Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

Waarom zeewier super gezond en voedzaam is

1543 Views

Waarom zeewier super gezond en voedzaam is

Zeewier is een veelgebruikt ingrediënt in de Aziatische keuken, dat zich razendsnel aan populariteit wint onder gezondheidsbewuste westerlingen.

En voor een goede reden – het eten van zeewier is super gezond en een voedzame manier om extra vitaminen en mineralen toe te voegen aan uw voeding.

Het regelmatig eten kan zelfs uw gezondheid stimuleren en u beschermen tegen bepaalde ziekten.

Dit artikel geeft een korte blik op zeewier en de vele voordelen.

Wat is zeewier?

Zeewier is een algemene term gebruikt om vele verschillende soorten algen en zeeplanten te beschrijven.

Het kan groeien in verschillende wateren, zoals de zee, meren en rivieren. Algen uit de zee zijn over het algemeen eetbaar, terwijl zoetwater rassen hebben de neiging om giftig te zijn.

Eetbaar zeewier wordt ingedeeld op kleur. De meest gegeten soorten zijn rood, groen, blauw-groen en bruin(1).

Het kan ook variëren in grootte. Fytoplankton kan microscopische zijn, terwijl kelp tot 65 meter in lengte kan groeien, geworteld in de oceaanbodem.

Zeewier speelt een vitale rol in het zeeleven en is de primaire bron van voedsel voor een verscheidenheid aan dieren in de oceaan.

Het is ook een integraal onderdeel van de menselijke voeding voor duizenden jaren en is vooral populair in de Chinese en Japanse keuken.

Kortom: Zeewier verwijst naar de vele soorten van algen en andere zeeplanten. Eetbaar zeewier kan variëren in kleur en grootte en een populair ingrediënt in de Aziatische keuken.

Voorkomende vormen van zeewier

Stapel Van Kelp

Er zijn vele soorten eetbaar zeewier in de wereld. Hier zijn een paar van de meest voorkomende:

 • Nori: Een rode alg vaak verkocht in gedroogde bladen en gebruikt in sushi rollen .
 • Zeesla: Een soort van groene nori dat lijkt op slabladeren. Vaak rauw gegeten in salades of gekookt in soepen.
 • Kelp: Een bruine alg meestal gedroogd als vellen en in gerechten toegevoegd tijdens het koken. Ook geschikt als glutenvrij alternatief voor noedels.
 • Kombu: Een type kelp met een sterke smaak. Het wordt vaak gepekeld of gebruikt om er bouillon van te maken.
 • Arame: Een ander soort kelp met een milde, zoete smaak en stevige structuur. Het kan in een verscheidenheid aan gerechten worden gebruikt, zoals gebakken producten.
 • Wakame: Een bruine alg vaak gebruikt om verse zeewier salade te maken. Het kan ook in stoofschotels en soepen worden gekookt.
 • Dulse: Een rode alg met een zachtere, taaie textuur. Het wordt gebruikt om smaak aan diverse gerechten te geven en kan ook worden gegeten als een gedroogde snack.
 • Chlorella: Een groene, eetbare zoetwater alg vaak verkocht als supplement in poedervorm.
 • Agar en carrageen: Deze gelachtige stoffen verkregen uit algen worden gebruikt als plantaardige binding en verdikkingsmiddelen in verschillende verkrijgbare voedselproducten.

Spirulina wordt vaak aangeduid als een eetbare, blauw-groene zoetwater alg en wordt verkocht in tablet, vlokken of poedervorm.

Echter spirulina heeft een andere structuur dan andere algen en daarom technisch beschouwd wordt als een type van cyanobacteriën.

Dat gezegd hebbende, omdat spirulina vaak wordt gecategoriseerd met andere soorten algen in wetenschappelijk onderzoek, het zal worden besproken naast de andere rassen in dit artikel.

Kortom: Er zijn verschillende soorten eetbare zeewier beschikbaar. Deze kunnen worden geconsumeerd, vers, gedroogd, gekookt of als poedervorm.

