Miso is een gefermenteerde pasta, vooral populair in delen van Azië, hoewel het ook zijn weg heeft gevonden naar de westerse wereld.

Hoewel miso nog steeds onbekend is voor velen, personen die ermee vertrouwd zijn hebben het waarschijnlijk geconsumeerd in de vorm van Japanse miso-soep.

Het is ongelooflijk voedzaam en gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een betere spijsvertering en een sterker immuunsysteem.

Wat is Miso?

Dit traditionele Japanse smaakmaker bestaat uit een dikke pasta gemaakt van sojabonen die zijn gefermenteerd met zout en een koji-starter.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

De starter bevat meestal de Aspergillus oryzae schimmel.

Miso pasta vaak gebruikt om sauzen, spreads of om bouillon van te maken en om groenten en vlees te zouten.

Mensen beschrijven over het algemeen de smaak als een combinatie van zout en umami (hartig) en de kleur kan variëren tussen wit, geel, rood of bruin, afhankelijk van de variëteit.

Hoewel miso van oudsher gemaakt is van sojabonen, bepaalde variëteiten maken gebruik van andere soorten bonen en erwten.

Er kunnen ook andere ingrediënten worden gebruikt, zoals rijst, gerst, rogge, boekweit en hennepzaden, die allemaal van invloed zijn op de kleur en smaak van het eindproduct.

Kortom: Miso is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen vaak vermengd met andere ingrediënten. Het is een veelzijdige kruiderij die in veel soorten verkrijgbaar is.

Het is rijk aan verschillende voedingsstoffen

Miso bevat een goede hoeveelheid vitamines, mineralen en heilzame plantaardige stoffen. Een 28 gram portie geeft u over het algemeen( 1 ):

 • Calorieën: 56
 • Koolhydraten: 7 gram
 • Vet: 2 gram
 • Eiwit: 3 gram
 • Natrium: 43% van de ADH
 • Mangaan: 12% van de ADH
 • Vitamine K: 10% van de ADH
 • Koper: 6% van de ADH
 • Zink: 5% van de ADH

Het bevat ook kleinere hoeveelheden B-vitamines, calcium, ijzer, magnesium, selenium en fosfor, en is een bron van choline ( 1 , 2 ).

Interessant is dat de variëteiten gemaakt van sojabonen worden beschouwd als bron van een compleet eiwit omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten die nodig zijn voor de menselijke gezondheid( 1 ).

Bovendien maakt het fermentatieproces dat wordt gebruikt om miso te maken het gemakkelijker voor het lichaam om de voedingsstoffen die het bevat te absorberen (3 , 4 ).

Het fermentatieproces bevordert ook de groei van probiotica, gunstige bacteriën die een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden. A. oryzae is de belangrijkste probiotische stam aanwezig in miso( 5 , 6 , 7 ).

Dat gezegd hebbende, is miso ook erg zout. Als u dus naar uw zoutinname kijkt, wilt u misschien eerst overleggen met uw huisarts voordat u grote hoeveelheden aan uw voeding toevoegt.

Kortom: Miso is een complete bron van eiwitten en rijk aan een verscheidenheid aan voedingsstoffen en nuttige plantaardige stoffen. Het is echter ook rijk aan zout.

Miso verbetert je spijsvertering

Je darm is de thuisbasis van biljoenen bacteriën.

Sommige zijn nuttig, terwijl andere schadelijk zijn. Het hebben van het juiste type bacteriën in je darm helpt je om een gezonde darmflora te behouden.

Het hebben van een gezonde darmflora is erg belangrijk omdat het je lichaam beschermt tegen gifstoffen en schadelijke bacteriën. Het verbetert ook de spijsvertering en vermindert gas, obstipatie en antibiotica-gerelateerde diarree of een opgeblazen gevoel ( 6 , 8 , 9 ).

A. oryzae is de belangrijkste probiotische stam die aanwezig is in miso. Onderzoek toont aan dat probiotica in deze pasta kunnen helpen bij het verminderen van symptomen die verband houden met spijsverteringsproblemen, waaronder inflammatoire darmaandoeningen (IBD)10 ).

Bovendien helpt het fermentatieproces de spijsvertering te verbeteren door de hoeveelheid antinutriënten in sojabonen te verminderen.

Antinutriënten zijn verbindingen die van nature in voedingsmiddelen voorkomen, inclusief in de sojabonen en granen die worden gebruikt om miso te produceren. Als u antinutriënten gebruikt, kunnen ze zich binden aan voedingsstoffen in uw darmen, waardoor het vermogen van uw lichaam om ze te absorberen vermindert.

