Ugli fruit, ook bekend als Jamaicaanse tangelo of uniq fruit, is een kruising tussen een sinaasappel en een grapefruit.

Het wint aan populariteit vanwege zijn nieuwheid en zoete, citrusachtige smaak. Mensen vinden het ook leuk omdat het gemakkelijk te pellen is.

Dit artikel geeft een overzicht van alles wat je moet weten over ugli fruit, inclusief het gehalte aan voedingsstoffen, voordelen, nadelen en hoe je het moet eten.

Wat is ugli fruit?

Ugli fruit is een kruising tussen een sinaasappel en een grapefruit. Het is algemeen bekend als tangelo, en dit artikel gebruikt beide termen door elkaar.

“UGLI” is een merknaam die speelt op het woord “lelijk”, omdat het fruit er niet bijzonder smakelijk uitziet. Echter, de naam “ugli fruit” is uitgegroeid tot één van de meest gebruikte namen van deze vrucht.

Deze druppelvormige vrucht is groter dan een grapefruit en heeft een dikke, ruwe, groengele schil die gemakkelijk loskomt. Het vruchtvlees is oranje van kleur en is – net als andere citrusvruchten – in partjes verdeeld door een witte, netachtige substantie die het merg wordt genoemd.

Ugli Fruit is sappig en heeft een heerlijke zoete smaak.

Kortom: Ugli fruit is een kruising tussen een sinaasappel en een grapefruit. Het heeft een zoete smaak met oranje vruchtvlees en een dikke, ruige schil.

Voedingswaarde

Ugli fruit is laag in calorieën, maar een goede bron van voedingsstoffen. De helft van een ugli vrucht (ongeveer 100 gram) bevat( 1 ):

  • Calorieën: 47
  • Vet: 0 gram
  • Eiwit: 1 gram
  • Koolhydraten: 12 gram
  • Vezel: 2 gram
  • Vitamine C: 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Foliumzuur: 8% van de ADH
  • Calcium: 4% van de ADH
  • Kalium: 4% van de ADH

Zoals je kunt zien, levert ugli fruit slechts 47 calorieën per 100 gram portie. De meeste van deze calorieën zijn afkomstig van koolhydraten in de vorm van natuurlijke suikers. Bovendien bevat dezelfde portie bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine C( 1 ).

Vitamine C speelt een cruciale rol in je gezondheid, maar is vooral belangrijk voor zijn rol als antioxidant en als stimulator van het immuunsysteem. (23).

Ugli fruit bevat ook verschillende andere vitaminen en mineralen, evenals plantaardige stoffen die bekend staan als fenolen, die veel gezondheidsvoordelen hebben(4).

Kortom: De helft van een ugli vrucht (ongeveer 100 gram) bevat 47 calorieën, die meestal afkomstig zijn van natuurlijke suikers. Het bevat ook bijna de ADH vitamine C, evenals verschillende andere vitaminen en mineralen.

Voordelen

Ugli fruit heeft verschillende gezondheidsvoordelen.

Als lid van de citrusfamilie is het rijk aan vitaminen, mineralen en plantaardige stoffen waarvan wordt aangenomen dat ze een gunstig effect hebben op je gezondheid.

Rijk aan vitaminen en mineralen

De helft van een ugli vrucht (ongeveer 100 gram) bevat bijna de ADH aan vitamine C, samen met verschillende andere vitaminen en mineralen.

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een krachtige antioxidant. Het kan helpen schade te voorkomen die wordt veroorzaakt door hoge gehaltes aan vrije radicalen, wat kan leiden tot chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten of kanker. (35).

Deze vitamine speelt ook een belangrijke rol bij de wondgenezing en de ontwikkeling van collageen, een eiwit in je lichaam dat een belangrijk onderdeel is van de huid, spieren en bindweefsel.(6).

Bovendien bevat ugli fruit foliumzuur, calcium en kalium – essentiële voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling, spiercontrole en de gezondheid van botten en het hart (789).

Kan je helpen om af te vallen

Ugli fruit is zeer laag in calorieën, de helft van een vrucht (ongeveer 100 gram) met slechts 47 calorieën.

Dit maakt ugli fruit een uitstekende caloriearme snack voor degenen die proberen om gewicht te verliezen. Het kan je helpen minder calorieën te consumeren dan je verbrandt, wat de enige bewezen weg naar gewichtsverlies is.(1011).

Het eten van gehele vruchten, zoals ugli en andere citrusvruchten, gaat ook gepaard met een verminderd risico op overgewicht of obesitas.(12).

