Overige

Wat is veganisme en wat eten veganisten?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Veganisme is geen nieuw concept, maar het krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht.

In feite zijn online zoekopdrachten naar de term veganistisch de laatste 5 jaar met meer dan 250% gestegen.

In de afgelopen jaren zijn verschillende beroemdheden vegan geworden en een groeiend aantal veganistische producten is in de winkels verschenen.

Dit artikel legt uit wat een veganist is, wat veganisten eten en waarom mensen ervoor kiezen om op deze manier te eten.

Wat is een veganist?

De term “veganisme” werd in 1944 bedacht door een kleine groep vegetariërs die zich hadden losgemaakt van de Leicester Vegetarian Society om de Vegan Society te vormen .

Deze mensen kozen ervoor geen zuivelproducten, eieren of andere producten van dierlijke oorsprong te consumeren, naast het eten van vlees zoals de vegetariërs.

Daarom voelden ze de noodzaak om een ​​samenleving te vormen die hun opvattingen beter weergeeft.

De term veganisme werd gekozen door de eerste en laatste letters van het woord vegetarisch te combineren. Veganisme werd oorspronkelijk gedefinieerd als ‘het beginsel van emancipatie van dieren tegen uitbuiting door de mens’.

In 1979 werd de Vegan Society een geregistreerde liefdadigheidsinstelling en werkte die definitie bij.

Veganisme wordt momenteel gedefinieerd als een manier van leven die alle vormen van uitbuiting en wreedheid van dieren probeert uit te sluiten, of het nu om voedsel, kleding of enig ander doel gaat.

Kortom: Veganisme is een manier van eten en leven die uitbuiting en wreedheid jegens dieren zoveel mogelijk uitsluit.

Redenen waarom mensen op deze manier besluiten te eten

Veganisten kiezen er over het algemeen voor om geen dierlijke producten te consumeren om één ​​of meer van de volgende redenen .

Om ethische redenen

Ethische veganisten geloven er rotsvast in dat alle wezens het recht op leven en vrijheid hebben.

Daarom verzetten ze zich tegen het beëindigen van het leven van een bewust wezen, gewoon om zijn vlees te eten, zijn melk te drinken of zijn huid te dragen, vooral omdat alternatieven beschikbaar zijn.

Ethische veganisten zijn ook tegen de psychologische en fysieke stress die dieren kunnen verduren als gevolg van moderne landbouwpraktijken.

Etnische veganisten betreuren bijvoorbeeld de kleine hokken en kooien waarin veel dieren leven en die zelden tussen geboorte en slachting worden verlaten.

Bovendien spreken veel veganisten openlijk tegen praktijken in de landbouwsector, zoals het vermalen van levende kuikens door de eierindustrie of het vetmesten van eenden en ganzen voor de foie grasindustrie.

Ethische veganisten tonen hun tegenstand door hun geld te besteden aan producten die niet bijdragen aan het ondersteunen van de veeteelt industrie.

Kortom: Ethische veganisten vermijden vlees- en dier-en landbouwproducten omdat ze geloven in de vrijheid van een dier en het recht op leven.

Voor de gezondheid

Sommigen kiezen voor veganisme vanwege de mogelijke gevolgen voor de gezondheid.

Sommige veganisten zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in hoe plantaardige voeding het risico op hartaandoeningen, diabetes type 2, kanker of vroegtijdig overlijden kan verlagen(1, 2, 3, 4, 5).

Anderen kunnen worden aangemoedigd door berichten dat het verlagen van de hoeveelheid dierlijke producten die u eet, het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer of het sterven aan kanker of hartaandoeningen kan verminderen(6, 7, 8, 9, 10).

Sommigen kiezen ook voor veganisme om de bijwerkingen te vermijden die verbonden zijn aan de antibiotica en hormonen die worden gebruikt in de moderne veehouderij(11, 12, 13).

Ten slotte koppelen onderzoeken consequent veganistische diëten aan een lager lichaamsgewicht en body mass index (BMI). Sommige mensen kunnen deze diëten kiezen om lichaamsvet te verliezen(14, 15, 16).

Kortom: Veganisten vermijden het eten van vlees, eieren en zuivelproducten om de gezondheid te verbeteren, de levensduur te verlengen, gewicht te verliezen of het ziekterisico te verlagen.

Voor het milieu

Mensen kunnen er ook voor kiezen om vlees en andere dierlijke producten te vermijden vanwege de milieu-impact van de veeteelt.

In een VN-rapport uit 2010 wordt gesteld dat deze producten in het algemeen meer bronnen voor nodig zijn om te leiden naar hogere uitstoot van broeikasgassen dan de opties op basis van planten(17).

Veeteelt draagt ​​bijvoorbeeld bij tot 65% van de totale uitstoot van stikstofoxide. Het omvat ook 35-40% van de wereldwijde methaanemissies en 9% van de wereldwijde CO2-uitstoot(18).

Lachgas, methaan en kooldioxide worden beschouwd als de drie belangrijkste broeikasgassen die betrokken zijn bij luchtvervuiling en klimaatverandering.

