Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

Het Whole30: Een 30-dagen dieet voor een betere gezondheid?

1393 Views

Het Whole30: Een 30-dagen dieet voor een betere gezondheid?

Het Whole30 dieet is een gezondheidshype die steeds populairder wordt.

Zij moedigen volgelingen om alcohol, suiker, granen, peulvruchten, zuivelproducten en additieven uit hun dieet te verwijderen voor 30 dagen en wordt gezien als een totaal lifestyle verandering.

Volgelingen zijn lyrisch over de voordelen voor de gezondheid, terwijl critici beweren dat het gewoon een onhoudbare dieet bevlieging is. Zo werkt het, en moet u het proberen?

Dit artikel legt alles wat u moet weten over het Whole30 dieet.

Wat is het Whole30 dieet?

Het Whole30 dieet is een maand lang clean-eating programma dat een verscheidenheid aan gezondheid- en emotionele voordelen belooft.

Het werd in 2009 ontwikkeld door twee gecertificeerde sport diëtisten die het als een manier zien om uw stofwisseling opnieuw in te stellen en het opnieuw herzien van uw relatie met voedsel.

Het dieet richt zich op het idee dat bepaalde voedingsmiddelen groepen een negatieve invloed hebben op uw gezondheid en fitheid.

Daarom is het elimineren van deze voedingsmiddelen uit je voeding, waarvan wordt verondersteld om te helpen uw lichaam te herstellen van de negatieve effecten en het bevorderen van de gezondheid op lange termijn.

De meeste mensen lijken dit dieet te volgen in de hoop gewicht te verliezen.

Echter, sommige kan het programma ook gebruiken om voedsel intolerantie te identificeren of een deel van de voorgestelde voordelen voor de gezondheid te bereiken.

Samenvatting: het Whole30 dieet is een maand lang een eet programma volgen dat tot doel heeft om u te helpen gewicht te verliezen, het verbeteren van je relatie met voedsel en het bereiken van de gezondheid op lange termijn.

Hoe te Volgen het Whole30 Dieet

Desktop Calendar

Het idee achter het Whole30 programma is eenvoudig het helemaal vermijden van voedingsmiddelen die je gezondheid kunnen schaden voor een periode van 30 dagen.

Na de eerste 30 dagen, langzaam terugkeren naar het voedsel dat je vermijd, terwijl je in de gaten houdt wat de gevolgen zijn die ze op je lichaam hebben.

Het dieet heeft strikte regels.

Het biedt u ook een lijst van toegestane voedingsmiddelen, evenals een lijst van de off-track (verboden) voedingsmiddelen. Tijdens de lange maand eliminatie periode is geen bedrog toegestaan.

Off-track houdt in de uitdaging vanaf dag één te volgen.

De oprichters beweren dat strikte naleving kan je lichaam resetten en isoleren van bepaalde voedingsmiddelen die leiden tot ontstekingen, darmstoringen of hormonale onevenwichtigheden kan veroorzaken.

In tegenstelling tot andere diëten is er geen behoefte voor het bijhouden van calorieën, meten van porties of punten tellen. Ook uzelf wegen is strikt verboden voor de 1 t/m 30 dagen van het programma.

Samenvatting: het Whole30 dieet betreft het eten zo veel als je zou willen, terwijl u bepaalde voedingsmiddelen voor een periode van één maand vermijdt.

Beweerde voordelen van het Whole30 Dieet

Het volgen van het Whole30 dieet voor 30 dagen wordt gezegd dat het veel voordelen voor de gezondheid heeft.

Deze omvatten vetverlies, hogere energieniveaus, een betere slaap , verminderd hunkeren naar voedsel en betere atletische prestaties.

Wat meer, de oprichters van het dieet beloven dat het de manier waarop u denkt over eten, evenals uw smaak zal veranderen.

Voorstanders van het dieet beweren verder dat het de emotionele relatie die je hebt met eten en je lichaam kan veranderen.

Hoewel deze geclaimde voordelen zeer aantrekkelijk lijken, het is de moeite waard om in het achterhoofd te houden dat er momenteel geen wetenschappelijke studies over zijn.

Samenvatting: het Whole30 dieet wordt beweerd om u te voorzien van fysieke en psychologische voordelen voor de gezondheid die verder gaan dan eenvoudig gewichtsverlies.

Voedingsmiddelen om te eten

Voedingsmiddelen toegestaan ​​op het Whole30 dieet bestaat uit minimaal bewerkte voedingsmiddelen, waaronder:

 • Vlees en gevogelte: rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, paard, lam, kip, kalkoen, eend, etc.
 • Vis en schelpdieren: vis, ansjovis, garnalen, inktvis, coquilles, krab, kreeft, enz.
 • Eieren: Alle soorten, alsmede levensmiddelen gemaakt van hen, zoals zelfgemaakte mayo.
 • Vruchten: Vers of gedroogde vruchten, en vruchtensappen.
 • Groenten: Alle soorten groenten.
 • Noten en zaden: Alle soorten noten en zaden naast pinda’s, die technisch peulvrucht is. amandelmelk, notenpasta en notenmeel zijn ook toegestaan.
 • Sommige vetten: Plantaardige oliën, kokosolie, eendevet, geklaarde boter en ghee.