Fermentatie vermindert de hoeveelheid antinutriënten in miso en andere gefermenteerde producten, wat de spijsvertering helpt verbeteren ( 3 ).

Kortom: Miso fermentatie helpt het vermogen van het lichaam om voedsel te verteren en te absorberen te verbeteren. De pasta bevat ook probiotica die de darmgezondheid en de spijsvertering kunnen bevorderen.

Kan het risico op bepaalde vormen van kanker verminderen

Miso biedt mogelijk bescherming tegen bepaalde soorten kanker.

Ten eerste maagkanker. Observationele studies hebben herhaaldelijk een verband gevonden tussen zoutrijke voedingen en maagkanker ( 11 , 12 ).

Ondanks het hoge zoutgehalte lijkt miso echter niet het risico op maagkanker te verhogen zoals andere voedingsmiddelen met hoog zoutgehalte.

Een studie vergeleek bijvoorbeeld miso met zout bevattende voedingsmiddelen zoals gezouten vis, vleeswaren en zure voedingsmiddelen.

De vis, vlees en gezoute voedingsmiddelen waren gekoppeld aan een 24-27% hoger risico op maagkanker, terwijl miso niet was gekoppeld aan een verhoogd risico ( 12 ).

Experts geloven dat dit te wijten kan zijn aan heilzame verbindingen die aanwezig zijn in soja, die mogelijk de kankerbevorderende effecten van zout tegengaan(12 , 13 , 14 ).

Dierstudies melden ook dat het eten van miso het risico op long-, darm-, maag- en borstkankers kan verminderen. Dit lijkt vooral het geval te zijn voor soorten die 180 dagen of langer gefermenteerd zijn( 15 , 16 , 17 , 18 ).

Miso fermentatie kan van enkele weken tot wel drie jaar duren. Over het algemeen produceren langere fermentatie tijden een donkerdere, sterker smakende miso.

Bij de mens, studies rapporteren dat regelmatige miso consumptie het risico op lever- en borstkanker met 50-54% kan verminderen. De bescherming van borstkanker lijkt vooral gunstig voor postmenopauzale vrouwen ( 19 , 20 , 21 ).

Deze pasta is ook rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen de cellen van je lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen, een soort celschade in verband met kanker(22 ).

Niettemin zijn meer studies nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Regelmatige miso consumptie kan het risico op bepaalde soorten kanker verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig.

Het kan uw immuunsysteem verstrekken

Miso bevat voedingsstoffen die je immuunsysteem optimaal kunnen laten functioneren .

De probiotica in miso kunnen bijvoorbeeld helpen je darmflora te versterken, waardoor de immuniteit versterkt en de groei van schadelijke bacteriën verminderd( 6 , 7 ).

Bovendien kan een probiotisch dieet je ziekterisico verminderen en je sneller helpen herstellen van infecties zoals verkoudheid (23 , 24 ).

Bovendien kan het regelmatig consumeren van probiotische-rijke voedingsmiddelen zoals miso de noodzaak van antibiotica tegen infectie tot 33% verminderen( 25 ).

Dat gezegd hebbende, verschillende probiotische stammen kunnen verschillende effecten hebben op uw gezondheid. Meer studies zijn nodig met behulp van miso specifieke stammen voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Miso rijke probiotische inhoud kan uw immuunsysteem versterken en infecties helpen voorkomen. Dat gezegd hebbende, zijn er meer studies nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Andere potentiële voordelen

Deze Japanse specerij kan een reeks andere gezondheidsvoordelen bieden:

 • Kan de gezondheid van het hart bevorderen: Miso soep kan het risico op overlijden door hartaandoeningen verminderen. De beschermende effecten lijken echter klein en kunnen specifiek zijn voor Japanse vrouwen26 ).
 • Kan het cholesterolgehalte verlagen: Onderzoeken met dieren tonen aan dat miso kan helpen de niveaus van “slecht” LDL-cholesterol in het bloed te verminderen( 27 , 28 ).
 • Kan de bloeddruk verlagen: Miso lijkt de bloeddruk bij dieren te verlagen. Resultaten bij mensen blijven echter verdeeld( 15 , 29 ).
 • Kan beschermen tegen diabetes type 2: Sommige onderzoeken tonen aan dat gefermenteerde sojaproducten, zoals miso, de progressie van diabetes type 2 vertragen. Echter niet alle studies zijn het ermee eens( 30 , 31 ).
 • Kan gezondheid van de hersenen bevorderen: Probiotica-rijke voedingsmiddelen zoals miso kan de gezondheid van de hersenen ten goede komen door te helpen bij het verbeteren van het geheugen en het verminderen van de symptomen van angst, stress, depressie, autisme en obsessief-compulsieve stoornis (OCS) ( 32 , 33 , 34 ).

