aardappelen opslaan

Wat is de beste manier om aardappelen te bewaren?

Wat is de beste manier om aardappelen op te slaan?

Aardappelen zijn een hoofdvoedsel in veel culturen en worden al meer dan 10.000 jaar genoten(1).

Naast dat ze rijk zijn aan vitamine C en kalium, zijn ze een geweldige bron van koolhydraten en vezels (2).

Deze smakelijke knollen kunnen op vele manieren worden bereid, maar ze worden meestal gebakken, gekookt, geroosterd of gefrituurd.

Een goede opslag kan de houdbaarheid verlengen en onnodig afval voorkomen.

Dit artikel bespreekt de beste opslagtechnieken en bevat tips voor het selecteren van de meest verse aardappelen.

Bewaar rauwe aardappelen op een koele plaats

De opslagtemperatuur heeft een grote invloed op de houdbaarheidsduur van aardappelen.

Wanneer ze worden bewaard tussen 6-10 ° C, blijven rauwe aardappelen vele maanden goed zonder te bederven (3).

Deze temperatuur is iets warmer dan koeling en is te vinden in kelders, garages of schuren.

Aardappelen bewaren in deze omstandigheden kan de vorming van spruiten op de huid vertragen, één van de eerste tekenen van bederf.

Eén onderzoek toonde zelfs aan dat het bewaren van aardappelen bij koele temperaturen hun vervaardigingsduur meer dan verviervoudigde in vergelijking met het bewaren bij kamertemperatuur (3).

Het opslaan bij lagere temperaturen helpt ook om hun vitamine C-gehalte te behouden.

Uit onderzoek bleek dat aardappelen die op koele temperaturen waren opgeslagen, gedurende vier maanden tot 90% van hun vitamine C-gehalte hadden gehandhaafd, terwijl die opgeslagen bij warmere kamertemperatuur, na één maand bijna 20% van hun vitamine C verloren(34).

Opslaan bij temperaturen iets boven koeling is een geweldige manier om de houdbaarheid te verlengen en het vitamine C-gehalte te handhaven.

Kortom: Het op een koele plaats bewaren van aardappelen helpt de snelheid van het ontspruiten te verminderen en behoudt het vitamine C-gehalte.

Weghouden van licht weg

Zonlicht of TL-licht kan ertoe leiden dat aardappelschillen chlorofyl produceren en een ongewenste groene kleur krijgen (1).

Terwijl het chlorofyl dat schillen groen maakt ongevaarlijk is, kan blootstelling aan de zon grote hoeveelheden van een giftige stof produceren die solanine wordt genoemd.

Veel mensen leggen groene aardappelen af ​​vanwege hun hogere solanine niveau (5).

Solanine veroorzaakt een bittere smaak en veroorzaakt een branderig gevoel in de monden of kelen van mensen die er gevoelig voor zijn (6).

Solanine is ook giftig voor mensen wanneer het wordt geconsumeerd in zeer grote hoeveelheden en kan misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Er zijn zelfs enkele gevallen van overlijden gemeld (7).

Veel landen hebben echter verplichte richtlijnen die de hoeveelheid solanine in commerciële aardappelen beperken tot minder dan 91 mg per pond (200 mg / kg), dus dit is geen algemeen probleem(89).

Solanine bevindt zich bijna uitsluitend in de schil en eerste 3,2 mm van het vruchtvlees. Als u de schil en het onderliggende groene vruchtvlees met elkaar verbindt, kunt u het meeste ervan verwijderen (5).

Kortom: Het opslaan van aardappelen in het donker voorkomt dat ze groen worden en een hoog solanine niveaus ontwikkelen, wat misselijkheid, braken en diarree kan veroorzaken als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Bewaar geen rauwe aardappelen in de koelkast of vriezer

Terwijl koele temperaturen ideaal zijn voor de opslag van aardappelen, zijn koeling en invriezen dat niet.

Zeer lage temperaturen kunnen “door koude opgewekte zoetstoffen” veroorzaken. Dit gebeurt wanneer een deel van het zetmeel wordt omgezet in reducerende suikers (10).

Het reduceren van suikers kan kankerverwekkende stoffen vormen, bekend als acrylamides, wanneer ze gebakken worden of aan zeer hoge gaar temperaturen blootgesteld worden, dus het is het beste om het niveau laag te houden (1112).

Ongekookte aardappelen mogen ook nooit in de vriezer worden bewaard.

Bij blootstelling aan temperaturen onder het vriespunt, breidt het water in de aardappelen uit en vormt het kristallen die de celwand structuren afbreken. Dit maakt ze papperig en onbruikbaar bij ontdooien (13).

Rauwe aardappelen kunnen ook bruin worden als ze worden blootgesteld aan lucht in de vriezer.

Dit komt omdat de enzymen die bruin worden veroorzaken nog steeds actief zijn in de aardappel, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt (14).

