Zeewier of zeegroenten zijn vormen van algen die in de zee groeien.

Ze zijn een voedselbron voor het leven in de oceaan en variëren in kleur van rood tot groen tot bruin tot zwart.

Zeewier wordt het meest meestal gegeten in Aziatische landen zoals Japan, Korea en China.

Het is extreem veelzijdig en kan worden gebruikt in vele gerechten, waaronder sushi-broodjes, soepen en stoofschotels, salades, supplementen en smoothies.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Bovendien is zeewier zeer voedzaam. Hier zijn 7 door de wetenschap gestaafde voordelen van zeewier.

1. Bevat jodium en tyrosine, die de schildklierfunctie ondersteunen

Uw schildklier geeft hormonen af ​​om de groei, energieproductie, reproductie en de reparatie van beschadigde cellen in uw lichaam te beheersen (12).

Uw schildklier heeft jodium nodig om hormonen aan te maken. Zonder voldoende jodium kunt symptomen geginnen te ervaren zoals gewichtsveranderingen, vermoeidheid of zwelling van de hals na verloop van tijd (34).

De aanbevolen dagelijkse inname (ADH) voor jodium is 150 mcg per dag (5).

Zeewier heeft het unieke vermogen om geconcentreerde hoeveelheden jodium uit de oceaan op te nemen (6).

Het jodium gehalte varieert sterk, afhankelijk van het type, hoe het wordt verbouwd en hoe het werd verwerkt. Eén gedroogde zeewier vel kan zelfs 11-1.989% van de ADH bevatten (7).

Hieronder staat het gemiddelde jodiumgehalte van drie verschillende gedroogde zeewieren (8):

 • Nori: 37 mcg per gram (25% van de ADH)
 • Wakame: 139 mcg per gram (93% van de ADH)
 • Kelp: 2523 mcg per gram (1,682% van de ADH)

Kelp is één van de beste bronnen van jodium. Slechts één theelepel (3,5 gram) gedroogde kelp kan 59 keer de ADH bevatten (8).

Zeewier bevat ook een aminozuur met de naam tyrosine, dat naast jodium wordt gebruikt om twee belangrijke hormonen te maken die de schildklier helpen zijn werk goed te doen (9).

Kortom:Zeewier bevat een geconcentreerde bron van jodium en een aminozuur dat tyrosine wordt genoemd. Uw schildklier vereist dat beide goed functioneren.

2. Goede bron van vitaminen en mineralen

Elk soort zeewier heeft een unieke set voedingsstoffen.

Door wat gedroogd zeewier aan je eten toe te voegen, voeg je niet alleen smaak en textuur toe aan je maaltijd, maar het is ook een eenvoudige manier om je inname van vitamines en mineralen te stimuleren.

Over het algemeen kan 1 eetlepel (7 gram) gedroogde spirulina bieden (10):

 • Calorieën: 20
 • Koolhydraten: 1,7 gram
 • Eiwit: 4 gram
 • Vet: 0,5 gram
 • Vezels: 0,3 gram
 • Riboflavine: 15% van de ADH
 • Thiamine: 11% van de ADH
 • IJzer: 11% van de ADH
 • Mangaan: 7% van de ADH
 • Koper: 21% van de ADH

Zeewier bevat ook kleine hoeveelheden vitamine A, C, E en K, samen met foliumzuur, zink, natrium, calcium en magnesium (10).

Hoewel het misschien slechts een klein percentage van een aantal van de ADH hierboven kan bijdragen, kan het een eenvoudige manier zijn om meer voedingsstoffen aan uw dieet toe te voegen als u het één of twee keer per week als smaakmaker gebruikt.

Het eiwit in sommige zeewieren, zoals spirulina en chlorella, bevat alle essentiële aminozuren. Dit betekent dat zeewier u kan helpen het volledige scala aan aminozuren te verkrijgen (10,1112).

Zeewier kan ook een goede bron van omega-3 vetten zijn en vitamine B12 (101314).

