Hoewel je misschien nog nooit van Triphala hebt gehoord, is het al meer dan 1000 jaar als een helende remedie gebruikt.

Dit kruidenmengsel bestaat uit drie geneeskrachtige planten afkomstig uit India.

Het is een bestandsdeel in de traditionele Ayurvedische geneeskunde, één van ‘s werelds oudste medische systemen die meer dan 3000 jaar geleden in India ontstond (1).

Vanwege de vele vermeende voordelen voor de gezondheid, is Triphala over de hele wereld steeds populairder geworden.

Netflix Abonnement

Bepaal zelf voor hoelang!

Prijzen al vanaf €5,75

Bekijk hier de prijzen!!

Wat is Triphala?

Triphala wordt al sinds de oudheid gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde als een veelzijdige behandeling voor symptomen variërend van maagaandoeningen tot tandholtes. Men gelooft ook dat het de levensduur en de algehele gezondheid bevordert(2).

Het wordt beschouwd als een polyherbal medicijn, wat betekent dat het uit verschillende geneeskrachtige kruiden bestaat.

Polyherbal-formuleringen worden in de volksmond gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde, een traditioneel systeem dat de nadruk legt op ziektepreventie en gezondheidsbevordering.

Er wordt aangenomen dat het combineren van synergetische kruiden resulteert in extra therapeutische effectiviteit en een krachtiger behandeling is dan elk afzonderlijk middel(3).

Triphala is een mengsel van de gedroogde vruchten van de volgende drie planten afkomstig uit India.

Amla (Emblica officinalis)

Amla, beter bekend als Indiase kruisbes, speelt een belangrijke rol in de Ayurvedische geneeskunde.

Het is één van de oudste eetbare vruchten die India kent(4).

Indiase kruisbessen zijn de eetbare vruchten van een kleine tot middelgrote boom die in heel India groeit.

De bessen hebben een zure, scherpe smaak en een vezelige textuur.

Om deze reden worden de bessen vaak ingelegd, gedrenkt in suikerstroop of gekookt in gerechten om de smakelijkheid te vergroten.

Indiase kruisbes en het extract worden gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om symptomen zoals constipatie te behandelen en worden ook gebruikt bij de preventie van kanker.

Indiase kruisbessen zijn zeer voedzaam en rijk aan vitamine C, aminozuren en mineralen(5).

Ze bevatten ook krachtige plantaardige stoffen zoals fenolen, tannines, phyllembelic zuur, rutine, curcuminoïden en emblicol(6).

Verschillende dier- en reageerbuisstudies hebben aangetoond dat Indiase kruisbessen krachtige eigenschappen tegen kanker hebben.

In reageerbuisstudies is bijvoorbeeld aangetoond dat Indiase kruisbes-extract de groei van cervicale en ovariumkankercellen remt (78).

Bibhitaki (Terminalia bellirica)

Terminalia bellirica is een grote boom die veel voorkomt in Zuidoost-Azië.

Het staat bekend als “Bibhitaki” in de Ayurvedische geneeskunde, waar de vrucht van de boom wordt gebruikt als een behandeling voor veel voorkomende aandoeningen zoals bacteriële en virale infecties.

Bibhitaki bevat tannines, ellaginezuur, galluszuur, lignanen en flavonen, samen met vele andere krachtige plantverbindingen waarvan wordt gedacht dat ze verantwoordelijk zijn voor de medicinale kwaliteiten(9).

Deze krachtige kruidenremedie heeft een verscheidenheid aan toepassingen en het is aangetoond dat een breed scala aan medische problemen te behandelen.

In het bijzonder is Bibhitaki onderzocht vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

In een studie, 500 mg Terminalia bellirica verminderde de urinezuurspiegels aanzienlijk bij patiënten met jicht, een ontstekingsaandoening die wordt gekenmerkt door de opbouw van urinezuur in het lichaam(10)

Bibhitaki is het ook vaak gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde voor de behandeling van diabetes en bloedsuiker disregulatie.

Dit komt omdat Bibhitaki rijk is aan galluszuur en ellaginezuur, twee fytochemicaliën die gunstige effecten hebben op bloedsuikerspiegels, insulinegevoeligheid en lichaamsgewicht(1112).

Deze plant chemicaliën helpen bevorderen van de secretie van insuline uit de alvleesklier en er is aangetoond dat het hoge bloedsuikerspiegel kan verlagen en verbeteren van insulineresistentie bij dierproeven(1314).

