In de afgelopen jaren heeft Oscillococcinum zich gepresenteerd als één van de beste vrij verkrijgbaar middel die worden gebruikt om griep te behandelen en de symptomen ervan te verminderen.

De effectiviteit is echter zowel door onderzoekers als door beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg in twijfel getrokken.

Dit artikel vertelt u of Oscillococcinum de griep echt kan behandelen.

Wat is Oscillococcinum?

Oscillococcinum is een homeopathisch middel dat meestal wordt gebruikt om griepverschijnselen te verlichten.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Het werd gemaakt in de jaren 1920 door de Franse arts Joseph Roy, die geloofde dat hij een soort van ‘oscillerende’ bacterie had ontdekt bij mensen met de Spaanse griep.

Hij beweerde ook dezelfde bacteriestam te hebben waargenomen in het bloed van mensen met andere aandoeningen, waaronder kanker, herpes, waterpokken en tuberculose.

Oscillococcinum werd geformuleerd met behulp van een actief ingrediënt dat wordt geëxtraheerd uit het hart en de lever van een bepaald soort eend en dat verschillende keren is verdund.

Er wordt aangenomen dat de bereiding specifieke verbindingen bevat die kunnen helpen de symptomen van de griep te bestrijden. Maar hoe het werkt blijft onduidelijk.

Hoewel de effectiviteit van Oscillococcinum zeer controversieel blijft, wordt het wereldwijd veel gebruikt als een natuurlijk middel om griepachtige symptomen te behandelen, zoals lichaamspijn, hoofdpijn, koude rillingen, koorts en vermoeidheid(1).

Kortom: Oscillococcinum is een homeopathisch middel gemaakt van een ingrediënt gewonnen uit het hart en de lever van een bepaald soort eend. Er wordt aangenomen dat het helpt bij de behandeling van griepverschijnselen.

Het is sterk verdund

Eén van de belangrijkste zorgen rond Oscillococcinum is de manier waarop het men produceert.

Het middel verdund men tot 200 C, wat een maat is die men veel gebruikt in de homeopathie.

Dit betekent dat het mengsel wordt verdund met een orgaan van de eend tot 100 delen water.

Het verdunningsproces wordt vervolgens 200 keer herhaald totdat er nauwelijks een spoor van het actieve ingrediënt overblijft in het eindproduct.

Verdunning in de homeopathie wordt verondersteld de sterkte van het preparaat te verhogen(2).

Helaas is het onderzoek nog steeds beperkt over de effectiviteit van deze ultra verdunde stoffen en of ze enige voordelen voor de gezondheid hebben(34).

Kortom: Oscillococcinum is sterk verdund totdat er nauwelijks een spoor van het actieve ingrediënt overblijft in het eindproduct.

Bacteriën veroorzaken geen griep

Een ander probleem met Oscillococcinum het is gecreëerd op basis van de overtuiging dat een specifieke bacteriestam influenza veroorzaakt.

Deze soort werd vermoedelijk ook geïdentificeerd in het hart en de lever van een soort eend, en daarom worden ze gebruikt bij het formuleren van Oscillococcinum.

De arts gecrediteerd met de oprichting van Oscillococcinum geloofde ook dat dit type bacteriën gunstig zou kunnen zijn bij de behandeling van vele andere aandoeningen, waaronder kanker, herpes, mazelen en waterpokken.

Wetenschappers weten nu echter dat influenza wordt veroorzaakt door een virus in plaats van door bacteriën (5).

Bovendien geen van de andere aandoeningen waarvan wordt aangenomen dat ze worden behandeld door Oscillococcinum ofwel veroorzaakt door bacteriestammen.

Om deze reden is het onduidelijk hoe effectief Oscillococcinum kan zijn.  Ook gezien het feit dat het gebaseerd is op theorieën die sindsdien onwaar zijn gebleken.

Kortom: Oscillococcinum is gecreëerd op basis van het idee dat een bepaalde bacteriestam influenza veroorzaakt. Het is echter tegenwoordig bekend dat virale infecties in plaats van bacteriën griep veroorzaken.

Er is meer onderzoek nodig naar de effectiviteit ervan

Studies naar de effectiviteit van Oscillococcinum hebben gemengde resultaten opgeleverd.