Het is zelfs zo dat gedroogd groen en paars zeewier aanzienlijke hoeveelheden vitamine B12 bevat. Eén studie vond 2,4 mcg of 100% van de ADH van vitamine B12 in slechts 4 gram nori-zeewier (1415).

Dat gezegd hebbende, is er een voortdurend discussie over de vraag of uw lichaam de vitamine B12 uit zeewier kan absorberen en gebruiken(161718).

Kortom:Zeewier bevat een breed scala aan vitaminen en mineralen, waaronder jodium, ijzer en calcium. Sommige soorten kunnen zelfs grote hoeveelheden vitamine B12 bevatten. Bovendien is het een goede bron van omega-3-vetten.

3. Bevat een verscheidenheid aan beschermende antioxidanten

Antioxidanten kunnen onstabiele stoffen in je lichaam maken die vrije radicalen worden genoemd die minder reactief zijn (1920).

Bovendien wordt overmatige productie van vrije radicalen beschouwd als een onderliggende oorzaak van verschillende ziekten, zoals hartaandoeningen en diabetes (21).

Naast het bevatten van de antioxidant vitamines A, C en E, heeft zeewier een grote verscheidenheid aan nuttige plantaardige stoffen, waaronder flavonoïden en carotenoïden. Het is aangetoond dat deze de cellen van uw lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen (2122).

Veel onderzoek heeft zich gericht op één bepaalde carotenoïden, fucoxanthine genaamd.

Het is de belangrijkste carotenoïden in bruine algen, zoals wakame, en het heeft 13,5 keer de antioxidant capaciteit als vitamine E (21).

Van fucoxanthine is aangetoond dat het de celmembranen beter beschermt dan vitamine A (23).

Hoewel het lichaam fucoxanthine niet altijd absorbeert, kan de absorptie worden verbeterd door het samen met vet te consumeren (24).

Toch bevat zeewier een grote verscheidenheid aan plantaardige stoffen die samenwerken om sterke antioxiderende effecten te hebben (25).

Kortom:Zeewier bevat een breed scala aan antioxidanten, zoals vitamine A, C en E, carotenoïden en flavonoïden. Deze antioxidanten beschermen uw lichaam tegen celschade.

4. Biedt vezels en polysacchariden die uw darmgezondheid kunnen ondersteunen

Darmbacteriën spelen een enorme rol in uw gezondheid.

Er wordt geschat dat je meer bacteriecellen in je lichaam hebt dan menselijke cellen (26).

Een onbalans in deze ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën kan leiden tot ziekte(27).

Zeewier is een uitstekende bron van vezels, waarvan bekend is dat het de darmgezondheid bevordert (28).

Het kan ongeveer 25-75% van het droge gewicht van zeewier uitmaken. Dit is hoger dan het vezelgehalte van de meeste groenten en fruit (2930).

Vezel is bestand tegen vertering en wordt in plaats daarvan gebruikt als voedselbron voor bacteriën in uw dikke darm.

Bovendien is aangetoond dat bepaalde suikers in zeewier, genaamd gesulfateerde polysacchariden, de groei van ‘goede’ darmbacteriën doen toenemen (31).

Deze polysacchariden kunnen ook de productie van vetzuren met een korte keten (SCFA) verhogen, die ondersteuning en voeding bieden voor de cellen aan de binnenkant van je darm (31).

Kortom:Zeewier bevat vezels en suikers, die beide kunnen worden gebruikt als voedselbronnen voor de bacteriën in uw darm. Deze vezel kan ook de groei van “goede” bacteriën verhogen en uw darm voeden.

5. Kan u helpen gewicht te verliezen door honger te vertragen

Zeewier bevat veel vezels, die geen calorieën bevatten (29).

De vezel in zeewier kan ook het ledigen van de maag vertragen. Hierdoor kun je je langer vol voelen en hongergevoelens uitstellen (27).

Zeewier wordt ook beschouwd als een middel tegen obesitas. In het bijzonder suggereren verschillende dierstudies dat een stof in zeewier, fucoxanthine genaamd, kan helpen om lichaamsvet te verminderen(323334).