Wanneer minimaal bewerkte voedingsmiddelen moet worden gebruikt, het dieet raadt u aan om te kiezen voor degenen met de kortste ingrediënten lijsten die alleen ingrediënten bevatten die je herkent.

Samenvatting: het Whole30 dieet stimuleert het gebruik van verse, minimaal bewerkte voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen te vermijden

Gedurende de 30 dagen dieet moeten bepaalde voedingsmiddelen volledig worden geëlimineerd. Deze omvatten:

 • Suiker en kunstmatige zoetstoffen: suiker, honing, ahornsiroop, agave siroop en alle producten die deze zoetstoffen, alsmede de kunstmatige zoetstoffen bevatten.
 • Alcohol: Alle soorten bier, wijnen, likeuren en sterke drank.
 • Granen: Ongeacht de mate van verwerking, alle granen, zoals tarwe, maïs, haver en rijst vermijden.
 • Peulvruchten: De meeste erwten, linzen en bonen, zoals pindakaas, moeten worden vermeden. Sperziebonen, sugarsnaps en peultjes zijn uitzonderingen.
 • Soja: Alle soja, zoals tofu, tempeh, edamame en alle producten afkomstig van soja, zoals miso en sojasaus.
 • Zuivel: Met inbegrip van de koe, geiten en schapen melk, yoghurt, kaas, ijs en andere producten afgeleid van zuivel. Geklaarde boter of ghee is toegestaan.
 • Verwerkte additieven: Deze omvatten carrageenan, MSG of sulfieten. Voedingsmiddelen of drank die deze ingrediënten bevatten moeten worden vermeden.

Bovendien het dieet adviseert u om uw favoriete gebakken producten, snacks of traktaties – zelfs met het Whole30-goedgekeurde ingrediënten te vermijden.

Dus voedsel zoals pizzabodem van bloemkool en paleo pannenkoeken moeten worden vermeden.

Er is ook niet zoiets als een cheat maaltijd op dit dieet. In plaats daarvan word je aangemoedigd om zich strikt te houden aan de richtlijnen. Als u zondigt, de oprichters moedigt u aan om het hele programma opnieuw vanaf dag één te beginnen.

Samenvatting: het Whole30 dieet elimineert suiker, alcohol, granen, peulvruchten, soja, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen gedurende 30 dagen.

Een paar extra regels

Sigarettenpeuk

Het Whole30 dieet stimuleert een aantal aanvullende regels die niet gerelateerd zijn aan uw dieet.

Zo is roken verboden voor de duur van de voeding.

Ook is niet toegestaan ​​om op de weegschaal te stappen op andere dagen dan dagen 1 t/m 30, of deelnemen aan enige vorm van lichaamsmetingen.

De reden achter deze aanvullende voorschriften is dat het Whole30 programma gaat over meer dan alleen gewichtsverlies.

Naar aanleiding van deze regels wordt gepromoot als een manier om je van denken te veranderen en het bevorderen van de gezondheid op lange termijn.

Samenvatting: het Whole30 dieet wordt gepromoot als meer dan een eenvoudige gewichtsverlies dieet. Daarom bent u aangemoedigd om roken  en weging te voorkomen.

Leven na Whole30: De herinvoering fase

Nadat met succes een Whole30 programma hebt voltooid, is het tijd om zich te concentreren op stap 2 – de herinvoering fase.

In deze fase zal bepaalde voedingsmiddelen langzaam opnieuw worden toegevoegd en evalueren hoe je voelt met betrekking tot uw gezondere stofwisseling, maagdarmkanaal, immuunsysteem en de relatie met eten.

De voorgestelde manier om verboden voedingsmiddelen opnieuw te herintroduceren is om slechts één voedselgroep toe te voegen. Zo kan melk opnieuw worden toegevoegd op dag 1.

Vervolgens wordt u aangemoedigd om terug te keren naar het Whole30 dieet en vermijd melk op dagen 2-4, met aandacht voor eventuele symptomen.

Als alles goed gaat, kan een andere voedselgroep worden heringevoerd op dag 5, het proces vervolgens te herhalen.

Herinvoering van slechts één voedselgroep tegelijk terwijl de rest van het dieet hetzelfde blijft wordt gezien als een manier om beter te identificeren welke voedingsmiddelen negatieve symptomen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, puistjes of pijnlijke gewrichten.

Nadat alle groepen voedingsmiddelen individueel zijn getest, welke goed werden verdragen worden toegevoegd aan het dieet.

