Na water is thee de meest geconsumeerde drank ter wereld (1).

Assam thee is een bepaald type zwarte thee dat bekend staat om zijn volle, frisse, moutige en sterke smaak en vele potentiële gezondheidsvoordelen.

Dit artikel evalueert assam thee, inclusief de gezondheidsvoordelen, mogelijke nadelen en bereidingsmethoden.

Wat is Assam thee?

Assam thee is een variëteit van zwarte thee gemaakt van de bladeren van de plant Camellia sinensis var. assamica. Het wordt traditioneel geteeld in de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam, één van de grootste theeproducerende regio’s ter wereld(2).

Vanwege het van nature hoge cafeïnegehalte wordt Assam thee vaak als ontbijtthee op de markt gebracht. Veel Ierse en Engelse ontbijten gebruiken Assam of een mengsel dat het bevat.

Assam thee wordt vaak omschreven als een volle, frisse, moutige en sterke smaak. Deze verschillende kenmerken worden meestal toegeschreven aan het unieke productieproces van de thee.

Nadat verse Assam theebladeren zijn geoogst en verdord, ondergaan ze een oxidatieproces – ook wel aangeduid als fermentatie – waardoor ze gedurende een bepaalde periode worden blootgesteld aan zuurstof in een omgeving met gecontroleerde temperatuur (3).

Dit proces stimuleert chemische veranderingen in de bladeren, wat resulteert in de unieke smaken, kleur en plantensoorten die kenmerkend zijn voor Assam thee.

Kortom: Assam thee is een soort zwarte thee die afkomstig is uit de Indiase deelstaat Assam. Het productieproces geeft het een onderscheidende smaak, kleur en voedingsprofiel.

Kan enkele voordelen voor de gezondheid hebben

Onderzoek wijst uit dat het rijke aanbod aan plantaardige stoffen van Assam thee op verschillende manieren de gezondheid kan bevorderen.

Beschikt over veel antioxidanten

Zwarte thee zoals Assam bevat verschillende unieke plantaardige stoffen, waaronder theaflavinen, thearubiginen en catechinen, die als antioxidanten in je lichaam fungeren en mogelijk een rol spelen bij ziektepreventie (14).

Je lichaam produceert van nature zeer reactieve chemicaliën, de zogenaamde vrije radicalen. Wanneer er te veel accumulatie is, kunnen ze uw weefsels beschadigen en bijdragen aan ziekten en versnelde veroudering (5).

De antioxidanten in zwarte thee kunnen de negatieve effecten van vrije radicalen tegengaan, cellen beschermen tegen schade en ontstekingen verminderen (1).

Veel deskundigen zijn van mening dat deze stoffen de gezondheidsbevorderende eigenschappen van zwarte thee geven.

Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Sommige dierstudies suggereren dat polyfenol verbindingen in zwarte thee kunnen helpen cholesterol te verlagen en de opbouw van plaque in bloedvaten te voorkomen (6).

Menselijke studies geven echter inconsistente resultaten. Verscheidene vertonen een sterke associatie tussen dagelijkse inname van 3-6 kopjes (710-1,420 ml) zwarte thee en aanzienlijk verlaagd risico op hart- en vaatziekten, maar andere geven geen associatie aan (7,8).

Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe zwarte theeën, zoals Assam, de gezondheid van het hart beïnvloeden .

Kan de immuunfunctie ondersteunen

Eerder onderzoek suggereert dat de polyfenol verbindingen in zwarte thee kunnen functioneren als prebiotica in uw spijsverteringskanaal (9).

Prebiotica zijn verbindingen die worden aangetroffen in verschillende voedingsmiddelen die de groei en het behoud van gezonde bacteriën in uw darm ondersteunen (10).

Een bloeiende gemeenschap van gezonde darmbacteriën is een essentieel onderdeel van een goede immuunfunctie omdat het schadelijke bacteriën bestrijdt die u mogelijk ziek kunnen maken (10).

Dat gezegd hebbende, er is onvoldoende bewijs voor het verband tussen zwarte thee en immuniteit. Meer onderzoek is nodig.

Kan anti-kanker effecten hebben

Verschillende reageerbuis- en dierstudies wijzen erop dat verschillende zwarte thee verbindingen de groei en verspreiding van kankercellen kunnen remmen (11).

Bovendien heeft een klein aantal onderzoeken bij mensen associaties vastgesteld tussen de inname van zwarte thee en een verlaagd risico op bepaalde kankers , waaronder huid- en longkanker (12).

Hoewel deze gegevens veelbelovend zijn, zijn grotere, uitgebreide menselijke onderzoeken nodig om te bepalen of zwarte thee kan worden gebruikt voor de preventie of behandeling van kanker.

Kan de gezondheid van de hersenen bevorderen

Eerder onderzoek suggereert dat bepaalde verbindingen in zwarte thee, zoals theaflavinen, kunnen worden gebruikt als een behandeling of preventieve therapie voor degeneratieve hersenziekten.

Een recent onderzoek naar de reageerbuizen heeft aangetoond dat zwarte thee verbindingen de functie van bepaalde enzymen die verantwoordelijk zijn voor de progressie van de ziekte van Alzheimer (13).