Het is rijk aan verschillende voedingsstoffen

Zeewier is rijk aan verschillende mineralen en sporenelementen. In feite bevat het vaak hogere niveaus van deze voedingsstoffen dan andere voedingsmiddelen.

Om deze reden, velen beschouwen zeewier als groenten van de zee.

Voedingsstoffen in zeewier kan variëren, afhankelijk van waar het werd verbouwd. Daarom kunnen verschillende soorten verschillende hoeveelheden voedingsstoffen bevatten.

Algemeen 100 g zeewier biedt u(1, 2, 3):

 • Calorieën: 45
 • Koolhydraten: 10 gram
 • Eiwit: 2 gram
 • Vet: 1 gram
 • Vezels: 14-35% van de ADH
 • IJzer: 12-250% van de ADH
 • Magnesium: 27-180% van de ADH
 • Vitamine K: 7-80% van de ADH
 • Mangaan: 10-70% van de ADH
 • Jodium: 1-65% van de ADH
 • Natrium: 10-70% van de ADH
 • Calcium: 15-60% van de ADH
 • Foliumzuur: 45-50% van de ADH
 • Kalium: 1-45% van de ADH
 • IJzer: 3-20% van de ADH
 • Koper: 6-15% van de ADH
 • Kleinere hoeveelheden van andere voedingsstoffen: omega-3 en omega-6-vetzuren, vitamines A, C, E, fosfor, vitamine B en choline.

Gedroogde algen zijn geconcentreerd aanwezig in voedingsstoffen. Een eetlepel (8 gram) is voldoende om de meeste van de bovengenoemde hoeveelheden voedingsstoffen te leveren(1, 4, 5).

Spirulina en Chlorella bevatten twee keer zoveel eiwit per portie. In tegenstelling tot andere soorten algen bevatten ze ook alle van de essentiële aminozuren vereist voor het menselijk lichaam. Dit maakt hen voltooien eiwitbronnen(4, 5).

Sommigen beweren dat zeewier is een grote plantaardige bron van vitamine B12, een vitamine die van nature in vlees, gevogelte, eieren en zuivelproducten voorkomen.

Er is echter nog steeds discussie over de vraag of de vorm van vitamine B12 gevonden in algen actief is bij de mens(6, 7, 8, 9, 10).

Ten slotte, zeewier is een rijke bron van antioxidanten. Het bevat ook een goede hoeveelheid gesulfateerde polysacchariden (sPS), die gunstig zijn voor planten verbindingen waarvan wordt gedacht bij te dragen tot de gezondheidsvoordelen van zeewier(1, 11, 12, 13).

Kortom: Eetbaar zeewier bevat een breed spectrum van vitaminen en mineralen. Gedroogde zeewier soorten zoals spirulina en chlorella zijn vooral rijke bronnen van volledige eiwitten.

Zeewier kan helpen bevorderen schildklier functie

Wakame Zeewier

De schildklier speelt een aantal belangrijke rollen in het lichaam, waaronder de regulatie van je stofwisseling(14, 15).

Uw schildklier vereist een goede inname van jodium om goed te functioneren. Gelukkig jodium is beschikbaar in de meeste soorten zeewier.

Andere bronnen van jodium zijn onder andere vis, zuivelproducten en gejodeerd zout.

Het niet genoeg krijgen van jodium uit de voeding kan leiden tot hypothyreoïdie .

Dit kan leiden tot symptomen zoals een laag energieverbruik, een droge huid, tintelingen in de handen en voeten, vergeetachtigheid, depressie en zelfs gewichtstoename creëren(14).

Zeewier toevoegen aan uw voeding kan helpen om voldoende jodium te consumeren voor uw schildklier om optimaal te laten functioneren(16).

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van jodium voor volwassenen is 150 microgram per dag. De meeste mensen kunnen aan deze eis voldoen door het eten van een aantal porties zeewier per week.

