Je hebt misschien verhalen gehoord van mensen die naar buitenlandse bestemmingen reizen om ervaringen op te doen met Ayahuasca, een psychoactief brouwsel.

Deze anekdotes hebben de neiging om zich te concentreren op de onmiddellijke effecten die plaatsvinden tijdens een Ayahuasca “trip”, waarvan sommige verlichtend zijn, terwijl anderen ronduit schrijnend zijn.

Wetenschappers hebben echter verschillende langetermijn gezondheidsvoordelen ontdekt van het nemen van Ayahuasca.

Dit artikel beoordeelt Ayahuasca, inclusief de negatieve en positieve effecten op de gezondheid.

Wat is Ayahuasca?

Ayahuasca – ook bekend als een thee is een brouwsel gemaakt van de liaan van de slingerplant Banisteriopsos Caapi. Deze wordt aangevuld met de bladeren van Psychotica Viridis of Diplopterys Cabrerana , hoewel ook andere planten en ingrediënten kunnen worden toegevoegd (1).

Deze drank werd gebruikt voor spirituele en religieuze doeleinden door oude Amazone stammen en wordt nog steeds gebruikt als een heilige drank door sommige religieuze gemeenschappen in Brazilië en Noord-Amerika, inclusief de Santo Daime.

Traditioneel bereidt een sjamaan of curandero – een ervaren genezer die Ayahuasca ceremonies leidt – het brouwsel voor door gescheurde bladeren van de Psychotria viridis en lianen van de Banisteriopsis caapi in water te koken .

De liaan van de slingerplant Banisteriopsis caapi wordt schoongemaakt en geplet voordat hij wordt gekookt om de extractie van zijn medicinale stoffen te vergroten.

Wanneer het brouwsel is teruggebracht tot de smaak van de sjamaan, wordt het water verwijderd en gereserveerd, waardoor het plantmateriaal achterblijft. Dit proces wordt herhaald totdat een sterk geconcentreerde vloeistof is geproduceerd. Eenmaal afgekoeld, wordt het brouwsel gespannen om onzuiverheden te verwijderen.

Hoe werkt het?

De hoofdingrediënten van Ayahuasca – Banisteriopsis caapi en Psychotria viridis – hebben beide hallucinogene eigenschappen (2).

Psychotria viridis bevat N, N-dimethyltryptamine (DMT), een psychedelische stof die van nature voorkomt in de plant.

DMT is een krachtige hallucinogene chemische stof. Het heeft echter een lage biologische beschikbaarheid, omdat het snel wordt afgebroken door enzymen die monoamineoxidasen (MAO’s) in uw lever en gastro-intestinale tractus worden genoemd (2).

Om deze reden moet DMT worden gecombineerd met iets dat MAO-remmers (MAO-remmers) bevat, waardoor DMT effect kan hebben. Banisteriopsis caapi bevat krachtige MAO-remmers, β-carbolines genaamd, die ook eigen psychoactieve effecten hebben (3).

Gecombineerd vormen deze twee planten een krachtig psychedelisch brouwsel ‘geest-openbarend’ dat het centrale zenuwstelsel aantast, wat leidt tot een veranderde bewustzijnsstaat die hallucinaties, uittredingen en euforie kan omvatten.

Kortom: Ayahuasca is een brouwsel gemaakt van de slingerplant Banisteriopsis caapi en Psychotria viridis. Het nemen van Ayahuasca leidt tot een veranderd niveau van bewustzijn vanwege psychoactieve stoffen in de ingrediënten.

Hoe wordt Ayahuasca gebruikt?

Hoewel Ayahuasca traditioneel werd gebruikt voor religieuze en spirituele doeleinden door specifieke bevolkingsgroepen, is het wereldwijd populair geworden onder diegenen die een manier zoeken om hun geest te openen, te genezen van trauma’s uit het verleden, of gewoon een Ayahuasca reis te ervaren.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om Ayahuasca alleen te nemen onder toezicht van een ervaren sjamaan, aangezien degenen die het nemen zorgvuldig moeten worden verzorgd, omdat een Ayahuasca reis leidt tot een veranderde bewustzijnsstaat die vele uren aanhoudt.

