Veel van de populaire voedingssupplementen vandaag de dag komen van planten die medicinaal gebruikt worden sinds de oudheid.

Een van deze plantaardige planten is Tribulus terrestris , waarvan wordt beweerd dat het een aantal gezondheidsvoordelen heeft. Waaronder een verlaagde bloedsuikerspiegel en cholesterol, hormoonspiegels en verhoogde seksuele functie en libido.

Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over deze plant, de gevolgen voor de gezondheid en of u het zou moeten overwegen om het als een voedingssupplement te consumeren.

Wat is Tribulus terrestris?

Tribulus terrestris is een kleine groene plant. ( 1 ).

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het groeit op veel plaatsen, waaronder delen van Europa, Azië, Afrika en het Midden-Oosten ( 2 ).

Zowel de wortel als de vrucht van de plant worden medicinaal gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en de Indiase Ayurveda geneeskunde ( 3 ).

Van oudsher hebben mensen deze plant gebruikt voor een verscheidenheid aan mogelijke effecten, waaronder het verbeteren van het libido, het gezond houden van de urinewegen en het verminderen van zwelling (3).

Tegenwoordig wordt Tribulus terrestris veel gebruikt als algemene aanvulling op de gezondheid, evenals in supplementen die beweren dat ze de testosteronniveaus verhogen (4).

Kortom: Tribulus terrestris is een plant die al vele jaren wordt gebruikt voor een aantal potentiële gezondheidsvoordelen. Het is populair als algemeen gezondheidssupplement en als ingrediënt in supplementen voor testosteron versterkers.

Het kan de gezondheid van het hart en de bloedsuikerspiegel beïnvloeden

Hoewel mensen vaak Tribulus terrestris nemen vanwege de mogelijke effecten op de seksuele functie en testosteron, is het ook bestudeerd voor andere belangrijke effecten.

Een studie onderzocht de effecten van het nemen van 1000 mg Tribulus terrestris per dag bij 98 vrouwen met diabetes type 2.

Na drie maanden ondervonden vrouwen die het supplement namen een lagere bloedsuikerspiegel en cholesterolwaarden, in vergelijking met degenen die een placebo namen (5).

Dierstudies hebben ook aangetoond dat Tribulus terrestris kan de bloedsuikerspiegel  verlagen , helpen beschermen tegen schade aan de bloedvaten en helpen bij het voorkomen van stijgingen in het bloedcholesterol ( 6 , 7 ).

Hoewel deze resultaten veelbelovend lijken, is er meer onderzoek nodig voordat deze plant kan worden aanbevolen voor deze gezondheidsvoordelen.

Kortom: Voorlopig bewijs toont aan dat Tribulus terrestris de bloedsuikerspiegel en cholesterol bij mensen met diabetes kunnen verbeteren. Maar onderzoek bij de mens is beperkt.

Het verhoogd niet het testosteron bij mensen

Het googelen online en zoeken naar Tribulus terrestris supplementen toont aan dat veel producten gemaakt van deze plant zijn gericht op het stimuleren van testosteron .

Men analyseerde de resultaten van 12 grote studies over de effecten van de plant bij mannen en vrouwen in de leeftijd 14-60. De onderzoeken duurden 2-90 dagen en de deelnemers waren onder meer gezonde mensen en mensen met seksuele problemen.

De onderzoekers ontdekten dat dit supplement testosteron niet verhoogde (4).

Andere onderzoekers ontdekten dat Tribulus terrestris in sommige dierstudies testosteron kan verhogen, maar dat dit resultaat meestal niet bij mensen voorkomt (8).

Kortom: Ondanks de beweringen van de marketing lijkt Tribulus terrestris niet het testosteron bij de mens verhogen. Deze conclusie is gebaseerd op studies bij mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en gezondheidsstatussen.

Tribulus terrestris kan libido verbeteren

Hoewel dit supplement testosteron mogelijk niet verhoogt, kan het wel het libido stimuleren .

