Sjalotten zijn kleine, langwerpige uien met een smaak die vaak wordt omschreven als een subtiele mix van een traditionele ui en knoflook.

Ze groeien in bosjes, bevatten minder water en hebben dunnere schillen dan traditionele uien, maar kunnen uw ogen net zo laten tranen.

Boordevol voedingsstoffen en plantaardige stoffen, bieden tal van voordelen voor de gezondheid.

Toch kun je je afvragen hoe deze uien verschillen van andere soorten en hoe je ze het beste kunt gebruiken bij het koken.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dit artikel bespreekt de voordelen en het gebruik van sjalotten, evenals hoe u sjalotten in recepten kunt vervangen.

Sjalotten oorsprong en voedingswaarde

Sjalotten ( Allium ascalonicum L. ) behoren tot de Allium-familie, samen met prei, bieslook, lente-uitjes , knoflook en andere uiensoorten, zoals Vidalia, witte, gele en zoete uien.

Hoewel ze aan de buitenkant op rode uien lijken, zien ze er aan de binnenkant heel anders uit. Wanneer u een sjalot pelt, vindt u dat zij 3-6 tenen of bollen – zoals knoflook – in plaats van ringen zoals andere uien hebben(1).

Wat de voedingswaarde betreft, hebben ze nogal wat te bieden, met 100 gram of ongeveer 10 eetlepels gehakte sjalotten die ( 2 ):

 • Calorieën: 75
 • Eiwitten: 2,5 gram
 • Vet: 0 gram
 • Koolhydraten: 17 gram
 • Vezel: 3 gram
 • Calcium: 3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
 • IJzer: 7% van de ADH
 • Magnesium: 5% van de ADH
 • Fosfor: 5% van de ADH
 • Kalium: 7% van de ADH
 • Zink: 4% van de ADH
 • Folaat: 9% van de ADH

Vergeleken met gewone uien zijn sjalotten een meer geconcentreerde bron van eiwitten, vezels en micronutriënten, waaronder calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper, foliumzuur, B-vitamines en vitamine A en C( 2 ).

Bovendien zitten sjalotten en andere groenten in de Allium-familie boordevol krachtige antioxidanten en organisch-zwavel samenstellingen – die van veel van hun gezondheidsvoordelen de oorzaak zijn(3456).

Een van deze krachtige verbindingen is allicine. Het wordt gevormd wanneer sjalotten worden geplet of gesneden, waardoor hun antioxidanten vrijkomen(7).

Kortom: Sjalotten zijn een milde en zeer voedzame uiensoort. Ze zitten vol vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en organische zwavelverbindingen, die allemaal verantwoordelijk zijn voor veel van hun gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen van sjalotten

De organische zwavelverbindingen en antioxidanten in sjalotten zijn gekoppeld aan de meeste van hun gezondheidsvoordelen.

Hoog in antioxidanten

Antioxidanten zijn verbindingen die helpen uw cellen te beschermen tegen beschadiging door stoffen die vrije radicalen worden genoemd.

Te veel vrije radicalen kunnen oxidatieve stress in uw lichaam veroorzaken, wat kan leiden tot ontstekingen en chronische aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes(8910).

Sjalotten zijn rijk aan verbindingen met antioxiderende werking, zoals quercetine, kaempferol en allicine.

Een studie waarin de antioxiderende werking van elf populaire uien rassen werd geanalyseerd, toonde aan dat sjalotten de hoogste hoeveelheden bevatten(11).

Een andere studie vergeleek de antioxidant sterkte van zes Alliumgroenten, opmerkend dat sjalotten de op één na hoogste sterkte na bieslook hadden(12).

Kan allergiesymptomen verlichten

Tijdens een allergische reactie geven cellen in je lichaam histamine af, wat symptomen veroorzaakt zoals zwelling van het weefsel, tranende ogen en jeuk.

Sjalotten bevatten veel quercetine , een flavonoïde van de plant die kan helpen om oog- en neussymptomen met betrekking tot seizoensgebonden allergieën te verminderen en te beheersen.(13).

Quercetine kan fungeren als een natuurlijke antihistamine door het voorkomen van het vrijkomen van histamine en het verminderen van de ernst van inflammatoire en respiratoire reacties zoals allergische astma, bronchitis en seizoensallergieën(1415).

Het is zelfs een primair ingrediënt in veel seizoensgebonden allergiemedicijnen en -supplementen die worden gebruikt om milde allergiesymptomen te behandelen die de ogen en neus beïnvloeden (6).

Bevat antimicrobiële verbindingen

Een grote hoeveelheid onderzoek toont aan dat de organische zwavelverbindingen in Alliumgroenten zoals sjalotten antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen hebben.(5).

Als zodanig worden Alliums al lang gebruikt in de traditionele geneeskunde om verkoudheid, koorts en hoest en griep te helpen bestrijden (16).

Een 4 weken durende studie bij 16 volwassenen met seizoensallergieën merkten op dat het nemen van 200 mcg/mL sjalotten extract per dag minder symptomen bij 62,5% van de deelnemers, vergeleken met 37,5% in de controlegroep(13).

Een ander onderzoek bij 60 mensen wees uit dat het aanbrengen van een 0,5% sjalotten extract oplossing per uur, nieuwe koortslippen hun duur aanzienlijk verkort(17).

Koortslippen verdwenen binnen 6 uur voor 30% van degenen die sjalotten extract kregen en 24 uur voor de rest van de sjalotten groep, vergeleken met 48-72 uur voor de placebo groep (17).

Bovendien is aangetoond dat een enkele mondspoeling van 15 seconden met sjalotten extract en water effectiever is dan chloorhexidine, een medisch ontsmettingsmiddel, voor het remmen van bacteriën in de mond gedurende maximaal 24 uur (5).

