Ad Clicks :Ad Views :
img

Wat is Ketose, en is het ook gezond?

1949 Views

Wat is Ketose, en is het ook gezond?

Ketose is een natuurlijke metabool proces.

Het gaat hier om, het lichaam produceert ketonen uit vet, en ze gebruiken het voor energie in plaats van koolhydraten.

Je kunt ketose krijgen door het volgen van een zeer koolhydraatarm en vetrijk ketogeen dieet(1).

Naast het snelle gewichtsverlies, kan ketose een aantal voordelen voor de gezondheid bieden, zoals verminderde aanvallen bij epileptische kinderen(2).

Ketose is vrij complex, maar in dit artikel wordt uitgelegd wat het is en hoe u daarvan kan profiteren.

Wat is Ketose?

Ketose is een metabool proces waarin vet zorgt voor het merendeel van de brandstof voor het lichaam.

Hij treedt op als er een beperkte toegang is tot de voornaamste bron van energie, glucose.

Ketose wordt meestal geassocieerd met ketogeen en zeer koolhydraatarm diëet. Het gebeurt ook tijdens de zwangerschap, kleutertijd, vasten en honger(345, 6).

Om in ketose te raken, moeten mensen over het algemeen minder dan 50 gram koolhydraten per dag eten en soms zelfs lager dan 20 gram per dag.

Dit vereist het verwijderen van bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet, zoals granen, snoep en suikerhoudende frisdranken. Je zal ook moeten bezuinigen op peulvruchten, aardappelen en fruit.

Het eten op een zeer laag koolhydraatarm dieet, niveaus van het hormoon insuline gaat omlaag en vetzuren worden in grote hoeveelheden vrijgelaten uit de opgeslagen vet reserve van het lichaam.

Veel van deze vetzuren worden naar de lever getransporteerd, waar ze worden geoxideerd en omgezet in ketonen (of ketonlichamen). Deze moleculen kunnen energie zijn voor het lichaam.

In tegenstelling tot vetzuren, kunnen ketonen de bloed – hersenbarrière en energie leveren voor de hersenen bij gebrek aan glucose.

Kortom: Ketose is een metabole staat waar ketonen de belangrijkste bronnen van energie zijn voor het lichaam en de hersenen. Dit gebeurt wanneer koolhydraatinname en insuline niveaus erg laag zijn.

Ketonen kunnen energie leveren voor de hersenen

Human Brain op witte achtergrond

Het is een veel voorkomend misverstand dat de hersenen niet zonder koolhydraten functioneert.

Het is waar dat glucose de voorkeur heeft en dat er een aantal cellen in de hersenen zijn die alleen glucose kunnen gebruiken als brandstof.

Echter, een groot deel van je hersenen kunnen ook gebruik maken van ketonen voor energie, zoals tijdens verhongering of wanneer uw dieet te laag is in koolhydraten(7).

In feite, na drie dagen van honger, krijgen de hersenen 25% van zijn energie uit ketonen. Tijdens een langdurige honger, stijgt dit aantal tot ongeveer 60%(8, 9).

Daarnaast kan je lichaam eiwitten gebruiken om het weinige glucose in de hersenen die nog steeds is vereist om ketose te produceren. Dit proces heet gluconeogenese .

Ketose en gluconeogenese zijn perfect in staat te voldoen aan de energiebehoeften van de hersenen.

Kortom: Wanneer de hersenen niet genoeg glucose heeft, kan het ketonen gebruiken voor energie.

Ketose is niet hetzelfde als ketoacidose

Bloedglucosemeter en Strips

Mensen verwarren vaak ketose en ketoacidose.

Terwijl ketose een onderdeel van de normale stofwisseling is, ketoacidose is een gevaarlijke metabolische aandoening die fataal kan zijn indien onbehandeld.

In ketoacidose, wordt de bloedstroom overspoeld met extreem hoge glucose (bloedsuiker) en ketonen.

Wanneer dit gebeurt, wordt aan het bloedzuur ernstige schade berokkend.

Ketoacidose wordt vaak geassocieerd met ongecontroleerde diabetes type 1. Het kan ook voorkomen bij mensen met diabetes type 2, hoewel dit minder vaak voorkomt(10).

Bovendien kan ernstig alcoholmisbruik leiden tot ketoacidose(11).

Kortom: Ketose is een natuurlijke metabool proces, terwijl ketoacidose is een ernstige medische aandoening en het vaakst gezien bij ongecontroleerde diabetes type 1 .

Effecten op epilepsie

Paranoten in Bowl

Epilepsie is een aandoening van de hersenen gekenmerkt door terugkerende aanvallen.

Het is een veel voorkomende neurologische aandoening, die ongeveer 70 miljoen mensen wereldwijd treft(12).

Voor de meerderheid van de patiënten, kunnen anti-epileptica medicatie helpen bij de beheersing van deze aanvallen. Maar ongeveer 30% van de patiënten blijft aanvallen houden ondanks gebruik van deze middelen(13).

In het begin van 1920, werd het ketogeen dieet geïntroduceerd als een behandeling voor epilepsie bij mensen die niet reageren op de behandeling met geneesmiddelen(14).

