waterkers

Is waterkers gezond?

Waterkers is van oorsprong een kruidachtig moerasplantje afkomstig uit de kruisbloemenfamilie. Zoals de naam al doet vermoeden, groeit de plant op vochtige plekken.

In het wild vinden we hem voornamelijk terug in Europa en Noord-Amerika. Beddingen die vol staan met waterkers zouden een teken zijn dat er zuiver water stroomt.

We kennen onder andere de gele waterkers, de slanke waterkers, de akkerkers en de witte waterkers. Vooral deze laatste soort vinden we in winkels en gerechten terug.

Waterkers heeft een beetje een peperachtige smaak, het heeft een bloedzuiverende werking en bevordert de stofwisseling. Daarnaast wordt het gebruikt bij de verlichting van reuma en huidkwalen. Vanwege zijn sterk reinigende werking wordt het gebruik van waterkers tijdens zwangerschap afgeraden.

Voedingswaarde waterkers

Waterkers, samen met rode biet en andere bladgroenten, bevatten een zeer hoog niveau van nitraat in de voeding.

Hoge innames van voedingsnitraat hebben aangetoond dat ze de bloeddruk verlagen , verminderen de hoeveelheid zuurstof die nodig is tijdens het sporten en verbeteren de atletische prestaties . Gematigde innames lijken niet dezelfde effecten te hebben.

Een 100 gram waterkers bevat ook:

  • 1,6 gram eiwit
  • 0,1 gram vet
  • 0,9 gram koolhydraten (inclusief 0,3 gram vezels en 0,1 gram suiker)

Het consumeren van 100 gram waterkers zal aan de volgende eisen voldoen:

  • 212 procent van vitamine K
  • 48 procent van vitamine C
  • 44 procent van vitamine A
  • 8 procent van calcium
  • 8 procent mangaan
  • 6 procent van kalium

Plus, 4 procent van vitamine E, thiamine, riboflavine, vitamine B-6, magnesium en fosfor.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van het consumeren van waterkers

Het consumeren van allerlei groenten en fruit gaat gepaard met een verminderd risico op een aantal ongunstige gezondheidsproblemen. Veel studies hebben gesuggereerd dat een toenemende consumptie van plantaardig voedsel, zoals waterkers, het risico op zwaarlijvigheid , diabetes, hartziekten en algemene mortaliteit verlaagt, terwijl het een gezonde huidskleur bevordert en energie toeneemt en algemeen lager gewicht bevordert.

Preventie en behandeling van kanker

Studies hebben consequent aangetoond dat een verbinding in kruisbloemige groenten bekend als 3,3′-diindolylmethaan (DIM) beschermende effecten tegen kanker heeft. Een recent onderzoek laat zien dat er ook hoop is om het te gebruiken als een schild om gezond weefsel tijdens kankerbehandeling te beschermen.

In een onderzoek aan de Georgetown University kregen ratten een dodelijke dosis straling.Sommigen bleven onbehandeld, en anderen werden behandeld met een dagelijkse injectie van DIM gedurende 2 weken. Alle onbehandelde ratten stierven, maar meer dan 50 procent van degenen die de DIM ontvingen leefde nog steeds.

Dezelfde onderzoekers deden het experiment op muizen en vonden vergelijkbare resultaten. Ze waren in staat om te bepalen dat de met DIM behandelde muizen hogere tellingen van rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes hadden, welke bestralingstherapie vaak vermindert.

Het eten van grote hoeveelheden kruisbloemige groenten is ook in verband gebracht met een lager risico op long- en darmkanker. Studies hebben gesuggereerd dat de zwavelhoudende verbindingen (namelijk sulforaphane) die kruisbloemige groenten hun bittere beet geven ook hun kankerbestrijdende kracht geven.

Sulforafaan wordt nu onderzocht op zijn vermogen om kanker te vertragen of te belemmeren. Onderzoekers hebben ontdekt dat sulforafaan het enzym histondeacetylase (HDAC) kan remmen, waarvan bekend is dat het betrokken is bij de progressie van kankercellen.Het vermogen om HDAC-enzymen te stoppen, zou sulforafaanhoudende voedingsmiddelen in de toekomst mogelijk een krachtig onderdeel van de kankerbehandeling kunnen maken.

