Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

Is waterkers gezond?

1752 Views

Is waterkers gezond?

Waterkers is van oorsprong een kruidachtig moerasplantje afkomstig uit de kruisbloemenfamilie. Zoals de naam al doet vermoeden, groeit de plant op vochtige plekken. In het wild vinden we hem voornamelijk terug in Europa en Noord-Amerika. Beddingen die vol staan met waterkers zouden een teken zijn dat er zuiver water stroomt.

We kennen onder andere de gele waterkers, de slanke waterkers, de akkerkers en de witte waterkers. Vooral deze laatste soort vinden we in winkels en gerechten terug.

Waterkers heeft een beetje een peperachtige smaak, het heeft een bloedzuiverende werking en bevordert de stofwisseling. Daarnaast wordt het gebruikt bij de verlichting van reuma en huidkwalen. Vanwege zijn sterk reinigende werking wordt het gebruik van waterkers tijdens zwangerschap afgeraden.

VOEDINGSWAARDE WATERKERS

Waterkers is rijk aan vezels, anti-oxidanten, vitamine C, bètacaroteen, foliumzuur, kalium, calcium, fosfor en ijzer, en is ook een goede bron van jodium. In feite het heeft meer calcium dan melk en ijzer in spinazie. De belangrijkste werkzame bestanddelen worden als thyoglycosides(glycosiden die zwavel) -een anti-trombose met een milde anti-stollingsmiddel effect. Waterkers bevat ook matige hoeveelheden vitamine B1 en B2, zink, koper en mangaan.

voedingswaarde waterkers

 

 

Waterkers heeft tal van gezondheids en therapeutische eigenschappen. Vanwege zijn sterke, scherpe en bittere smaak, wordt het niet alleen gebruikt, maar het wordt altijd toegevoegd aan sappen, salades of andere gerechten ingrediënt, aroma- of garnituur.

Anti-anemische effect:  Waterkers is vooral nuttig bij de behandeling van verschillende vormen van bloedarmoede als gevolg van het hoge gehalte aan ijzer. IJzer is essentieel voor de synthese van hemoglobine en foliumzuur, die een belangrijke rol bij de rijping van rode bloedcellen in het beenmerg speelt. De juiste hoeveelheid vitamine C in waterkers maakt een betere absorptie van ijzer.

Ontstekingsremmende eigenschappen:  waterkers is rijk aan vitamine C, die een ontstekingsremmende werking heeft en kan helpen voorkomen of verlichten van de symptomen van verkoudheid, griep en andere vormen van ontsteking.

Anti-oxidant en anti-kanker effecten:  Net als veel andere kruiden, waterkers is rijk aan anti-oxidanten. Anti-oxidant stoffen helpen voorkomen of bestrijden van de schade veroorzaakt door vrije radicalen lichaamsweefsels, hetgeen bijdraagt tot vroegtijdige veroudering te voorkomen, maar ook een lager risico op kanker en vele andere chronische of degeneratieve ziekten.

Afrodisiacum effect:  Verschillende historische bronnen blijkt dat waterkers is gebruikt om zijn lustopwekkende werking sinds de tijd van de oude Romeinen en Perzen. Dit kan te wijten zijn hoge zink en ijzer.

Bloedsuikerspiegel:   Hoewel het niet zekerheid bewezen is, lijkt het erop dat waterkers kan helpen bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en voorkomen of behandelen van een hoge bloedsuiker. Het is waarschijnlijk dat de hypoglycemie effect van waterkers gedeeltelijk is te wijten aan het hoge gehalte aan oplosbare vezels, die helpt bij het verminderen van de opname van koolhydraten uit de darm. Dit effect is bijzonder nuttig voor mensen met diabetes.

Bot gezondheid:  De juiste verhouding van calcium, magnesium, mangaan, vitamine A, C en K in waterkers bevordert gezonde en sterke botten.

Hoesten:  De zwavel glycoside in waterkers bleek een slijmoplossend effect te hebben, dat kan worden gebruikt om vele vormen van chronische bronchitis te voorkomen.

Spijsvertering:  waterkers doet de spijsvertering verbeteren, vanwege het hoge gehalte aan vitamine C en vezels, die speeksel- en gastrische secreties en de motiliteit van het darmkanaal respectievelijk stimuleren.

DNA:  In laboratoriumproeven bleek dat dagelijkse consumptie van waterkers verhoogd het vermogen van cellen om DNA schade te weerstaan lymfocyten (witte bloedcellen).

Gezondheid van het oog:   Het hoge gehalte aan fytonutriënten, luteïne en zeaxanthine zijn krachtige anti-oxidanten; samen met vitamine A en zink helpen bij het verbeteren van gezondheid van het oog.

Gezondheid voor haar:  Waterkers kunnen topisch worden gebruikt om roos te behandelen en het voorkomen van haaruitval, vanwege de zwavel, ijzer, zink en vitamine A-gehalte. De beste resultaten worden verkregen door het inwrijven van de hoofdhuid en het haar met een waterkers tinctuur.

Kater:  Een kater gebeurt wanneer de lever overbelast raakt met giftige alcohol. Waterkers sap is zo geconcentreerd met zoveel zuiveringen goedheid dat het activeert het ontgiften van enzymen in de lever en helpt bij het ontgiften van een kater.

Zuiverende werking:  Waterkers is al eeuwenlang gebruikt voor zijn zuiverende werking. Het verhoogt de diurese en helpt  dikke darm een goede “grote schoonmaak” te geven, aldus daadwerkelijk verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam.

Gezondheid voor huid:  Bij lokale gebruikt, kan waterkers sap nuttig zijn bij het verlichten van huideczeem, alsmede andere huidaandoeningen. Het hoge gehalte aan vitamine A en C het best verkregen door het maken van sap zijn ook gunstig voor een gezonde huid.

Tanden:  Kauwen van waterkers maakt tanden sterker. Het geneest ook bloedingen van het tandvlees of tandvleesontsteking.

Schildklier:  Het hoge jodiumgehalte in waterkers helpt de struma te voorkomen, het verbeteren van de functie van de schildklier en de symptomen van vele vormen van hypothyreoïdie.

VERBRUIK TIPS

Waterkers kan worden gebruikt als toevoeging voor salades (de bladeren), sauzen, of soepen. Waterkers sap kan worden toegevoegd aan een verscheidenheid van groentesappen, om ze smaak en gezondheid te geven.

Op zijn eigen, waterkers sap is zeer sterk en bitter. Zoals tarwegras dat zeer krachtig is, niet meer dan twee ons van deze geconcentreerde groene sap, meng het met andere sappen om het beter verteerbaar en gemakkelijk voor de maag te maken. Het combineert heel goed met sappen van wortel, aardappel, spinazie en raap bladeren. Gooi er wat peterselie in ook voor hun synergetische genezende kracht. Knijp een halve citroen om zijn scherpe smaak te verminderen.

VOORZICHTIGHEID

Mensen die lijden aan blaasontsteking is het beste het te vermijden of beperken van de consumptie van waterkers, vanwege de mogelijke pijn in de blaas-inducerende effecten.

Mensen met hyperthyreoïdie is ook het beste om waterkers verbruik te beperken vanwege het hoge gehalte aan jodium. Als u medicatie gebruikt, dan is het beste te overleggen met uw arts voordat u waterkers gaat eten of het drinken. Waterkers is zo heerlijk potent in al zijn goedheid dat het kan reageren met de medicijnen die je neemt.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

1 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text