Sago is een zetmeelprodukt dat gewonnen wordt uit tropische palmen zoals Metroxylon sagu .

Het is veelzijdig en een primaire bron van koolhydraten in sommige delen van de wereld.

Sago bevat antioxidanten en resistent zetmeel en is in verband gebracht met vele voordelen, waaronder het verbeteren van risicofactoren voor hartziekten en het verbeteren van de trainingsprestaties ( 1 , 2 , 3 ).

Dit artikel geeft een overzicht van de voeding, voordelen, toepassingen en nadelen van sago.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Wat is sago?

Sago is een zetmeelprodukt dat wordt gewonnen uit de merg van bepaalde tropische palmstelen.

Zetmelen zijn complexe koolhydraten die bestaan ​​uit veel verbonden glucose moleculen. Glucose is een suiker produkt die je lichaam gebruikt als energiebron.

Sago wordt voornamelijk gewonnen uit Metroxylon sagu , of sagopalm, die afkomstig is uit vele delen van de wereld, waaronder Indonesië, Maleisië, de Filippijnen en Papoea-Nieuw-Guinea ( 4 , 5 ).

De sagopalm groeit snel en verdraagt ​​een breed scala aan bodems. Een enkele sagopalm kan 100-800 kg zetmeel bevatten ( 5 ).

Sago is een basis voedingsmiddel in gebieden in Indonesië, Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea. Het is niet erg voedzaam maar rijk aan koolhydraten, een belangrijke energiebron voor je lichaam ( 5).

Het kan worden gekocht in twee hoofdvormen – meel of parels. Terwijl het meel pure zetmeel is, zijn de parels kleine bolletjes sago die worden gemaakt door het zetmeel te mengen met water en ze gedeeltelijk te verwarmen.

Natuurlijk is glutenvrije sago een goede vervanging voor meel en granen op basis van tarwe bij het bakken en koken voor mensen met een beperkt dieet ( 6 ).

Kortom: Sago is een hoofdbestandsdeel zetmeel in sommige delen van Indonesië, Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea. Hoewel het niet erg voedzaam is, is het glutenvrij en rijk aan koolhydraten.

Voedingswaarde sago

Sago is bijna puur zetmeel, een soort koolhydraten . Het bevat slechts kleine hoeveelheden eiwit, vet en vezels en mist veel vitamines en mineralen.

Hieronder staat de voedingswaarde-informatie per 100 gram sago ( 7 ):

  • Calorieën: 332
  • Eiwit: minder dan 1 gram
  • Vet: minder dan 1 gram
  • Koolhydraten: 83 gram
  • Vezel: minder dan 1 gram
  • Zink: 11% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)

Anders dan zink bevat sago weinig vitamines en mineralen. Dit maakt het qua voedingswaarde inferieur aan veel soorten meel waaronder volkoren of boekweit, die meestal meer voedingsstoffen bevatten zoals eiwitten en B-vitamines ( 7 , 8 ).

Dat gezegd hebbende, het is van nature graan- en glutenvrij, waardoor het een geschikte meelvervanging is voor mensen met coeliakie of voor mensen die een specifieke graanvrije voeding volgen, zoals het paleo dieet ( 6 ).

Kortom: Sago is bijna pure koolhydraten en arm aan de meeste voedingsstoffen. Het is van nature glutenvrij en geschikt voor mensen die geen graan eten.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van sago

Sago kan in verband worden gebracht met de volgende potentiële gezondheidsvoordelen.

Bevat antioxidanten

Antioxidanten zijn moleculen die mogelijk schadelijke moleculen neutraliseren, vrije radicalen genaamd. Wanneer de niveaus van vrije radicalen te hoog worden in uw lichaam, kunnen ze cellulaire schade veroorzaken, die verband houdt met aandoeningen waaronder kanker en hartaandoeningen ( 9 ).

Uit reageerbuisstudies is gebleken dat sago veel polyfenolen bevat, zoals tannines en flavonoïden, plantaardige bestanddelen die als antioxidanten in je lichaam fungeren ( 1 , 10 ).

Onderzoek heeft diëten die rijk zijn aan polyfenolen gekoppeld aan verbeterde immuniteit, verminderde ontsteking en een verlaagd risico op hartziekten ( 11 ).

Eén dieronderzoek observeerde minder tekenen van beschadiging door vrije radicalen, hogere antioxidanten gehalte en een verlaagd risico op atherosclerose – een ziekte geassocieerd met vernauwde bloedvaten als gevolg van de opbouw van cholesterol. Bij muizen die sagorijke diëten kregen, vergeleken met muizen die sago-diëten met weinig sago kregen toegediend (12 ).

Dit kan komen door de hoge concentratie antioxidanten van sago. Er zijn echter geen menselijke onderzoeken naar sago antioxidanten, dus meer onderzoek is nodig.

Goede bron van resistent zetmeel

Sago is ongeveer 7,5% resistent zetmeel , een soort zetmeel dat onverteerd door uw spijsverteringskanaal gaat ( 2 ).

Resistent zetmeel bereikt de darm onverteerd en voedt je gezonde darmbacteriën. Deze bacteriën breken resistent zetmeel af en produceren verbindingen zoals vetzuren met een korte keten (SCFA) ( 13 ).

Talrijke studies hebben resistent zetmeel en SCFA’s gekoppeld aan gezondheidsvoordelen, waaronder lagere bloedsuikerspiegels, verminderde eetlust en verbeterde spijsvertering ( 14 , 15 ).

In één dierstudie werd sago als een prebioticum gebruikt, dat gezonde darmbacteriën voedt. Sago verhoogde de SCFA-waarden in de darm en verminderde de insulineresistentie, een risicofactor voor diabetes ( 16 ).

