Voor veel mensen zijn melk en andere zuivelproducten moeilijk te verteren.

Als u lactose-intolerantie heeft, kan zelfs een glas melk spijsverteringsproblemen veroorzaken met symptomen zoals diarree, braken en buikpijn.

Lactosevrije melk is een eenvoudig alternatief dat kan helpen bij het elimineren van veel van deze onaangename symptomen.

Veel mensen weten echter niet precies wat lactosevrije melk is, hoe het wordt gemaakt en hoe het zich verhoudt tot gewone melk.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dit artikel kijkt naar de overeenkomsten en verschillen tussen lactosevrije melk en gewone melk.

Wat is lactosevrije melk?

Lactosevrije melk is een commercieel melkproduct dat vrij is van lactose.

Lactose is een type suiker dat wordt aangetroffen in melkproducten en dat sommige mensen moeilijk kunnen verteren(1).

Voedingsproducenten produceren lactosevrije melk door lactase toe te voegen aan reguliere koemelk. Lactase is een enzym dat wordt geproduceerd door mensen die zuivelproducten verdragen, die lactose in het lichaam afbreekt.

Lactosevrije melk heeft bijna dezelfde smaak, textuur en voedingsprofiel als gewone melk. Handig, het kan op dezelfde manier worden gebruikt en voor gewone melk in uw favoriete recepten.

Kortom: Lactosevrije melk is een melkproduct dat lactase bevat, een enzym dat helpt bij het afbreken van lactose. 
U kunt lactosevrije melk gebruiken in plaats van gewone melk in elk recept, omdat het bijna dezelfde smaak, textuur en voedingsprofiel heeft.

Bevat dezelfde voedingsstoffen als melk

Hoewel lactosevrije melk lactase bevat om de vertering van lactose te ondersteunen, beschikt het over hetzelfde indrukwekkende voedingsprofiel als gewone melk.

Net als normale melk is het lactosevrije alternatief een geweldige bron van eiwitten, die ongeveer 8 gram levert in een portie van 240 ml
(2).

Het bevat ook veel belangrijke micronutriënten, zoals calcium, fosfor, vitamine B12 en riboflavine(2).

Bovendien zijn veel soorten verrijkt met vitamine D, een belangrijke vitamine die betrokken is bij verschillende aspecten van uw gezondheid, maar die in slechts enkele voedselbronnen wordt aangetroffen(3).

Daarom kunt u gewone melk vervangen voor lactosevrije melk zonder één van de belangrijkste voedingsstoffen die reguliere melk te bieden mist.

Kortom: Net als gewone melk is lactosevrije melk een goede bron van eiwitten, calcium, fosfor, vitamine B12, riboflavine en vitamine D.

Makkelijker te verteren voor sommige mensen

De meeste mensen worden geboren met het vermogen om lactose te verteren, het belangrijkste type suiker in melk.

Naar schatting echter verliest ongeveer 75% van de wereldbevolking dit vermogen naarmate ze ouder worden, wat resulteert in een aandoening die bekend staat als lactose-intolerantie(4).

Deze verandering treedt meestal op rond de leeftijd van 2-12 jaar. Sommige behouden hun vermogen om lactose te verteren tot in de volwassenheid, terwijl anderen de verminderde activiteit van lactase ervaren, het enzym dat nodig is voor het verteren en afbreken van lactose(4).

Voor mensen met lactose-intolerantie kan het nuttigen van reguliere lactose bevattende melk verteringsproblemen veroorzaken, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en oprispingen(5).

Omdat lactosevrije melk toegevoegd lactase bevat, is het echter gemakkelijker te verteren voor mensen met lactose-intolerantie, waardoor het een goed alternatief is voor gewone melk.

Kortom: Lactosevrije melk is gemakkelijker te verteren voor mensen met lactose-intolerantie omdat het lactase bevat, het enzym gebruikt om lactose af te breken.

Smaakt zoeter dan gewone melk

Een opmerkelijk verschil tussen lactosevrije melk en gewone melk is de smaak.

Lactase, het enzym dat wordt toegevoegd aan lactosevrije melk, breekt lactose af in twee eenvoudige suikers: glucose en galactose(1).

Omdat uw smaakpapillen deze eenvoudige suikers als zoetere dan complexe suikers waarnemen, heeft het laatste lactosevrije product een zoetere smaak dan gewone melk(6).

Hoewel dit de voedingswaarde van de melk niet verandert en het verschil in smaak mild is, is het wellicht de moeite waard om in gedachten te houden wanneer u voor recepten lactosevrije melk gebruikt in plaats van gewone melk.

Kortom: In lactosevrije melk wordt lactose afgebroken tot glucose en galactose, twee eenvoudige suikers die lactosevrije melk een zoetere smaak geven dan gewone melk.

Nog steeds een zuivelproduct

Hoewel lactosevrije melk een goed alternatief kan zijn voor gewone melk voor mensen met lactose-intolerantie, is het misschien niet voor iedereen geschikt, omdat het nog steeds een zuivelproduct is.

Voor mensen met een zuivelallergie kan het consumeren van lactosevrije melk een allergische reactie veroorzaken, met als gevolg symptomen als spijsverteringsproblemen, netelroos en braken.

Bovendien is het, omdat het is gemaakt van koemelk, niet geschikt voor mensen die een veganistisch dieet volgen.

Ten slotte moeten degenen die ervoor kiezen om een ​​zuivelvrij dieet te volgen om persoonlijke of gezondheidsredenen zowel normale als lactosevrije melk vermijden.

Kortom: Lactosevrije melk moet worden vermeden door personen met een zuivelallergie en personen die een veganistisch of zuivelvrij dieet volgen.

Tot slot

Lactosevrije melk gemaakt door lactase toe te voegen aan gewone melk en lactose af te breken tot eenvoudige suikers die gemakkelijker te verteren zijn.

Hoewel het iets zoeter is, kan het een goed alternatief zijn voor mensen met lactose-intolerantie.

Toch is het niet geschikt voor mensen met een zuivelallergie of mensen die zuivel om andere redenen vermijden.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.