Hoewel bemoedigend, is deze studie één van de eerste in zijn soort. Meer onderzoek is nodig om de rol van zwarte thee in het ondersteunen van een gezonde hersenfunctie beter te begrijpen.

Kortom: Verschillende verbindingen in zwarte thee kunnen een rol spelen bij het voorkomen van chronische ziekten, waaronder kanker en de ziekte van Alzheimer, en ook ter ondersteuning van de hart- en immuunfunctie.

Mogelijke nadelen

Hoewel Assam thee voor de meeste mensen een gezonde drank is, is het misschien niet voor iedereen geschikt.

Cafeïnegehalte

Assam thee biedt cafeïne, wat een nadeel kan zijn voor iedereen die hun inname van deze stimulant vermijdt of beperkt.

De exacte hoeveelheid cafeïne in 1 kopje (240 ml) van Assam thee varieert afhankelijk van hoe lang het is getrokken, maar is meestal rond de 60-112 mg. Ter vergelijking, 1 kop (240 ml) gezette koffie levert ongeveer 100-150 mg (14).

Voor de meeste mensen gaat het consumeren van maximaal 400 mg cafeïne per dag niet gepaard met nadelige gezondheidseffecten. Dat gezegd hebbende, kan overmatige inname leiden tot negatieve symptomen, zoals snelle hartslag, angst en slapeloosheid (14).

Als je zwanger bent, wordt aangeraden het cafeïnegebruik te beperken tot niet meer dan 200 mg per dag (14).

Als u niet zeker weet of cafeïne geschikt is voor uw levensstijl, overleg dan met uw arts voordat u Assam thee aan uw routine toevoegt.

Kan ijzerabsorptie verminderen

Assam thee kan uw opname van ijzer verminderen vanwege het bijzonder hoge gehalte aan tannines. Deze verbindingen geven zwarte thee zijn van nature bittere smaak (15).

Sommige onderzoeken wijzen erop dat tannines met ijzer binden in uw voedsel, waardoor het mogelijk niet meer beschikbaar is voor de spijsvertering. Deze reactie beïnvloedt uw opname van plantaardige ijzerbronnen veel meer dan bij dierlijke bronnen (15).

Hoewel dit geen groot probleem is voor de meeste gezonde personen, is het misschien het beste voor mensen met een laag ijzergehalte om zwarte thee tijdens de maaltijd of met ijzer supplementen te vermijden.

Zware metalen

Thee bevat vaak zware metalen, waaronder aluminium, hoewel de hoeveelheid die in een bepaalde thee aanwezig is, zeer variabel is.

Overmatige aluminiuminname kan bijdragen tot botverlies en neurologische schade, vooral voor mensen met nieraandoeningen (16).

De consumptie van thee is echter niet algemeen geassocieerd met aluminiumtoxiciteit. Het blijft onduidelijk hoeveel aluminium wordt geabsorbeerd als je thee drinkt (17).

Uit voorzorg is het beste om voorzichtig te zijn en overmatige consumptie van Assam thee te vermijden.

Kortom: Assam thee heeft een paar mogelijke nadelen. Het kan de ijzerabsorptie verminderen en uw blootstelling aan aluminium verhogen. Bovendien moeten sommige mensen mogelijk rekening houden met het cafeïnegehalte.

Makkelijk zelf te maken

Assam thee is heel eenvoudig te maken. Alles wat je nodig hebt is thee, heet water en een mok of theepot.

Bovendien is het relatief goedkoop en overal verkrijgbaar. Je vindt het in theehuizen, je plaatselijke supermarkt of online bij Holland & Barrett. Zorg ervoor dat u een merk van hoge kwaliteit kiest, want deze bevatten meestal een grotere concentratie aan heilzame verbindingen (18).

Assam kan worden verkocht in losse thee of in theezakjes. Als u losse thee koopt, kunt u ongeveer 1 theelepel (15 gram) thee per 240 ml water gebruiken.

Kook eerst het water en laat het 10-20 seconden afkoelen voordat je het over de thee giet. Laat het ongeveer 2 minuten trekken, of volgens de instructies op de verpakking.

Zorg ervoor dat u niet overdrijft, want dit zal een zeer bittere smaak produceren.

Voor een optimale gezondheid moet Assam thee worden geconsumeerd zonder toegevoegde ingrediënten. Als je liever een beetje melk of suiker toevoegt , pas dan op dat je niet te veel zoetstof toevoegt.

Kortom: Assam thee is goedkoop en overal verkrijgbaar in winkels of online. Om het te zetten, neem 1 theelepel (15 gram) theeblaadjes per 240 ml heet water.

Tot slot

Assam thee is een populaire soort zwarte thee die wordt verbouwd in de Indiase deelstaat Assam.

Deze smaakvolle thee heeft een rijk aanbod aan plantaardige stoffen die de immuniteit en de gezondheid van hart en hersenen kunnen stimuleren. Dat gezegd hebbende, het is mogelijk dat het cafeïnegehalte niet voor iedereen geschikt is.

Als u geïnteresseerd bent in het proberen van Assam thee, zorg er dan voor dat u een product van hoge kwaliteit kiest voor maximaal voordeel.