Cranberries zijn kleine, zure, felrode bessen die een populaire traktatie zijn, vooral tijdens het vakantieseizoen.

Ze zitten boordevol antioxidanten en bieden veel voordelen voor de gezondheid.

Cranberry pillen zijn gemaakt van gedroogde, poedervormige cranberries. Ze bieden een eenvoudige manier om van deze voordelen te genieten zonder elke dag cranberries te hoeven eten.

Dit artikel bespreekt de meest voorkomende toepassingen voor cranberry pillen, hun potentiële gezondheidsvoordelen en bijwerkingen, en de aanbevolen dosering.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat zijn Cranberry pillen?

Cranberry pillen zijn kleine tabletten of capsules gemaakt van gedroogde, gepoederde cranberries.

Ze bieden veel dezelfde gezondheidsvoordelen als verse cranberries.

Sommige cranberry pillen bevatten ook andere ingrediënten, zoals vitamine C of probiotica, om hun werking te versterken.

De specifieke kenmerken variëren per merk, maar een portie van cranberry pillen komt meestal overeen met 237 ml pure cranberrysap.

Cranberry pillen zijn verkrijgbaar bij drogisterijen of kunnen online worden gekocht.

Kortom: Cranberry pillen zijn gemaakt van gedroogde, poedervormige cranberries en bevatten mogelijk extra ingrediënten om de effecten te verbeteren. Ze kunnen zonder recept worden gekocht en bieden veel van dezelfde voordelen als verse cranberries of cranberrysap.

Ze helpen bij het voorkomen van urineweginfecties

Cranberry pillen kunnen een effectieve manier zijn om terugkerende urineweginfecties te voorkomen.

Cranberries bevatten verbindingen genaamd proanthocyanidine, die voorkomen dat E. coli bacteriën zich hechten aan de binnenkant van uw urethra en blaas (12).

Als bacteriën zich niet aan de weefsels kunnen hechten, kunnen ze zich niet vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van cranberry pillen met 36 mg proanthocyanidine elke dag gedurende twee maanden de frequentie van terugkerende urineweginfecties aanzienlijk kan verminderen, vooral bij vrouwen(3456).

Andere studies hebben geen gunstige effecten gevonden in verschillende populaties, waaronder ouderen in verpleeghuizen of mensen met blaasaandoeningen (78910).

Het is onduidelijk of cranberry pillen even effectief zijn als traditionele antibiotica bij het voorkomen van terugkerende urineweginfecties, omdat onderzoeken tegenstrijdige resultaten hebben opgeleverd (1112).

Deze gemengde conclusies kunnen te wijten zijn aan verschillen in studieontwerp of omdat cranberry mogelijk niet zo effectief is in het voorkomen van de 25-35% van de terugkerende urineweginfecties veroorzaakt door schimmels of bacteriën anders dan E. coli(13141516).

Kortom: Cranberry pillen bevatten proanthocyanidine, die voorkomen dat E. coli bacteriën zich hechten aan de urinewegen en pijnlijke infecties veroorzaken.

Ze bevatten krachtige antioxidanten

Cranberries bevatten veel antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Schade door vrije radicalen is in verband gebracht met veel chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen en diabetes (1718).

Interessant is dat cranberries meer antioxidanten bevatten dan alle andere veel gegeten fruit (19).

Sommige van de bestanddelen in cranberries zijn zelfs effectiever dan vitamine E, één van de belangrijkste antioxidanten van het lichaam bij het bestrijden van vrije radicalen (2021).

Omdat cranberry pillen zijn gemaakt van gedroogde, gepoederde cranberries bevatten ze een nog hogere concentratie aan antioxidanten dan vers fruit of bereide producten zoals cranberry saus of cranberry gelei (22).

Hoewel cranberry pillen zijn gemaakt van gedroogde, gepoederde cranberries, blijft hun gehalte aan antioxidanten actief. Het is aangetoond dat cranberry supplementen elke dag gedurende acht weken elke dag markers van oxidatieve stress in het lichaam verminderen (23).

Kortom: Cranberries en cranberry pillen bevatten zeer veel antioxidanten, die uw lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen in verband met verschillende chronische ziekten.

Andere potentiële voordelen

Hoewel onderzoek naar cranberry pillen enigszins beperkt is, hebben onderzoeken naar cranberrysap en cranberry extracten de volgende voordelen gevonden:

  • Verbeterde hartgezondheid: Regelmatig cranberrysap drinken, kan het risico op hartaandoeningen verlagen door ‘goed’ HDL-cholesterol te verhogen, ontstekingen te verminderen en cholesteroloxidatie te voorkomen (24252627).
  • Bescherming tegen maagzweren: Bepaalde verbindingen in cranberrysap kunnen H. pylori bacteriële infecties in de maag helpen voorkomen, waardoor uw risico op maagzweren vermindert(28293031).
  • Betere beheersing van de bloedsuikerspiegel: Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat cranberrysap de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes aanzienlijk kan verlagen(323334).
  • Beschermt tegen kanker: Reageerbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat verbindingen in cranberries kunnen beschermen tegen kanker en de groei van tumoren kunnen vertragen (35363738).
  • Gezonder gebit en tandvlees: Dezelfde cranberry verbindingen die voorkomen dat bacteriën zich aan de urinewegen vasthechten, voorkomen ook dat bacteriën in je mond overgroeien waardoor gaatjes en tandvleesaandoeningen worden verminderd (39).
  • Verhoogde immuniteit: verschillende kleine studies hebben aangetoond dat verbindingen in cranberrysap de immuniteit kunnen verhogen en de symptomen van griep kunnen verminderen (404142).

