Limoneen is de olie die wordt gewonnen uit de schillen van sinaasappelen en andere citrusvruchten1 ).

Mensen gebruiken al eeuwen etherische oliën zoals limoneen die uit citrusvruchten worden geëxtraheerd. Tegenwoordig wordt limoneen vaak gebruikt als een natuurlijke behandeling voor een groot aantal gezondheidsproblemen en is het een populair ingrediënt in huishoudelijke artikelen.

Niet alle voordelen en toepassingen van limoneen worden echter door de wetenschap ondersteund.

Dit artikel onderzoekt de toepassingen, mogelijke voordelen, bijwerkingen en dosering van limoneen.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

Wat is limoneen

Limoneen is een chemische stof die voorkomt in de schil van citrusvruchten, zoals citroenen , limoenen en sinaasappels. Het is vooral geconcentreerd in sinaasappel schillen , dat ongeveer 97% van de etherische oliën bevat(2).

Het wordt vaak aangeduid als d-limoneen, wat de belangrijkste chemische vorm is.

Limoneen behoort tot een groep verbindingen die bekend staat als terpenen, waarvan de sterke aroma’s planten beschermen door insecten en slakken af ​​te schrikken (3).

Limoneen is één van de meest voorkomende terpenen in de natuur en kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Er is aangetoond dat het ontstekingsremmende, antioxiderende, anti-stress- en mogelijk ziekte voorkomende eigenschappen bezit.

Kortom: Limoneen is een etherische olie die voorkomt in schillen van citrusvruchten. Het behoort tot een groep van verbindingen die terpenen worden genoemd.

Toepassing van limoneen

Limoneen is een populair additief in voedingsmiddelen, cosmetica, reinigingsproducten en natuurlijke insectenwerende middelen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in voedingsmiddelen zoals frisdrank, desserts en snoep om een ​​citroenachtig aroma te bieden.

Limoneen wordt geëxtraheerd door hydrodistillatie, een proces waarbij fruitschillen worden geweekt in water en verwarmd totdat de vluchtige moleculen worden vrijgegeven via stoom( 4 ).

Vanwege het sterke aroma, wordt limoneen gebruikt als een botanisch insecticide. Het is een actief ingrediënt in meerdere pesticiden producten, zoals milieuvriendelijke insectenwerende middelen ( 5 ).

Andere huishoudelijke producten die deze verbinding bevatten, zijn onder meer zepen, shampoos, lotions, parfums, wasmiddelen en luchtverfrissers.

Daarnaast is limoneen beschikbaar in geconcentreerde supplementen in capsulevorm en vloeibare vorm. Deze worden vaak op de markt gebracht voor hun vermeende gezondheidsvoordelen.

Deze citrusverbinding wordt ook gebruikt als een aromatische olie vanwege de kalmerende en therapeutische eigenschappen.

Kortom: Limoneen wordt gebruikt in een reeks van producten, waaronder voedingsmiddelen, cosmetica en milieuvriendelijke pesticiden. Het kan ook in supplementvorm worden verkregen, omdat het de gezondheid kan stimuleren en bepaalde ziekten kan bestrijden.

Heeft verschillende gezondheidsvoordelen

Limoneen is bestudeerd vanwege zijn potentiële ontstekingsremmende, antioxiderende, kanker- en hartziekten bestrijdende eigenschappen.

Het meeste onderzoek is echter uitgevoerd in reageerbuizen of op dieren, waardoor het moeilijk is om de rol van limoneen in de menselijke gezondheid en ziektepreventie volledig te begrijpen.

Ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen

Het is aangetoond dat limoneen de ontsteking in sommige onderzoeken vermindert (6,7).

Hoewel kortdurende ontsteking de natuurlijke reactie van uw lichaam is op stress en gunstig is, kan chronische ontsteking uw lichaam schaden en is het een belangrijke oorzaak van ziekte. Het is belangrijk om dit type ontsteking zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen (8).

Het is aangetoond dat Limoneen ontstekingsmarkers vermindert die verband houden met artrose, een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische ontsteking.

Een reageerbuisstudie in cellen van menselijk kraakbeen merkte op dat limoneen de productie van stikstofmonoxide verminderde. Stikstofmonoxide is een signaalmolecuul dat een sleutelrol speelt in ontstekingen(9).

In een onderzoek bij ratten met colitis ulcerosa – een andere ziekte die wordt gekenmerkt door een ontsteking – verminderde de behandeling met limoneen de ontsteking van de dikke darm aanzienlijk, evenals vaak voorkomende ontstekingsmarkers (10).

Limoneen heeft ook antioxiderende effecten aangetoond. Antioxidanten helpen de celbeschadiging te verminderen die wordt veroorzaakt door onstabiele moleculen, de zogenaamde vrije radicalen.

Ophoping van vrije radicalen kan leiden tot oxidatieve stress, wat kan leiden tot ontsteking en ziekte (11).

Eén reageerbuisstudie onthulde dat limoneen de vrije radicalen in leukemiecellen kan remmen, wat duidt op een afname van ontsteking en cellulaire schade die normaal zou bijdragen aan de ziekte (12).

Hoewel veelbelovend, moeten deze effecten worden bevestigd door studies bij mensen.

Kan kankereffecten hebben

Limoneen kan anti-kankereffecten hebben.

In een onderzoek hadden degenen die de schil van citrusvruchten aten, de belangrijkste bron van limoneen in de voeding, een verminderd risico op het ontwikkelen van huidkanker vergeleken met degenen die alleen citrusfruit aten of hun sappen dronken(13).