Een studie bij 455 mensen toonde bijvoorbeeld aan dat Oscillococcinum de frequentie van luchtweginfecties kon verminderen(6).

Uit ander onderzoek is echter gebleken dat het misschien niet bijzonder effectief is. Vooral als het gaat om de behandeling van griep.

Een review van zes studies rapporteerde geen significant verschil tussen Oscillococcinum en een placebo in de preventie van influenza(7).

Een andere beoordeling van zeven studies had vergelijkbare bevindingen en toonde aan dat Oscillococcinum niet effectief was bij het voorkomen van influenza.

De resultaten suggereerden dat Oscillococcinum de influenza duur kon verlagen, maar slechts gemiddeld minder dan zeven uur(8).

Onderzoek naar de effecten van dit homeopathische middel is nog steeds beperkt en de meeste onderzoeken zijn van lage kwaliteit beschouwd met een hoog risico op vertekening.

Hoogwaardige onderzoeken met een grote steekproef omvang zijn nodig om te bepalen hoe Oscillococcinum griepsymptomen kan beïnvloeden.

Kortom: Eén studie toonde aan dat Oscillococcinum in staat was om de frequentie van luchtweginfecties te verminderen. Uitgebreide reviews tonen aan dat het minimaal voordeel heeft bij de behandeling van griep.

Het kan een placebo effect hebben

Hoewel onderzoek naar de effectiviteit van Oscillococcinum gemengde resultaten heeft opgeleverd. Sommige onderzoeken suggereren dat het een placebo effect kan hebben.

In één review van zeven onderzoeken werd bijvoorbeeld niet aangetoond dat Oscillococcinum influenza effectief kon voorkomen of behandelen.

Onderzoekers merkten echter op dat mensen die Oscillococcinum gebruikten, de behandeling eerder effectief vonden (8).

Ander onderzoek suggereert dat veel van de voordelen van homeopathische middelen zoals Oscillococcinum eerder te wijten zijn aan een placebo effect dan aan het medicijn zelf(9).

Maar vanwege de tegenstrijdige bevindingen over de effectiviteit van Oscillococcinum, is meer onderzoek nodig om te bepalen of het een placebo effect kan hebben.

Kortom: Sommige onderzoeken suggereren dat Oscillococcinum en andere homeopathische middelen een placebo effect kunnen hebben.

Het is veilig met minimale kans op bijwerkingen

Hoewel het nog steeds onduidelijk is of Oscillococcinum de symptomen van de griep kan verlichten. Onderzoeken hebben bevestigd dat het in het algemeen veilig is en het te gebruiken met een minimaal risico op bijwerkingen.

Volgens een review is Oscillococcinum al meer dan 80 jaar op de markt en heeft het een uitstekend veiligheidsprofiel vanwege het ontbreken van gemelde negatieve effecten op de gezondheid (10).

Er zijn enkele meldingen geweest van patiënten met angio-oedeem, een ernstige zwelling na het nemen van Oscillococcinum. Het is echter onduidelijk of de bereiding dit heeft veroorzaakt of dat er andere factoren bij betrokken zijn geweest (11).

Houd er bovendien rekening mee dat Oscillococcinum in veel landen als voedingssupplement verkocht in plaats van als een medicijn.

Kortom: Oscillococcinum wordt over het algemeen als veilig beschouwd en is in verband gebracht met zeer weinig nadelige effecten. Het wordt echter in de meeste landen als voedingssupplement verkocht, die niet zo goed gereguleerd zijn als andere geneesmiddelen.

Tot slot

Oscillococcinum is een homeopathisch middel gebruikt om griepverschijnselen te behandelen.

Vanwege de twijfelachtige wetenschap achter het product en een gebrek aan hoogwaardig onderzoek, blijft de effectiviteit ervan controversieel.

Het kan eerder een placebo effect hebben dan echte geneeskrachtige eigenschappen.

Toch wordt het als veilig beschouwd met minimale bijwerkingen.

Als u vindt dat dit voor u werkt, kunt u veilig Oscillococcinum gebruiken wanneer de griep u kwelt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.