Sole water is water verzadigd met roze Himalayazout.

Er circuleren talloze gezondheidsclaims rond dit product en voorstanders suggereren dat het u kan helpen gewicht te verliezen, uw hormonen in balans te brengen, spierkrampen te verminderen en de slaap te verbeteren.

Hoewel deze voordelen indrukwekkend klinken, is er geen onderzoek om ze te ondersteunen.

Dit artikel onderzoekt sole water, de beweerde voordelen ervan en of u het moet drinken.

Wat is sole water?

Sole water wordt gemaakt door water te verzadigen met roze Himalayazout , dat wordt geëxtraheerd uit de mijnen in de buurt van de Himalaya in Pakistan ( 1 ).

Dit wordt meestal gedaan door roze Himalayazout in een glazen pot toe te voegen tot het een kwart gevuld is en dan de rest van de pot met water te vullen en het 12-24 uur te laten staan.

Als al het zout is oplost, wordt er meer toegevoegd totdat het niet meer oplost. Op dit punt wordt het water als volledig verzadigd beschouwd.

De meeste voorstanders van sole water adviseren om elke dag 1 theelepel (5 ml) van dit mengsel te drinken in een glas van 240-ml op kamertemperatuur om een ​​groot aantal gezondheidsvoordelen te behalen.

Er wordt gesuggereerd dat deze drank de positief en negatief geladen ionen van je lichaam in balans brengt, zoals natrium en andere mineralen, die noodzakelijke elementen en signalen in en uit cellen laten komen (2).

Sommige mensen beweren dat sole water helpt bij het bevorderen van een optimale ionen balans, waardoor het vochtgehalte en de algehele gezondheid blijft behouden. Niettemin is deze theorie nooit getest (3).

Bovendien zijn verschillende ongefundeerde beweringen over de gezondheidsvoordelen van sole water gerelateerd aan het mineraalgehalte van roze Himalayazout.

Kortom: Sole water is water dat volledig is verzadigd met roze Himalayazout. Voorstanders beweren dat het drinken van dit water ionen belans in evenwicht brengt en een aantal gezondheidsvoordelen oplevert.

Heeft sole water voordelen voor de gezondheid?

Voorstanders van sole water suggereren dat het de spijsvertering, bloeddruk verlaging, slaap verbetert, spierkrampen en meer bevordert.

De effecten van sole water zijn echter niet door wetenschappelijk onderzoek getest.

Bevat mineralen, maar niet in grote hoeveelheden

De meeste claims rondom sole water houden verband met het mineraalgehalte.

Net als andere zouten bestaat roze Himalayazout meestal uit natriumchloride, wat helpt het vocht evenwicht en de bloeddruk in je lichaam te handhaven.

In tegenstelling tot andere zouten, wordt het met de hand geëxtraheerd en bevat het geen additieven of wordt het veel verwerkt. Daarom heeft roze Himalaya zout meer dan 84 mineralen en andere elementen, waaronder ijzer, magnesium, calcium en kalium . Deze mineralen geven het een roze kleur ( 4 ).

Hoewel dit een indrukwekkend aantal voedingsstoffen kan lijken, zijn de hoeveelheden van elk mineraal in Himalayazout erg laag.

Himalayazout bevat bijvoorbeeld slechts 0,28% kalium, 0,1% magnesium en 0,0004% ijzer – verwaarloosbaar in vergelijking met de hoeveelheden van deze mineralen die u krijgt uit hele voedingsmiddelen ( 4 ).

Je zou grote hoeveelheden sole water moeten drinken, waardoor er een teveel aan natrium wordt geconsumeerd.

Toch beweren voorstanders dat dit product de bloeddruk verlaagt en spierkrampen verbetert vanwege de zeer kleine hoeveelheden kalium en magnesium (56).

In werkelijkheid heeft sole water geen invloed op uw lichaam op dezelfde manier als fruit, groenten en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze mineralen.

Voorstanders suggereren ook dat deze drank de gezondheid van de botten en energie verbetert vanwege het ijzer- en calciumgehalte, hoewel de hoeveelheden van deze voedingsstoffen verwaarloosbaar zijn (78).

Het effect van natrium op de slaap

Omdat roze Himalayazout meestal natriumchloride (zout) is, is sole water hoger in natrium dan in andere mineralen.

Vanwege de grote omvang van de kristallen is roze Himalayazout echter iets lager in natrium dan gewoon keukenzout .

Een theelepel (6 gram) roze Himalayazout bevat ongeveer 1.700 mg natrium, vergeleken met 2.300 mg in dezelfde hoeveelheid tafelzout ( 9 , 10 ).

Houd er rekening mee dat sole water waarschijnlijk aanzienlijk minder natrium bevat dan puur roze Himalayazout, omdat het is gemaakt door zout in water te verdunnen.

Desondanks bevat deze drank nog steeds natrium. Omdat natrium essentieel is voor een goede slaap en voldoende hydratatie, beweren sole water voorstanders dat het de slaap en hydratatie kan verbeteren – hoewel er geen onderzoek is om deze beweringen te onderbouwen (11).

Een 3-daagse studie uit de jaren 80 bij 10 jonge mannen stelde vast dat een dieet van minder dan 500 mg natrium per dag leidde tot verstoringen van de slaap (12).

Met name is dit een extreem lage hoeveelheid zout. De meeste mensen consumeren dagelijks veel meer dan de aanbevolen 2.300 mg zout (13).

Hoewel dit onderzoek gedateerd is, en om een zeer kleine steekproef ging, en het roze Himalayazout niet specifiek was beoordeelt, aanvoeren voorstanders het nog steeds als bewijs dat alleen sole water helpt om te slapen .