Het wordt voornamelijk gebruikt bij kinderen, een aantal studies tonen opmerkelijke voordelen. Veel kinderen met epilepsie ervaren een massale vermindering van de aanvallen bij een ketogeen dieet, en sommige zijn zelfs compleet verdwenen(15161718).

Kortom: Ketogeen dieet kan effectief  epileptische aanvallen verminderen, vooral bij kinderen met epilepsie die niet reageren op een conventionele behandeling.

Effecten bij gewichtsverlies

Ei en meetlint

Het ketogeen dieet is een populaire dieet om gewicht te verliezen, dat wordt ondersteund door de wetenschap(19).

In feite hebben veel studies aangetoond dat ketogeen dieet kan leiden tot een veel groter gewichtsverlies dan een vetarm dieet(202122).

Een studie meldde 2,2 keer meer gewichtsverlies bij mensen op een ketogeen dieet, in vergelijking met degenen die op een laag vetgehalte, calorie-dieet volgde(23).

Wat nog meer, mensen voelen zich minder hongerig en een voller gevoel bij een ketogeen dieet, dit wordt toegeschreven aan ketose. Daarom is het meestal niet nodig om calorieën te tellen bij dit dieet(2425).

Kortom: Studies tonen aan dat ketogeen dieet leidt tot meer gewichtsverlies dan vetarme diëten. Bovendien, mensen voelen zich minder hongerig en een meer verzadigd gevoel.

Andere gezondheidsvoordelen van ketose

Ketose en ketogeen dieet kunnen ook andere therapeutische effecten hebben. Zij worden nu onderzocht als een behandeling voor een breed scala aan omstandigheden(26):

  • Hart-en vaatziekten. Het verminderen van koolhydraten om ketose niveaus te kunnen verbeteren en hart-en vaatziekten risicofactoren te verlagen, zoals bloed triglyceriden, totale cholesterol en HDL-cholesterol(2728).
  •  Diabetes type 2. Het dieet kan insulinegevoeligheid verbeteren tot 75%, en sommige diabetici kunnen verminderen of zelfs stoppen met diabetes medicijnen(29, 30).
  • Metabool syndroom. Ketogeen dieet kan alle belangrijke symptomen van het metabool syndroom, met inbegrip van hoge triglyceriden, overtollig buikvet en verhoogde bloeddruk verbeteren (31).
  • Ziekte van Alzheimer. Een ketogeen dieet kan voordelen bieden voor patiënten met de ziekte van Alzheimer (32).
  • Kanker. Sommige studies suggereren dat ketogeen dieet kan helpen bij kankertherapie, eventueel door een bijdrage te leveren aan “honger” kankercellen van glucose(3334).
  • Ziekte van Parkinson. Een kleine studie bleek dat de symptomen van de ziekte van Parkinson verbeterde na 28 dagen op een ketogeen dieet(35).
  • Acne. Er zijn aanwijzingen dat dit dieet de ernst en progressie van acne kan verminderen (36).

Kortom: Ketose en ketogeen dieet kunnen helpen bij een aantal chronische ziekten, waaronder metabool syndroom,  diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer.

Heeft ketose geen negatieve effecten op de gezondheid?

Vlees

Er zijn een paar mogelijke bijwerkingen die u kunt ervaren op een ketose en ketogeen dieet.

Deze omvatten hoofdpijn, vermoeidheid, constipatie, hoog cholesterolgehalte en slechte adem (3738).

De meeste van de symptomen zijn tijdelijk en verdwijnen binnen een paar dagen of weken.

Ook zijn sommige epileptische kinderen ontwikkelen nierstenen met het dieet(394041).

En hoewel uiterst zeldzaam, zijn er een paar gevallen geweest van vrouwen die borstvoeding gevenen  ketoacidose  ontwikkelen waarschijnlijk veroorzaakt door koolhydraatarm eten of ketogeen dieet(4243, 44).

Mensen die  bloedsuikerspiegel verlagende middelen gebruiken moeten overleggen met een arts voordat u een ketogeen dieet volgt, omdat het dieet de noodzaak van medicatie kan verminderen.

Dat gezegd zijnde, ketose is over het algemeen veilig voor gezonde mensen.

Toch zal het niet geschikt zijn voor iedereen. Sommige mensen zullen zich goed voelen en vol met energie in ketose, terwijl anderen zich ellendig voelen.

Kortom: Ketose is veilig voor de meeste mensen. Sommige mensen kunnen echter bijwerkingen ervaren, met inbegrip van slechte adem, hoofdpijn en constipatie.

Kort samengevat

Ketose is een natuurlijke metabool proces die kan worden volbracht door een ketogeen dieet.

Het heeft een scala aan voordelen voor de gezondheid, zoals gewichtsverlies, lagere bloedsuikerspiegel en verminderde epileptische aanvallen bij kinderen.

Echter, om een streng dieet te volgen als ketose kan heel moeilijk zijn. Daarnaast zijn er een aantal mensen die negatieve bijwerkingen ervaren of zich gewoon niet goed voelen.

Ketose is niet voor iedereen, maar het kan krachtige voordelen bieden voor bepaalde mensen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + 6 =

It is main inner container footer text