Sommige onderzoekers ontdekten dat wanneer mannen met verminderde sex drive 750 – 500 mg Tribulus terrestris twee maanden per dag consumeerden, hun seksuele behoefte met 79% toenam (49).

Ook 67% van de vrouwen met een zeer lage libido ervaren verhoogd seksueel verlangen nadat zij supplementen namen van 500-1500 mg gedurende 90 dagen ( 4 ).

Andere studies hebben ook gemeld dat voedingssupplementen van het kruid verbeterde seksueel verlangen, opwinding en bevrediging bij vrouwen met een laag libido ( 10 ).

Studies bij mannen met erectiestoornissen hebben echter verdeelde resultaten opgeleverd.

Sommige onderzoeken tonen aan dat het innemen van 800 mg van dit supplement per dag niet effectief erectiestoornissen kan behandelen (11).

Andere rapporten toonden echter significante verbeteringen in erecties en seksuele tevredenheid met een dosis van 1500 mg per dag (12).

Hoewel het lijkt dat Tribulus terrestris het libido bij vrouwen en mannen kan verbeteren, is er meer onderzoek nodig om de omvang van de seksuele effecten van dit supplement te verduidelijken.

Kortom: Onderzoek heeft uitgewezen dat Tribulus terrestris het libido kan verbeteren bij vrouwen en mannen met verminderde geslachtsdrift. Studies over het kruid als een behandeling voor erectiestoornissen hebben gemengde resultaten opgeleverd, waarbij hogere doses gunstiger lijken te zijn.

Het verbetert niet lichaamssamenstelling en sportprestaties

Actieve personen nemen vaak Tribulus terrestris -supplementen om hun lichaamssamenstelling te verbeteren door spiermassa te vergroten of vet te verminderen (13).

Dit kan deels te wijten zijn aan de reputatie van het kruid als testosteron versterker. Hoewel uit onderzoek blijkt dat het misschien niet echt voldoet aan deze claims.

Het onderzoek is ook beperkt of de plant de lichaamssamenstelling of -prestaties bij actieve personen en atleten verbetert.

In één studie werd onderzocht hoe de Tribulus terrestris -supplementen van invloed waren op de prestaties van mannelijke rugbyspelers.

De mannen namen de supplementen gedurende vijf weken van krachttraining. Aan het einde van het onderzoek waren er echter geen verschillen in verbeteringen in sterkte of lichaamssamenstelling tussen de supplement- en placebogroepen (14).

Uit een andere studie bleek dat acht weken na inname van dit supplement met een trainingsprogramma de lichaamssamenstelling, kracht of spieruithoudingsvermogen niet meer verbeterden dan een placebo (15).

Helaas is er geen onderzoek beschikbaar over de effecten van Tribulus terrestris bij een trainingsprogramma van vrouwen. Het is echter waarschijnlijk dat deze supplementen ook ineffectief zijn bij deze groep.

Kortom: Tribulus terrestris lijkt niet de spiermassa te vergroten, vet te verminderen of sportprestaties te verbeteren meer dan een placebo.

Andere mogelijke effecten

Naast de potentiële gezondheidseffecten reeds hierboven besproken, kan Tribulus terrestris verscheidene andere gevolgen hebben in het lichaam:

  • De vochtbalans:Deze plant kan fungeren als een diureticum en urine productie verhogen ( 16 ).
  • Immuunsysteem: Activiteit van het immuunsysteem bij ratten bleek wanneer ze dit supplement kregen te verhogen ( 17 ).
  • De hersenen: Als onderdeel van een multi ingrediënt supplement, kan Tribulus terrestris antidepressivum gevolgen hebben bij muizen( 18 ).
  • Ontsteking: Een reageerbuis studie bleek mogelijke ontstekingsremmende effecten te bezitten( 19 ).
  • Pijnbestrijding: Hoge doses van deze aanvulling kan verlichting van de pijn bij ratten bieden (20 ).
  • Kanker:Reageerbuis onderzoek blijkt een mogelijke anti-kanker effect te hebben met Tribulus terrestris( 21 ).

