Groene koffie komt steeds vaker voor in de gezondheids- en wellness gemeenschap.

Als zodanig heb je misschien gehoord over het rijke aanbod van gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen.

Dit artikel gaat dieper in op groene koffie, inclusief de potentiële voordelen en risico’s ervan.

Wat is groene koffie?

Groene koffiebonen zijn gewone koffiebonen die niet gebrand zijn en volledig rauw blijven.

Hun extract is populair als voedingssupplement, maar groene koffie kan ook in hele bonenvorm worden gekocht en gebruikt om een warme drank te maken, net als gebrande koffie.

Houd er rekening mee dat een beker van deze lichtgroene drank niet zal smaken zoals de gebrande koffie die u gewend bent, omdat deze een veel mildere smaak heeft. Er wordt gezegd dat het meer naar kruidenthee smaakt dan naar koffie.

Bovendien is het chemische profiel heel anders dan dat van gebrande koffie, hoewel hun oorsprong vergelijkbaar is.

Het heeft een overvloedige hoeveelheid chlorogene zuren – verbindingen met krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende effecten die veel gezondheidsvoordelen kunnen bieden (1).

Ook gebrande koffieproducten bevatten kleine hoeveelheden chlorogeenzuur, maar het grootste deel ervan gaat verloren tijdens het brandproces(2).

Kortom: Groene koffiebonen zijn ruwe, ongebrande koffiebonen. Ze bevatten hoge gehaltes aan een groep antioxidanten die bekend staan als chlorogene zuren, waarvan wordt aangenomen dat ze tal van voordelen bieden.

Werkt het als een afslanksupplement?

In 2012, werd groene koffie extract gepromoot als een wonder gewichtsverlies supplement door de Amerikaanse beroemdheid arts en praat-show gastheer Dr Oz.

Veel gezondheidsdeskundigen hebben sindsdien het idee weerlegd dat het een significante invloed heeft op het gewicht.

Toch blijft groene koffie extract een van de populairste supplementen voor gewichtsverlies op de markt.

Verschillende kleine studies hebben muizen met het extract behandeld en hebben aangetoond dat het het totale lichaamsgewicht en de vetophoping aanzienlijk heeft verminderd. Studies bij mensen zijn echter veel minder overtuigend geweest(34).

Het meeste menselijke onderzoek naar groene koffie heeft geen uitsluitsel gegeven. Terwijl sommige deelnemers gewicht verloren, werden de studies slecht ontworpen met kleine groepen van korte duur.(5).

Er is dus geen definitief bewijs dat groene koffie effectief is voor gewichtsverlies. Grotere, goed opgezette menselijke studies zijn nodig.

Kortom: Groene koffie wordt op de markt gebracht als hulpmiddel bij het afvallen, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat de doeltreffendheid ervan ondersteunt. Er is meer menselijk onderzoek nodig.

Kan het risico op sommige chronische ziekten verminderen

Groene koffie kan andere gezondheidsvoordelen hebben dan gewichtsverlies.

De chlorogene zuren kunnen zelfs het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen verminderen (6).

In een studie van 8 weken, namen 50 mensen met met metabool syndroom – een cluster van risicofactoren, met inbegrip van hoge bloeddruk en bloedsuiker, die uw risico voor diabetes en hartkwaal verhogen – nam 400 mg van het extract van de cafeïnevrije groene koffiebonen tweemaal dagelijks(7).

Degenen die het extract namen ervaren significante verbeteringen in de nuchtere bloedsuikerspiegel , bloeddruk en tailleomtrek, in vergelijking met een controlegroep.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn grotere studies nodig.

Kortom: Groene koffie kan uw risico op hartaandoeningen en diabetes type 2 verminderen, hoewel meer onderzoek nodig is.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen

Groene koffie is over het algemeen veilig, maar kan verschillende potentiële risico’s hebben(5).

Effecten van overtollige cafeïne

Net als gebrande koffie bevatten groene koffiebonen van nature cafeïne.

Hoewel matige cafeïne inname waarschijnlijk veilig is voor de meeste gezonde mensen, kan te veel leiden tot negatieve symptomen, zoals angst , slaapstoornissen en verhoogde bloeddruk (8).

Een kopje zwarte of groene koffie levert ongeveer 100 mg cafeïne, afhankelijk van de variëteit en de bereidingswijze (8).

Omdat tijdens het brandproces een kleine hoeveelheid cafeïne verloren kan gaan, kan groene koffie iets meer cafeïne bevatten dan zwarte – maar het verschil is waarschijnlijk verwaarloosbaar.(2).

Ondertussen bieden groene koffie supplementen meestal 20-50 mg per capsule, hoewel sommige cafeïnevrij zijn tijdens de verwerking.

Als u groene koffie in welke vorm dan ook neemt, wilt u misschien uw inname matigen om effecten te voorkomen.

Kan van invloed zijn op de gezondheid van het bot

Een dierlijk onderzoek van 2 maanden toonde aan dat muizen die dagelijks groene koffie-extracten toegediend kregen, een aanzienlijke calciumdepletie in hun botweefsel ervoeren(9).

Deze resultaten suggereren dat langdurige inname van groene koffie supplementen de gezondheid van de botten kan schaden .

Dat gezegd hebbende, menselijk onderzoek is nodig.

Kortom: Overconsumptie van cafeïne in groene koffie kan negatieve symptomen veroorzaken. 
Bovendien suggereert eerder onderzoek bij dieren dat het de gezondheid van de botten kan schaden, hoewel onderzoek op mensen noodzakelijk is.

Aanbevolen dosering

Er zijn onvoldoende gegevens over groene koffie beschikbaar om duidelijke aanbevelingen voor de dosering vast te stellen.

Dat gezegd hebbende, gebruikte ten minste één onderzoek doses van maximaal 400 mg groene koffie extract tweemaal daags, wat geen negatieve effecten meldde (7).

Als u overweegt dit extract in te nemen, raadpleeg dan uw zorgverlener om er zeker van te zijn dat u een veilige hoeveelheid neemt.

Kortom: Er is geen duidelijke doseringsaanbeveling vastgesteld voor groene koffie, maar sommige onderzoeken hebben veilig doses van maximaal 400 mg van het extract tweemaal per dag gebruikt.

Tot slot

Groene koffie verwijst naar de rauwe bonen van de koffieplant.

Het extract werd gepopulariseerd als een supplement voor gewichtsverlies en het kan een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk bevorderen, hoewel onderzoek naar de effectiviteit ervan beperkt is.

Er zijn weinig bijwerkingen gemeld, maar het cafeïnegehalte kan bijwerkingen veroorzaken .

Als u overweegt groene koffie aan uw routine toe te voegen, raadpleeg dan uw zorgverlener om te controleren of deze veilig voor u is.

Je kunt ook de hele bonen gebruiken om een ​​warme drank te maken.

Als je groene koffie of het extract wilt proberen, kun je deze lokaal kopen of hele bonen en supplementen online vinden.