Hoewel is aangetoond dat sommige soorten resistent zetmeel gunstig zijn voor diegenen met diabetes en prediabetes, ontbreken momenteel menselijke studies. Meer onderzoek is nodig om de potentiële impact van resistent zetmeel om de beheersing van de bloedsuikerspiegel beter te begrijpen ( 17 ).

Kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen

Hoge cholesterol- en triglyceriden gehaltes in het bloed zijn risicofactoren voor hartziekten ( 18 , 19 ).

In één onderzoek toonden onderzoekers aan dat muizen die sago kregen een lager cholesterol- en triglyceridengehalte hadden dan muizen die tapioca-zetmeel kregen ( 20 ).

Dit was gekoppeld aan de hoge amylosegehalte van sago, een soort zetmeel met lange, lineaire glucose-ketens die langer nodig hebben om te verteren. Naarmate de ketens langzamer afbreken, geven ze suiker sneller af, waardoor je cholesterol- en triglyceriden gehalte kunnen verbeteren ( 20 ).

Uit onderzoek bij mens en dier blijkt dat voedingen met een hoger amylosegehalte gekoppeld zijn aan een lager cholesterol- en bloedvetgehalte en een betere controle van de bloedsuikerspiegel – een andere risicofactor voor hartaandoeningen ( 21 , 22 , 23 ).

Kan de trainingsprestaties verbeteren

Verschillende studies hebben de effecten van sago op de trainingsprestaties geanalyseerd.

Een onderzoek bij 8 fietsers toonde aan dat het drinken van dranken met sago en zowel sago- als soja-eiwit tijdens inspanning de vermoeidheid en het uithoudingsvermogen van de training vertraagden met respectievelijk 37% en 84%, vergeleken met een placebo ( 3 ).

Een andere studie bij 8 fietsers bleek dat degenen die een sago-gebaseerde pap aten na een tijdrit van 15 minuten 4% beter presteerden in een volgende proef, vergeleken met degenen die een placebo aten ( 24 ).

Toch merkte één onderzoek op dat het drinken van een drankje op basis van sago voordat het in vochtige omstandigheden fietste, de prestaties niet verbeterde. Toch vertoonden fietsers die de drank consumeerden minder zweet, vertoonden geen stijgingen van de lichaamstemperatuur en verdroegen de warmte beter dan de placebogroep ( 25 ).

Sago kan deze effecten hebben omdat het een handige en snelle bron van koolhydraten is.

Onderzoek toont aan dat het consumeren van koolhydraten voorafgaand aan of tijdens inspanning de duuractiviteit kan verlengen, terwijl het consumeren van koolhydraten na het sporten het herstel vermogen van je lichaam kan verbeteren ( 26 , 27 ).

Kortom: Sago biedt antioxidanten en resistent zetmeel en het kan in verband worden gebracht met gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van uw risicofactoren voor hartziekten en het verbeteren van de trainingsprestaties.

Sago gebruiken

Sago is een belangrijk hoofdbestandsdeel in voeding in Zuidoost-Azië, samen met vele andere delen van de wereld. Het wordt vaak gemengd met heet water om een ​​lijmachtige massa te vormen, die meestal wordt gegeten als een bron van koolhydraten met vis of groenten ( 28 ).

Het is ook gebruikelijk om sago in brood, koekjes en crackers te bakken. Als alternatief kan het worden gebruikt om pannenkoeken waaronder lempeng te maken, een populaire Maleisische pannenkoek ( 28 ).

In de handel wordt sago gebruikt als een verdikkingsmiddel vanwege zijn viskeuze eigenschappen ( 28 ).

In de Verenigde Staten wordt sago vaak in meel of parelvorm verkocht bij Aziatische supermarkten en online.

De parels zijn kleine zetmeelaggregaten die lijken op tapioca parels. Ze worden vaak gekookt met water of melk en suiker om desserts te maken zoals sago pudding.

Kortom: Sago kan gemengd of met water worden gegeten, gebruikt als bloem bij het bakken of als verdikkingsmiddel. Sago-parels worden vaak gebruikt in dessert gerechten.

Nadelen sago

Sago bevat weinig eiwitten, vitamines en mineralen in vergelijking met veel andere koolhydraat bronnen waaronder bruine rijst, quinoa, haver, boekweit en volkoren ( 8 ).

Hoewel het vrij is van gluten en granen, is het niet één van de meest voedzame koolhydraat bronnen . Andere glutenvrije, graanvrije koolhydraat bronnen waaronder zoete aardappelen, pompoensap en gewone aardappelen leveren meer voedingsstoffen ( 8 ).

Hoewel de sago die in supermarkten wordt verkocht veilig is om te consumeren is de sagopalm zelf giftig.

Sago eten voordat het wordt verwerkt kan braken, leverschade en zelfs de dood veroorzaken ( 29 ).

Het zetmeel dat afkomstig is van de palm wordt echter verwerkt om toxines te verwijderen, waardoor het veilig is om te eten ( 29 ).

Kortom: In de handel gekochte sago is veilig om te eten. Het is echter laag in voedingsstoffen in vergelijking met andere soorten meel, en het is niet de meest voedzame koolhydraat keuze.

Tot slot

Sago is een zetmeelprodukt dat gewoonlijk wordt gewonnen uit een palm genaamd Metroxylon sagu.

Het is voornamelijk samengesteld uit koolhydraten en bevat weinig eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen. Sago is echter van nature graan- en glutenvrij, waardoor het geschikt is voor mensen die een beperkt dieet volgen.

Bovendien zijn de antioxiderende en resistente zetmeelgehalten gekoppeld aan verschillende potentiële voordelen, waaronder een lager cholesterolgehalte en verbeterde trainingsprestaties.