Glucosamine is een populair voedingssupplement vaak gebruikt om artrose te behandelen.

Artrose is een degeneratieve ziekte veroorzaakt door onvoldoende regeneratie van kraakbeen in gewrichten, meestal in de knieën en heupen.

Het wordt in de loop van de tijd erger en veroorzaakt gewrichtspijn, problemen met lopen en invaliditeit.

Er is geen geneesmiddel, maar er zijn een paar manieren om het proces mogelijk te vertragen. Veel mensen proberen artrose te voorkomen door glucosamine supplementen te nemen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports en Ziggo Sport Go

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Maar werken ze ook echt? Dit artikel werpt een blik op het bewijs.

Wat is Glucosamine?

Glucosamine is een natuurlijke aminosuiker geproduceerd door uw lichaam. Het is ook een voedingssupplement vaak gebruikt als een alternatieve behandeling voor artrose.

De hoogste natuurlijke concentratie van glucosamine bevindt zich in gewrichten en kraakbeen, waar het de structuur vormt van glycosaminoglycanen, verbindingen die essentieel zijn voor de gezondheid van gewrichten( 1 ).

Supplementen worden normaal gesproken verwerkt uit schaaldieren of geproduceerd door de bacteriële fermentatie van granen( 2 ).

Ze zijn overal verkrijgbaar in de vorm van tabletten, capsules, zachte gels of drankmengsels. Er zijn twee hoofdtypen: glucosaminesulfaat en Glucosamine Hydrochloride.

De manier waarop glucosamine artritis beïnvloedt, is onduidelijk. Wetenschappers denken dat glucosamine van nature helpt om het kraakbeen in je gewrichten te beschermen3 ).

Bovendien suggereren verschillende onderzoeken dat het gebruik van glucosamine supplementen de afbraak van collageen kan verminderen (4 , 5 ).

De supplementen kunnen ook werken door de ontsteking te verminderen, wat één van de hoofdoorzaken is van de afbraak van gewrichtskraakbeen bij patiënten met artrose( 6 ).

Kortom: Glucosamine is een voedingssupplement vaak gebruikt om atrose te behandelen. Wetenschappers zijn er niet helemaal zeker van hoe het werkt, maar studies suggereren dat het de afbraak van kraakbeen kan verminderen.

Werken deze supplementen voor artritis?

Glucosamine is één van ‘s werelds meest populaire supplementen. Het is ook één van de meest omstreden.

Hier is het onderzoek over hoe het de twee meest voorkomende soorten artritis beïnvloedt.

Artrose

Hoewel veel studies concluderen dat glucosamine geen voordelen heeft voor artrose, geven anderen aan dat het de pijn in de gewrichten en andere symptomen in de loop van de tijd kan verlichten.

Dit geldt in het bijzonder voor glucosaminesulfaat zouten, is gepatenteerd door het farmaceutische bedrijf Rottapharm.

Eén gecontroleerd onderzoek bij 318 volwassenen met artrose bleek dat het dagelijks nemen van 1.500 mg van de ‘Rotta-formulering’ een half jaar lang pijn en verbeterde functie meer verminderde dan een placebo.

De voordelen leken vergelijkbaar met een dagelijkse dosis van 3 gram Paracetamol – een veel gebruikte pijnstiller( 7 ).

Twee andere studies, waaronder ongeveer 200 mensen, toonden aan dat het dagelijks innemen van 1.500 mg glucosaminesulfaat gedurende drie jaar hun algemene symptomen verbeterde, waaronder pijn, stijfheid en functie, in vergelijking met een placebo( 8 , 9).

Deze studies zijn echter mogelijk door de industrie beïnvloed, aangezien Rottapharm ze alle drie financierde. Momenteel zijn er geen grote, langdurige, sector onafhankelijke studies over de effectiviteit van glucosamine beschikbaar.

Een onafhankelijke analyse van verschillende hoogwaardige studies concludeerde dat de “Rotta-preparaat” bepaalde pijnmaatregelen beter deed functioneren dan een placebo, terwijl andere vormen geen significante voordelen vertoonden (10 ).