Het is prima om ze te bevriezen zodra ze volledig of gedeeltelijk gaar zijn, omdat het kookproces de bruiningsenzymen deactiveert en voorkomt dat ze verkleuren (15).

Kortom: Rauwe aardappelen moeten niet in de koelkast worden bewaard, omdat koude temperaturen de hoeveelheid reducerende suikers verhogen en ze kankerverwekkend maken wanneer ze worden gebakken of geroosterd. Ze mogen ook niet worden ingevroren, omdat ze na het ontdooien papperig en bruin worden.

Plaats in een open kom of papieren zak

Aardappelen hebben luchtstroom nodig om vochtophoping te voorkomen, wat kan leiden tot bederf.

De beste manier om vrije circulatie van lucht toe te staan, is door ze in een open kom of papieren zak te bewaren.

Bewaar ze niet in een afgesloten verpakking zonder ventilatie, zoals een plastic zak met rits of glaswerk met deksels.

Zonder luchtcirculatie zal het vocht dat vrijkomt uit de aardappelen zich in de verpakking verzamelen en de groei van schimmels en bacteriën bevorderen (16).

Kortom: Om uw aardappelen langer te laten bewaren, bewaar ze in een open kom, papieren zak of een andere verpakking met gaten voor ventilatie. Dit helpt vochtophoping te voorkomen, wat leidt tot bederf.

Niet wassen voor het opslaan

Omdat aardappels ondergronds worden gekweekt, hebben ze vaak vuil op hun schil.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om het vuil weg te spoelen voordat u het opslaat, gaan ze langer mee als u ze droog houdt.

Dit komt omdat wassen vocht toevoegt, wat de groei van schimmels en bacteriën bevordert.

Wacht tot je klaar bent om ze te gebruiken en spoel ze vervolgens af met een groenteborstel om resterend vuil te verwijderen.

Als pesticiden een probleem vormen, kan het spoelen met een azijn- of zoutoplossing van 10% of meer dan tweemaal zoveel residu verwijderen als alleen water (17).

Kortom: Aardappelen gaan veel langer mee als ze tijdens opslag droog blijven en niet worden gewassen voordat ze klaar zijn om te worden gebruikt. Wassen met een zout- of azijnoplossing kan helpen meer bestrijdingsmiddelen resten te verwijderen dan alleen water.

Weg houden van andere producten

Veel groenten en fruit geven ethyleen gas af tijdens het rijpen, waardoor het fruit zachter wordt en het suikergehalte toeneemt (18).

Als producten in de buurt worden opgeslagen, kunnen rijpere producten sneller rauwe aardappelen ontkiemen en verzachten (19).

Bewaar aardappelen daarom niet in de buurt van rijpende groenten en fruit, vooral bananen, appels, uien en tomaten, omdat ze relatief veel ethyleen afgeven (18).

Hoewel er in geen enkele studie is gekeken naar hoe ver aardappelen moeten worden bewaard voor het rijpen van fruit of groenten, is opslag aan tegenovergestelde uiteinden van een koele, donkere, goed geventileerde voorraadkast waarschijnlijk effectief.

Kortom: Bewaar aardappelen uit de buurt van rijpende producten, vooral bananen, tomaten en uien, omdat het ethyleengas dat ze afgeven de aardappel sneller laat ontkiemen.

Bewaar rauwe plakjes in water voor maximaal een dag

Eenmaal geschild en in plakjes gesneden verkleuren rauwe aardappelen snel wanneer ze aan lucht worden blootgesteld.

Dit komt omdat ze een enzym bevatten dat polyfenoloxidase wordt genoemd, dat reageert met zuurstof en het vruchtvlees een grijze of bruinachtige kleur geeft.

U kunt verkleuring voorkomen door geschilde en gesneden plakjes met een paar centimeter water af te dekken en deze te koelen totdat u klaar bent om ze te gebruiken (1).

Het water beschermt ze tegen lucht en voorkomt enzymatische bruining.

Als ze echter langer dan 24 uur in water blijven, kunnen ze te veel water opnemen en doorweekt en smakeloos worden. Gebruik deze techniek alleen voor aardappelen die dezelfde dag worden gekookt.

Overweeg voor een langere opslag vacuüm verpakken, een techniek waarbij alle lucht uit een verpakking wordt verwijderd en deze goed wordt afgedicht.

Vacuüm verpakte aardappelen blijven tot één week in de koelkast goed(21).

Kortom: Rauwe aardappelen worden bruin of grijs wanneer ze worden blootgesteld aan lucht, dus ze moeten snel worden gekookt of in water worden bewaard totdat ze klaar zijn voor gebruik. Als ze langer dan een dag na het bereiden worden bewaard, haal ze uit het water, droog ze af en bewaar ze in de koelkast.