Bovendien andere studies hebben het tegenovergestelde waar gevonden. Hun resultaten wijzen erop dat een slechte nachtrust kan worden geassocieerd met een verhoogde zoutinname (14).

Natrium en hydratatie

Natrium speelt een essentiële rol bij het handhaven van vochtbalans in uw lichaam. In feite kan onvoldoende inname van natrium leiden tot uitdroging en waterverlies, vooral in combinatie met zware inspanning en zweten (1516).

Omdat voldoende natriuminname nodig is om de juiste hydratatie te behouden, suggereren voorstanders van sole water dat het kan helpen om je gehydrateerd te houden.

Sole water drinken is echter geen effectievere manier om aan uw natrium behoeften te voldoen dan zout te consumeren of voedsel dat van nature natrium bevat . Sole water bevat zelfs minder natrium dan gewoon keukenzout.

Bovendien verbruiken de meeste mensen al meer dan de aanbevolen 2.300 mg natrium per dag en hoeven ze niet meer toe te voegen aan hun voeding. Overmatige inname van natrium is gekoppeld aan verschillende gezondheidskwesties, waaronder hoge bloeddruk (13,17).

De meeste andere voordelen worden niet door onderzoek ondersteund

Bovendien beweren voorstanders vaak dat alleen water:

  • verbetert de spijsvertering
  • helpt bij detox en brengt de pH in evenwicht in uw lichaam
  • balanceert de bloedsuikerspiegel
  • verbetert de gezondheid van de botten
  • verhoogt het energieniveau
  • werkt als een antihistaminicum dat allergische reacties bestrijdt

Opmerkelijk is dat geen enkel onderzoek deze beweringen ondersteunt, omdat alleen water bij mensen niet is onderzocht.

Deze veronderstelde voordelen worden vaak toegeschreven aan het mineraalgehalte, hoewel deze drank minuscule hoeveelheden voedingsstoffen herbergt. Terwijl sommigen suggereren dat alleen water positieve en negatieve ionen in je lichaam in balans kan houden, is deze theorie nooit getest of bewezen (3).

Kortom: Hoewel sole water op de markt wordt gebracht met een hoog gehalte aan gezondheidsbevorderende mineralen, bevat het verwaarloosbare hoeveelheden van deze voedingsstoffen. Het levert natrium maar is geen betere bron dan gewoon zout.

Is het goed om sole water te drinken?

Aangezien sole water wordt gemaakt van water en roze Himalayazout, mag het geen negatieve bijwerkingen veroorzaken bij een gezond persoon die het in kleine hoeveelheden gebruikt.

Omdat geen enkel onderzoek de veronderstelde voordelen onderbouwt, moet het echter niet als een gezondheidsdrank worden beschouwd.

Bovendien kan het drinken van veel sole water bovenop een voeding dat voldoende of te veel natrium bevat, ervoor zorgen dat u te veel natrium gebruikt.

Het is moeilijk om te beoordelen hoeveel natriumzout sole water bevat, maar het is waarschijnlijk hoog in zout.

Omdat een standaard Nederlands dieet rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen boordevol met toegevoegd natrium, kan extra natrium uit sole water schadelijk zijn . In feite consumeren de meeste Nederlanders al meer dan de aanbevolen hoeveelheid natrium (13).

Overmatige inname van natrium is gekoppeld aan hoge bloeddruk, osteoporose, nierstenen en andere chronische ziekten (18).

Bovendien mogen mensen die hun natriuminname moeten beperken, zoals die met hoge bloeddruk, nieraandoeningen of hartfalen geen sole water drinken (19).

Als u uw natriuminname geen zorgen over hoeft te maken en geïnteresseerd bent in sole water, is het onwaarschijnlijk dat dit drankje schadelijk is als het wordt geconsumeerd in kleine hoeveelheden. Houd er rekening mee dat het geen bewezen voordelen heeft.

Kortom: Hoewel het zout in sole water wordt verdund, kan deze drank een onnodige natrium bron zijn voor mensen met een adequate of overmatige natriuminname. Als u een natrium beperkt dieet volgt, vermijd dan sole water.

Hoe je je eigen sole water maakt

Om je eigen sole water te maken, vul je de glazen pot een kwart met roze Himalayazout.

Vul de pot vervolgens af met water, verzegel hem met een deksel, schud hem en laat hem 12-24 uur staan. Als al het zout is opgelost nadat je het hebt laten rusten, voeg dan kleine hoeveelheden zout toe totdat het niet meer oplost. Op dit punt is het water volledig verzadigd.

Als je het wilt proberen, meng 1 theelepel (5 ml) sole water met 240 ml gewoon water . Het is belangrijk op te merken dat er geen aanbevolen dosering bestaat vanwege een gebrek aan onderzoek.

Hoewel sole water niet schadelijk is, is het ook onnodig om het te drinken en heeft het geen bewezen voordelen. Mensen die een natrium beperkt dieet volgen of al genoeg zout eten moeten dit drankje vermijden.

Tot slot

Sole water is een drankje gemaakt van roze Himalayazout en water. Het wordt vaak aangeprezen als een natuurlijk hulpmiddel voor slaap, energie en spijsvertering.

In werkelijkheid is het arm aan voedingsstoffen en onderzoek naar de voordelen ervan ontbreekt.

Aangezien de meeste mensen al te veel zout gebruiken, is het waarschijnlijk het beste om sole water te vermijden.

Als u geïnteresseerd bent in gezonde dranken, zijn koffie , citroenwater en kombucha thee betere opties.