Dat gezegd hebbende, sommige soorten zoals kelp, kombu en dulse hebben de neiging om zeer grote hoeveelheden jodium te bevatten en mag niet worden gegeten in grote hoeveelheden.

Anderen, zoals spirulina, bevatten zeer weinig, dus vertrouw niet op hen als uw enige bron van jodium.

Kortom: Zeewier is een rijke bron van jodium, die kunnen helpen een goede schildklierfunctie te promoten.

Het kan hartgezondheid verbeteren

Zeewier bevat bepaalde heilzame voedingsstoffen die kunnen helpen uw hart gezond te houden.

Om te beginnen, is het een goede bron van oplosbare vezels en bevat lange-keten omega-3 vetzuren , die beide gunstig zijn voor de gezondheid van het hart(17, 18).

Bovendien rapporteren verschillende dierlijke studies dat de gesulfateerde polysacchariden (sPS) gevonden in zeewier wellicht de mogelijkheid heeft om bloeddruk te verlagen en voorkomen van bloedstolling (19, 20, 21, 22).

Zij kunnen ook helpen verminderen van LDL (het “slechte” cholesterol) en totale cholesterol (19, 20, 22, 23, 24).

Enkele studies zijn ook uitgevoerd bij mensen.

Bijvoorbeeld, een aantal studies rapporteren dat een hoge inname van zeewier bloeddruk bij kleuters, volwassenen en ouderen kan verlagen(25, 26, 27, 28).

Een twee-maanden durende studie gaf diabetes type 2 patiënten of een spirulina supplement of een placebo elke dag. Triglyceriden met het supplement daalde met 24% (29).

Deelnemers van de spirulina groep verbeterde ook hun LDL-to-HDL cholesterol ratio, terwijl de verhouding in de placebogroep verslechterden (29).

In een andere studie, een dagelijkse spirulina supplement verlaagde bij de deelnemers het totale cholesterol met 166% meer dan de placebogroep over de studieperiode van twee maanden(30).

Deelnemers van de zeewier groep verlaagde ook het LDL-cholesterol met 154% meer dan de placebogroep(30).

Hoewel deze resultaten veelbelovend lijken, niet alle studies gevonden vergelijkbare resultaten en meer menselijke studies nodig zijn voordat de sterke conclusies kunnen worden getrokken(31).

Kortom: Zeewier is een goede bron van hart-gezonde voedingsstoffen en kan helpen verminderen van risicofactoren op hart-en vaatziekten.

Het kan de  bloedsuikerspiegel stabiliseren

nori Sheets

Zeewier toevoegen aan uw voeding kan uw risico op het ontwikkelen van diabetes verminderen.

Onderzoekers geloven dat bepaalde verbindingen gevonden in zeewier een positieve rol bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van diabetes type 2 kan spelen(32, 33, 34).

Een daarvan is fucoxanthine, een antioxidant die bruine algen zijn karakteristieke kleur geeft. Deze verbinding wordt verondersteld te helpen verminderen van insulineresistentie en stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. (35).

Bovendien kan het type vezel gevonden in zeewier de snelheid vertragen waarmee koolhydraten worden geabsorbeerd uit een maaltijd. Dit kan het makkelijker maken voor je lichaam om uw bloedsuikerspiegel te stabiliseren(36, 37).

In één studie, diabetici type 2 die een grote hoeveelheid zeewier poeder elke dag namen hadden 15-20% lagere bloedsuikerspiegel aan het einde van de vier weken durende studie dan een placebo(31).

In een andere studie, gezonde deelnemers die zeewier extract 30 minuten kregen voor een koolhydraatrijk maaltijd profiteerde van een 8% hogere gevoeligheid voor insuline dan die van een placebo(38).

Hogere gevoeligheid voor insuline is gunstig omdat het helpt je lichaam beter te reageren op insuline en effectiever is je bloedsuikerspiegel te reguleren.