Natuurlijk, mensen zijn niet verplicht om alle voedingsmiddelen opnieuw te herintroduceren. In feite worden ze sterk aangemoedigd om herinvoering van voedsel dat ze niet missen weg te laten.

Samenvatting: Na de eerste 30 dagen, kan je langzaam opnieuw verboden voedingsmiddelen toe te voegen om te zien wat voor invloed ze hebben op de gezondheid.

Een wekelijkse Voorbeeldmenu voor het Whole30 Dieet

Wie geïnteresseerd is in het Whole30 dieet kan beginnen met de volgende week menu suggesties.

maandag

 • Ontbijt: Zoete aardappel  met appels, worstjes en eieren.
 • Lunch: salade van kip, baby spinazie en granaatappel zaden geserveerd in squash kom.
 • Diner: Knoflook garnalen in een Romesco saus, geserveerd met courgette noedels.

dinsdag

woensdag

 • Ontbijt: Een Muskaatpompoen, kaneel en dadel smoothie .
 • Lunch: Courgette pasteitjes en een salade.
 • Diner: Zoete aardappelen gevuld met chili , groenten en avocado plakjes.

donderdag

vrijdag

 • Ontbijt: Smoothie gemaakt met peren, pruimen, appels, bananen, avocado en peterselie.
 • Lunch: Frittata gemaakt met gerookte zalm en asperges.
 • Diner: geroosterde kip geserveerd met veenbessen en wintergroenten.

zaterdag

zondag

Vergeet niet om uw eiwitbronnen en groenten te variëren gedurende de dag om je lichaam te voorzien van alle vitaminen en mineralen die het nodig heeft.

Samenvatting: De bovenstaande recepten zijn een goede introductie tot het Whole30 manier van eten.

Whole30 Snack Ideeën

Snacks zijn een geweldige manier om gedurende de dag energiek te blijven en de honger tussen de maaltijden te stillen.

Interessante-Whole30 goedgekeurde opties omvatten:

Moerbeien en Smoothie

 • Bananen chips met salsa of guacamole
 • Appel met hazelnoot boter
 • Bananen ijs gemaakt van blended bevroren bananen
 • zeewier snacks
 • Trail mix (zonder pinda’s)
 • Amandelmelk
 • Prosciutto en meloen
 • Wortelen met amandel boter besprenkeld met cayennepeper
 • Hardgekookte eieren
 • Walnoot-gevulde vijgen
 • Bevroren fruit en kokosmelk smoothie

Samenvatting: Deze Whole30 GOEDGEKEURDE snacks zijn handige opties gericht op uw energieniveaus te bijhouden en het minimaliseren van honger tussen de maaltijden.

Potentiële negatieve effecten van het Whole30 Dieet

Verschillende aspecten van het Whole30 programma komen overeen met een voedzaam dieet.

Bijvoorbeeld, bevordert het dieet minimaal bewerkte voedingsmiddelen en een hoge inname van verse groenten en fruit te consumeren(1).

Echter, het vermijden van voedzame voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, soja en zuivelproducten kan het moeilijker maken om al uw dagelijkse aanbevolen voedingsstoffen te voldoen(2).

Dit kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten als het dieet voor meer dan 30 dagen wordt voortgezet.

Bovendien, hoewel strenge regels een goede manier zijn om eetgewoonten te resetten voor sommige mensen, zijn beperkende diëten over het algemeen niet duurzaam in de loop der tijd.

Samenvatting: Het beperkte keuze van het Whole30 dieet kan het moeilijk zijn om te voldoen aan de dagelijkse aanbevolen  hoeveelheden voedingsstoffen .

Is het een goed idee om het Whole30 dieet proberen?

Het is een bekend feit dat een calorietekort is goed voor gewichtsverlies(3, 4, 5).

Vanwege de beperkte keuze, zal het Whole30 dieet waarschijnlijk bijdragen aan het creëren van calorie tekort die u nodig hebt om wat extra pondjes kwijt te raken.

Tenzij de voedselkeuze die u op dit dieet echter een gewoonte is geworden, het gewichtsverlies ervaart u mogelijk niet als duurzaam op de lange termijn(2).

Wat de vermeende voordelen bestaan er geen wetenschappelijke studies ter ondersteuning van de claims. Er is ook geen sterke reden om zuivel, granen en peulvruchten te beperken(6, 7, 8).

Toch, het is waar dat sommige mensen onbewust kunnen lijden aan voedsel intolerantie, die met het dieet herinvoering fase kunt achterhalen(9).

Over het geheel genomen kan dit dieet nuttig zijn als u volledig uw eetgewoonten wilt resetten.

Maar als u gewoon op zoek bent naar een dieet om uw algehele gezondheid te verbeteren, je beter af bent met het proberen van het eten van onbewerkte voedingsmiddelen.

 

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × een =

It is main inner container footer text