Bovendien veeteelt is vaak een waterintensief proces. Tussen 1.700 en 19.550 liter water nodig om 1 pond (0,5 kg), rundvlees te produceren(19, 20).

Dit is tot 43 maal meer water dan nodig is om dezelfde hoeveelheid graan te produceren(20).

Veeteelt kan ook leiden tot ontbossing wanneer beboste gebieden worden omgezet in gebieden die bestemd zijn voor beweiding of teelt van veevoer. Van deze habitat vernietiging wordt gedacht dat ze bijdraagt ​​tot het uitsterven van verschillende diersoorten(18, 21).

Kortom: Sommige veganisten kiezen ervoor dierlijke producten te consumeren in een poging hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wat zijn de verschillende soorten veganisme?

Er zijn verschillende soorten veganisten. De meest voorkomende typen zijn:

 • Voedsel Veganisten: Deze term wordt vaak door elkaar gebruikt met “plantaardige eters” en verwijst naar degenen die ervoor kiezen om dierlijke producten in hun voeding te vermijden, maar blijven wel andere producten gebruiken, zoals kleding en cosmetica.
 • Onbewerkte voedsel veganisten: Veganisten die onbewerkte voedsel eten, zoals fruit, groenten, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden te bevorderen.
 • Junkfood veganisten:. Die sterk afhankelijk zijn van verwerkte veganistisch eten, zoals veganist vlees, patat, veganistisch bevroren diners en veganistische desserts, zoals Oreo koekjes en non-roomijs.
 • Rauwe levensmiddelen veganisten: Dit zijn Veganisten die rauwe groenten, fruit, noten en zaden consumeren, alsmede levensmiddelen gekookt bij temperaturen onder 48 ° C(22).
 • Vetarm, rauw-voedsel veganisten: Ook wel bekend als fruitariërs, deze subgroep van rauwe veganisten eten vetrijke voedingsmiddelen, zoals noten, avocado’s en kokosnoten en baseert zich vooral op fruit. Soms andere planten worden ook gegeten in kleinere hoeveelheden.

Kortom: De belangrijkste soorten van het veganisme dieet omvatten , onbewerkt voedsel, junkfood, rauw-voedsel of vetarm, rauwe-levensmiddelen veganisten.

Voedingsmiddelen die veganisten vermijden

Veganisten vermijden alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Deze omvatten:

 • Vlees.
 • Kip.
 • Vis .
 • Schaaldieren.
 • Eieren.
 • Zuivel.
 • Honing .

Bovendien vermijden veganisten voedingsmiddelen die ingrediënten bevatten die afkomstig zijn van dieren.

Dit omvat albumine, caseïne, karmijn, gelatine, melkzuur, pepsine, schellak, vitamine D3, wei of bepaalde van dieren afkomstige E-nummers.

Voedingsmiddelen die deze ingrediënten bevatten, kunnen sommige soorten bier en wijn , marshmallows, bepaalde gummy-snoepjes en kauwgom omvatten .

Kortom: Veganisten vermijden het eten van vlees, kip, vis, schaaldieren, eieren, zuivel en honing, evenals andere producten die ingrediënten bevatten die zijn afgeleid van dieren.

Voedingsmiddelen die veganisten kiezen om in plaats daarvan te eten

Het vermijden van dierlijke producten betekent niet dat je alleen moet overleven op groenten en tofu .

Veel gewone gerechten zijn zelfs al veganistisch of kunnen eenvoudig worden aangepast.

Enkele voorbeelden zijn bonen burrito’s, vegetarische burgers, tomaten pizza’s, smoothies, nacho’s met salsa en guacamole, hummus wraps, sandwiches en pastagerechten.

Voorgerechten op basis van vlees worden over het algemeen geruild voor maaltijden die het volgende bevatten:

 • Bonen .
 • Linzen.
 • Tofu.
 • Seitan.
 • Tempeh.
 • Noten.
 • Zaden.

Zuivelproducten worden meestal vervangen door plantaardige melk. Roerei kan worden vervangen door scrambled tofu, terwijl rauwe eieren die worden gebruikt voor binding kunnen worden vervangen door lijnzaad of chia zaden in verschillende recepten.

Honing kan worden vervangen voor plantaardige zoetstoffen, zoals melasse of esdoorn of rijststroop. Bovendien hebben veganisten de neiging om een ​​verscheidenheid aan volkoren granen te consumeren , evenals een breed scala aan groenten en fruit. 

Ten slotte kunnen veganisten ook kiezen uit een steeds groter wordende selectie van kant-en-klare veganistische producten, waaronder veganistisch vlees, verrijkte plantaardige melk, veganistische kazen en zelfs veganistische versies van uw favoriete desserts.

Kortom: Veganisten eten een grote verscheidenheid aan plantaardige voedselbronnen, zoals bonen, linzen, noten, zaden, volkoren granen, fruit en groenten.

Tot slot

Veganisten zijn personen die ervoor kiezen dierlijke producten te vermijden om ethische, gezondheids- of milieuredenen – of een combinatie van de drie.

In plaats daarvan eten ze verschillende soorten plantaardig voedsel, waaronder fruit, groenten, volle granen, peulvruchten , noten, zaden en producten gemaakt van deze voedingsmiddelen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.