Waterkers bevat ook grote hoeveelheden chlorofyl, die mogelijk effectief zijn in het blokkeren van de carcinogene effecten van heterocyclische amines gegenereerd bij het grillen van voedsel op hoge temperatuur.

Verlaging van de bloeddruk

Mensen die diëten consumeren die weinig calcium, magnesium en kalium bevatten, hebben meer kans op een hoge bloeddruk. Van deze mineralen wordt gedacht dat ze de bloeddruk verlagen door natrium uit het lichaam af te geven en de slagaders te verwijden.

Het is belangrijk om op te merken dat het innemen van deze mineralen in supplement vorm niet dezelfde gezondheidsvoordelen biedt als wanneer ze worden geconsumeerd in voedsel.Waterkers bevat alle drie deze gezonde mineralen en kan de inname helpen verbeteren.

Er is gebleken dat voedsel dat nitraat bevat, zoals waterkers, meerdere vasculaire voordelen heeft. Dit is o.a het verlagen van de bloeddruk, het remmen van de bloedplaatjesaggregatie en het behouden of verbeteren van endotheeldisfunctie.

Er is aangetoond dat een voeding rijk aan alle soorten fruit en groenten helpt om een ​​gezonde bloeddruk te behouden.

Het behoud van gezonde botten

Lage innames van vitamine K zijn geassocieerd met een hoger risico op botbreuken . Adequate vitamine K-consumptie verbetert de gezondheid van de botten door als een modificator van botmatrixproteïnen te werken, de calciumabsorptie te verbeteren en de uitscheiding van calcium in de urine te verminderen.

Het eten van slechts 50 gram waterkers zou tegemoet komen aan uw dagelijkse behoefte aan vitamine K.

Diabetes behandelen

Waterkers bevat het antioxidant-alfa-liponzuur, waarvan is aangetoond dat het de glucosespiegels verlaagt, de insulinegevoeligheid verhoogt en oxidatieve stress-geïnduceerde veranderingen bij patiënten met diabetes voorkomt.

Studies met alfa-liponzuur hebben ook afname van perifere en autonome neuropathie bij diabetici laten zien.

Potentiële gezondheidsrisico’s van het consumeren van waterkers

Voor personen die bloedverdunners gebruiken, is het belangrijk om niet plotseling meer of minder voedingsmiddelen te eten die vitamine K bevatten, die een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling.

Als nitraatbevattend groentesap niet correct wordt opgeslagen, kunnen bacteriën zich ophopen die nitraat in nitriet omzetten en het sap verontreinigen. Hoge niveaus van nitriet kunnen mogelijk schadelijk zijn als ze worden geconsumeerd.

Raadpleeg uw arts voordat u met een hoog nitraatdieet begint als u een cardiovasculaire aandoening of bijbehorende risicofactoren heeft. Een hoog nitraatdieet kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen zoals organische nitraat (nitroglycerine) of nitrietgeneesmiddelen die worden gebruikt voor angina , sildenafilcitraat, tadalafil en vardenafil.

Er is gebleken dat zeer hoge innames van kruisbloemige groenten een verlaging van de schildklier hormoon functie bij dieren kan veroorzaken. Er is één geval gemeld van een oudere vrouw die ernstige hypothyreoïdie heeft ontwikkeld na het eten van naar schatting 1 tot 1,5 kilogram rauwe paksoi per dag gedurende enkele maanden.

Het is de totale voeding of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​voeding met een variëteit te eten dan je te concentreren op individueel voedsel als de sleutel tot een goede gezondheid.

Verbruik tips

Waterkers kan worden gebruikt als toevoeging voor salades (de bladeren), sauzen, of soepen. Waterkers sap kan worden toegevoegd aan een verscheidenheid van groentesappen, om ze smaak en gezondheid te geven.

Op zijn eigen is waterkers sap zeer sterk en bitter. Zoals tarwegras dat zeer krachtig is, niet meer dan twee ons van deze geconcentreerde groene sap mengen met andere sappen om het beter verteerbaar en gemakkelijk voor de maag te maken. Het combineert heel goed met sappen als wortel, aardappel, spinazie en raap bladeren. Gooi er wat peterselie in ook voor hun synergetische genezende kracht. Knijp een halve citroen om zijn scherpe smaak te verminderen.