Waterkefir is een favoriete drank voor zowel de koolzuurhoudende smaak als de indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Naast het bevatten van een krachtige stoot van probiotica, is van deze smakelijke drank ook aangetoond dat hij de immuniteit verhoogt, de groei van kankercellen vertraagt ​​en de algehele gezondheid verbetert.

Het beste van alles is dat het thuis gemaakt kan worden met slechts een paar eenvoudige ingrediënten.

Dit artikel bespreekt de voordelen en het gebruik van waterkefir en hoe je het zelf kunt maken.

Netflix Abonnement

Bepaal zelf voor hoelang!

Prijzen al vanaf €5,75

Bekijk hier de prijzen!!

Wat is waterkefir?

Waterkefir is een gefermenteerde, koolzuurhoudende drank die wordt geproduceerd met behulp van waterkefirkorrels.

Ook bekend als tibicos, Californië bijen, Japanse waterkristallen en andere namen, waterkefir wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in de late jaren 1800.

In tegenstelling tot gewone kefir, gemaakt van koeien-, schapen- of geitenmelk, wordt waterkefir gemaakt door suikerwater te combineren met kefirkorrels – een soort graanachtige cultuur van bacteriën en gist.

Het mengsel wordt vervolgens gewoonlijk gedurende 24-48 uur gefermenteerd, waardoor een probiotische drank wordt geproduceerd die rijk is aan gunstige bacteriën.

Waterkefir is niet alleen heerlijk en gemakkelijk om van te genieten, maar ook boordevol gezondheidsvoordelen en kan een uitstekende aanvulling zijn op een goed afgerond en voedzame voeding.

Het is eenvoudig te bereiden en gemakkelijk aan te passen aan uw smaakpapillen.

Kortom: Waterkefir is een drank die wordt geproduceerd door suikerwater te combineren met kefirkorrels uit water en deze gedurende 24-48 uur te laten fermenteren.


Rijk aan nuttige bacteriën

Eén van de belangrijkste voordelen van waterkefir is het probiotische gehalte ervan.

Probiotica zijn een soort van nuttige bacteriën in uw darmen die een integrale rol spelen in bijna elk aspect van gezondheid, van kankerpreventie tot immuunfunctie en daarbuiten(1).

Hoewel yoghurt de meest bekende bron van probiotica is in het moderne voedingspatroon, wordt kefir eigenlijk als een betere bron beschouwd, omdat het een gevarieerde reeks bacteriën en gisten biedt(2).

Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat kefirkorrels tot 56 verschillende bacteriële en giststammen kunnen bevatten(3).

Enkele van de meest voorkomende families van nuttige bacteriën in kefir zijn Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus en Leuconostoc(2).

Kortom: Waterkefir is rijk aan probiotica en bevat een goede mix van nuttige bacteriën en gist.

Kan helpen bij het bestrijden van kankercellen

Hoewel huidig ​​onderzoek beperkt is tot reageerbuisonderzoek, suggereert enig onderzoek dat waterkefir kan helpen de groei van bepaalde soorten kanker te verminderen.

Eén studie toonde aan dat kefir extract effectief was in het blokkeren van de groei van borstkankercellen(4).

Ondertussen tonen andere onderzoeken aan dat kefir ook gunstig zou kunnen zijn tegen dikke darm en bloedkanker(56).

Omdat het rijk aan probiotica is, zou het ook kunnen helpen de immuunfunctie te versterken om kanker te helpen voorkomen (7).

Er is echter meer onderzoek nodig om te evalueren hoe waterkefir de groei en ontwikkeling van kankercellen bij mensen kan beïnvloeden.

Kortom: Uit reageerbuisonderzoek blijkt dat kefir extract de groei van bepaalde soorten kanker kan helpen verminderen. Het probiotische gehalte kan ook de immuunfunctie versterken om kanker te helpen voorkomen.

Kan de immuunfunctie versterken

Dankzij de hoge concentratie aan nuttige bacteriën kan het toevoegen van waterkefir aan uw dagelijkse voeding uw immuunsysteem een ​​flinke boost geven.

Studies tonen aan dat bepaalde stammen van probiotica kunnen helpen om het risico op darminfecties te verminderen, de herhaling van urineweginfecties bij vrouwen te voorkomen en zelfs infecties van de luchtwegen op afstand te houden(8910).