Een andere groep van diabetici type 2 die kregen een dagelijkse poedervorm zeewier supplement voor twee maanden kende een daling van 12% in de bloedsuikerspiegel.Geen veranderingen werden waargenomen in de controlegroep(29).

De behandelden groep verminderde ook hun hemoglobine A1C niveaus met 1%(29).

Hemoglobine A1 c wordt gebruikt als een maat voor de gemiddelde bloedsuikerspiegel van de laatste 2-3 maanden. Een 1% afname van A1C vertegenwoordigt een gemiddelde daling bloedsuiker van 130 mg / dl (1,5 mmol / l).

Over het algemeen, zeewier kan gunstig zijn voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, maar optimale dosering niveau blijft onduidelijk. Meer onderzoek is ook nodig om de effecten van verse versus poedervormige variëteiten te bestuderen.

Kortom: De antioxidanten en oplosbare vezels gevonden in zeewier kan helpen de gevoeligheid voor insuline te verhogen en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Meer studies zijn nodig om optimale opname te bepalen.

Zeewier kan helpen gewicht te verliezen

Het regelmatig eten van zeewier kan helpen zich te ontdoen van ongewenste gewicht.

Onderzoekers geloven dat dit te wijten kan zijn, gedeeltelijk aan de zeewier vermogen om invloed op uw niveau van het gewicht reguleren hormoon leptine. Gecombineerd met het hoge vezelgehalte van zeewier, dit kan helpen verminderen van honger en gevoelens van volheid verbeteren(32).

Bovendien, kan fucoidan, een soort sPS gevonden in zeewier, verbeteren van vetafbraak en voorkomen van vorming daarvan(39, 40, 41).

Studies bij zwaarlijvige deelnemers melden dat die een aanvulling van zeewier voor 12-16 weken deden, verloren ongeveer 1.6 kg meer dan die met een placebo(42, 43).

Wat meer, zeewier is laag in calorieën, maar rijk aan glutamaat, een aminozuur waarvan wordt gedacht de smakelijke, umami-smaak  te geven(1).

Daarom kan zeewier als snacks helpen om gewicht te verliezen door het verstrekken van een bevredigend alternatief voor meer calorie-rijk snack opties.

Kortom: Zeewier kan vetverlies verhogen door het verminderen van toenemende hongergevoelens van volheid en het voorkomen van de ophoping van vet. De hartige smaak maakt het een geweldige caloriearme snack.

Zeewier kan het immuunsysteem versterken

Zeewier kan u ook helpen beschermen tegen bepaalde soorten infecties.

Dat komt omdat het zee plantaardige stoffen bevat dat antioxidant, anti-allergeen en ziekte-beschermende eigenschappen bezit(44, 45, 46).

Onderzoek toont aan dat deze verbindingen het vermogen heeft om virussen zoals herpes en HIV te bestrijden door het blokkeren van hun inwerkingtreding cellen(47).

Helaas zijn er niet veel van hoge kwaliteit studies gedaan bij de mens om deze effecten te ondersteunen.

Twee vaak geciteerde studies bleek dat het nemen van zeewier supplementen het vermogen om de symptomen van het herpesvirus te reduceren en wellicht een toename van de niveaus van immuuncellen bij HIV-patiënten(48, 49).

Geen van deze studies had een placebogroep, wat het moeilijk maakt om deze resultaten te interpreteren.

Een meer recente studie keek naar de effecten van het nemen van zeewier supplementen bij HIV-positieve vrouwen. Welke 5 gram Spirulina per dag namen en ontwikkelden 27% minder ziekte gerelateerde symptomen, vergeleken met de placebogroep(50).

Echter geen verschillen in immuuncel niveaus werden waargenomen gedurende de studieperiode van 12 weken(50).

Bijkomende studies zijn nodig voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Zeewier kan enige gunstige effecten op uw immuunsysteem hebben.Er is echter meer onderzoek nodig.