Veel mensen reizen naar landen zoals Peru, Costa Rica en Brazilië, waar meerdaagse Ayahuasca retraites worden aangeboden. Ze worden geleid door ervaren sjamanen, die het brouwsel voorbereiden en de deelnemers controleren op veiligheid.

Alvorens deel te nemen aan een Ayahuasca ceremonie, wordt aanbevolen dat deelnemers zich onthouden van sigaretten, drugs, alcohol , seks en cafeïne om hun lichaam te zuiveren.

Het wordt ook vaak aangeraden om 2-4 weken voorafgaand aan de ervaring diverse diëten te volgen, zoals vegetarisme of veganisme. Dit zou het lichaam van gifstoffen bevrijden.

Ayahuasca ceremonie en ervaring

Ayahuasca ceremonies worden meestal ‘s nachts gehouden en duren totdat de effecten van Ayahuasca zijn uitgewerkt. Nadat de ruimte is voorbereid en gezegend door de sjamaan die de ceremonie leidde, wordt Ayahuasca aangeboden aan deelnemers, soms verdeeld in verschillende doses.

Na het nuttigen van de Ayahuasca beginnen de meeste mensen de effecten binnen 20-60 minuten te voelen. De effecten zijn dosisafhankelijk en de reis kan 2-6 uur duren (4).

Degenen die Ayahuasca gebruiken, kunnen symptomen ervaren zoals braken , diarree, gevoelens van euforie, sterke visuele en auditieve hallucinaties, psychedelische effecten die de geest veranderen, angst en paranoia (4).

Opgemerkt moet worden dat sommige van de nadelige effecten, zoals braken en diarree, als een normaal onderdeel van de reinigingservaring wordt beschouwd.

Mensen reageren anders op Ayahuasca. Sommigen ervaren euforie en een gevoel van verlichting, terwijl anderen ernstige angst en paniek ervaren. Het is niet ongebruikelijk dat degenen die Ayahuasca gebruiken zowel positieve als negatieve effecten van het brouwsel ervaren.

De sjamaan en anderen die ervaring hebben met Ayahuasca bieden spirituele begeleiding aan deelnemers tijdens de Ayahuasca ervaring en controleren deelnemers op veiligheid. Sommige retreats hebben ook medisch personeel bij de hand, in geval van nood.

Deze ceremonies worden soms achtereenvolgens uitgevoerd, waarbij deelnemers een paar nachten op rij Ayahuasca consumeren. Elke keer dat je Ayahuasca neemt, resulteert dit in een andere ervaring.

Kortom: Ayahuasca ceremonies worden meestal geleid door een ervaren sjamaan. Ayahuasca duurt 20-60 minuten om in te stappen en de effecten kunnen tot 6 uur duren. Typische effecten zijn visuele hallucinaties, euforie, paranoia en braken.

Potentiële voordelen van Ayahuasca

Veel mensen die Ayahuasca hebben gebruikt, beweren dat de ervaring heeft geleid tot positieve veranderingen op de langetermijn die het leven veranderen. Dit kan te wijten zijn aan de effecten van Ayahuasca op het neurologische systeem.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat Ayahuasca op een aantal manieren de gezondheid, met name de gezondheid van de hersenen ten goede kan komen.

Kan de gezondheid van de hersenen ten goede komen

De belangrijkste actieve ingrediënten in Ayahuasca – DMT en β-carbolines – hebben in sommige onderzoeken neuroprotectieve en neurorestoratieve eigenschappen getoond.

DMT activeert de sigma-1-receptor (Sig-1R), een eiwit dat neurodegeneratie blokkeert en de productie reguleert van antioxidanten die uw hersencellen helpen beschermen (5).

