Ad Clicks :Ad Views :
img

Werkt Glucosamine supplementen voor artritis?

557 Views

Werkt Glucosamine supplementen voor artritis?

Glucosamine is een populair voedingssupplement gebruikt voor de behandeling van artrose.

Osteoartritis is een degeneratieve aandoening veroorzaakt door onvoldoende regeneratie van kraakbeen in gewrichten, meestal in de knieën en heupen.

Het wordt nog erger na verloop van tijd en veroorzaakt pijn in de gewrichten, problemen met lopen en invaliditeit.

Er is geen remedie bekend, maar er zijn een paar manieren om het proces potentieel te vertragen. Veel mensen proberen artrose te voorkomen door middel van glucosamine supplementen.

Maar werken ze ook echt? Dit artikel werpt een blik op het bewijs.

Wat is Glucosamine?

Glucosamine  wordt door uw eigen lichaam zelf aangemaakt uit glucose en aminozuren. Het is ook een voedingssupplement als een alternatieve behandeling voor artrose op de markt gebracht.

De hoogste natuurlijke concentratie van glucosamine komt voor in de structuren van gewrichten en kraakbeen zo maakt zij deel uit van de structuur van glycosaminoglycanen, verbindingen die essentieel zijn voor de gewrichten ( 1 ).

Supplementen worden normaal verwerkt uit schaaldieren schelpen of geproduceerd door de bacteriële fermentatie van granen ( 2 ).

Ze zijn op grote schaal beschikbaar en verkocht in de vorm van tabletten, capsules, zachte gels of drank mixen. Er zijn twee hoofdtypen: glucosaminesulfaat en glucosamine hydrochloride.

De manier waarop glucosamine invloed heeft op artritis is onduidelijk. Wetenschappers denken dat in de natuur voorkomende glucosamine helpt bij het beschermen van het kraakbeen in uw gewrichten ( 3 ).

Bovendien een aantal studies suggereren dat het nemen van glucosamine supplementen afbraak van collageen kan verminderen (4 , 5 ).

De supplementen kunnen ook werken door het verminderen van ontsteking , dat één van de belangrijkste oorzaken zijn van kraakbeen afbraak bij artrose patiënten ( 6 ).

Echter, de effectiviteit van deze supplementen is betwistbaar.

Samenvatting: Glucosamine is een voedingssupplement vaak gebruikt voor de behandeling van artrose. Wetenschappers zijn niet helemaal zeker hoe het werkt, maar studies suggereren dat het de afbraak van kraakbeen kan verminderen.

Werken deze supplementen voor artritis?

Stapel van witte capsules

Glucosamine is één van ‘s werelds meest populaire supplementen. Het is ook één van de meest controversiële.

Hier is het onderzoek naar hoe het beïnvloedt de twee gangbare vormen van artritis.

Artrose

Hoewel veel studies concluderen dat glucosamine heeft geen voordelen voor artrose, anderen wijzen erop dat het pijn in de gewrichten en andere symptomen na verloop van tijd kan verlichten.

Dit geldt vooral voor glucosamine sulfaatzout, een middel die is gepatenteerd door het farmaceutische bedrijf Rottapharm.

Een studie bij 318 volwassenen met artrose bleek dat het nemen van 1500 mg van de “Rottapharm” elke dag gedurende een half jaar minder pijn en verbeterde de functie meer dan een placebo.

De voordelen waren vergelijkbaar met dat een dagelijkse dosis van 3 gram paracetamol – een veel gebruikte pijnstiller ( 7 ).

Nog twee studies, die ongeveer uit 200 personen bestond, bleek dat het nemen van 1500 mg glucosaminesulfaat per dag gedurende drie jaar verbeterden hun symptomen – waaronder pijn, stijfheid en functie – vergeleken met een placebo ( 8 , 9).

Echter, deze studies waren mogelijk door de industrie-beïnvloed omdat Rottapharm ze alledrie had gefinancierd. Momenteel zijn er geen grote, lange termijn, industrie-onafhankelijke studies naar de effectiviteit van glucosamine beschikbaar.

Een onafhankelijke analyse van een aantal hoogwaardige studies concludeerden dat de “Rotta preparaat” verbeterde bepaalde maatregelen van pijn en functie meer dan een placebo, terwijl andere geen significante voordelen vertoonden (10 ).

