Ad Clicks :Ad Views :
img

Werkt Tribulus terrestris werkelijk?

391 Views

Werkt Tribulus terrestris werkelijk?

Veel van de populaire voedingssupplementen vandaag de dag komen van planten die medicinaal gebruikt worden sinds de oudheid.

Een van deze plantaardige planten is Tribulus terrestris , daarvan wordt beweerd een verscheidenheid aan voordelen voor de gezondheid te bevatten, waaronder een verlaging van de bloedsuikerspiegel en cholesterol, veranderde hormoonspiegels en verhoogde seksuele functie en het libido.

Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over deze plant, de gevolgen voor de gezondheid en of u het zou moeten overwegen om het als een voedingssupplement te consumeren.

Wat is Tribulus terrestris?

Tribulus terrestris is een kleine groene plant. ( 1 ).

Het groeit op veel plaatsen, waaronder delen van Europa, Azië, Afrika en het Midden-Oosten ( 2 ).

Zowel de wortel als de vrucht van de plant worden medicinaal gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en de Indiase Ayurveda geneeskunde ( 3 ).

Van oudsher hebben mensen deze plant gebruikt voor een verscheidenheid van potentiële effecten, met inbegrip om het libido te verbeteren, de urinewegen gezond te houden en zwelling te verminderen ( 3 ).

Vandaag de dag, Tribulus terrestris wordt veel gebruikt als een voedingssupplement voor de gezondheid, maar ook de supplementen beweren dat ze testosteron kunnen verhogen ( 4 ).

Kortom: Tribulus terrestris is een plant die gebruikt wordt voor een verscheidenheid van mogelijke voordelen voor de gezondheid voor vele jaren. Het is populair als een voedingssupplement voor de algemene gezondheid en als een ingrediënt in testosteron verhoogde supplementen.

Het kan de gezondheid van het hart en de bloedsuikerspiegel beïnvloeden

Hoewel mensen vaak Tribulus terrestris nemen vanwege de mogelijke effecten op de seksuele functie en testosteron, is het ook bestudeerd voor andere belangrijke effecten.

Een studie onderzocht de effecten van het nemen van 1000 mg Tribulus terrestris per dag bij 98 vrouwen met diabetes type 2.

Na drie maanden, vrouwen die het supplement namen ervaren lagere bloedsuikerspiegel en cholesterol niveaus, in vergelijking met degenen die een placebo kregen( 5 ).

Dierstudies hebben ook aangetoond dat Tribulus terrestris kan de bloedsuikerspiegel  verlagen , helpen beschermen tegen schade aan de bloedvaten en helpen bij het voorkomen van stijgingen in het bloedcholesterol ( 6 , 7 ).

Hoewel deze resultaten veelbelovend lijken, is meer onderzoek nodig voordat deze plant kan worden aanbevolen voor deze voordelen voor de gezondheid.

Kortom:Voorlopig bewijs toont aan dat Tribulus terrestris de bloedsuikerspiegel en cholesterol bij mensen met diabetes kunnen verbeteren. Maar onderzoek bij de mens is beperkt.

Het verhoogd niet het testosteron bij mensen

Het googelen online en zoeken naar Tribulus terrestris supplementen toont aan dat veel producten gemaakt van deze plant zijn gericht op het stimuleren van testosteron .

Men analyseerde de resultaten van 12 grote studies over de effecten van de plant bij mannen en vrouwen in de leeftijd 14-60. Het onderzoek duurde  2 – 90 dagen, en de deelnemers waren gezonde mensen en die met seksuele problemen.

De onderzoekers vonden dat dit supplement niet het testosteron verhoogd( 4 ).

Andere onderzoekers vonden dat Tribulus terrestris het testosteron kan verhogen in sommige dierlijke studies, maar dat dit resultaat wordt meestal niet gezien bij de mens ( 8 ).

Kortom:Ondanks de beweringen van de marketing lijkt Tribulus terrestris niet het testosteron bij de mens verhogen. Deze conclusie is gebaseerd op studies bij mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en gezondheidsstatussen.

Tribulus terrestris kan libido verbeteren

Hoewel dit supplement niet het testosteron kan verhogen, kan het wel het libido stimuleren .