Een reageerbuisstudie toonde aan dat DMT menselijke hersencellen beschermde tegen schade veroorzaakt door gebrek aan zuurstof en verhoogde celoverleving (5).

Harimine, de belangrijkste β-carboline in Ayahuasca, heeft ontstekingsremmende, neuroprotectieve en geheugenverhogende effecten in reageerbuis- en dierstudies (67).

Er is ook waargenomen dat het de niveaus van hersenafgeleide neurotrofe factor (BDNF) verhoogt, een eiwit dat een belangrijke rol speelt in de groei van zenuwcellen en de overleving van zenuwcellen bevordert (6).

Bovendien toonde een reageerbuisstudie aan dat blootstelling aan harmine de groei van humane neurale progenitorcellen met meer dan 70% in 4 dagen verhoogde. Deze cellen genereren de groei van nieuwe neurale cellen in uw hersenen (8).

Kan psychologisch welbevinden verbeteren

Onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van Ayahuasca de opmerkzaamheidscapaciteitvan je hersenen kan verhogen en je algemene psychologische welzijn kan verbeteren.

Een onderzoek onder 20 mensen gaf aan dat het eten van Ayahuasca eenmaal per week gedurende 4 weken net zo effectief was als een mindfulnessprogramma van 8 weken bij toenemende acceptatie – een onderdeel van mindfulness dat een fundamentele rol speelt in psychologische gezondheid (9).

Andere studies hebben vergelijkbare resultaten gevonden, waarbij opgemerkt werd dat Ayahuasca mindfulness, humeur en emotionele regulatie kan verbeteren (10).

Een onderzoek onder 57 mensen toonde aan dat de scores voor depressie en stress significant lager waren nadat de deelnemers Ayahuasca hadden geconsumeerd. Deze effecten waren nog steeds significant 4 weken na de Ayahuasca consumptie (11).

Ze worden meestal toegeschreven aan de DMT en β-carbolines in Ayahuasca (12).

Kan helpen bij de behandeling van verslaving, angstgevoeligheid, behandelingsresistente depressie en PTSS

Sommige onderzoeken suggereren dat Ayahuasca gunstig kan zijn voor mensen met depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en verslavingsstoornissen.

Een onderzoek onder 29 mensen met therapieresistente depressie toonde aan dat een enkele dosis Ayahuasca leidde tot significante verbeteringen in de ernst van de depressie in vergelijking met een placebo. Andere studies rapporteren ook snelle antidepressieve effecten van Ayahuasca (13,14).

Bovendien concludeerde een review van zes onderzoeken dat Ayahuasca gunstige effecten vertoonde bij de behandeling van depressie, angst, stemmingsstoornissen en drugsverslaving (15).

Verschillende studies hebben zich gericht op de effecten van Ayahuasca op verslavingsstoornissen, waaronder verslavingen om cocaïne, alcohol en nicotine te barsten – met veelbelovende resultaten (16).

In één onderzoek namen 12 mensen met ernstige psychologische en gedragsproblemen gerelateerd aan middelenmisbruik deel aan een 4-daags behandelingsprogramma met 2 Ayahuasca-ceremonies.

Na een follow-up van zes maanden toonden ze significante verbeteringen in mindfulness, hoop, empowerment en algehele kwaliteit van leven. Bovendien daalde het zelfgerapporteerde gebruik van tabak, cocaïne en alcohol aanzienlijk (17).

Onderzoekers veronderstellen dat Ayahuasca ook mensen met PTSS kan helpen, hoewel er meer onderzoek op dit gebied nodig is (18).

Kortom: Volgens huidig ​​onderzoek kan Ayahuasca hersencellen beschermen en de groei van neurale cellen stimuleren. Het kan ook de stemming stimuleren, mindfulness verbeteren en depressie en verslavingsstoornissen behandelen, hoewel er meer onderzoek nodig is om deze effecten te bevestigen.