Zeewier kan darmgezondheid verbeteren

Zeewier kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van je darmen op verschillende manieren. Het is rijk aan vezels, die kunnen helpen voorkomen van constipatie en zorgen voor een soepele spijsvertering.

Het bevat ook agars, carrageenan en fucoïdans, die vermoedelijk werken als prebiotica(51, 52).

Prebiotica zijn een soort van onverteerbare vezels die gunstige bacteriën voeden in je darmen. Hoe meer goede bacteriën in je darmen, hoe minder ruimte er is voor schadelijke bacteriën om te gedijen.

Dienovereenkomstig dierstudies tonen aan dat het nemen zeewier supplementen de hoeveelheid gezonde bacteriën kan verbeteren en de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de darm effectiever te verminderen dan andere soorten prebiotica(53, 54).

Onderzoekers geloven ook dat prebiotica gevonden in zeewier bepaalde ontstekingsremmende en antibacteriële werking kan hebben.

Dit is deels omdat, wanneer gevoed met prebiotica, de bacteriën in je darmen produceren butyraat. Deze korte keten-vetzuren wordt verondersteld ontstekingsremmende effecten te hebben in de dikke darm(55).

Bovendien kunnen bepaalde prebiotica in staat zijn om schadelijke bacteriën zoals  H. pylori te blokkeren die plakken aan de darmwand. Op zijn beurt kan dit de vorming van maagzweren voorkomen(56, 57).

Kortom: Zeewier bevat bepaalde verbindingen die kunnen helpen aan een goede spijsvertering, verbeteren van de gezondheid van je darmen en verminderen uw risico op infectie van bepaalde schadelijke bacteriën.

Het kan het risico op kanker verminderen

Green Seaweed

De aanwezigheid van zeewier in uw voeding kan helpen het risico op bepaalde vormen van kanker te verminderen.

Bijvoorbeeld, onderzoekers geloven dat zeewier kan helpen oestrogeen te verlagen, potentieel het risico van het ontwikkelen van borstkanker bij vrouwen(58, 59).

De oplosbare vezel in zeewier kan ook helpen beschermen tegen de ontwikkeling van darmkanker(60).

Wat meer, sommige studies suggereren dat een verbindingen gevonden in bruine soorten, zoals kelp, wakame en kombu, kan helpen bij het voorkomen van de verspreiding van kankercellen(32, 61, 62).

Dat gezegd hebbende, heel weinig menselijke studies hebben deze directe effecten van zeewier bij kankerpatiënten onderzocht. Zeer hoge inname kan het risico van bepaalde kankers, met name van schildklierkanker toenemen(63).

Daarom zijn er meer studies nodig voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Zeewier kan bescherming bieden tegen bepaalde vormen van kanker. Er is echter meer onderzoek bij de mens nodig.

Andere potentiële besparingen

Zeewier kan ook enige bescherming bieden tegen:

 • Metabool syndroom: Zeewier potentieel lager gewicht en vermindert bloeddruk, kan bloedsuiker en cholesterol en het risico van het ontwikkelen van het metabool syndroom verlagen(64).
 • Beschadiging van de huid: Verbindingen in zeewier kan helpen de huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door UVB-stralen van de zon. Ze kunnen ook helpen bij het voorkomen van rimpels, zonnevlekken en vroegtijdige veroudering van de huid (65, 66, 67).
 • Bot en ontstekingsziekten: Zeewier’s anti-oxidant en ontstekingsremmende effecten kan helpen het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis en osteoporose verminderen(68, 69).

Kortom: Zeewier kan wat extra bescherming bieden tegen het metabool syndroom, beschadiging van de huid, botziekte en reumatoïde artritis.

Eten van zeewier veilig?

Stethoscoop op het hart

Het eten van vers zeewier wordt beschouwd als veilig voor de meeste mensen.

Dat gezegd hebbende, het regelmatig consumeren of in grote hoeveelheden kan sommige bijwerkingen veroorzaken.