Één studie bij meer dan 1.000 mensen vond dat zij die meer porties van vruchten en groenten aten eerder succesvol zouden zijn met gewichtsverlies en behoud van het gewichtsverlies, vergeleken met zij die minder porties aten.(13).

Bovendien bevat ugli fruit vezels, die je kunnen helpen langer voller voelen(14).

Antioxidant en ontstekingsremmend vermogen

Ugli vruchten zitten vol met stoffen die flavonoïden worden genoemd en die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben (15,16).

Een tangelo flavonoïde genaamd naringenine wordt beschouwd als een krachtige antioxidant. In één studie bij muizen, verminderde het de leverschade veroorzaakt door vrije radicalen(16).

Naringenine heeft ook krachtige ontstekingsremmende effecten en kan helpen de niveaus van ontstekingsmarkers zoals interleukine-6 (IL-6) in je bloed te verlagen(17).

Dit is belangrijk, omdat chronische ontsteking is gekoppeld aan verschillende aandoeningen, waaronder diabetes type 2 en hartaandoeningen (181920).

Het grootste deel van dit onderzoek is echter uitgevoerd in reageerbuizen en dieren. Er is meer onderzoek bij mensen nodig voordat er harde conclusies kunnen worden getrokken over het antioxidant en ontstekingsremmend potentieel van ugli fruit.

Kortom: Ugli fruit is caloriearm en bevat vezels en een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen. Het bevat ook krachtige ontstekingsremmende antioxidanten.

Minpunten

Grapefruits bevatten krachtige verbindingen die furanocumarinen worden genoemd en die kunnen interfereren met verschillende medicijnen(21).

Zo moeten mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, waaronder hart- en angstmedicatie, grapefruit en grapefruitsap vermijden.

Aangezien de ugli vrucht een kruising is tussen een grapefruit en een sinaasappel, is er bezorgdheid dat het ook furaancoumarines bevat.

Het merk UGLI beweert echter dat hun vruchten geen furanocumarinen bevatten en dus veilig zijn voor mensen die deze medicijnen gebruiken.

Bovendien bleek uit een studie van 13 verschillende soorten engo’s dat slechts één soort furaancoumarines bevatte. Bovendien was de hoeveelheid laag genoeg dat het niet zou interageren met medicijnen ( 22 ).

Als je zich echter zorgen maakt over de mogelijkheid van interacties met medicijnen, moet je met je huisarts bespreken voordat je Ugli fruit eet.

Kortom: In tegenstelling tot grapefruits, bevatten de meeste tangelos geen furaancoumarines, zodat ze kunnen worden geconsumeerd door mensen die medicijnen nemen die een wisselwerking kunnen hebben met deze krachtige verbindingen. Als u zich zorgen maakt, raadpleeg dan je huisarts.

Hoe het te eten

Ugli fruit is gemakkelijk te eten.

Het kan net zo worden gepeld als andere citrusvruchten, zoals sinaasappels. Omdat de schil dik en zeer losjes gehecht is, kan deze zelfs gemakkelijker worden geschild dan de schil van andere citrusvruchten.

Zodra de schil is verwijderd, kunt je de ugli vrucht in secties verdelen – net zoals je een sinaasappel zou scheiden. Hoewel de vrucht minder zaden heeft dan sinaasappels en grapefruits, moet je er wel op letten dat je ze verwijdert voordat je ze eet.

Als je wilt, kun je ook een ongeschilde Ugli vrucht in tweeën snijden en met een lepel opeten, net zoals je een grapefruit zou eten.

Ugli fruit kan op zichzelf worden gedronken als snack of dessert. Je kunt het ook gebruiken als een zoete en citrusachtige toevoeging aan andere recepten, zoals salades, fruitsalades of roerbakgerechten.

In elk recept dat sinaasappel- of mandarijnpartjes vereist zijn, kunt je in plaats daarvan ugli fruitpartjes gebruiken.

Kortom: Ugli vruchten schillen gemakkelijk en kunnen, net als andere citrusvruchten, in partjes worden gebroken. Het kan in de meeste recepten sinaasappel of mandarijn vervangen.

Tot slot

Ugli fruit, ook wel tangelo genoemd, is een kruising tussen een sinaasappel en een grapefruit.

Het is rijk aan vitamine C en andere voedingsstoffen, arm aan calorieën, en bevat krachtige ontstekingsremmende antioxidanten, flavonoïden genaamd.

De meeste tangelo’s zijn vrij van furaanocumarinen, wat betekent dat ze veilig kunnen zijn voor degenen die bepaalde medicijnen nemen.

Ugli fruit is een smakelijke manier om te genieten van de vele voordelen van citrusfruit .