Dat gezegd hebbende, de voordelen van het nemen van glucosaminesulfaat zijn klein en sommige onderzoekers beschouwen ze als klinisch irrelevant( 11 ).

Kortom: De voordelen van dit supplement zijn controversieel. Sommige studies suggereren dat glucosaminesulfaat de symptomen van artrose enigszins kan verbeteren wanneer het gedurende ten minste een half jaar wordt ingenomen.

Reumatoïde artritis

Artrose moet niet worden verward met reumatoïde artritis, dat komt veel minder vaak voor.

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de gewrichten aanvalt. In tegenstelling tot artrose niet veroorzaakt door dagelijkse slijtage.

Wetenschappers zijn het erover eens dat glucosamine geen voordelen biedt voor reumatoïde artritis.

Niettemin suggereert een studie bij 51 volwassenen met reumatoïde artritis het anders vermoeden. Zo bleek dat het nemen van 1500 mg glucosamine hydrochloride gedurende drie maanden de zelfgerapporteerde symptomen meer dan een placebo verbeterde12 ).

Er zijn echter meer studies nodig om deze bevindingen te bevestigen voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Beperkt bewijsmateriaal wijst erop dat glucosamine hydrochloride symptomen bij mensen met reumatoïde artritis kan verbeteren. Er zijn echter meer studies nodig.

Glucosamine kopen

Deze supplementen zijn overal verkrijgbaar en gemakkelijk te vinden.

Glucosaminesulfaat lijkt effectiever te zijn dan glucosamine hydrochloride, dus als u besluit om deze supplementen te proberen, kunt u het beste de sulfaatvorm kopen ( 13 , 14 ).

Een andere factor om te overwegen is de kwaliteit van het product dat u koopt. Eén studie toonde aan dat de hoeveelheid glucosamine in supplementen vaak lager was dan vermeld( 15 ).

De kwaliteit van Glucosamine wordt nauwlettend gevolgd in de meeste Europese landen waar het als een farmaceutisch product op de markt wordt gebracht.

Bovendien wordt glucosamine vaak verkocht in combinatie met chondroïtinesulfaat,, een supplement dat ook wordt gebruikt om de symptomen van atrose te verminderen.

Sommige studies suggereren dat het de pijn kan verminderen wanneer het alleen wordt gebruikt of in combinatie met glucosamine (16 ).

Kortom: Als u besluit om glucosamine te gebruiken, kiest producten die de sulfaatvorm bevatten en een kwaliteitscertificering hebben.

Dosering en bijwerkingen

Over het algemeen moet glucosamine driemaal daags bij de maaltijd worden ingenomen.

De doses variëren gewoonlijk van 300-500 mg bij elke maaltijd, wat neerkomt op een totale dagelijkse dosis van 900-1.500 mg. De meeste onderzoeken gebruikten 1500 mg per dag.

Zouten van glucosaminesulfaat of de “Rotta preparaat” hoeven slechts eenmaal per dag worden ingenomen. Zorg ervoor dat u de instructies op de verpakking goed leest.

Deze supplementen worden als veilig beschouwd en er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld. Winderigheid is de meest voorkomende klacht.

Studies tonen ook aan dat glucosamine injecties insulinegevoeligheid kunnen verslechten, maar supplementen lijken niet hetzelfde effect te hebben( 17 ).

Kortom: Glucosamine supplementen worden als veilig beschouwd en hebben geen ernstige bijwerkingen. De standaard dosering is 1.500 mg per dag.

Tot slot

Glucosamine is een omstreden supplement.

Veel studies hebben geen significante voordelen ontdekt, terwijl anderen suggereren dat de sulfaatvorm de symptomen van artrose kan verminderen en de ontwikkeling ervan kan vertragen.

Desalniettemin twijfelen sommige wetenschappers nog steeds aan de effectiviteit van glucosamine of vinden de kleine voordelen klinisch niet relevant.

Hoewel glucosamine geen magische oplossing is, wijzen anderen erop dat supplementen geen pijn kunnen doen en zelfs beter kunnen zijn dan helemaal geen behandeling.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.