Kan de gezondheid van het hart en de bloedsomloop ondersteunen

Onderzoek wijst uit dat de organische zwavelverbindingen en antioxidanten in sjalotten op verschillende manieren kunnen bijdragen aan de gezondheid van het hart en de bloedcirculatie, waardoor het risico op hart- en vaatziekten mogelijk afneemt.(181920 ).

Sjalotten bevatten grote hoeveelheden thiosulfine, een soort organische zwavelverbinding die de vorming van gevaarlijke bloedstolsels kan voorkomen.(21).

Allicine, een andere organische zwavelverbinding in sjalotten, heeft aangetoond dat het de starheid van de bloedvaten vermindert door stikstofmonoxide vrij te laten, de circulatie te verbeteren en de bloeddruk te verlagen. Het kan ook het totale cholesterolgehalte verbeteren. (22).

Verder bleek uit een onderzoek waarin 11 leden van de Allium-familie werden vergeleken dat sjalotten en knoflook de grootste stolselpreventieactiviteit hadden, die werd toegeschreven aan hun quercetine- en allicine-inhoud (23).

Sjalotten kunnen ook helpen bij het verminderen van de niveaus van schadelijke vetten die zich kunnen ophopen in uw bloedsysteem en mogelijk uw risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Een studie merkte op dat vrouwen met diabetes type 2 die sjalotten met yoghurt aten een verlaging van het totale cholesterol, LDL (slechte) cholesterol en triglyceriden ervoeren, vergeleken met vrouwen die alleen yoghurt aten(24).

Een andere studie stelde vast dat supplementen met allicine dagelijks hoge cholesterol- en triglycerideniveaus bij ratten verlaagden, bescherming tegen atherosclerose – de opbouw van plaque in slagaders die kunnen leiden tot hartaandoeningen (25).

Andere mogelijke voordelen

De krachtige verbindingen in sjalotten bieden een aantal extra gezondheidsvoordelen:

 • Kan een gezond gewicht ondersteunen. Sommige studies tonen aan dat verbindingen in sjalotten kunnen helpen om overtollige vetophoping en een lager totaal percentage lichaamsvet te voorkomen(2627).
 • Kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Plantaardige stoffen in sjalotten kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Ratten met insulineresistentie die gedurende 8 weken dagelijks sjalotten extracten kregen, vertoonden aanzienlijke verbeteringen in de insulineresistentie en een verlaging van de bloedsuikerspiegel(29).

Kortom: Sjalotten bevatten veel antioxidanten en kunnen de bloedsuikerspiegel, de bloedsomloop, seizoensallergieën en de gezondheid van hart en botten verbeteren. Ze kunnen ook helpen bij het bestrijden van ziektekiemen en het bevorderen van het behoud van het gewicht.

Hoe sjalotten aan uw voeding toe te voegen

De zachtheid van sjalotten maakt ze ideaal voor recepten die vragen om meer delicate smaken.

Enkele populaire manieren om sjalotten te eten zijn:

 • Roosteren van de bollen/tenen en serveren met een dompelsausje.
 • Ze te grillen naast andere groenten, tofu of vlees.
 • Hak ze en voeg ze toe aan roerbakgerechten, soepen of quiches
 • Ze in blokjes snijden en rauw over de salades, bruschetta- of pastagerechten strooien
 • ze verspreiden over zelfgemaakte pizza’s
 • fijnhakken en toevoegen aan sauzen of dressings

Vervangers voor sjalotten

Als je geen sjalotjes bij de hand hebt, is de beste vervanger een gewone ui plus een snufje gehakte of gedroogde knoflook. Hou er rekening mee dat sjalotten en traditionele uien verschillende smaken bieden.

Deze vervanging werkt het beste wanneer het recept vraagt om gekookte sjalotten, aangezien rauwe ui en rauwe sjalot niet dezelfde smaak hebben.

Als u daarentegen sjalotten vervangt in plaats van één hele ui, is het over het algemeen aan te raden om drie sjalotten te gebruiken voor elke ui die in een recept wordt gevraagd. Ook hier geldt dat sjalotten niet dezelfde smaak hebben als gewone uien.

Soms kan het verwarrend zijn om te weten hoeveel sjalot je moet gebruiken in een recept. Als een recept één sjalot vereist, kunt u er meestal van uitgaan dat dit betekent dat alle bollen in één sjalot zitten – niet slechts één sjalotbol.

Kortom: Sjalotten hebben een milde smaak die een uitstekende aanvulling kan zijn op een verscheidenheid aan gerechten, zoals soepen, salades en dressings. In veel recepten kunnen sjalotten worden vervangen door gewone uien gemengd met knoflook.

Tot slot

Sjalotten zijn een zeer voedzame soort ui die veel gezondheidsvoordelen biedt.

Ze zijn rijk aan plantaardige stoffen met een hoge antioxiderende activiteit, wat helpt ontstekingen te verminderen en oxidatieve stress te voorkomen die tot ziekte kan leiden.

Bovendien zijn de verbindingen in sjalotten goed onderzocht op hun potentiële gezondheidsvoordelen, zoals het ondersteunen van de gezondheid van het hart, het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van uw risico op obesitas en ziekten zoals kanker en diabetes type 2.

Om de milde smaak van sjalotten in uw maaltijd op te nemen, gebruikt u ze gewoon in elk recept dat traditionele uien vereist.

Houd er rekening mee dat sommige van de onderzochte onderzoeken geconcentreerde sjalotten extract gebruikten, waardoor het moeilijk is om precies te bepalen hoeveel hele sjalotten u zou moeten consumeren om dezelfde voordelen te bereiken.