Sommige onderzoekers vonden dat wanneer mannen met een verminderde zin in seks drives 750-1,500 mg Tribulus terrestris per dag namen gedurende twee maanden, hun seksuele verlangen steeg met 79% ( 4 , 9 ).

Ook 67% van de vrouwen met een zeer lage libido ervaren verhoogd seksueel verlangen nadat zij supplementen namen van 500-1500 mg gedurende 90 dagen ( 4 ).

Andere studies hebben ook gemeld dat voedingssupplementen van het kruid verbeterde seksueel verlangen, opwinding en bevrediging bij vrouwen met een laag libido ( 10 ).

Echter, studies bij mannen met een erectiestoornis hebben verdeelde resultaten opgeleverd.

In sommig onderzoek bleek dat het nemen van 800 mg van deze voedingssupplementen per dag kan de behandeling van erectiestoornissen niet effectief verhelpen( 11 ).

Echter, andere rapporten toonden significante verbeteringen in de erecties en seksuele bevrediging met een dosis van 1500 mg per dag ( 12 ).

Hoewel het erop lijkt dat Tribulus terrestris het libido bij vrouwen en mannen kunnen verbeteren, is meer onderzoek nodig om de omvang van de seksuele effecten van dit supplement te verduidelijken.

Kortom:Onderzoek heeft uitgewezen dat Tribulus terrestris libido bij vrouwen en mannen met een verminderde zin in seks drives kunnen verbeteren. Studies over het kruid voor de behandeling van erectiestoornissen hebben gemengde resultaten laten zien, met hogere doses lijkt het gunstiger te zijn.

Het verbetert niet lichaamssamenstelling en sportprestaties

Actieve individuen nemen vaak Tribulus terrestris supplementen om hun lichaamssamenstelling te verbeteren door het verhogen van de spieren of verlagen van vet ( 13).

Dit kan deels te wijten aan de reputatie van het kruid als een testosteron versterker, maar uit onderzoek blijkt dat het eigenlijk niet kan voldoen aan deze claims.

Onderzoek is echter ook zeer beperkt of de plant lichaamssamenstelling of prestaties bij actieve personen en atleten kan verbeteren.

Een studie onderzocht hoe Tribulus terrestris supplementen invloed op heeft de prestaties van mannelijke rugbyspelers.

De mannen namen de supplementen gedurende vijf weken voor krachttraining. Echter, aan het eind van de studie waren er geen verschillen in verbetering van sterkte of lichaamssamenstelling tussen het supplement en de placebogroep ( 14 ).

In een andere studie bleek dat acht weken van het nemen van dit supplement met een trainingsprogramma dat de lichaamssamenstelling, kracht of uithoudingsvermogen van de spieren niet beter werden dan met een placebo ( 15 ).

Helaas is er geen onderzoek beschikbaar over de effecten van Tribulus terrestris bij een trainingsprogramma van vrouwen. Echter, het is waarschijnlijk dat deze supplementen ook ineffectief zijn bij deze groep.

Kortom:Tribulus terrestris lijkt niet de spiermassa te vergroten, vet te verminderen of sportprestaties te verbeteren meer dan een placebo.

Andere mogelijke effecten

Naast de potentiële gezondheidseffecten reeds hierboven besproken, kan Tribulus terrestris verscheidene andere gevolgen hebben in het lichaam:

  • De vochtbalans:Deze plant kan fungeren als een diureticum en urine productie verhogen ( 16 ).
  • Immuunsysteem: Activiteit van het immuunsysteem bij ratten bleek wanneer ze dit supplement kregen te verhogen ( 17 ).
  • De hersenen: Als onderdeel van een multi ingrediënt supplement, kan Tribulus terrestris antidepressivum gevolgen hebben bij muizen( 18 ).
  • Ontsteking: Een reageerbuis studie bleek mogelijke ontstekingsremmende effecten te bezitten( 19 ).
  • Pijnbestrijding: Hoge doses van deze aanvulling kan verlichting van de pijn bij ratten bieden (20 ).
  • Kanker:Reageerbuis onderzoek blijkt een mogelijke anti-kanker effect te hebben met Tribulus terrestris( 21 ).