Bewaar gekookte restjes in de koelkast gedurende drie of vier dagen

Gekookte aardappelen zullen enkele dagen in de koelkast goed blijven.

Restjes kunnen echter waterig of gom worden, aangezien aardappel zetmeel van vorm verandert en water afgeeft wanneer ze afkoelen (22).

Koken en koelen verhogen ook de vorming van resistent zetmeel, een type koolhydraat dat mensen niet kunnen verteren en absorberen.

Dit kan een goede zaak zijn voor mensen met bloedsuikerspiegel problemen, omdat het de glycemische index met ongeveer 25% vermindert en na het eten een veel kleinere piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt (2324).

Resistent zetmeel bevordert ook de darmgezondheid, omdat darmbacteriën het fermenteren en vetzuren met een korte keten produceren, die helpen om de wanden van uw dikke darm gezond en sterk te houden (252627).

Gekookte en gekoelde aardappelen hebben enkele gezondheidsvoordelen, maar ze moeten binnen drie of vier dagen worden gegeten om bederf en voedselvergiftiging te voorkomen (28).

Kortom: Gekookte aardappelen kunnen maximaal vier dagen in de koelkast worden bewaard. Het koelproces verhoogt de vorming van resistent zetmeel, dat een kleinere invloed heeft op de bloedsuikerspiegel en de groei van gezonde darmbacteriën bevordert.

Bewaar gekookte restjes in de diepvries tot een jaar

Als u niet van plan bent om binnen een paar dagen gekookte aardappelen te eten, kunt u deze het best in de vriezer bewaren.

Gekookte restjes kunnen in de vriezer worden bewaard zonder bruin te worden, omdat koken de enzymen vernietigt die verantwoordelijk zijn voor de verkleuring (15).

Zoals bij alle ingevroren producten, blijven de resterende aardappelen het langst als ze worden beschermd tegen lucht in de vriezer.

Gebruik een plastic zak of opslag verpakking en druk al de lucht eruit voordat u hem afdicht.

Onderzoek toont aan dat diepgevroren, gekookte aardappel producten tot een jaar kunnen bewaard zonder belangrijke kwaliteitsveranderingen (13).

Wanneer je klaar bent om ze te eten, laat ze dan een nacht in de koelkast ontdooien voordat je ze verwarmt en serveert. Dit resulteert in een betere textuur dan ontdooien in een magnetron (29).

Kortom: Overgebleven gekookte aardappelen kunnen maximaal een jaar in de vriezer worden bewaard. Bewaren in luchtdichte verpakkingen om de kwaliteit te behouden en voor het gebruik gedurende de nacht in de koelkast te ontdooien.

Tips voor het selecteren van de beste aardappelen

Aardappelen zullen het langst meegaan als ze vers en gezond zijn wanneer ze worden gekocht.

Let bij het selecteren op de volgende kenmerken:

  • Koop stevige aardappelen: Zachte aardappelen zijn al begonnen te verslechteren, dus zoek naar stevige, heldere kwaliteiten.
  • Gladde schil: Aardappelen die beschadigd zijn door koude temperaturen kunnen een ontpitte huid en bruine kernen ontwikkelen, dus zoek naar gladde structuren.
  • Vrij van kneuzingen of beschadigingen: Soms kunnen aardappelen tijdens de oogst of het transport worden beschadigd. Vermijd diegenen met zichtbare kneuzingen, omdat ze sneller zullen bederven.
  • Geen ontkieming: Spruiten zijn een van de eerste tekenen van bederf, dus vermijd de aankoop van aardappelen die al zijn gekiemd.

U kunt ook overwegen om enkele van de meer exotische aardappelrassen te proberen, zoals die met blauw of paars vruchtvlees.

Studies tonen aan dat levendig gekleurde variëteiten veel grotere hoeveelheden antioxidanten bevatten dan traditionele witte aardappelen (30).

Kortom: Verse en gezonde aardappelen gaan het langst mee, dus zoek naar mooie zachte aardappelen zonder vlekken of spruiten. Overweeg om blauwe of paarse soorten te proberen, omdat deze hoge niveaus van antioxidanten bevatten.

Tot slot

Weten wat de beste manier is om aardappelen te bewaren, het kan hun houdbaarheid verlengen en voedselverspilling verminderen.

Bewaar ongekookte aardappelen op een koele, donkere plaats met voldoende luchtcirculatie – niet in de koelkast.

Voorkom dat gesneden en geschilde plakjes bruin worden door ze te bedekken met water of vacuüm te verzegelen.

Gekookte aardappelen kunnen maximaal vier dagen in de koelkast worden bewaard, of in een luchtdichte verpakking in de vriezer tot maximaal een jaar.

Ongeacht de opslagmethode, zullen aardappels langer meegaan als ze vers en gezond zijn wanneer ze worden gekocht, dus zoek naar stevige, gladde, vlekvrije knollen zonder tekenen van kiemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.