Bijna al deze effecten zijn echter alleen in dieren of reageerbuisjes onderzocht en zelfs dan is het bewijsmateriaal zeer beperkt (3).

Er is veel meer onderzoek nodig, zowel bij dieren als bij mensen, om na te gaan of Tribulus terrestris deze effecten heeft.

Kortom: Hoewel veel mensen speculeren over de gezondheidseffecten van Tribulus terrestris, is er een zeer beperkte ondersteuning voor veel van deze claims. Veel van het bestaande onderzoek is uitgevoerd bij dieren of reageerbuizen niet bij mensen.

Dosering, veiligheid en bijwerkingen

Onderzoekers hebben een grote verscheidenheid aan doses gebruikt om de effecten van Tribulus terrestris te beoordelen.

Studies onderzoeken de bloedsuikerspiegel-verlagende effect bij het gebruikt van 1000 mg per dag. Terwijl onderzoek naar libido-verhoogde doses van 250-1.500 mg per dag gebruikten( 4 , 5 ).

In andere onderzoeken werden doseringen voorgeschreven die gerelateerd waren aan het lichaamsgewicht. Verschillende onderzoeken hebben bijvoorbeeld doses van 4,5-9 mg per pond (10-20 mg per kg) lichaamsgewicht gebruikt.

Dus als u ongeveer 70 kilo weegt, kunt u een dosis van 700 – 400 mg per dag nemen (4).

Saponinen in Tribulus terrestris

Saponinen zijn chemische verbindingen in Tribulus terrestrisen ze worden geacht verantwoordelijk te zijn voor de gezondheidsvoordelen ervan.

Veel supplementen vermelden de dosis samen met het percentage saponinen. Het verwijst naar de hoeveelheid van het supplement dat bestaat uit deze verbindingen.

Het is gebruikelijk dat Tribulus terrestris supplementen 45-60% saponinen bevatten. Belangrijk is dat een hoger percentage saponinen betekent dat een lagere dosis moet worden gebruikt.

Minimale bijwerkingen

Verschillende onderzoeken met verschillende doseringen hebben minimale bijwerkingen gemeld en geen zorgen over de veiligheid (1222).

Soms voorkomende bijwerkingen zijn maagkrampen of reflux (101222).

In een onderzoek met ratten werd echter de bezorgdheid over mogelijke nierbeschadiging opgeworpen. Ook werd één geval van toxiciteit geassocieerd met Tribulus terrestris gemeld bij een man die het nam om nierstenen te voorkomen (2324).

Over het geheel genomen het merendeel van de informatie laat zien dat dit supplement geen schadelijke bijwerkingen heeft. Het is echter belangrijk om alle mogelijke risico’s en voordelen in overweging te nemen.

Als u Tribulus terrestris wilt gebruiken, moet u ervoor zorgen dat u de juiste dosis met uw zorgverlener bespreekt.

Kortom: De meeste onderzoeken hebben gemeld dat Tribulus terrestris geen grote bijwerkingen veroorzaakt. Maagkrampen zijn echter incidenteel een bijwerking en beperkt bewijsmateriaal heeft een potentieel risico van toxiciteit aangetoond.

Tot slot

Tribulus terrestris is een kleine, groene plant die al vele jaren in de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde wordt gebruikt.

Hoewel het een lange lijst met mogelijke gezondheidsvoordelen heeft, zijn er veel alleen bij dieren onderzocht.

Er is enig bewijs dat het de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte bij mensen met diabetes type 2 kan verbeteren.

Hoewel het testosteron niet wordt verhoogd, kan Tribulus terrestris het libido bij mannen en vrouwen verbeteren.

Het zal echter niet de lichaamssamenstelling of sportprestaties verbeteren.

Hoewel de meeste onderzoeken aantonen dat dit supplement veilig is.  De bijwerkingen veroorzaakt die het veroorzaakt zijn gering.

Zoals met alle supplementen, moet u rekening houden met de mogelijke voordelen en risico’s voordat u Tribulus terrestris neemt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.