Echter, bijna al deze effecten zijn alleen onderzocht bij dieren of reageerbuizen, en zelfs dan is het bewijs zeer beperkt ( 3 ).

Veel meer onderzoek, zowel bij dieren en mensen, is nodig om na te gaan of Tribulus terrestris heeft deze effecten.

Kortom:Hoewel veel mensen speculeren over de gevolgen voor de gezondheid van Tribulus terrestris , er is zeer beperkte ondersteuning voor veel van deze claims. Een groot deel van het bestaande onderzoek is uitgevoerd bij dieren of reageerbuizen, niet mensen.

Dosering, veiligheid en bijwerkingen

Onderzoekers hebben een breed scala van doses gebruikt om de effecten van Tribulus terrestris vast te stellen.

Studies onderzoeken de mogelijke bloedsuikerspiegel-verlagende effect bij het gebruikt van 1000 mg per dag, terwijl onderzoek bij de behandeling van het verhogen van het libido gebruikten men doses van 250-1500 mg per dag( 4 , 5 ).

Andere studies voorgeschreven doseringen ten opzichte van het lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld enkele studies gebruikte doses van 4,5-9 mg per 10-20 mg per kg lichaamsgewicht.

Dus, als je ongeveer 70 kg weegt, dat u een dosis van 700-1,400 mg per dag neemt( 4 ).

Saponinen in Tribulus terrestris

In veel supplementen wordt de dosis samen met het percentage saponinen gegeven.

Saponinen zijn specifieke chemische verbindingen in Tribulus terrestris , en het percentage saponinen verwijst naar de hoeveelheid in het supplement dat bestaat uit deze verbindingen.

Het is gebruikelijk dat Tribulus terrestris supplementen zo’n 45-60% saponinen bevatten. Belangrijker nog, een hoger percentage van saponinen betekent dat er een lagere dosis moet worden gebruikt, omdat het supplement geconcentreerde is.

Minimale bijwerkingen

Verschillende studies met verschillende doseringen hebben minimale bijwerkingen gerapporteerd en geen bezorgdheid over de veiligheid (12 , 22 ).

Ongewone bijwerkingen omvatten kleine maagkrampen of reflux( 10 , 12 , 22 ).

Echter, een studie bij ratten verhoogde de bezorgdheid van de potentiële schade aan de nieren. Ook is er een geval van toxiciteit geassocieerd met Tribulus terrestris werd gemeld bij een man die het nam ter voorkoming van nierstenen( 23 , 24 ).

Over het geheel genomen het merendeel van de informatie laat zien dat dit supplement geen schadelijke bijwerkingen heeft. Het is echter belangrijk om alle mogelijke risico’s en voordelen te overwegen.

Als u het wilt gebruiken Tribulus terrestris , zorg ervoor dat u de juiste dosis kiest en bespreek dit met uw arts.

Kortom:De meeste studies hebben gemeld dat Tribulus terrestris geen belangrijke bijwerkingen veroorzaakt. Echter, maagkrampen zijn een incidentele bijwerking en beperkt bewijs blijkt een potentieel risico van toxiciteit.

Tot slot

Tribulus terrestris is een kleine groene plant die wordt gebruikt in traditionele Chinese en Indiase geneeskunde al voor vele jaren.

Hoewel het een lange lijst heeft van potentiële voordelen voor de gezondheid, velen zijn alleen onderzocht bij dieren.

Bij de mens, is er enig bewijs dat het de bloedsuikerspiegel en cholesterol niveaus bij mensen met diabetes type 2 kunnen verbeteren.

En hoewel het niet het testosteron kan verhogen, Tribulus terrestris kan libido bij mannen en vrouwen verbeteren.

Het zal echter niet de lichaamssamenstelling of sportprestaties verbeteren.

Terwijl de meeste onderzoeken aantonen dat dit supplement is veilig en veroorzaakt slechts geringe bijwerkingen, zijn er een aantal gevallen van toxiciteit.

Zoals met alle supplementen, moet u de mogelijke voordelen en risico’s alvorens te overwegen Tribulus terrestris te gebruiken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 1 =

This div height required for enabling the sticky sidebar