WATERVERGIFTIGING

Watervergiftiging – wanneer u teveel water drinkt

Watervergiftiging – wanneer u teveel water drinkt

Alle cellen en organen in je lichaam hebben water nodig om goed te kunnen functioneren.

Daarom moet je constant het verloren water vervangen door zweet, urine en adem.

Niet genoeg water drinken kan symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid , duizeligheid en spierkrampen.

Omgekeerd kan het drinken van veel te veel water ook een ernstige aandoening veroorzaken die watervergiftiging of waterintoxicatie wordt genoemd.

Wat is watervergiftiging?

Watervergiftiging is de verstoring van de hersenfunctie als gevolg het drinken van teveel water(1).

Veel water drinken verhoogt de hoeveelheid water in uw bloed.

Dit water kan de elektrolyten in uw bloed verdunnen, vooral natrium. Wanneer de natriumspiegel onder 135 mmol / L daalt, wordt dit hyponatriëmie genoemd.

Natrium zorgt voor een balans tussen vloeistoffen binnen en buiten de cellen.

Wanneer de natriumspiegel daalt als gevolg van overmatig waterverbruik, verschuift de vloeistof van de buitenkant naar de binnenkant van de cellen, waardoor deze opzwelt(2).

Wanneer dit gebeurt met hersencellen, kan dit gevaarlijke en mogelijk levensbedreigende effecten veroorzaken.

Kortom: Watervergiftiging ontstaat doordat te veel water wordt gedronken. Het overtollige water verdunt de bloednatriumspiegel en zorgt ervoor dat vloeistoffen in de cellen gaan, die dan opzwellen.

Teveel water drinken kan gevaarlijk zijn

Watervergiftiging is het gevolg van dat cellen gaan opzwellen.

Wanneer hersencellen opzwellen, neemt de druk in de schedel toe. Deze druk veroorzaakt de eerste symptomen van watervergiftiging waaronder:

  • Hoofdpijn.
  • Misselijkheid.
  • Braken.

Ernstige gevallen kunnen ernstige symptomen veroorzaken zoals:

  • Verhoogde bloeddruk.
  • Verwarring.
  • Dubbel zien.
  • Slaperigheid.
  • Ademhalingsproblemen.
  • Spierzwakte en kramp.
  • Onvermogen om zintuiglijke informatie te identificeren.

Overtollig vochtophoping in de hersenen wordt hersenoedeem genoemd,wat de hersenstam kan beïnvloeden en het centrale zenuwstelsel kan disfunctioneren.

In ernstige gevallen kan watervergiftiging toevallen, hersenbeschadiging, coma en zelfs de dood veroorzaken

Kortom: Teveel water drinken verhoogt de druk in de schedel. Dit kan verschillende symptomen veroorzaken en zelfs fataal zijn in ernstige gevallen.

Watervergiftiging heeft geleid tot de dood

Het is heel moeilijk om teveel water per ongeluk te consumeren, maar er zijn gevallen gemeld van sterfgevallen als gevolg van teveel water drinken.

Veel gevallen van watervergiftiging zijn gemeld bij soldaten(3, 4).

Eén rapport betrof 17 militairen die hyponatriëmie ontwikkelden als gevolg van overtollige waterinname. Hun natriumgehalte in het bloed varieerde van 115 tot 130 mmol / L, maar het normale bereik is 135-145 mmol / L(4).

Een ander rapport beschreef hoe drie soldaten stierven als gevolg van hyponatriëmie en cerebraal oedeem. Deze sterfgevallen waren geassocieerd met het drinken van 2,5-5,6 gallons (10-20 liter) water in slechts een paar uur(5).

De symptomen van hyponatriëmie kunnen verkeerd worden geïnterpreteerd als die van uitdroging. Een soldaat, waarvan de diagnose luidde dat hij leed aan uitdroging en hitteberoerte, stierf aan watervergiftiging als gevolg van herhaalde orale hydratatie(3).

Watervergiftiging komt ook voor tijdens sporten, met name duursporten. Overmatige hydratatie is gebruikelijk bij deze activiteiten als middel om uitdroging te voorkomen.

Om deze reden komt hyponatriëmie vaak voor tijdens grote sportevenementen(6, 7).