Eén dierstudie wees uit dat ratten die fucoxanthine consumeerden gewicht verloren, terwijl ratten die het controle dieet gebruikten dat niet deden.

De resultaten toonden aan dat fucoxanthine de expressie verhoogt van een eiwit dat vet in ratten metaboliseert (34).

Andere dierstudies hebben vergelijkbare resultaten gevonden. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat fucoxanthine de bloedsuikerspiegel bij ratten aanzienlijk verlaagt, waardoor het gewichtsverlies toeneemt (3536).

Hoewel de resultaten in dierstudies veelbelovend lijken, is het belangrijk dat er menselijke studies worden uitgevoerd om deze bevindingen te verifiëren.

Kortom:Zeewier kan u helpen af ​​te vallen omdat het weinig calorieën bevat, vezels en fucoxanthine vult, wat bijdraagt ​​aan een verhoogd metabolisme.

6. Kan het risico op hartziekten verminderen

Hartziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak.

Factoren die uw risico verhogen zijn onder meer hoog cholesterol, hoge bloeddruk, roken en lichamelijk inactief of overgewicht.

Interessant is dat zeewier je cholesterolgehalte in het bloed kan helpen verlagen (3738).

Een onderzoek van acht weken leverde ratten met een hoog cholesterol gehalte een vetrijk dieet aangevuld met 10% gevriesdroogd zeewier. Er werd vastgesteld dat de ratten een 40% lager totale cholesterol, 36% lager LDL-cholesterol en 31% lager triglyceriden gehalte hadden (39).

Hartziekten kunnen ook worden veroorzaakt door overmatige bloedstolling. Zeewier bevat koolhydraten, fucanen genaamd, die kunnen helpen voorkomen dat bloed gaat stollen (4041).

Eén dierstudie toonde aan dat fucanen die uit zeewier werden geëxtraheerd bloedstolling net zo effectief als een antistollingsmiddel verhinderden (41).

Onderzoekers beginnen ook te kijken naar peptiden in zeewier. Eerste onderzoeken bij dieren wijzen erop dat deze eiwitachtige structuren een deel van een pad kunnen blokkeren dat de bloeddruk in uw lichaam verhoogt (424344).

Er zijn echter grootschalige studies bij mensen nodig om deze resultaten te bevestigen.

Kortom:Zeewier kan helpen om uw cholesterol, bloeddruk en risico op bloedstolsels te verminderen, maar er zijn meer studies nodig.

7. Kan helpen om het risico op diabetes type 2 te verkleinen door de bloedsuikerspiegel te verbeteren

Diabetes is een groot gezondheidsprobleem.

Het treedt op als uw lichaam na verloop van tijd uw bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht kan brengen.

Tegen het jaar 2040 worden wereldwijd naar verwachting 642 miljoen mensen diabetes type 1 of type 2 (45).

Interessant is dat zeewier een onderzoeksfocus is geworden voor nieuwe manieren om mensen met diabetesrisico te ondersteunen (46).

Een onderzoek van acht weken onder 60 Japanners heeft onthuld dat fucoxanthine, een stof in bruin zeewier, de bloedsuikerspiegel kan helpen verbeteren (47).

Deelnemers kregen een lokale zeewierolie die 0 mg, 1 mg of 2 mg fucoxanthine bevatten. Uit de studie bleek dat degenen die 2 mg fucoxanthine hadden gekregen, de bloedsuikerspiegels verbeterden in vergelijking met de groep die 0 mg ontving(47).

In de studie werden ook extra verbeteringen in de bloedsuikerspiegels geconstateerd bij patiënten met een genetische aanleg voor insulineresistentie, die meestal gepaard gaat met diabetes type 2 (47).

Bovendien is een andere stof in zeewier genaamd alginaat voorkwam bloedsuikerspiegel pieken bij dieren nadat ze een maaltijd met veel suiker hadden gekregen. Er wordt gedacht dat alginaat de opname van suiker in de bloedbaan kan verminderen (4849).

Verschillende andere dierstudies hebben een verbeterde bloedsuikerspiegel gerapporteerd wanneer zeewier extracten aan het dieet worden toegevoegd(505152).

