img

Wat is veganisme en wat eten veganisten?

1586 Views

Wat is veganisme en wat eten veganisten?

Veganisme is geen nieuw concept, maar het is die meer en meer aandacht krijgt de laatste tijd.

In feite, online zoekterm naar veganisme zijn gestegen met meer dan 250% over de laatste 5 jaar.

In de afgelopen jaren zijn verschillende beroemdheden veganist geworden, en een groeiend aantal veganistische producten zijn verschenen in de winkels.

In dit artikel wordt uitgelegd wat veganisme is, wat veganisten eten en waarom mensen ervoor kiezen om op deze manier te eten.

Wat is een veganist?

De term “veganisme” werd bedacht in 1944 door een kleine groep van vegetariërs die uit de groep van de Leicester Vegetarian Society stapten om de Vegan Society te vormen.

Deze mensen hebben ervoor gekozen om geen zuivel, eieren of andere producten van dierlijke oorsprong te consumeren, naast het niet eten van vlees als vegetariërs.

Daarom vonden ze de noodzaak om een samenleving die hun standpunten beter vertegenwoordigd te vormen.

De term veganisme werd gekozen door het combineren van de eerste en de laatste letters van het woord vegetarisch. Veganisme is oorspronkelijk gedefinieerd als ‘het principe van de emancipatie van dieren uit de exploitatie door de mens. ”

In 1979, de Vegan Society werd een geregistreerde liefdadigheid.

Veganisme is momenteel gedefinieerd als een manier van leven dat pogingen doet om alle vormen van uitbuiting van dieren en wreedheid uit te sluiten, zij het voor voedsel, kleding of enig ander doel.

Kortom: Veganisme is een manier van eten en leven dat de exploitatie van wreedheid tegen dieren zoveel mogelijk uitsluit.

Redenen waarom mensen besluiten om op die manier te eten

Veganisten kiest in het algemeen om geen dierlijke producten te consumeren voor één of meer van de volgende redenen.

Om ethische redenen

Pink Cruelty Gratis Logo

Ethische veganisten zijn ervan overtuigd dat alle schepselen hebben het recht op leven en vrijheid.

Daarom zijn zij tegen beëindiging van een bewust wezen zijn leven om voor zijn vlees, zijn melk te consumeren of het dragen van de huid, vooral omdat alternatieven voorhanden zijn.

Ethische veganisten zijn ook tegen de psychische en fysieke stress die dieren kunnen verduren als gevolg van moderne landbouwmethoden.

Bijvoorbeeld, ethische veganisten betreuren de kleine hokken en kooien waarin veel dieren leven en vaak zelden verlaat tussen geboorte en slachten.

Wat meer, veel veganisten spreken openlijk tegen de bio-industrie praktijken, zoals het vermalen van levende mannelijke kuikens door de ei industrie of het vetmesten van eenden en ganzen voor de foie gras industrie.

Ethische veganisten tonen hun verzet door het uitgeven van hun geld aan producten die niet bijdragen aan het behoud van de veeteelt industrie.

Kortom: Ethische veganisten vermijden vlees en dierlijke landbouwproducten omdat ze geloven in de vrijheid van een dier en het recht op leven.

Voor de gezondheid

Rood hart, Concept van de Gezondheid

Sommigen veganisme kiezen om de potentiële effecten op de gezondheid.

Bijvoorbeeld, sommige veganisten zijn geïnteresseerd in hoe een plantaardig dieet het risico op hart-en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en vroegtijdige sterfte kan verminderen(1, 2, 3, 4, 5).

Anderen kunnen worden aangemoedigd door berichten dat verlaging van de hoeveelheid dierlijke producten te eten kan het risico op Alzheimer of sterven aan kanker of hartziektes verminderen(6, 7, 8, 9, 10).

Sommige veganisme kiezen ook voor om de bijwerkingen verbonden met antibiotica en hormonen te voorkomen die worden gebruikt in de moderne veehouderij(11, 12, 13).

Tot slot, studies koppelen veganistische diëten met een lager lichaamsgewicht en body mass index (BMI). Sommigen kunnen deze diëten kiezen om lichaamsvet te verliezen(14, 15, 16).

Kortom:  Veganisten vermijden het eten van vlees, eieren en zuivel om de gezondheid te verbeteren, het leven te verlengen, gewicht te verliezen of lager risico op het krijgen van ziektes.

Voor het milieu

Ecologie, milieuvriendelijke Concept

Mensen kunnen er ook voor kiezen om te voorkomen dat vlees en andere dierlijke producten als gevolg van de milieu-impact van de veeteelt.

Een 2010 VN-rapport stelt dat deze producten in het algemeen meer bronnen voor nodig zijn om te leiden naar hogere uitstoot van broeikasgassen dan de opties op basis van planten(17).

Bijvoorbeeld, veeteelt draagt bij tot 65% van de totale hoeveelheid lachgas. Het omvat tevens 35-40% van de wereldwijde uitstoot van methaan en 9% van de wereldwijde uitstoot van kooldioxide(18).

Lachgas, methaan en kooldioxide worden beschouwd als de drie belangrijkste broeikasgassen die betrokken zijn bij de luchtvervuiling en klimaatverandering.