Overwegingen en mogelijke bijwerkingen

Hoewel deelname aan een Ayahuasca ceremonie verleidelijk lijkt, kan het consumeren van dit psychedelische brouwsel leiden tot ernstige zelfs dodelijke bijwerkingen.

Ten eerste, hoewel veel van de onaangename bijwerkingen die meestal tijdens een Ayahuasca reis worden ervaren, zoals braken, diarree, paranoia en paniek, als normaal en slechts tijdelijk worden beschouwd, kunnen ze buitengewoon schrijnend zijn.

Sommige mensen melden dat ze ellendige Ayahuasca ervaringen hebben en er is geen garantie dat je positief zult reageren op het brouwsel.

Bovendien kan ayahuasca gevaarlijk zijn met veel medicijnen, waaronder antidepressiva, psychiatrische medicijnen, medicijnen tegen de ziekte van Parkinson, geneesmiddelen tegen hoest, medicijnen tegen gewichtsverlies en meer ().

Degenen met een voorgeschiedenis van psychiatrische stoornissen, zoals schizofrenie, moeten Ayahuasca vermijden, omdat het nemen ervan hun psychiatrische symptomen zou kunnen verergeren en resulteren in manie (19).

Bovendien kan het nemen van Ayahuasca uw hartslag en bloeddruk verhogen, wat kan leiden tot gevaarlijke bijwerkingen als u een hartaandoening heeft (20).

Er zijn verschillende gemelde sterfgevallen als gevolg van Ayahuasca consumptie, maar deze kunnen het gevolg zijn van de toevoeging van andere ingrediënten of doseringsproblemen. Dood is nooit gemeld in een klinische proef met Ayahuasca (221).

Afgezien van deze gevaren, betekent deelname aan een Ayahuasca ceremonie je leven in de handen van de sjamaan, omdat ze de leiding hebben over de ingrediënten die aan het brouwsel zijn toegevoegd, evenals het bepalen van de juiste dosering en het controleren van mogelijk levensbedreigende bijwerkingen.

Er zijn meldingen geweest van Ayahuasca retraites die worden aangeboden door ongetrainde personen, die niet goed thuis zijn in de voorbereiding, dosering of bijwerkingen van Ayahuasca, waardoor deelnemers in gevaar komen.

Hoewel er veelbelovende resultaten waren met betrekking tot de gezondheidsvoordelen van Ayahuasca, waren deze voordelen bovendien vooral gerelateerd aan klinische studies waarin de bereiding en dosering van het brouwsel zorgvuldig werd gecontroleerd.

Behandeling voor psychische stoornissen, zoals depressie en PTSS, mag alleen worden aangeboden door medische professionals en degenen die met deze aandoeningen leven, mogen geen verlichting van de symptomen zoeken door deel te nemen aan Ayahuasca ceremonieën.

Over het algemeen is er meer onderzoek nodig om te bepalen of Ayahuasca in de toekomst kan worden gebruikt als een mogelijke behandeling voor bepaalde medische aandoeningen door artsen.

Kortom: Het gebruik van Ayahuasca kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, omdat het kan interageren met veel medicijnen en sommige medische aandoeningen kan verergeren. Degenen met medische aandoeningen moeten geen verlichting van de symptomen zoeken door deel te nemen aan een Ayahuasca-ceremonie.

Tot slot

Ayahuasca is gemaakt van delen van de Psychotria viridis struik en Banisteriopsis caapi vine.

Het heeft krachtige hallucinogene eigenschappen en kan zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten veroorzaken.

Veel meer onderzoek is nodig om te bepalen of het kan worden gebruikt als een veilige alternatieve behandeling voor bepaalde gezondheidsproblemen.

Als je interesse hebt om deel te nemen aan een Ayahuasca ervaring, zorg dan dat je je onderzoek doet en weet dat veiligheid niet gegarandeerd is – zelfs als de Ayahuasca wordt voorbereid en gegeven door een ervaren sjamaan.