Wat zijn de feiten en wat is hype?

Onderzoek naar antioxiderende supplementen in de vorm van pillen heeft tegenstrijdige resultaten opgeleverd. maar één ding is zeker: het is verstandig om veel producten te eten die rijk zijn aan antioxidanten, zoals felgekleurde groente en fruit. Onderzoek toont aan dat de redenen hiervoor toenemen naarmate we ouder worden.

Er zijn honderden studies die groenten en fruit die veel antioxidanten bevatten, in verband brengen met een kleinere kans op hartaandoeningen, kanker en tal van andere ziekten. Maar waarom in het eten van groenten en fruit zo gezond? Komt dat door specifieke stoffen die in plantaardige producten voorkomen of is het een speciale combinatie van voedingsstoffen? Of eten mensen die veel groente en fruit eten minder vlees of krijgen ze over het algemeen minder calorieën binnen? Hoe dan ook:de antioxidantentheorie vraagt om verder onderzoek.

Net zoals een brandend vuur zuurstof  nodig heeft, heeft ook iedere cel in ons lichaam een constante toevoer van zuurstof nodig om energie uit verteerd voedsel te halen. Zuurstof verbruik heeft echter een prijs: er komen vrije radicalen vrij, onstabiele moleculen  die gezonde cellen kunnen beschadigen. Vrije radicalen zijn zeer reactief omdat een ongepaard  elektron bevatten.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Elektronen behoren het liefst tot een paar. deze vrije radicalen gaan dus op zoek naar een molecuul waarvan ze een elektron kunnen stelen. Vervolgens gaat het moleculaire slachtoffer op zoek naar een elektron om dit tekort te voorzien. Dit leidt tot een kettingreactie in het lichaam waardoor er nog meer vrije radicalen ontstaan. Een molecuul dat op deze manier elektronen is kwijtgeraakt, wordt ‘geoxideerd’genoemd.

Hoewel alle gezonde cellen kleine hoeveelheden vrije radicalen vormen, kunnen diverse factoren de vorming van vrije radicalen in het menselijk lichaam bevorderen, zoals zonlicht en röntgenstralen, sigarettenrook, alcohol en milieuverontreinigende stoffen. Een overmaat aan vrije radicalen kan DNA en ander genetische materiaal beschadigen. Het immuunsysteem van het lichaam probeert deze gemuteerde cellen te vernietigen, net zoals het lichaamsvreemde bacteriën en andere organismen bestrijdt.

Naarmate we ouder worden, werkt dit mechanisme echter steeds slechter en wordt het lichaam gevoeliger voor schade door vrije radicalen. Antioxidanten zijn moleculen die vrije radicalen stabiliseren en schade voorkomen die deze zouden kunnen veroorzaken. Onderzoekers hebben honderden antioxidanten in ons voedsel ontdekt, waardoor vitamine C en E, selenium en carotenenoiden , zoals betacaroteen en lycopeen. er zijn veel andere fytochemicalien  ( chemicaliën die alleen in planten worden gemaakt), zoals de polyfenolen in thee en wijn die antioxiderende eigenschappen hebben.

Koffie en chocolade bevatten ook veel antioxidanten. Zonder de neutraliserende werking van antioxidanten kunnen vrije radicalen cellen na afloop van tijd onherstelbaar beschadigen. Antioxidanten kunnen ook hartkwalen helpen voorkomen door oxidatie van LDL (low-density lipoproteine), de’slechte’cholesterol, tegen te gaan. Schade aan aderen ontstaat namelijk door geoxideerd cholesterol. Er zijn honderden studies die hoge inname van oxidanten koppelen aan een kleine kans op kanker, hartaandoeningen en andere degeneratieziekten.

Mogelijke schadelijke gevolgen

Het effect van antioxiderende supplementen op de gezondheid is minder duidelijk. Hoewel de onderzoeken doorgaan, hebben recente, grootschalige klinische studies strijdige conclusies opgeleverd.

Bij vijf verschillende klinische studies die de afgelopen tien jaar onderzoek deden naar de effecten van antioxiderende supplementen op kanker, varieerden de resultaten van minder gevallen van maagkanker tot een mogelijke toename van gevallen van longkanker.

Een rapport over meer dan 25 onderzoeken naar het gebruik van antioxidanten om de kans opkanker en hartkwalen te beperken, concludeerde dat mensen die antioxiderende supplementen slikken om hartkwalen en kanker te voorkomen,’in feite dure urine produceren’.

De kracht van antioxidanten

antioxidaten

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.