornis (OCS) ( 32 , 33 , 34 ).

Hoewel deze toegevoegd voordelen zijn bemoedigend, is het goed om op te merken dat enkele studies regelmatige miso direct linkt naar de bovenstaande voordelen. Meer onderzoek is nodig.

Samenvatting: Consumeren van miso is indirect verbonden met de vele extra voordelen voor de gezondheid. Er zijn echter meer miso-specifieke studies nodig.

Is Miso veilig?

Miso consumptie is over het algemeen veilig voor de meeste mensen.

Echter, het bevat een grote hoeveelheid zout. Zo kan het niet een goede keuze zijn voor mensen die behoefte hebben om hun zoutinname te beperken als gevolg van een medische aandoening.

Bovendien, miso heeft een relatief hoog gehalte aan vitamine K1, die kan fungeren als een bloedverdunner. Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zorg ervoor dat u eerst uw arts raadpleeg voordat u deze aan uw voeding toevoegt.

Tot slot worden de meeste variëteiten gemaakt van sojabonen, die zouden kunnen worden beschouwd als een goitrogen.

Goitrogenen zijn verbindingen die kunnen interfereren met de normale werking van de schildklier, vooral bij degenen die al een slechte schildklierfunctie hebben.

Dat gezegd hebbende, als goitrogen-bevattende voedingsmiddelen worden gekookt en met mate geconsumeerd, zijn ze waarschijnlijk veilig voor alle individuen – zelfs die problemen hebben met de schildklier ( 35 ).

Samenvatting: Miso wordt veilig beschouwd voor de meeste mensen. Individuen op zoutarm dieet of bloedverdunners of die met een slecht functionerende schildklier, is het beste om hun inname te beperken.

Hoe miso te gebruiken

In Europa of Noord-Amerika, kunt u miso in de meeste Aziatische supermarkten, evenals een aantal conventionele supermarkten vinden.

De kleur is een goede indicator van de smaak. Dat wil zeggen, donkere kleuren zijn over het algemeen gekoppeld aan een sterkere, zoutere smaak.

Bovendien is het niet moeilijk het thuis te maken. Het vereist slechts een paar ingrediënten en wat geduld. Als u wilt proberen, kunt u beginnen met dit eenvoudige recept (video).

Miso is zeer veelzijdig en kan worden gebruikt in een verscheidenheid van manieren.Bijvoorbeeld, kunt u deze gebruiken voor het toevoegen van smaak voor bouillon, marinade of stoofschotel.

U kunt het ook  mengen met ingrediënten zoals pindakaas, tofu, citroen of appelsap als dipsaus of boterhampasta te maken. In combinatie met olie en azijn, het levert een eenvoudige en smakelijke saladedressing op.

Miso kan het best worden gebruikt in koude in plaats van warme gerechten, omdat de probiotica kan worden gedood door hoge temperaturen. Dat gezegd hebbende, sommige door hitte gedode probiotische stammen kunnen nog steeds een aantal voordelen bieden, dus dit onderwerp blijft controversieel ( 36 , 37 ).

Ongeopende miso pasta kan bij kamertemperatuur worden bewaard voor langere tijd.

Echter, als je eenmaal hebt geopend, zorg ervoor om het te bewaren in de koelkast en in een afgesloten pot.

Samenvatting: Miso is een uiterst veelzijdig ingrediënt te koop in de meeste Aziatische supermarkten. De bovenstaande tips kunnen u helpen deze toe te voegen aan uw voeding.

Samenvatting

Miso is een voedselrijke, veelzijdige kruiderij dat zeker de moeite waard is om te proberen.

Het fermentatieproces gebruikt om het te produceren kan vooral nuttig, die mogelijk uw spijsvertering stimuleert, helpt uw immuunsysteem en het bestrijden van de ziekte.

Als u van plan bent om miso eens te proberen, maar in gedachten houden dat de smaak sterk en vrij zout kan zijn.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text