In dierstudies is ook aangetoond dat kefir ontstekingsreacties onderdrukt die worden veroorzaakt door aandoeningen zoals astma(11).

Bovendien ontdekte een klein onderzoek van zes weken bij 18 mensen dat het dagelijks consumeren van kefir ontstekingen kon beheersen en het aantal immuuncellen in het lichaam kon optimaliseren(12).

Kortom: Waterkefir kan helpen de ontsteking te verminderen en de hoeveelheid immuuncellen te wijzigen om de immuunfunctie te verbeteren. Vanwege zijn probiotische inhoud kan het ook helpen om het risico op bepaalde infecties te verminderen.

Zuivelvrij en veganistisch

Traditioneel wordt kefir gemaakt met behulp van koeien- of geitenmelk gecombineerd met kefirkorrels om een ​​dikke, probiotische drank te produceren.

Omdat waterkefir echter wordt gemaakt van suikerwater, is het een goede optie voor diegenen die zuivel willen vermijden, hetzij vanwege gezondheidsproblemen, dieetbeperkingen of persoonlijke redenen.

Met name voor diegenen die een zuivelvrij of veganistisch dieet volgen, is het perfect om probiotische consumptie tegen te gaan en de darmgezondheid te stimuleren, terwijl de consumptie van dierlijke producten wordt geminimaliseerd.

Kortom: In tegenstelling tot traditionele kefir wordt waterkefir gemaakt met suikerwater, waardoor het zuivelvrij en veganistisch is.

Kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken

Voor de meeste mensen kan waterkefir veilig worden genoten met minimaal risico op ongunstige symptomen.

Net als andere probiotische voedingsmiddelen zijn de meest voorkomende bijwerkingen spijsverteringsproblemen zoals opgeblazen gevoel, misselijkheid, constipatie en krampen(13).

Deze bijwerkingen nemen vaak af bij langdurig gebruik.

U kunt het beste met uw arts overleggen voordat u waterkefir drinkt als u een aandoening heeft die uw immuunsysteem verzwakt, zoals aids.

Hoewel studies over het algemeen aantonen dat probiotica veilig zijn voor deze personen, suggereren sommige case reports dat probiotica geassocieerd kunnen zijn met een hoger risico op infectie(14).

Kortom: Waterkefir kan spijsverteringsproblemen veroorzaken bij sommige mensen. Er is ook bezorgdheid geuit over het gebruik van probiotica bij mensen met een verzwakte immuunfunctie, hoewel het bewijsmateriaal gemengd is.

Gemakkelijk om thuis te maken

Waterkefir is ongelooflijk smaakvol, waardoor het gemakkelijk is om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen die deze drank biedt.

De smaak kan variëren op basis van vele factoren, maar vaak omschreven als iets zoet met een beetje platte nasmaak.

Om het zelf te maken, combineer 118 ml heet water met 50 gram suiker in een pan en laat het mengsel oplossen.

Voeg vervolgens ongeveer 710 ml water op kamertemperatuur aan de pan toe, samen met je waterkefirkorrels.

Dek af en plaats de pan op een warme plaats met een temperatuur rond de 20- 30 ° C en laat deze 24-48 uur gisten.

De waterkefirkorrels kunnen vervolgens van het mengsel worden gescheiden en aan een nieuwe partij suikerwater worden toegevoegd, terwijl het voltooide product voor u klaar is om van te genieten.

Je kunt waterkefir drinken zoals het is of experimenteren met verschillende smaakstoffen zoals vanille-extract, vruchtensap, bevroren fruit of muntblaadjes voor een verfrissende en smakelijke traktatie.

Kortom: Waterkefir is gemakkelijk thuis te maken en kan op smaak worden gebracht met een verscheidenheid aan ingrediënten.

Tot slot

Waterkefir is een probiotische drank gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde immuniteit en zelfs bescherming tegen bepaalde soorten kanker.

Deze smakelijke drank is zuivelvrij en veganistisch en biedt nuttige bacteriën en gist en kan gemakkelijk thuis worden bereid met suikerwater en kefirkorrels.

Als u meer probiotica aan uw voeding wilt toevoegen en uw algehele gezondheid wilt verbeteren, overweeg dan om waterkefir eens te proberen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.