Een andere studie bij 43 vrouwen die onlangs de diagnose borstkanker kregen, had een significante vermindering van 22% in de expressie van borsttumorcellen na 2 tot 6 weken dagelijks 2 gram limoneen te hebben ingenomen(14).

Bovendien ontdekte onderzoek bij knaagdieren dat suppletie met limoneen de groei van huidtumoren remde door ontsteking en oxidatieve stress te voorkomen(15).

Andere knaagdierstudies geven aan dat limoneen andere vormen van kanker kan bestrijden, waaronder borstkanker (16).

Bovendien heeft limoneen, naast het medicijn doxorubicine tegen kanker, vaak voorkomende bijwerkingen van dat medicatie helpen voorkomen, waaronder oxidatieve schade, ontsteking en nierbeschadiging (17).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn meer menselijke studies nodig.

Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Hartziekte blijft de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland, goed voor bijna één op de vier sterfgevallen (18).

Limoneen kan het risico op hartaandoeningen verlagen door bepaalde risicofactoren, waaronder een verhoogd cholesterol-, bloedsuiker- en triglyceridengehalte te verlagen.

In één studie toonden muizen die 0,27 gram limoneen per pond lichaamsgewicht (0,6 gram / kg) kregen, verlaagde triglyceriden , LDL (slecht) cholesterol, bloedsuikerspiegel en vetophoping in de lever vergeleken met een controlegroep (19).

In een ander onderzoek vertoonden beroerte gevoelige ratten die 0,04 gram limoneen per pond lichaamsgewicht (20 mg / kg) kregen, significante verlagingen van de bloeddruk vergeleken met ratten met een vergelijkbare gezondheidsstatus die het supplement niet kregen (20).

Houd in gedachten dat menselijke studies nodig zijn voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Andere voordelen

Afgezien van de hierboven genoemde voordelen, kan limoneen:

  • Vermindert de eetlust. De geur van limoneen heeft aangetoond dat het de eetlust in bromvliegen aanzienlijk vermindert . Dit effect is echter niet bestudeerd bij mensen (21).
  • Vermindert stress en angst. Onderzoek bij knaagdieren suggereert dat limoneen in de aromatherapie kan worden gebruikt als een middel tegen stress en angststoornissen (22).
  • Ondersteuning van een gezonde spijsvertering. Limoneen kan beschermen tegen maagzweren . In een onderzoek bij ratten beschermde citrus aurantiumolie, die 97% limoneen is, bijna alle knaagdieren tegen zweren veroorzaakt door medicijn gebruik (23 ).

Kortom: Limoneen biedt onder andere voordelen op het gebied van antioxidanten, ontstekingsremmers, kanker en hart-en vaatziekten. Er is echter meer onderzoek bij mensen nodig.

Veiligheid en bijwerkingen

Limoneen wordt als veilig beschouwd voor mensen met weinig risico op bijwerkingen. De Food and Drug Administration (FDA) erkent limoneen als een veilig voedingsmiddeladditief en smaakstof ( 5 ).

Wanneer limoneen echter rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, kan het bij sommige mensen irritatie veroorzaken, daarom moet voorzichtigheid worden betracht bij het hanteren van de essentiële olie (24,25).

Limoneen wordt soms als een geconcentreerde supplement ingenomen. Vanwege de manier waarop je lichaam het afbreekt, wordt het waarschijnlijk veilig geconsumeerd in deze vorm. Dat gezegd hebbende, ontbreekt het aan menselijk onderzoek naar deze supplementen (26).

Met name kunnen supplementen met een hoge dosis bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Bovendien is er onvoldoende bewijs om te bepalen of supplementen met limoneen aanvaardbaar zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Het is het beste om uw arts in de gezondheidszorg te raadplegen voordat u limoneen supplementen inneemt, vooral als u medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft, of een medische aandoening heeft.

Kortom: Afgezien van mogelijke huidirritatie geassocieerd met directe toepassing, is limoneen waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen om met mate te gebruiken en te consumeren.

Dosering

Omdat er weinig limoneenstudies bij mensen bestaan, is het niet moeilijk om een ​​doseringsaanbeveling te geven.

Niettemin zijn doses tot 2 gram per dag veilig gebruikt in studies (9,14).

Capsules die online kunnen worden gekocht, bevatten doseringen van 250-1.000 mg. Limoneen is ook verkrijgbaar in vloeibare vorm met typische doseringen van 0,05 ml per portie.

Capsules zijn echter niet altijd noodzakelijk. Je kunt deze verbinding gemakkelijk verkrijgen door citrusvruchten en schillen te eten.

Verse limoen of citroenschil kan bijvoorbeeld worden gebruikt om limoneen toe te voegen aan gebak, drankjes en andere items. Sterker nog, pulpachtige citroensap, zoals citroen of sinaasappelsap bevatten ook limoneen (27).

Kortom: Hoewel er geen doseringsaanbevelingen zijn voor limoneen, is 2 gram per dag veilig gebruikt in studies. Naast capsules kunt u limoneen van citrusvruchten en de schil verkrijgen.

Tot slot

Limoneen is een geurstof die wordt gewonnen uit de schillen van citrusvruchten .

Onderzoeken suggereren dat limoneen ontstekingsremmende, antioxiderende en anti-kanker effecten kan hebben. Er is echter meer onderzoek bij mensen nodig om deze voordelen te bevestigen.

Probeer citroen, limoen of sinaasappelschil toe te voegen aan je favoriete gerechten om je limoneen opname te stimuleren.