Het kan een hoog gehalte aan zware metalen bevatten

Afhankelijk van waar ze groeien, kunnen sommige soorten zeewier hoge niveaus van kwik, cadmium, lood en arsenicum bevatten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) regelt de niveaus van deze chemische stoffen en zware metalen in vers zeewier. Echter, supplementen zijn niet gereguleerd en kunnen niveaus die schadelijk zijn voor de gezondheid bevatten(70).

Een hoge inname kan interfereren met de nierfunctie en bloed verdunners

Bepaalde variëteiten zeewier kan hoge niveaus van natrium en kalium bevatten, die schadelijk kunnen zijn voor personen die lijden aan een nierziekte(71).

Zeewier bevat ook vitamine K, die kunnen interfereren met bloedverdunnende medicijnen. Degenen die bloedverdunners gebruiken zorg ervoor om het te controleren met een arts alvorens het een vast onderdeel van uw voeding wordt.

Sommige zijn zeer hoog in jodium en kunnen interfereren met de schildklierfunctie

Terwijl jodium noodzakelijk is voor een goede schildklierfunctie, krijgen van te veel jodium kan schadelijk zijn(63, 72, 73).

Kelp, dulse en kombu zijn vormen van zeewier die zeer hoge niveaus van jodium bevatten. Zo kan 25 gram verse kombu bijna 22 keer meer jodium bevatten dan de veilige dagelijkse hoeveelheid(1, 16).

Daarom worden deze soorten niet vaak geconsumeerd, of in grote hoeveelheden.

Kortom: Zeewier wordt beschouwd als veilig voor de meeste mensen. Beperk uw inname als u bloedverdunners gebruikt of nier problemen hebt.

Waar vind ik zeewier en hoe om te eten

Zeewier kan vers of gedroogd gekocht wordenin de meeste Aziatische supermarkten. Nori, het type dat gewoonlijk wordt gebruikt om sushi te rollen, kan ook worden gekocht in supermarkten.

Naast hun gebruik voor sushi, kunnen nori bladen ook gemakkelijk worden gebruikt ter vervanging van tortilla-brood, bij het maken van wraps.

Verse wakame en zeesla kan gemakkelijk worden gemengd met een beetje rijstazijn, sesamolie en sesamzaadjes om een heerlijke salade te maken.

Gedroogde nori of dulse voor het maken van sfeervolle hartige snacks. Of probeer ze in stukjes te breken voor over salades of om vleugje umami smaak toe te voegen .

Spirulina en chlorella kan in smoothies worden opgenomen, terwijl kelp kan worden gebruikt in plaats van zout om smaak toe te voegen.

Veel soorten zeewier kunnen ook in warme gerechten, waaronder soepen, stoofschotels en gebakken goederen worden opgenomen. Er is geen juiste of verkeerde manier om dat te doen.

Kortom: Zeewier kan worden gekocht in de meeste Aziatische supermarkten. Het kan in een grote verscheidenheid van gerechten zoals soepen, salades, smoothies, stoofschotels en zelfs gebakken producten worden opgenomen.

Tot Slot

Zeewier is een waardige toevoeging aan uw voeding. Er zijn veel verschillende en interessante soorten die laag zijn in calorieën , maar toch zeer rijk aan voedingsstoffen.

Het bevat ook een goede hoeveelheid vezels, gezonde vetten en gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen waarvan bijna iedereen kan van profiteren.

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

1 Comments

 1. Wat is de norm die de warenwet heeft vastgelegd voor verse zeewier? Want hier vind ik helaas niks over terug, maar ben wel erg nieuwsgierig. Voor supplementen is overigens wel een (Europese) norm, namelijk 3,0 microgram per kilogram, waardoor het gevaar dat supplementen met zeewier een te hoog en dus schadelijk gehalte zware metalen geborgd wordt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven − drie =

It is main inner container footer text