Glucosamine

Werken glucosamine-supplementen voor artritis?

Glucosamine is een populair voedingssupplement gebruikt voor de behandeling van artrose.

Artrose is een degeneratieve ziekte veroorzaakt door onvoldoende regeneratie van kraakbeen in gewrichten, meestal in de knieën en heupen.

Het wordt in de loop van de tijd erger en veroorzaakt gewrichtspijn, problemen met lopen en invaliditeit.

Er is geen remedie bekend, maar er zijn een paar manieren om het proces mogelijk te vertragen. Veel mensen proberen artrose te voorkomen door glucosamine supplementen te nemen.

Maar werken ze ook echt? Dit artikel werpt een blik op het bewijs.

Wat is Glucosamine?

Glucosamine is een natuurlijke aminosuiker geproduceerd door uw lichaam. Het is ook een voedingssupplement dat wordt aangeboden als een alternatieve behandeling voor artrose.

De hoogste natuurlijke concentratie van glucosamine zit in gewrichten en kraakbeen, waar het de structuur vormt van glycosaminoglycanen, verbindingen die essentieel zijn voor de gezondheid van gewrichten( 1 ).

Supplementen worden normaal gesproken verwerkt uit schaaldieren of geproduceerd door de bacteriële fermentatie van granen ( 2 ).

Ze zijn overal verkrijgbaar en worden verkocht in de vorm van tabletten, capsules, zachte gels of drankmengsels. Er zijn twee hoofdtypen: glucosaminesulfaat en glucosaminehydrochloride.

De manier waarop glucosamine artritis beïnvloedt, is onduidelijk. Wetenschappers geloven dat glucosamine van nature helpt om het kraakbeen in je gewrichten te beschermen3 ).

Bovendien suggereren verschillende onderzoeken dat het gebruik van glucosamine supplementen de afbraak van collageen kan verminderen (4 , 5 ).

De supplementen kunnen ook werken door het verminderen van ontsteking , wat één van de hoofdoorzaken is van de afbraak van gewrichtskraakbeen bij patiënten met artrose( 6 ).

De effectiviteit van deze supplementen wordt echter betwistbaar.

Kortom: Glucosamine is een voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt om atrose te behandelen. Wetenschappers zijn er niet helemaal zeker van hoe het werkt, maar studies suggereren dat het de afbraak van kraakbeen kan verminderen.

Werken deze supplementen voor artritis?

Glucosamine is één van ‘s werelds meest populaire supplementen. Het is ook één van de meest controversiële.

Hier is het onderzoek over hoe het de twee meest voorkomende soorten artritis beïnvloedt.

Artrose

Hoewel veel studies concluderen dat glucosamine heeft geen voordelen voor artrose, geven anderen aan dat het de pijn in de gewrichten en andere symptomen in de loop van de tijd kan verlichten.

Dit geldt in het bijzonder voor glucosamine sulfaat zouten, een formulering die is gepatenteerd door het farmaceutische bedrijf Rottapharm.

Eén gecontroleerd onderzoek bij 318 volwassenen met artrose bond dat het dagelijks nemen van 1500 mg van de “Rottapharm” gedurende een half jaar de pijn en de verbeterde functie meer verminderde dan een placebo.

De voordelen leken vergelijkbaar met een dagelijkse dosis van 3 g acetaminophen – een veel gebruikte pijnstiller ( 7 ).

Twee andere onderzoeken, waaronder ongeveer 200 personen, toonden aan dat het dagelijks innemen van 1.500 mg glucosaminesulfaat gedurende drie jaar hun algemene symptomen verbeterde, waaronder pijn, stijfheid en functie, in vergelijking met een placebo( 8 , 9).

Deze studies werden echter mogelijk door de industrie beïnvloed, aangezien Rottapharm ze alle drie financierde. Momenteel zijn er geen grote, langdurige, sectoronafhankelijke studies over de effectiviteit van glucosamine beschikbaar.

Een onafhankelijke analyse van verschillende hoogwaardige studies concludeerde dat de “Rotta-preparaat” bepaalde pijnmaatregelen beter deed functioneren dan een placebo, terwijl andere vormen geen significante voordelen vertoonden (10 ).