Tijdens de Boston Marathon van 2002 had 13% van de deelnemers hyponatriëmie-symptomen.0,06% toonde kritische hyponatriëmie, met natriumniveaus lager dan 120 mmol / L (8).

Helaas hebben sommige gevallen van watervergiftiging bij deze sportevenementen geleid tot sterfgevallen.

In één geval ging het om een ​​hardloper na een marathon. Tests onthulden dat zijn natriumspiegels minder waren dan 130 mmol / L. Hij ontwikkelde hydrocephalus en hersenschorsherniation, die zijn dood veroorzaakte(9).

Overmatig drinken van water kan ook voorkomen bij psychiatrische patiënten, vooral schizofrenie(10, 11, 12).

Kortom: Watervergiftiging komt het meest voor bij soldaten, duursporters en schizofreniepatiënten.Verschillende gevallen van hyponatriëmie en sterfgevallen zijn gemeld bij deze populaties.

Hoeveel water is teveel?

Overmatige hydratatie en waterintoxicatie vindt plaats wanneer u meer water drinkt dan uw nieren via de urine kunnen verwijderen.

Maar de hoeveelheid water is niet de enige factor. Hoe lang u de tijd neemt om het water te drinken telt ook mee.

Je hebt een grotere kans op het ontwikkelen van watervergiftiging als je teveel water drinkt in een korte periode van tijd. Het risico is minder als je dezelfde hoeveelheid drinkt over een veel langere periode.

Symptomen van hyponatriëmie kunnen optreden vanaf slechts 0,8-1 gallon (3-4 liter) water in een korte tijd(14).

Uw nieren kunnen ongeveer 20-28 liter water per dag elimineren,  maar ze kunnen niet meer dan 0,8-1,0 liter per uur ontdoen(14, 15).

Daarom, om hyponatriëmie-symptomen te vermijden, mag u gemiddeld niet meer dan 0.8-1.0 liter water per uur drinken(14).

Veel gemelde gevallen van watervergiftiging zijn het gevolg van het drinken van grote hoeveelheden water in een korte tijd.

Eén rapport beschrijft bijvoorbeeld soldaten die symptomen ontwikkelden na het nuttigen van 1,8 liter of meer per uur(4).

Een ander rapport toont de ontwikkeling van hyponatriëmie met waterinname van 2,5-5,6 gallons, of 10-20 liter, in slechts enkele uren(5).

Een geval van watervergiftiging en langdurige hyponatriëmie trad ook op bij een gezonde 22-jarige mannelijke gevangene nadat hij 1,5 liter (6 liter) water dronk in 3 uur.

Een 9-jarig meisje dat bijna een gallon (in totaal 3,6 liter) water dronk in 1-2 uur, ontwikkelde watervergiftiging(14).

Kortom: De nieren kunnen maximaal 28 liter (28 gallon) vocht per dag uitscheiden. Ze kunnen echter niet meer dan 1 liter per uur uitscheiden. Daarom is het nuttigen van meer dan dat geen goed idee.

Hoeveel water heb je eigenlijk nodig?

Er is geen specifieke hoeveel water dat je eigenlijk zou moeten drinken per dag. Het verschilt per persoon.

Om te bepalen hoeveel u nodig heeft, moet u rekening houden met uw lichaamsgewicht , uw fysieke activiteitsniveau en uw klimaat.

Het Instituut van geneeskunde stelt voor dat de inname van voldoende water per dag voor mannen 3.7 liter is, terwijl het voor vrouwen 2.7 liter is.

Deze aanbevelingen omvatten echter water uit dranken en voedingsmiddelen(16).

Sommige mensen volgen nog steeds de 2 liter per dag regel. Echter, deze regel is meestal willekeurig en niet gebaseerd op onderzoek(17, 18).

Een goede vuistregel is om naar je lichaam te luisteren en te drinken als je dorst hebt. Dit zou voldoende moeten zijn om een ​​goede hydratatie te behouden.

Vertrouwen op dorst alleen kan echter niet voor iedereen werken. Atleten, oudere volwassenen en zwangere vrouwen moeten mogelijk elke dag wat extra water drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.