Dat gezegd hebbende, de voordelen van het nemen van glucosamine zijn klein en sommige onderzoekers beschouwen ze klinisch niet relevant ( 11 ).

Samenvatting: De voordelen van dit supplement zijn controversieel. Sommige studies suggereren dat glucosamine sulfaat kunnen enigszins artrose symptomen verbeteren wanneer genomen voor ten minste een half jaar.

Reumatoïde artritis

Artrose moet niet worden verward met reumatoïde artritis, dat komt veel minder vaak voor.

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de gewrichten aanvalt. In tegenstelling tot artrose, wordt niet veroorzaakt door slijtage en beschadigingen.

Wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat glucosamine heeft geen voordelen voor reumatoïde artritis.

Niettemin, een studie bij 51 volwassenen met reumatoïde artritis doet het anders vermoeden. Bleek dat het nemen van 1500 mg glucosamine hydrochloride voor drie maanden verbeterd  door hun zelf beoordeeld symptomen meer dan een placebo( 12 ).

Echter, meer studies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen Alvorens conclusies kunnen worden getrokken.

Samenvatting: Beperkt bewijsmateriaal wijst erop dat glucosamine hydrochloride symptomen bij mensen met reumatoïde artritis kan verbeteren. Er zijn echter meer studies nodig.

Glucosamine kopen

Deze supplementen zijn op grote schaal beschikbaar en gemakkelijk te vinden.

Glucosamine sulfaat lijkt effectiever dan glucosamine hydrochloride te zijn, dus als je besluit om deze supplementen te proberen, kunt u het beste de sulfaat vorm kopen ( 13 , 14 ).

Een andere factor die meespeelt is de kwaliteit van het product dat u koopt. Een studie wees uit dat de hoeveelheid glucosamine in supplementen vaak lager is dan staat vemeld( 15 ).

Glucosamine kwaliteit wordt nauwlettend gevolgd in de meeste Europese landen, waar het wordt verkocht als een farmaceutisch middel.

Bovendien wordt glucosamine vaak verkocht in combinatie met chondroïtinesulfaat, een supplement ook gebruikt om de symptomen van artrose te verminderen.

De doeltreffendheid ervan wordt gedebatteerd, maar sommige studies suggereren dat het pijn kan verminderen wanneer het alleen of in combinatie met glucosamine wordt gebruikt (16 ).

Samenvatting: Als u besluit om een glucosamine supplement te kopen, kies dan producten die sulfaat bevatten en een kwaliteitscertificaat hebben.

Dosering en bijwerkingen

In het algemeen moet glucosamine worden genomen bij de maaltijd drie keer per dag.

De doseringen variëren 300-500 mg bij elke maaltijd, tot een totale dagelijkse dosis van 900-1,500 mg. De meeste studies gebruikten 1.500 mg per dag.

Zouten van glucosamine sulfaat of de “Rotta preparaat” hoeven slechts eenmaal per dag worden ingenomen. Zorg ervoor dat u de instructies op de verpakking goed leest.

Deze supplementen zijn als veilig beschouwd en er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld. Winderigheid is de meest voorkomende klacht.

Studies tonen ook aan dat glucosamine injecties insulinegevoeligheid kunnen verergeren, maar supplementen lijken niet hetzelfde effect te hebben( 17 ).

Samenvatting: Glucosamine supplementen worden beschouwd als veilig en hebben geen ernstige bijwerkingen. De standaard dosering is 1500 mg per dag.

Kort samengevat

Glucosamine is een omstreden supplement.

Talrijke studies hebben geen significante voordelen waargenomen, terwijl anderen suggereren dat de sulfaat vorm kunnen de symptomen van artrose verminderen of het vertragen van de ontwikkeling ervan.

Toch een aantal wetenschappers twijfelen nog steeds aan de effectiviteit van glucosamine of overwegen ze kleine voordelen te geven die niet relevant zijn.

Hoewel glucosamine geen magische oplossing is, anderen wijzen erop dat supplementen geen kwaad doen en het is altijd beter dan wellicht helemaal geen behandeling.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 3 =

It is main inner container footer text