Haritaki (chebula Terminalia)

Terminalia-chebula is een medicinale boom die groeit in het Midden-Oosten, India, China en Thailand.

Deze plant staat in de Ayurveda bekend als “Haritaki”, waar de kleine, groene vrucht van deTerminalia-chebulaboom wordt gebruikt als geneesmiddel. Het is één van de hoofdcomponenten van Triphala(15).

Haritaki wordt hoog in aanzien gehouden in de Ayurveda en wordt vaak de ‘koning van de medicijnen’ genoemd.

Het wordt al sinds de oudheid gebruikt als remedie tegen een aantal aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, astma, zweren en maagkwalen (16).

Haritaki bevat fytochemicaliën zoals terpenen, polyfenolen, anthocyaninen en flavonoïden, die allemaal krachtige gezondheidsvoordelen hebben.

Studies hebben aangetoond dat haritaki krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft.

Bovendien wordt Haritaki in de volksmond gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om spijsverteringsproblemen zoals constipatie te behandelen.

Dierstudies hebben aangetoond dat een behandeling met Haritaki de darmpassagetijd verlengt, wat kan helpen om constipatie te verlichten(1718).

Kortom: Triphala is een krachtige kruidenremedie die bestaat uit Haritaki, Bibhitaki en Amla. Het wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde om ziekten te voorkomen en een aantal symptomen te behandelen, waaronder constipatie en ontsteking.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van Triphala

Triphala wordt gepromoot als een behandeling voor een aantal veelvoorkomende kwalen en manieren om chronische ziekten te voorkomen.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Triphala bevat een aantal antioxidanten die beschermende functies in het lichaam uitoefenen.

Het bevat vitamine C, flavonoïden, polyfenolen, tannines en saponinen, samen met andere krachtige plantaardige stoffen (19).

Deze verbindingen helpen oxidatieve stress te bestrijden die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Dat zijn moleculen die cellen kunnen beschadigen en bijdragen aan chronische ziektes.

Van diëten met veel antioxidanten is aangetoond dat ze het risico op hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker, diabetes en vroegtijdige veroudering verminderen(20212223).

Bovendien in dierstudies is aangetoond dat Triphala ontstekingen en schade veroorzaakt door artritis vermindert(2425).

Studies hebben aangetoond dat supplementen met antioxidanten ook enkele voordelen kunnen hebben, waaronder bescherming tegen hartziekten, verbetering van de atletische prestaties en vermindering van ontstekingen (262728).

Kan beschermen tegen bepaalde kankers

Van triphala is aangetoond dat het beschermt tegen bepaalde kankers in een aantal reageerbuis- en dierstudies.

Het heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het de groei van lymfoom remt, evenals maag- en alvleesklierkanker bij muizen(2930).

Deze kruidenremedie induceerde ook de dood van darm- en prostaatkankercellen in reageerbuisstudies(3132).

Onderzoekers hebben gesuggereerd dat Triphala’s hoge gehalte aan krachtige antioxidanten zoals galluszuur en polyfenolen verantwoordelijk kunnen zijn voor de kankerbestrijdende eigenschappen(33).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn. Menselijke studies naar de potentiële kankerbestrijdende eigenschappen zijn nodig om de veiligheid en effectiviteit te beoordelen.

Kan beschermen tegen tandheelkundige aandoeningen en holtes

Triphala kan op verschillende manieren de tandheelkundige gezondheid ten goede komen.

Triphala heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen die tandplakvorming kan helpen voorkomen. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van gaatjes en gingivitis (ontsteking van het tandvlees).

Een studie bij 143 kinderen vond dat spoelen met een mondwater met Triphala-extract verminderde opbouw van tandplak, ontsteking van het tandvlees en bacteriegroei in de mond(34).

Een andere studie toonde aan dat behandeling met een op Triphala gebaseerd mondwater leidde tot een significante vermindering van tandplak en tandvleesontsteking bij gehospitaliseerde patiënten met parodontitis(35).

Kan gewichtsverlies helpen

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat Triphala kan helpen bij vetverlies , vooral in de buikstreek.

In één onderzoek hadden ratten die een vetrijk dieet kregen dat was aangevuld met Triphala, significantere afnames in lichaamsgewicht, energie-inname en lichaamsvet, vergeleken met muizen die niet waren aangevuld met Triphala(36).

Een andere studie van 62 obese volwassenen vond dat degenen die werden aangevuld met een dagelijkse dosis Triphala-poeder van 10 gram een ​​grotere afname in gewicht, tailleomtrek en heupomtrek ervaren dan degenen die een placebo kregen (37).