Kortom:Fucoxanthine, alginaat en andere stoffen in zeewier kunnen helpen uw bloedsuikerspiegel te verlagen, waardoor uw risico op diabetes wordt verkleind.

Mogelijke gevaren van zeewier

Hoewel zeewier als een zeer gezond voedsel wordt beschouwd, kunnen er een aantal potentiële gevaren zijn van teveel consumeren.

Overtollige jodium

Zeewier kan een zeer grote en potentieel gevaarlijke hoeveelheid jodium bevatten.

Interessant is dat de hoge jodium inname van Japanners wordt beschouwd als één van de redenen waarom ze tot de gezondste mensen ter wereld behoren.

Echter de dagelijkse gemiddelde inname van jodium in Japan wordt geschat op 1.000-3.000 mcg (667-2.000% van de ADH). Dit vormt een risico voor degenen die dagelijks zeewier consumeren, omdat 1.100 mcg jodium de aanvaardbare bovengrens (TUL) is voor volwassenen (68) .

Gelukkig wordt zeewier in Aziatische culturen vaak gegeten met voedsel dat de opname van jodium door de schildklier kan remmen. Deze voedingsmiddelen staan ​​bekend als goitrogens en worden gevonden in voedingsmiddelen zoals broccoli, kool en paksoi (8).

Bovendien is het belangrijk op te merken dat zeewier oplosbaar is in water, wat betekent dat koken en verwerken het de jodium inhoud kan beïnvloeden. Wanneer kelp bijvoorbeeld gedurende 15 minuten wordt gekookt, kan het tot 90% van het jodium gehalte verliezen (8).

Hoewel in een paar case reports jodium-bevattende kelp consumptie en schildklier disfunctie zijn geassocieerd, is de schildklierfunctie weer normaal geworden nadat het verbruik was gestopt (5354).

Niettemin kunnen grote hoeveelheden zeewier de schildklierfunctie beïnvloeden en zijn de symptomen van te veel jodium vaak hetzelfde als symptomen van niet genoeg jodium (6).

Als u denkt dat u te veel jodium gebruikt en symptomen ervaart zoals zwelling rond uw halsgebied of gewichtsschommelingen, verminder dan uw inname van jodiumrijke voedingsmiddelen en raadpleeg uw arts.

Zware metalen ophoping

Zeewier kan mineralen absorberen en opslaan in geconcentreerde hoeveelheden(8).

Dit vormt een gezondheidsrisico, omdat zeewier ook grote hoeveelheden giftige zware metalen kan bevatten, zoals cadmium, kwik en lood.

Dat gezegd hebbende, is het gehalte aan zware metalen in zeewier meestal lager dan de maximale concentratierechten in de meeste landen (55).

Een recente studie analyseerde de concentratie van 20 metalen in 8 verschillende zeewieren uit Azië en Europa. Het bleek dat de niveaus cadmium, aluminium en lood in 4 gram van elk zeewier geen ernstige gezondheidsrisico’s vormden (56).

Als u echter regelmatig zeewier consumeert, kan er zich in de loop van de tijd een opeenhoping van zware metalen in uw lichaam voordoen.

Koop indien mogelijk biologisch zeewier, omdat het minder snel grote hoeveelheden zware metalen bevat (56).

Kortom:Zeewier kan veel jodium bevatten, wat invloed kan hebben op de schildklierfunctie. Zeewier kan ook zware metalen bevatten, maar dit wordt niet als een gezondheidsrisico beschouwd.

Tot slot

Zeewier is een steeds populairder ingrediënt in keukens over de hele wereld.

Het is de beste voedingsbron van jodium, die helpt bij het ondersteunen van uw schildklier.

Het bevat ook andere vitamines en mineralen, zoals vitamine K, B-vitaminen, zink en ijzer, en antioxidanten die uw cellen helpen beschermen tegen schade.

Te veel jodium uit zeewier kan echter schadelijk zijn voor uw schildklierfunctie.

Voor optimale gezondheidsvoordelen, geniet van dit oude ingrediënt in normale maar kleine hoeveelheden.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.