Dat gezegd hebbende, de voordelen van het nemen van glucosaminesulfaat zijn klein en sommige onderzoekers beschouwen ze als klinisch irrelevant( 11 ).

Kortom: De voordelen van dit supplement zijn controversieel. Sommige studies suggereren dat glucosaminesulfaat de symptomen van artrose enigszins kan verbeteren wanneer het gedurende ten minste een half jaar wordt ingenomen.

Reumatoïde artritis

Artrose moet niet worden verward met reumatoïde artritis, dat komt veel minder vaak voor.

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de gewrichten aanvalt. In tegenstelling tot artrose, wordt het niet veroorzaakt door dagelijkse slijtage.

Wetenschappers hebben in het algemeen aangenomen dat glucosamine geen voordelen biedt voor reumatoïde artritis.

Niettemin suggereert een studie bij 51 volwassenen met reumatoïde artritis het anders vermoeden.  Het bleek dat het nemen van 1500 mg glucosaminehydrochloride gedurende drie maanden de zelfgerapporteerde symptomen meer dan een placebo verbeterde12 ).

Er zijn echter meer studies nodig om deze bevindingen te bevestigen voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Beperkt bewijsmateriaal wijst erop dat glucosaminehydrochloride symptomen bij mensen met reumatoïde artritis kan verbeteren. Er zijn echter meer studies nodig.

Glucosamine kopen

Deze supplementen zijn overal verkrijgbaar en gemakkelijk te vinden.

Glucosaminesulfaat lijkt effectiever te zijn dan glucosaminehydrochloride, dus als u besluit om deze supplementen te proberen, kunt u het beste de sulfaatvorm kopen ( 13 , 14 ).

Een andere factor om te overwegen is de kwaliteit van het product dat u koopt. Eén studie toonde aan dat de hoeveelheid glucosamine in supplementen vaak lager was dan gemeld ( 15 ).

De kwaliteit van Glucosamine wordt nauwlettend gevolgd in de meeste Europese landen waar het als een farmaceutisch product op de markt wordt gebracht.

Bovendien wordt glucosamine vaak verkocht in combinatie met chondroïtinesulfaat,, een supplement dat ook wordt gebruikt om de symptomen van atrose te verminderen.

Over de effectiviteit ervan wordt gedebatteerd, maar sommige studies suggereren dat het de pijn kan verminderen wanneer het alleen wordt gebruikt of in combinatie met glucosamine (16 ).

Kortom: Als u besluit om een glucosamine supplement te kopen, kies dan producten die de sulfaatvorm bevatten en een kwaliteitscertificering hebben.

Dosering en bijwerkingen

Over het algemeen moet glucosamine driemaal daags bij de maaltijd worden ingenomen.

De doses variëren gewoonlijk van 300-500 mg bij elke maaltijd, wat neerkomt op een totale dagelijkse dosis van 900-1.500 mg. De meeste onderzoeken gebruikten 1500 mg per dag.

Zouten van glucosamine sulfaat of de “Rotta preparaat” hoeven slechts eenmaal per dag worden ingenomen. Zorg ervoor dat u de instructies op de verpakking goed leest.

Deze supplementen worden als veilig beschouwd en er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld. Winderigheid is de meest voorkomende klacht.

Studies tonen ook aan dat glucosamine injecties insulinegevoeligheid kunnen verslechten, maar supplementen lijken niet hetzelfde effect te hebben( 17 ).

Kortom: Glucosamine supplementen worden als veilig beschouwd en hebben geen ernstige bijwerkingen. De standaard dosering is 1.500 mg per dag.

Tot slot

Glucosamine is een omstreden supplement.

Veel studies hebben geen significante voordelen ontdekt, terwijl anderen suggereren dat de sulfaatvorm de symptomen van artrose kan verminderen en de ontwikkeling ervan kan vertragen of vertragen.

Desalniettemin twijfelen sommige wetenschappers nog steeds aan de effectiviteit van glucosamine of vinden de kleine voordelen klinisch niet relevant.

Hoewel glucosamine geen magische oplossing is, wijzen anderen erop dat supplementen geen pijn kunnen doen en zelfs beter kunnen zijn dan helemaal geen behandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.