Kan als natuurlijk laxeermiddel worden gebruikt

Triphala wordt al sinds de oudheid gebruikt als een natuurlijke behandeling voor spijsverteringsproblemen zoals constipatie .

Het is een alternatief voor vrij verkrijgbare laxeermiddelen en de effectiviteit ervan is in verschillende onderzoeken aangetoond.

In één onderzoek ondervonden patiënten die werden behandeld met een laxeermiddel dat isabgolschil, senna-extract en Triphala bevat, significante verbeteringen in symptomen van constipatie, waaronder verminderde inspanning en meer complete evacuaties (38).

In een ander onderzoek bij patiënten met gastro-intestinale aandoeningen, verminderde Triphala constipatie, buikpijn en winderigheid en verbeterde de frequentie en consistentie van stoelgang(39).

Het is ook aangetoond dat darmontsteking vermindert en darmbeschadiging in dierstudies herstelt(4041).

Kortom: Triphala bevat krachtige ontstekingsremmende stoffen die kunnen helpen beschermen tegen bepaalde kankers en andere chronische ziekten. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen om obstipatie te behandelen, tandproblemen op te lossen en gewichtsverlies te bevorderen.

Potentiële bijwerkingen

Hoewel Triphala over het algemeen als veilig wordt beschouwd en mogelijke voordelen voor de gezondheid heeft. Het kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken.

Door zijn natuurlijke laxerende effecten kan het bijvoorbeeld diarree en buikpijn veroorzaken, vooral in hoge doses.

Triphala wordt niet aanbevolen voor zwangere of vrouwen die borstvoeding geven en mag niet aan kinderen worden toegediend. Er zijn geen wetenschappelijke studies over het gebruik van Triphala bij deze groep en de veiligheid ervan kan niet worden gegarandeerd(42).

Bovendien kan het de werking van bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunners zoals Warfarine beïnvloeden of verminderen(43).

Indiase kruisbes, een van de hoofdcomponenten van Triphala, kan het risico op bloedingen en blauwe plekken bij bepaalde mensen verhogen en is mogelijk niet veilig voor mensen met bloedstoornissen(44).

Om deze redenen is het belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u Triphala of een ander supplement gebruikt.

Kortom: Triphala kan bij sommige mensen diarree en darmklachten veroorzaken en kan met bepaalde medicijnen reageren. Kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met bloedstoornissen, moeten dit vermijden.

Triphala gebruiken

Triphala kan worden gekocht bij reformwinkels en online.

Het is verkrijgbaar in vele vormen, inclusief capsule, poeder of vloeistof.

Het wordt aanbevolen om Triphala tussen de maaltijden op een lege maag in te nemen voor maximale absorptie.

Meestal variëren de aanbevolen doses van 500 mg tot één gram per dag, hoewel grotere hoeveelheden kunnen worden gebruikt om symptomen zoals constipatie te behandelen(45).

Poedervormige versies kunnen worden gemengd met warm water en honing en genomen vóór de maaltijd.

Dit poeder kan ook worden gemengd ghee , een soort geklaarde boter, en toegevoegd aan warm water voor een rustgevende drank. Bovendien kan het worden gemengd met honing om een ​​eetbare pasta te vormen.

Grote hoeveelheden hiervan kunnen spijsverteringsverschijnselen zoals diarree veroorzaken. Het is dus het beste om met een kleinere dosis te beginnen en geleidelijk aan door te werken tot de aanbevolen inname.

Hoewel Triphala voor de meeste mensen als veilig wordt beschouwd. Neem contact op met uw arts voordat u het gebruikt om de veiligheid en het juiste gebruik te garanderen.

Kortom: Triphala is beschikbaar in vele vormen, maar meestal genomen in capsulevorm. Grotere doses kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken, dus beginnen met kleine hoeveelheden is een goed idee

Tot slot

Triphala is een oude Ayurvedische behandeling die een populair kruidengeneesmiddel is geworden voor vele kwalen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen om ontstekingen te voorkomen. Een studies met reageerbuizen hebben een mogelijk beschermend effect aangetoond tegen bepaalde kankers.

Het wordt ook gebruikt als een natuurlijke alternatieve behandeling voor constipatie en tandheelkundige problemen. Het gaat hierbij om overmatige tandplak en ontsteking van het tandvlees. Het kan zelfs helpen bij gewichtsverlies.

Met zoveel vermeende gezondheidsvoordelen, is Triphala misschien wel een waardevolle natuurlijke remedie om je routine toe te voegen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.