Meer studies zijn nodig om te bepalen of cranberry pillen dezelfde voordelen zouden hebben. Tot nu toe zijn studies over andere cranberry producten veelbelovend.

Kortom: Cranberrysap en -extracten kunnen de immuniteit verhogen, de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met diabetes en beschermen tegen kanker, hartaandoeningen, maagzweren, gaatjes en tandvleesaandoeningen. Cranberry pillen kunnen vergelijkbare effecten hebben, maar er is meer onderzoek nodig.

Cranberry pillen is geen suiker aan toegevoegd

Omdat cranberries zo zuur en scherp van smaak zijn, bevatten veel recepten en producten van cranberry veel suiker.

De aanbevolen maximale hoeveelheid voor vrouwen en mannen mag niet meer zijn dan 25 en 37,5 gram toegevoegde suiker per dag (43).

Slechts een 25 ml ingeblikte cranberrysaus of 100 gram cranberrysap bevat meer dan 10 gram toegevoegde suiker. Waardoor het moeilijk is om binnen deze richtlijnen te blijven.

Het eten van grote hoeveelheden toegevoegde suikers is gekoppeld aan de ontwikkeling van hartaandoeningen en diabetes. Het is dus verstandig om uw inname onder controle te houden (444546).

Cranberry pillen kunnen een geweldige manier zijn om te genieten van de gezondheidsvoordelen van cranberries zonder de negatieve effecten van toegevoegde suiker.

Kortom: Veel cranberry producten bevatten veel suiker om de natuurlijke, zure smaak van cranberries te maskeren, maar te veel toegevoegde suiker eten is slecht voor je gezondheid. Cranberry pillen bieden een manier om de gezondheidsvoordelen van cranberries te ervaren zonder extra suiker te consumeren.

Bijwerkingen en interacties

Cranberry pillen worden relatief goed verdragen, maar een handjevol mensen hebben maagklachten, buikpijn of verhoogd urineren gemeld na het innemen van deze pillen(9112347).

Cranberries bevatten ook salicylzuur, een natuurlijk ontstekingsremmend middel (4849).

Iedereen die allergisch of gevoelig is voor salicylaten, inclusief aspirine, zou misschien cranberry pillen vermijden, omdat een bijwerking theoretisch mogelijk is (50).

Bovendien moeten degenen met een geschiedenis van nierstenen hun arts raadplegen voordat ze cranberry supplementen nemen. Sommige onderzoeken wijzen erop dat ze het risico op het ontwikkelen van calciumoxalaat stenen kunnen vergroten (515253).

Er zijn ook enkele gevallen gemeld van cranberry supplementen die de werking van het bloedverdunnende medicijn Warfarine versterken, dus het is belangrijk om uw arts of apotheker te raadplegen voordat u aan nieuwe supplementen begint(5455).

Kortom: Cranberry pillen zijn relatief veilig, maar kunnen bij sommige mensen maagklachten veroorzaken. Iedereen met een gevoeligheid of allergie voor salicylaten, een voorgeschiedenis van nierstenen of degenen die het bloedverdunnende medicijn Warfarine gebruiken zouden cranberry supplementen moeten vermijden.

Aanbevolen doseringen

Er is geen standaard dosering voor cranberry pillen en de hoeveelheden kunnen sterk verschillen van merk tot merk.

In het algemeen is uit onderzoek gebleken dat het nemen van 500 – 1500 mg gedroogd cranberry poeder per dag urineweginfecties voorkomt. Bovendien kan 1200 mg gedroogd cranberrysap poeder oxidatieve stress verminderen (11235657).

Nieuw onderzoek heeft zich gericht op de concentratie van proanthocyanidine. Dit omdat het één van de belangrijkste actieve ingrediënten in cranberry pillen is.

Producten met ten minste 25% proanthocyanidine of 36 mg per portie blijken het meest effectief te zijn bij het voorkomen van urineweginfecties (58596061).

Meer onderzoek is nodig om de ideale dosering voor cranberry pillen voor verschillende doeleinden te bepalen.

Kortom: Er is geen officiële aanbevolen dosering voor cranberry pillen, maar het nemen van ten minste 500 mg poedervormige cranberry of 36 mg proanthocyanidine per dag lijkt urineweginfecties te voorkomen.

Tot slot

Cranberry pillen zijn een geweldige optie voor mensen die enkele gezondheidsvoordelen van cranberries willen ervaren zonder ze elke dag te moeten eten.

Ze zitten vol met antioxidanten en kunnen bij sommige mensen de frequentie van urineweginfecties helpen verminderen.

Ze kunnen ook de gezondheid van het hart bevorderen, bloedsuikerspiegel verbeteren, immuniteit versterken en beschermen tegen kanker, gaatjes en maagzweren.

Doseringen tot 1500 mg per dag zijn voor de meesten veilig.

Cranberry pillen kunnen de moeite van het proberen waard zijn voor diegenen die vaak urineweginfecties krijgen of extra ondersteuning tegen oxidatie willen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.