Mierikswortel is een knolgewas dat bekend staat om zijn scherpe smaak en geur.

Het wordt al duizenden jaren wereldwijd gebruikt, meestal als specerij maar ook voor medicinale doeleinden.

Deze wortel bevat meerdere verbindingen die voordelen voor de gezondheid kunnen bieden, waaronder antibacteriële en anti-kankereffecten( 1 ).

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over mierikswortel, inclusief de voedingsstoffen, voordelen, gebruik en bijwerkingen.

Wat is mierikswortel?

Mierikswortel zou zijn ontstaan in Oost-Europa. Het is een kruisbloemige groente, naast mosterdplant, wasabi, kool, broccoli en boerenkool2 ).

Het heeft een lange, witte wortel en groene bladeren. Wanneer de wortel wordt afgesneden, breekt een enzym een verbinding genaamd sinigrine af in een mosterdolie(3).

Deze olie, bekend als allylisothiocyanaat, geeft mierikswortel zijn overheersende geur en smaak en kan irriterend zijn voor je ogen, neus en keel.

De wortel wordt meestal geraspt en bewaard in azijn, zout en suiker voor gebruik als specerij. Dit staat bekend als bereide mierikswortel.

Mierikswortelsaus, die mayonaise of zure room aan de melange toevoegt, is ook populair.

Mierikswortel wordt vaak verward met wasabi, een ander scherp kruid dat in de Japanse keuken gebruikelijk is. Dit komt omdat de “wasabi” die je bij de meeste Japanse restaurants krijgt is eigenlijk mierikswortelpasta vermengd met groene kleurstoffen.

Echte wasabi (Wasabia japonica) komt van een totaal andere plant en zou een aardse smaak hebben. Bovendien is het groen van kleur in plaats van wit.

Kortom: Mierikswortel is een wit knolgewas dat nauw verwant is aan mosterd en wasabi. De scherpe smaak en geur geven een pittige kick aan elk gerecht.

Biedt een verscheidenheid aan voedingsstoffen

Aangezien mierikswortel meestal in kleine hoeveelheden wordt gegeten, is een doorsnee portie zeer caloriearm, maar bevat deze verschillende mineralen en plantaardige stoffen.

Een eetlepel (15 gram) voorbereide mierikswortel biedt ( 4 ):

  • Calorieën: 7
  • Eiwitten: minder dan 1 gram
  • Vet: minder dan 1 gram
  • Koolhydraten: 2 gram
  • Vezels: 0.5 gram

Het bevat ook kleine hoeveelheden calcium, kalium, magnesium, foliumzuur en andere micronutriënten.

Bovendien is deze kruidige groente rijk aan een verscheidenheid van gezonde plantaardige stoffen, waaronder glucosinolaten, die in isothiocyanaten worden afgebroken en bescherming kunnen bieden tegen kanker, infecties en hersenziekten(5,6,7,8,9).

Kortom: Mierikswortel heeft weinig calorieën en een aantal mineralen en glucosinolaten, die een aantal gezondheidsvoordelen kunnen hebben.

Kan gezondheidsvoordelen bieden

Zelfs in kleine hoeveelheden biedt mierikswortel verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid.

Kan anti-kankereffecten hebben

Glucosinolaten en isothiocyanaten in dit knolgewas kunnen bescherming bieden tegen kanker door de groei van kankercellen te remmen en hun dood te bevorderen.(1011).

Sommige stoffen in mierikswortel, zoals sinigrine, kunnen ook als antioxidant werken en celbeschadiging door vrije radicalen tegengaan. Deze reactieve moleculen kunnen uw risico op ziekten, met inbegrip van kanker verhogen wanneer de niveaus te hoog in uw lichaam worden.(1213).

Reageerbuisstudies suggereren dat mierikswortel verbindingen de groei van darm-, long- en maagkanker kunnen voorkomen (14).

Wat meer is, peroxidase, een enzym dat in deze wortel wordt gevonden, helpt bij het activeren en stimuleren van een krachtige anti-kanker verbinding die zich richt op menselijke alvleesklierkanker cellen(1516).