Bovendien veeteelt is vaak een water-intensief proces. Tussen 1.700 en 19.550 liter water nodig om 1 pond (0,5 kg), rundvlees te produceren(19, 20).

Dit is tot 43 maal meer water dan nodig is om dezelfde hoeveelheid graankorrels te produceren(20).

Dierlijke landbouw kan ook leiden tot ontbossing wanneer beboste gebieden worden omgezet voor oppervlakten die bestemd zijn voor het laten grazen of gewassen laten groeien voor diervoeding. Deze vernietiging van habitat draagt bij tot het uitsterven van verschillende diersoorten(18, 21).

Kortom: Sommige veganisten kiezen om te voorkomen dat de consumptie van dierlijke producten in een poging om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wat zijn de verschillende soorten van veganisme?

Er zijn verschillende soorten vegetariërs. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Voedsel Veganisten: Deze term wordt vaak door elkaar gebruikt met “plantaardige eters” en verwijst naar degenen die ervoor kiezen om dierlijke producten in hun voeding te vermijden, maar blijven wel andere producten gebruiken, zoals kleding en cosmetica.
 • Onbewerkte voedsel veganisten: Veganisten die onbewerkte voedsel eten, zoals fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, noten en zaden te bevorderen.
 • Junkfood veganisten: veganisten, die sterk afhankelijk zijn van verwerkte veganistisch eten, zoals veganist vlees, patat, veganistisch bevroren diners en veganistische desserts, zoals Oreo koekjes en non-roomijs.
 • Rauwe levensmiddelen veganisten: Dit zijn Veganisten die rauwe groenten, fruit, noten en zaden consumeren, alsmede levensmiddelen gekookt bij temperaturen onder 48 ° C(22).
 • Vetarm, rauw-voedsel veganisten: Ook wel bekend als fruitariërs, deze subgroep van rauwe veganisten eten vetrijke voedingsmiddelen, zoals noten, avocado’s en kokosnoten en baseert zich vooral op fruit. Soms andere planten worden ook gegeten in kleinere hoeveelheden.

Kortom: De belangrijkste soorten van het veganisme dieet omvatten , onbewerkt voedsel, junkfood, rauw-voedsel of vetarm, rauwe-levensmiddelen veganisten.

Voedingsmiddelen die veganisten vermijden

Veganisten vermijden alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Deze omvatten:

 • Vlees.
 • Kip.
 • Vis .
 • Schaaldieren.
 • Eieren.
 • Zuivel.
 • Honing .

Bovendien, veganisten vermijden voedingsmiddelen met ingrediënten die afkomstig zijn van dieren.

Dit omvat albumine , caseïne , karmijn , gelatine, melkzuur, luteïne , pepsine ,schellak , vitamine D3, wei of bepaalde  E-nummers afkomstige van dieren.

Voedingsmiddelen met deze ingrediënten kunnen bestaan uit een aantal soorten bier en wijn , marshmallows, winegums, spekjes en kauwgom.

Kortom: Veganisten voorkomen het eten van vlees, kip, vis, schaaldieren, eieren, melk en honing, evenals alle andere producten met ingrediënten afkomstig van dieren.

Voedingsmiddelen die veganisten kiezen om in plaats daarvan te eten

Vegan Burger

Het vermijden van dierlijke producten betekent niet dat je moet overleven op groenten en tofu alleen.

In feite, vele gerechten zijn al vegan of kunnen gemakkelijk worden aangepast.

Enkele voorbeelden zijn bonen burrito’s, vegetarische burgers, tomaat pizza’s, smoothies, nacho’s met salsa en guacamole, hummus wraps, sandwiches en pastagerechten.

Op basis van voorgerechten met vlees zijn over het algemeen te vervangen voor maaltijden met het volgende:

 • Bonen .
 • Linzen.
 • Tofu.
 • Seitan.
 • Tempeh.
 • Noten.
 • Zaden.

Zuivelproducten worden meestal vervangen door plantaardige melk. Roerei kan worden vervangen door scrambled tofu, terwijl rauwe eieren die worden gebruikt voor binding kunnen worden vervangen door lijnzaad of chia zaden in verschillende recepten.

Honing kan worden vervangen voor plantaardige zoetstoffen, zoals melasse of esdoorn of rijststroop. Bovendien, veganisten hebben de neiging om een scala aan volkorengranen te consumeren, evenals een breed scala aan groenten en fruit.

Ten slotte kan veganisten ook kiezen uit een steeds groter aanbod van kant-en-klare veganistische producten, met inbegrip van veganistisch vlees, versterkte plantaardige melk, veganistische kazen en zelfs veganistische versies van uw favoriete desserts.

Kortom: Veganisten eten een grote verscheidenheid aan plantaardige voedselbronnen, zoals bonen, linzen, noten, zaden, volkorengranen, fruit en groenten.

Tot slot

Veganisten zijn mensen die ervoor kiezen om dat de consumptie van dierlijke producten te voorkomen voor zowel ethische, gezondheid of het milieu – of een combinatie van de drie.

In plaats daarvan, eten ze verschillende plantaardige voedingsmiddelen, met inbegrip van fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, noten, zaden en producten gemaakt van deze voedingsmiddelen.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + zestien =

It is main inner container footer text