Gellangom is een levensmiddelenadditief dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd ontdekt.

Het werd voor het eerst gebruikt als vervanging voor gelatine en agar-agar en wordt momenteel gebruikt in verschillende bewerkte voedingsmiddelen, waaronder jam, snoep, vlees en verrijkte plantenmelk (1).

Je vraagt ​​je misschien af ​​of het voordelen biedt of veilig is om te consumeren.

In dit artikel wordt onderzocht of het goed of slecht voor je is.

Wat is gellangom?

Gellangom is een additief voor levensmiddelen dat doorgaans wordt gebruikt om verwerkt voedsel te binden, te stabiliseren of te textureren. Het is vergelijkbaar met andere geleermiddelen, waaronder guargom , carrageen, agar-agar en xanthaangom.

Het groeit van nature op waterlelies, maar kan kunstmatig worden geproduceerd door suiker met een specifieke bacteriestam te fermenteren(2).

Het is een populaire vervanging voor andere geleermiddelen omdat het in zeer kleine hoeveelheden effectief is en een heldere gel produceert die niet gevoelig is voor warmte( 3 ).

Gellangom werkt ook als een plantaardig alternatief voor gelatine , dat is afgeleid van dierenhuid, kraakbeen of bot.

Kortom: Gellangom is een additief dat gebruikt wordt om voedsel te binden, te stabiliseren of te textureren. Hoewel het van nature voorkomt, wordt het ook commercieel geproduceerd via bacteriële fermentatie.

Hoe wordt gellangom gebruikt?

Gellangom heeft een verscheidenheid aan toepassingen.

Als geleermiddel geeft het een romige textuur aan desserts, geeft het vullingen voor gebakken produkten een gelei-achtige consistentie en vermindert het de kans dat bepaalde lekkernijen – zoals crème brûlée of vlammende sorbet – smelten wanneer ze worden blootgesteld aan hitte.

Gellangom wordt ook vaak toegevoegd aan verrijkte sappen en plantenmelk om aanvullende voedingsstoffen zoals calcium te stabiliseren , waardoor ze in de drank vermengd blijven in plaats van op de bodem van het pak blijven liggen.

Dit additief heeft ook medische en farmaceutische toepassingen voor weefselregeneratie, allergiebestrijding , tandverzorging, botreparatie en de productie van geneesmiddelen (45).

Kortom: Gellangom heeft stabiliserende en textuur verhogende eigenschappen, evenals verschillende farmaceutische toepassingen.

Voedingsmiddelen die gellangom bevatten

Je kunt gellangom in verschillende voedingsmiddelen aantreffen, waaronder ( 6 ):

  • Dranken: Verrijkte plantaardige melk en vruchtensappen, chocolademelk en sommige alcoholische dranken.
  • Zoetwaren: Snoep, marshmallows, vullingen voor gebakken produkten en kauwgom.
  • Zuivel: Gefermenteerde melk, room, yoghurt, verwerkte kaas en sommige niet-gerijpte kazen.
  • Groenten en fruit: Fruitpuree, marmelade, jam, gelei en sommige gedroogde groenten en fruit.
  • Verpakt voedsel: Ontbijtgranen , evenals sommige noedels, aardappelgnocchi, brood, broodjes en glutenvrije of eiwitarme pasta’s.
  • Sauzen en smeersels: Slasausen, ketchup, mosterd, jus, vla en enkele sandwichspreads.
  • Andere voedingsmiddelen: Sommige vleeswaren, viskuit, soepen, bouillons, specerijen, poedersuiker en siropen.

Gellangom is vooral populair in veganistisch verpakt voedsel omdat het een plantaardig alternatief is voor gelatine.

Je vindt het op voedseletiketten als gellangom of E418. Het wordt ook apart verkocht onder merknamen zoals Gelrite of Kelcogel (56).

Kortom: Gellangom wordt toegevoegd aan verschillende dranken, zoetwaren, sauzen, spreads, verpakte voedingsmiddelen en zuivelproducten. 
Het is ook een populair alternatief voor gelatine in veganistische producten.

Mogelijke voordelen van gellangom

Hoewel van gellangom wordt gezegd dat het verschillende gezondheidsvoordelen biedt, zijn er maar weinig die door sterk bewijs worden ondersteund.

Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat gellangom constipatie verlicht door bulk aan de ontlasting toe te voegen en voedsel te helpen soepel door uw darm te laten bewegen ( 6 ,78).

Dat gezegd hebbende, deze studies zijn erg klein en verouderd. Wat meer is, de resultaten waren gemengd, wat aangeeft dat eventuele spijsverteringsvoordelen per persoon kunnen verschillen (9).

Bovendien is bepaald gellangom in verband gebracht met gewichtsverlies, eetlustbeheersing en lagere bloedsuikerspiegel en cholesterol, waardoor sommige mensen beweren dat gellangom ook deze voordelen biedt ( 10 ,11121314).

Zeer weinig studies hebben echter onderzocht of gellangom deze kenmerken specifiek heeft – en die welke geen significante effecten melden ( 6 ,89).

Er is dus meer onderzoek nodig.

Kortom: Er zijn maar weinig onderzoeken die de voordelen van gellangom hebben getest, maar het kan de kans op constipatie verminderen. Hoewel sommige mensen beweren dat het gewichtsverlies bevordert en de eetlust, bloedsuikerspiegel en cholesterol verlaagt.

Veiligheid en mogelijke nadelen

Gellangom wordt algemeen als veilig beschouwd ( 6 ).

Terwijl een dierstudie de chronische inname van hoge doses gellangom in verband bracht met afwijkingen in de darmwand, hebben andere onderzoeken geen schadelijke effecten gevonden ( 6 ,15).

Bovendien aten mensen in een 3 weken durende studie bijna 30 keer meer gellangom per dag dan normaal in een normaal dieet zonder nadelige effecten te ervaren (16).

Dat gezegd hebbende, omdat dit product bij sommige mensen de spijsvertering kan vertragen, wilt u misschien uw inname beperken (16).

Kortom: Gellangom wordt beschouwd als een veilig additief in levensmiddelen, hoewel het je spijsvertering kan vertragen.

Tot slot

Gellangom is een additief dat voorkomt in verschillende bewerkte voedingsmiddelen.

Hoewel het bij sommige mensen constipatie kan bestrijden, worden de meeste van de vermeende voordelen niet door de wetenschap ondersteund.

Dat gezegd hebbende, het wordt algemeen als veilig beschouwd. Omdat het meestal in kleine hoeveelheden wordt gebruikt, is het onwaarschijnlijk dat het problemen veroorzaakt.