Hoewel deze resultaten veelbelovend klinken, is meer onderzoek nodig.

Heeft antibacteriële eigenschappen

Allyl-isothiocyanaat, de olie die vrijkomt bij het snijden van de mierikswortel, kan krachtige antibacteriële eigenschappen hebben.

De studies suggereren dat het een reeks gevaarlijke bacteriën, met inbegrip van E. coli, pylori van H., en Salmonella kan bestrijden(17,8).

Een reageerbuisstudie merkte op dat isothiocyanaten geëxtraheerd uit mierikswortelwortel zes soorten orale bacteriën doodden (18).

Een ander reageerbuisonderzoek toonde aan dat deze isothiocyanaten de groei van vier soorten schimmels voorkomen die kunnen leiden tot chronische nagelinfecties (19).

Isothiocyanaten kunnen binden aan bepaalde enzymen om de groei van bacteriële cellen te voorkomen, hoewel het exacte mechanisme niet goed wordt begrepen (20).

Kan de gezondheid van de luchtwegen verbeteren

Het is bekend dat het consumeren van mierikswortel een branderig gevoel veroorzaakt in je sinussen, neus en keel.

Om die reden wordt het vaak gebruikt om verkoudheid en ademhalingsproblemen te verlichten.

Een studie bij meer dan 1.500 mensen vond dat een supplement met 80 mg gedroogde mierikswortel en 200 mg nasturtium even effectief was als een traditioneel antibioticum bij de behandeling van acute sinusinfecties en bronchitis(21).

Deze resultaten suggereren dat mierikswortel de gezondheid van de luchtwegen kan verbeteren, maar dat er meer onderzoek nodig is.

Kortom: Mierikswortel bevat glucosinolaten en isothiocyanaten, die kunnen beschermen tegen kanker, bacteriële en schimmelinfecties kunnen bestrijden en de ademhaling kunnen verbeteren.

Hoe mierikswortel te gebruiken

Mierikswortel wordt meestal gebruikt als specerij.

Het wordt meestal geconsumeerd als ingemaakte mierikswortel, die is gemaakt van de geraspte wortel, plus azijn, suiker en zout. Mierikswortelsaus, een andere populaire garnering, voegt zure room of mayo toe aan de mix.

Deze kruiden worden meestal geserveerd in kleine hoeveelheden met vlees of vis .

Om uw eigen ingemaakte mierikswortel te maken, raspt je de wortel met de hand of in een keukenmachine en bewaart u deze in azijn . Je kunt de wortel kopen in de winkel of online.

Mierikswortel wordt ook verkocht in supplement- en theevorm.

Aangezien er geen vastgestelde veilige limiet in deze vormen is, raadpleeg dan uw arts voor een juiste dosering.

Kortom: Mierikswortel wordt meestal bewaard in azijn of een romige saus en wordt gebruikt als een specerij voor vlees en vis. Het wordt ook verkocht als supplementen en thee, maar de veiligheid van deze producten is onbekend.

Mogelijke bijwerkingen

Er is weinig informatie over de mogelijke bijwerkingen van het nuttigen van te veel mierikswortel in je voeding of als supplement.

Aangezien mierikswortel echter zeer scherp is, is het waarschijnlijk het beste om het met mate te gebruiken.

Te veel van deze kruidige wortel kan uw mond, neus of maag irriteren.

Het kan vooral vervelend zijn voor mensen met maagzweren, spijsverteringsproblemen of ontstekingsdarmziekten.

Ten slotte is het onbekend of mierikswortel in grote hoeveelheden veilig is voor kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Kortom: Mierikswortel kan uw mond, sinussen of maag irriteren als deze in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Tot slot

Mierikswortel is een knolgewas bekend om zijn scherpe geur en kruidige smaak.

De verbindingen ervan kunnen een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen bieden, zoals de bestrijding van kanker, infecties en ademhalingsproblemen.

Mierikswortel wordt het vaakst geconsumeerd als specerij. Supplementen worden het best geconsumeerd onder begeleiding van een medische specialist.