Hoewel deze extra voordelen bemoedigend zijn, is het goed om te vermelden dat weinig studies reguliere miso rechtstreeks aan bovenstaande voordelen koppelen. Meer onderzoek is nodig.

Kortom: Miso consumptie is indirect gekoppeld aan een reeks extra gezondheidsvoordelen. Er zijn echter meer miso specifieke onderzoeken nodig.

Is Miso veilig?

Miso consumptie is over het algemeen veilig voor de meeste mensen.

Het bevat echter een grote hoeveelheid zout. Het is dus misschien geen goede keuze voor mensen die hun zoutinname moeten beperken vanwege een medische aandoening.

Daarnaast heeft miso een relatief hoog vitamine K1 gehalte, dat als een bloedverdunner kan werken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u uw arts of apotheker raadplegen voordat u hem aan uw voeding toevoegt.

Ten slotte zijn de meeste variëteiten gemaakt van sojabonen, die als een goitrogeen kunnen worden beschouwd.

Goitrogenen zijn verbindingen die de normale werking van de schildklier kunnen verstoren, vooral bij diegenen die al een slechte schildklierfunctie hebben .

Dat gezegd hebbende, wanneer goitrogen-bevattende voedingsmiddelen met mate worden gekookt en geconsumeerd, zijn ze waarschijnlijk veilig voor alle individuen – zelfs mensen met schildklier problemen( 35 ).

Kortom: Miso wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd. Mensen die weinig zout eten of bloedverdunners gebruiken of die slecht functionerende schildklier hebben, willen hun inname mogelijk beperken.

Hoe miso te gebruiken

In Europa of Noord-Amerika kunt u miso vinden in de meeste Aziatische supermarkten, evenals in enkele conventionele supermarkten.

De kleur een goede indicator van smaak kan zijn. Dat wil zeggen, donkere kleuren zijn over het algemeen gekoppeld aan een sterkere zoutere smaak.

Bovendien is het niet zo moeilijk om het thuis te maken. Het vereist slechts een paar ingrediënten en wat geduld. Als je het wilt proberen, kun je beginnen met dit eenvoudige recept (video).

Miso is zeer veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een ​​bouillon, marinade of braadpan te aromatiseren.

Je kunt het ook mengen met ingrediënten zoals pindakaas, tofu, citroen of appelsap om dipsauzen of een boterhampasta te maken. In combinatie met olie en azijn levert het een eenvoudige en smakelijke slasaus op.

Miso kan het best worden gebruikt in koude in plaats van warme gerechten, omdat de probiotica kunnen worden gedood door hoge temperaturen. Dat gezegd hebbende, sommige door warmte gedode probiotische stammen kunnen nog steeds enkele voordelen bieden, dus dit onderwerp blijft controversieel( 36 , 37 ).

Ongeopende miso-pasta kan lang op kamertemperatuur worden bewaard.

Als u het eenmaal hebt geopend, bewaar het dan in de koelkast in een gesloten verpakking en gebruik het idealiter binnen een jaar na aanschaf.

Kortom: Miso is een uiterst veelzijdig ingrediënt te koop in de meeste Aziatische supermarkten. De bovenstaande tips kunnen u helpen om het aan uw voeding toe te voegen.

Tot slot

Miso is een voedzame veelzijdige smaakmaker die zeker de moeite waard is om bij de hand te houden.

Het fermentatieproces gebruikt om het te produceren kan vooral nuttig met name gunstig zijn om de spijsvertering te stimuleren, het immuunsysteem te helpen en ziekten bestrijden.

Als u van plan bent om miso te proberen, houd er dan rekening mee dat de smaak sterk en vrij zout kan zijn.

1 Comment

 1. Ja Miso Ik ben er dol op, maar ik maak ook graag italiaanse pasta .
  maar ja ,Ik ben dol op het smaakje Miso en breng mijn pasta op smaak met miso .
  ik weet dat het zo niet hoort , maar dit is net wat mijn pasta wat meer smaak geeft ,en maakt de pasta zo ook gezonder !

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.